icon

Moja dospelá dcéra nechce deti.

livus5510
10. júl 2019

Ahojte, účet nie je síce môj, ale keďže ide o jednorázovú otázku prišlo mi zbytočné sa registrovať. Chcem len vddieť akoby reagovali ostatné ženy.

Moja dcéra je dospelá, má 25 rokov, nikdy nemala dlhodobého partnera a povedala mi, že ani žiadneho nehľadá, je veľmi cielavedomá, doštudovala aj VŠ a teraz sa chce sústrediť len a len na svoju kariéeu. Povedala mi, že žiadne deti nechce, lebo by ju len brzdili, s jedným priateľom sa po dvoch mesiacoch rozišla aj pre toto, on deti chcel, ona v žiadnom prípade. Reaguje tak vždy, raz sa dokonca nahnevala keď ju na rodinnej oslave riešili a povedala im, že peniaze a cestovanie sú jej oveľa prednejše čo ma naozaj zabolelo. Moja druhá dcéra už nežije a ja som sa vždy veľmi tešila na vnúčatká. Proste by som ich chcela pokojne už aj teeaz, vek na to ostatne má, ale ona sa vždy len hnevá. Problém je aj fakt, že má odmala gynekologické problémy, už v 15stich jej museli vybrať jeden vaječník lebo ho mala tak plný cýst. Bojím sa, že nikdy neotehotnie a nedá mi vnúčatká, že nikdy nebude svadba a manžel...

rora
10. júl 2019

RESPEKTOVAT volu druheho a celkovo sposob zivota druhych je v dnesnej dobe velmi velky problem. Chyba nie je v nej, ale v tebe... chces sa realizovat pri malych detoch? no tak sa ponukni na strazenie deti v okoli, pripadne zamestnaj v nejakej detskej herni alebo jednoducho chod tymto smerom... TY volas po zmene, tak si ju realizuj ty na sebe, nie tlacenim na druheho, aby tebe bolo dobre. Prepac, ale na mna keby bol vyvijany takyto tlak, odstahujem sa minimalne 200km dalej a zijem si tam v klude.

livus5510
autor
10. júl 2019

Ale ja sa veľmi bojím, že keď začne deti chcieť už ich nebude môcť mať, ak si naozaj nechá urobiť nejakú operáciu aj s tým druhým vaječníkom aby to potom neľutovala. Si náhodou nájde muža a opustí ju lebo nebude môcť mať deti. Nechcem aby musela riešiť tie veci okolo neplodnosti. Preto som jej vravela, že ak by otehotnela ešte niekedy teraz a mala aspoň jedno dieťaťko potom môže riešiť aj tie gynekologické problémy tak rázne, ďalšou operáciou. Neverím, že kariéra môže ženu napĺňať natoľko...

hettinka
10. júl 2019

@livus5510 inak, ja mám kamarátku, čo nechcela mat deti a ani nemá. Aj muža si vzala rozvedeného s 2 deťmi, aby po nej už deti nechcel. A spokojna je, žijú si dobre.

danushik
10. júl 2019

Neboj sa. V 25 som ani ja nechcela, vsetko bolo dolezitejsie... fitko, kariera, moje konicky...,ale pred 30 prisiel ten pravy a chcem ich uz viac nez vsetko ostatne. 🙂

slavuska1506
10. júl 2019

@livus5510 popravde, dnes je taká doba. Mládež si cení viac peniaze, výlety a užívanie si, ako lásku, zdravie a založenie rodiny. Žiaľ, až sem sme sa dopracovali... Aj keď tvoju dcéru možno troška chápem, keď mala tie gyn. problémy. KAŽDOPÁDNE ju s tým prestane bombardovať a pýtať sa jej na to. Čím viac pôjdete kvôli tomu do nej, tým viac bude mať k tomu odpor. Ja som tiež kedysi hovorila, že deti mať nebudem, že mám paniku z pôrodu atď. Ale potom som stretla mojho partnera, moju najväčšiu lásku a všetko bolo hneď inak.

sissy27
10. júl 2019

@livus5510 ty si svoje odrodila, odchovala, tiež ťa hádam nikto nebuzeroval kedy a koľko detí máš komu dať, sama si sa rozhodla, nie? Tak nech sa aj dcéra rozhodne tak ako to ona cíti a ako to uzná za vhodné. Má 25, dnes ženy bežne rodia aj po 30 a dokonca aj okolo 40. Tak ju nechaj na pokoji, nech sa rozhodne sama. Možno o rok, možno o 5, možno o 10 a možno fakt nikdy. Ale prisahám, že keby ma rodina takto buzerovala, že už mám rodiť, tak sa nechám radšej sterilizovať !

korunka1
10. júl 2019

@livus5510 strašne tlačíš na pílu. Kde máš istotu, žeby to bábo teraz vôbec mala? A čakáš, že ho vynosí len kvôli tvojmu chceniu? Celé zle

livus5510
autor
10. júl 2019

No a čo ak v 30tke to drapne aj ju a bude neskoro? Lebo bude po operácií a deti jednoduchi už žiadne nebudú? Ono je podľa mňa problém aj to, že dobre zarobí a nikoho nepotrebuje, pretože si sama utiahne čo chce. Ale to nemusí trvať večne a ako sa bude životom prebíjať keď bude sama a potrebovať pomoc? Nechcem aby bola nešťastná...
Veľmi ma hnevá, že sa rozišla s tým posledným, lebo to bol dobrý chlapec a vždy žartoval, že s ním si tú rodinu rozmyslí, s ním by jej bolo dobre a ona sa na neho vykašlala, lebo deti nie, som z toho veĺmi smutná.

anos18
10. júl 2019

@livus5510 Moja sestra nechcela deti, ani ich nema, ani to nelutuje, ma partnera, ktory svoje deti ma. Sestru deti moc nezaujimaju, ona povie, ze ma psa. Aj ked ja sa s tym nestotoznujem a ja si svoj zivot bez deti predstavit neviem, lebo mam deti velmi rada, je to jej vec a nemiesam sa jej do toho, ani nasa mama.

rubinka
10. júl 2019

@livus5510 - ja len tak pre zaujímavosť z koho účtu píšete? Z dcerinho?

livus5510
autor
10. júl 2019

Nie, bavili sme sa o tom s kolegynkou v práci a ona mi povedala o tejto stránke a požičala mi heslo, že ona to už aj tak nebude potrebovať.
Pozná aj moju dcéeu a vie ako sa s ňou v poslednej dobe trápim

kobelka
10. júl 2019

@livus5510 netrapte sa mam 37 este 27 som kazdemu tvrdila ze sa nevydam a deti uz vobec. Ja si myslim ze ma este cas 25 nie je vela. V 30 som sa vydavala a teraz mam 2 deti. A som stastna ze ich mam aj manzela.

hettinka
10. júl 2019

@livus5510 nechces, sby bola nešťastná a možno práve kvôli tomu je, že ju tlačíte, do čoho sa jej nechce.
Co by ina mama dala za to, ze dcéra si vie zarobiť a je samostatná. Je taká doba, mladi majú iné priority ako my. Ja som rodila v 25 a to už bolo vtedy aj neskoro. V okoli rodili všetky skôr. A teraz v 30-35-ke v pohode prvé. Je to asi biologicky neskoro, ale čo už. Som zvedavá, dokedy sa bude vek takto zvyšovať. Možno ďalšia generácia príde na to, že ich mali mamy neskoro a budú todit zasa oveľa skôr.

petulda333
10. júl 2019

Tak len do nej tlac a sprotivis jej to este viac. Je to jej rozhodnutie a musis ho respektovat. Deti nemame mat kvoli babke a dedkovi,ale preto ze ich chceme my sami

kvetinka75
10. júl 2019

@slavuska1506 nemusí to byť vôbec dobou. Keď sa raz na to niekto necíti tak mu môže byť jedno v akej dobe žije. Možno rozhodnutie zmení, možno nie. Poznám ženy 50-čky ktoré dobrovoľne nemajú deti a žili v inej dobe. Každý nech si robí ako mu vyhovuje.

kvetinka75
10. júl 2019

@livus5510 prečo riešiš čo možno nebude? Mám dcéru ktorá má zdravotné problémy a mám ju teraz naháňať aby si rýchlo niekoho našla vydala sa, mala deti, lebo kto sa o ňu postará? PRestaň jej organizovať život a nechaj ju tak. Nikdy nevieme čo bude. Prečo riešiš veci ktoré sa ťa v podstate netýkajú? Toto je vec len tvojej dcéry.

natuska87
10. júl 2019

@livus5510 neriešte! Čas ukáže, aké hlboké sú jej zásady...Mám podobný problém, ale naozaj sa nepýtam, neprovokujem...Ak vnúčatá budú, budú, ak nie...nič nenarobím...😕😕😕

11mirka22
10. júl 2019

@livus5510 možno má taký blok kvôli zdravotným problémom ktoré prekonala. Túžba po dieťati niekedy príde náhle a nečakane a ona svoj názor ešte môže zmeniť, času má dosť. Ak stretne muža, ktorý ju bude naozaj ľúbiť, bude rešpektovať aj jej presvedčenie, že nechce mať deti. Ty sa iba zbytočne tyras takýmito problémami. Si jej matka, ty prvá by si ju mala rešpektovať aj s jej rozhodnutiami. Teš sa z toho, že je taká cieľavedomá a úspešná. Ved nech žije ako chce, študovala chce pracovať, chce cestovať, tak nech! Možno sa jej to časom zunuje a zatuzi po rodine. Je to jej život, hlavne nech je šťastná.... To by si si mala ako jej matka priať.

tykat
10. júl 2019

@livus5510 tak ale vždy lepšie mať jasno a vedieť si povedať a presadiť svoj nazor akoby mala mať chlapa a deti len kvoli tomu "že sa to tak patri" nie? Ma 25 tak o par rokov može mať iny nazor. Neupinala by som svoj život na vnučata, treba si najst aj ine radosti nech sa clovek neumara za niecim co mozno nikdy nebude.

sandra49
10. júl 2019

@livus5510 Ja nerozumiem, prečo nedokážete svoju vlastnú dcéru rešpektovať.. V živote je to tak dobre zariadené aby bola rovnováha, že sú aj ľudia ktorý vidia v deťoch a rodine zmysel života a potom sú takí, ako vaša dcéra že vidia zmysel života v inom. Ale veď to je úplne v poriadku! A nalejme ai čistého vína, deti obmedzujú človeka, celý život musí zrazu prispôsobiť im.. Ale sú ľudia čo to berú a chcú, pre ktorých ma význam rodina a potom takí ako vaša dcéra se sa proste neobetuju kvôli tomu.. Vy máte problém podľa mňa sama so sebou a nie s dcérou.. je to úplne v poriadku že nechce deti.. skúste sa zamyslieť sama nad sebou a nájsť ozajstnú príčinu prečo vám to tak vadí a nedokážete tolerovať rozhodnutia vlastného dieťaťa a namiesto toho si vy sama robíte zle a trapite sa.. skodite sebe aj dcere.. skúste napísať Baricakovi alebo ho zacat čítať, možno pomôže keď si s tým sama neviete rady.. držím palce😉🙂

natuska87
10. júl 2019

@denkatn prečo?
Je povinnosť mať deti? Nie je! Tak sa treba aj zasmiať...nebrať život tragicky...

denkatn
10. júl 2019

@natuska87 preto lebo moze ju to zranit ak je to citliva tema

pralinka86
10. júl 2019

Prepáč, ale je to jej život, jej rozhodnutia. Nemôžeš od nej niečo chcieť, lebo to chces ty vlastne.
Mimochodom, ma ešte teoreticky 15rokov čas, je to dlhá doba...
A ešte mi nedá, čo sa ďalšia rodina stará do života iných.. nikdy nevieš čo sa v skutočnosti deje. Možno ani ty ako mama. Tešte sa z prítomnosti 🙂

sovica
10. júl 2019

Tiež si myslím, že je to jej život, jej rozhodnutie. Ale...je ešte mladá, nedávno doštudovala VŠ, chce sa realizovať, plniť si sny, baví ju jej práca, dobre zarába... Je pochopiteľné, že momentálne na dieťa ani nepomyslí. Za pár rokov však môže zmeniť názor, zaľúbiť sa do muža, s ktorým bude chcieť mať rodinu, deti.
Keď na ňu tlačíte, môže to mať úplne opačný účinok, úplne jej deti zhnusíte a ešte viac sa zatne a utvrdí v tom, že ich nechce. Nechajte ju žiť si svoj život.
Keďže má zdravotné problémy a vy sa bojíte toho, že by možno za 10 rokov deti chcela, ale už nemohla mať, môžete sa s ňou porozprávať o tom, že by si dala vajíčka zmraziť a potom by si mohla dať odstrániť aj ten "chorý" vaječník. Mala by "pokoj" po zdravotnej stránke a vy by ste ju už tiež neatakovali. Vajíčka by boli odložené a čakali na "správny" okamih. Možno by sa o pár rokov dočkali, ak by našla správneho chlapa a sama sa rozhodla pracovať na založení rodiny. Je však možné, že túžba mať a vychovávať deti k nej nikdy nepríde. Aj v tom prípade je to OK, ak ona bude spokojná a šťastná. Skúste jej niečo také navrhnúť, nech o tom aspoň porozmýšľa.
Rešpektujte a ľúbte ju takú, aká je. Buďte hrdá, že je samostatná a vie sa o seba postarať. Obráťte svoju pozornosť na niečo iné, čo Vás teší, cestujte, čítajte, učte sa nový jazyk, pomáhajte viacdetným rodinám... Proste čokoľvek, čo Vás odvedie od doterných myšlienok na vnúča. Viem, je to asi pre Vás ťažké, keď po vnúčatách túžite. Ale rozhodnutie dcéry proste ovplyvniť nemôžete. Je to jej život, jej telo.
Držím palce, nech sa darí Vám aj dcére👍🍀

cakemama
Autor odpoveď zmazal
kimchi_na
Autor odpoveď zmazal
livus5510
autor
10. júl 2019

Ja chcem aby bola šťastná a áno, veľmi chcem vnuča, ja by som bola radšej keby toľko peňazí nemíňala na cestovanie a investovala ich do niečoho čo má zmysel ako je rodina. Bola by som rada keby mala skutočný zmysel, táto "sloboda" to je len pozlátko, videla son vela bezdetných a nešťastných žien. Myslím si, že keby dieťa mala tak si to aj ona uvedomí. A že sa jej priority úplne zmenia, že by ho ľúbila. Nechcem na ňu tlačiť, ani túto temu už moc časti nevyťahujem, lebo potom mi nechce nič hovoriť, ale veľmi sa o ňu bojím. Rdšej keby nebola samostatná a mala deti než takto...

tt247
10. júl 2019

@livus5510 poviem to sprosto, ale sa spamätaj! Do mňa keby sa tak starala moja mama, tak sa odsťahujem čo najďalej a kontakt s ňou obmedzím na nevyhnutné minimum. Ako nehnevaj sa na mňa, ale teba je do toho v podstate jedno veľké nič. (Jej telo = jej voľba) Takýmto dotieravým, vydieračským prístupom jej to akurát tak ešte viac sprotivíš. Ale vidím, že ty si tu stále ideš svoje, hoci ti tu už XY žien napísalo, aby si zaradila spiatočku. A mimochodom je ešte mladá (bez ohľadu na zdrav. stav) a ani len nemá partnera na plodenie. Takže sa môžeš aj rozkrájať, nič s tým nespravíš. A každý má iné hodnoty. Nauč sa rešpektovať ostatných a ak nie, možno by nezaškodilo sedenie u psychológa.

livus5510
autor
10. júl 2019

Ona by bola dobrá mama, len si to nechce pripustiť a vždy mi povie, že nie. Ona sa nemá ani k deťom čo sú v rodine, nepokočíkuje, nepostráži, večne len niekde lieta a rapoce o práci, prípadne o nejakých iných veciach. Ale ja vidím sesternice v rodine v jej wku ako sú tehotné alebo už majú deti a ako sú podľa mňa oveľa šťastnejšie než ona. Je to také pekné chodiť im na svadby a vždy ma vekmi bolí, že tá moja o svadbe ani počuť, lebo ona si na krk neuviaže chlapa...

heeedka
10. júl 2019

@livus5510 ahoj, prečítala som niekoľko odpovedí a vieš čo, ja ti rozumiem. Dožiť sa detí svojich detí je úplne prirodzená a legitímna ľudská túžba. Je úplne v poriadku, že to očakávaš, skôr nie je v poriadku, že tvoja dcéra deti odmieta. Naozaj na to nemá iný dôvod ako budovanie kariéry? Ak nie, tak podľa mňa je to dosť alarmujúce. Jeden z klasických filozofov Imanuel Kant povedal (toto je parafráza, nie doslovný citát): konaj tak, aby to čo robíš, mohli robiť všetci ostatní. Neviem, asi by sme nechceli, aby všetci mladí ľudia odmietali deti kvôli kariére. Odhliadnuc od všetkých ostatných hľadísk, z ekonomického hľadiska by bolo takéto konanie väčšiny neúnosné. Kto asi tak odpracuje tie zastropované dôchodky? Ale to je podľa mňa až druhoradý problém. Ten vážnejší tkvie v odpovedi na otázku: Naozaj je moje osobné pohodlie a plány mojou najväčšou prioritou?
Nikto asi nebude vedieť, čo máš urobiť. Ja ti len chcem povedať, že podľa mňa sú tvoje očakávania v tomto smere úplne legitímne. Samozrejme budeš musieť rešpektovať dcérino finálne rozhodnutie, to ale neznamená, že sa ona rozhodla správne.