icon

Moja dospelá dcéra nechce deti.

livus5510
10. júl 2019

Ahojte, účet nie je síce môj, ale keďže ide o jednorázovú otázku prišlo mi zbytočné sa registrovať. Chcem len vddieť akoby reagovali ostatné ženy.

Moja dcéra je dospelá, má 25 rokov, nikdy nemala dlhodobého partnera a povedala mi, že ani žiadneho nehľadá, je veľmi cielavedomá, doštudovala aj VŠ a teraz sa chce sústrediť len a len na svoju kariéeu. Povedala mi, že žiadne deti nechce, lebo by ju len brzdili, s jedným priateľom sa po dvoch mesiacoch rozišla aj pre toto, on deti chcel, ona v žiadnom prípade. Reaguje tak vždy, raz sa dokonca nahnevala keď ju na rodinnej oslave riešili a povedala im, že peniaze a cestovanie sú jej oveľa prednejše čo ma naozaj zabolelo. Moja druhá dcéra už nežije a ja som sa vždy veľmi tešila na vnúčatká. Proste by som ich chcela pokojne už aj teeaz, vek na to ostatne má, ale ona sa vždy len hnevá. Problém je aj fakt, že má odmala gynekologické problémy, už v 15stich jej museli vybrať jeden vaječník lebo ho mala tak plný cýst. Bojím sa, že nikdy neotehotnie a nedá mi vnúčatká, že nikdy nebude svadba a manžel...

zuzkaz91
10. júl 2019

@livus5510 nechaj ju žiť svoje,keď nechce,nechce.Len jej zdôrazňuj aby nebola s tých k** ktoré deti nechcu ale baví ich ničiť iné manželstva..s deťmi

lujza123
10. júl 2019

@livus5510 prečo si myslíš ze rodina ma väčší zmysel ako cestovanie? Pre teba ano, pre tvoju dcéru nie. Deti sú často úplne opačne ako my sami. Sú z nás, naše gény a predsa úplne rozdielne. Dali sme im život aby ho žili ako najlepšie vedia, nie kopírovali ten náš.

Treba to pochopiť, prijať a rešpektovať. Aj to je jedna z veľkých lekcii materstva. Skus sa nad tým zamyslieť.

simka14
10. júl 2019

Ja mám tiež 25 rokov, ale som vydatá a mám dcérku a nemenila by som. Ja som bola zas opačný prípad, s priateľom sme boli od mojich 15 rokov a vždy som chcela po strednej svadbu,zamestnanie a deti. Nikdy som netúžila po VŠ. Ono to príde podľa mňa vekom, každá sme iná... Veď pre deti sa môže rozhodnúť aj o 10 rokov...možno by jej to išlo ,, jednoduchšie,, teraz, ale podľa mňa sa v každej žene raz ozve materinský pud...skôr či neskôr, keď nájde ,,toho pravého,,. A ak sa tak nestane, tak bohužiaľ, tiež by ma mrzelo ak by moja dcéra nechcela deti, ale na druhej strane je to len jej rozhodnutie...

livus5510
autor
10. júl 2019

@heeedka ja si tiež myslím, že to nie je v poriadku. Ona vraví, že je to hlavne kvôli kariére, proste je veľmi sebecká, chce hento a tamto, také pekné auto a taký drahý nábytok. Máloktorý chlap s ňou udrží krok a keď im ešte povie, žw nech s ňou nerátajú ako s matkou od rodiny tak rovno odídu...
Ale neviem akoby som sa s ňou mala porozprávať a všetko jej to vysvetliť, chcela by som aby sa na to vedela pozrieť aj mojimi očami.
Ona nevyzerá nejako nešťastná a povie mi, že ak budem tlačiť tak sa na to vykašle a na tú operáciu pôjde. O tom zamrazení vajíčok ako tu už niejto spomínal nechcela ani počuť. Podľa nej svet nestojí a nepadá na tom či zo seba vytlači potomka....
Dosť sa zaujíma aj o ekológiu a tieto srandy a vždy mi povie, že je nás už na svete dosť a že sa nenaeodila ako krava aby každý rok rodila

nini1010
10. júl 2019

Nehnevaj sa ale som mama a som aj dcera a hoci ja som takto rezolutne deti nikdy neodmietala neviem si ani predstavit ze by ma niekto takto vehementne niekto do deti tlacil.Sa jej cudujem ze sa vobec na tuto temu s tebou este bavi.Ved je to dospela inteligentna zena,ktora ma nejake predstavy o zivote a ma absolutne pravo zvolit si vlastnu zivotnu cestu bez toho aby to musela dookola vysvetlovat,zdovodnovat alebo sa nebodaj komukolvek ospravedlnovat.aby jiekto v rodine rozoberal ci budem alebo nebudem mat deti??ako halo!!!Je hrozne nestastie,ze si uz o jednu dcerku prisla,ale ona nie je povinna plnit tvoje ocakavania len za to,ze ty tuzis po vnucatach.Vsetko sa javi tak,ze ak sa nahodou nieco nezmeni ze ich proste nebudes mat,ale to ti nedava pravo na nu naliehat.Za prve tym urcite nic nedosiahnes a za druhe je to od teba hrozne nefer.Ona nie je sebec,ona ma pravo rozhovovat o svojom zivote sama a nemusi to nikomu zdovodnovat.Svojim sposobom je ta jej vnutorna sloboda obdivuhodna.Dajte jej vsetci pokoj,aby na teba nezanevrela lebo to uz nebudes mat ani druhu dceru.

queen_mary
10. júl 2019

Boze ved ma 25. Ukludni sa, este ma nieco vyse 10 rokov, aby svoj nazor zmenila

livus5510
autor
10. júl 2019

@zuzkaz91 vieš čo ona nechce ani takého s deťmi, aj o tom sa so mnou rozprávala, že má v práci kolegu s dvoma deťmi a že aj prejavil záujem, on je teda už rozvedený. Ale že ona sa necíti na úlohu macochy, ona proste nemá vzťah k žiadnym deťom a pritom u náa v rodine ich bolo veľa, aj s mladšou sestrou mi od mala pomáhala...
Asi teda o tejto téme už budem mlčať, ale škrieť ma to zrejme bohužiaľ neprestane...

nini1010
10. júl 2019

Mne keby sa matka takto montovala do zivota tak mam fakt nervy.To co pises ze s jej ex riesis ze je sebecka,hodnotis to ze chce "hento,tamto,pekne auto,drahy nabytok".Proste fakt to prehanas.Ona nema 10 rokov ale je to dospela samostatna zena.Podla mna si sa na nu po smrti dcery nezdravo upla a prekracujes prava matky a toho do coho by si sa mala a nemala montovat.Naozaj jej nezdravo zasahujes do zivota,takto prehnane sa matky nespravaju.Ani moja ani co sledujem vo svojom okoli.Vazne.

pralinka86
10. júl 2019

Ty stále tocis to isté dokola.. ona svoju tvrdohlavost zjavne zdedila po tebe 🙂
Prosím ťa, daj jej pár rokov pokoj s touto temou, lebo ju úplne od seba odzenies.
To co je dobre pre teba, nemusí byť pre nu teraz.

barbellka
10. júl 2019

@livus5510 vy pisete o dcere ze je sebecka ale zjavne to ma po vas, ked citam tie prispevky...v kazdom je napisane ja chcem vnuca, ja chcem, ja chcem...ale uvedomte si ze ona bude tehotna, ona bude rodit a hlavne ONA sa bude o dieta starat a vy budete len " poradny organ" takze by ste mali respektovat rozhodnutie vasej dcery co spravi so svojim zivotom...naviac ak nema k detom vztah a bude donutena mat dieta tak jej vychova bude tak aj vyzerat....a ak sa tak uz rozhodla je obdivuhodna jej uprimnost, ze to tym chlapom povie a nevodi ich za nos...

queen_mary
10. júl 2019

@livus5510 este taka jedna vec. Vobec nevies, co sa odohrava vnutri, v hlave tvojej dcery. Mozno sa tak zlakla, ze nebude moct mat deti, ze sa radsej pred vsetkymi tvari, ako ich nechce, namiesto toho, aby priznala, ze ich mozno nebude moct mat. Na margo toho co si pisala, ze lekar hovoril, ze to bude zazrak ked sa podari. Lebo my sme to mali podobne s muzom, aj sme chceli, ale asi 3,5 roka sme si pockali. Debilne reci starsich clenov rodiny, ako sa nedoziju a podobne. My sme s muzom o tom nechceli s rodinou hovorit, bola to nasa vec, a tiez sme otocili na ine priority v zivote, ako je kariera a podobne.

petra_67
10. júl 2019

Píšeš, že chceš, aby bola dcéra šťastná, ale veď ona šťastná je, žije tak ako sa sama rozhodla, ale tebe to takto nevyhovuje, lebo nespĺňa tvoje predstavy o šťastí.. a o tom to celé podľa mňa je, len o tebe..mala by si popracovať na tom, aby si ty sama bola šťastná, mala naplnený život a potom by si nemala čas/chuť/dôvod starať sa iným do života a nútiť ich robiť niečo, aby si ty bola spokojná.. Odkiaľ máš, že jej sesternice, ktoré majú dieťa, sú oveľa šťastnejšie? Ja si neviem predstaviť takto analyzovať ľudí.. Tiež si myslím, že by si mala vyhľadať psychológa, asi si sama veľmi nešťastná, rozumiem, ak sa niekto teší na svoje vnúčatko a je to ďalšie štádium v živote, ale toto je niečo úplne iné, nie je napríklad v poriadku napísať "Rdšej keby nebola samostatná a mala deti než takto...", skús za niekým zájsť, možno odborník pomôže, lebo dcérine názory a ani názory tu v diskusii neprijímaš..

kimchi_na
Autor odpoveď zmazal
lenulka_14
10. júl 2019

@livus5510 ja som tiez nechcela ked som mala 25 rokov deti vobec,nemala som k nim vztah a nevedela som si predstavit ze budem mat dieta niekedy 😂 a hla mam 27 a v novembri rodim 😂😂 takze netlac na nu vobec este neni tak stara aby musela mat hned dieta. Ked to pride tak to pride.
Na mojho priatela tiez mama stale tlacila kedy bude vnuk/cka a ma 36r. a az teraz somnou bude mat dieta.

zuzkaz91
10. júl 2019

@livus5510 to ti verím to zamrzí keď deti nechcu deti..

zitaje
10. júl 2019

Hm, čudujem sa tvojej dcére, že sa s tebou o tom ešte vôbec baví.
Neviem koľko máš rokov, ak napr.45, poroď si ešte jedno dieťa... A dcéru nechaj žiť, veď chúďa musí byť nešťastná už len z toho tvojmu prístupu k nej. Byť na jej mieste si ťa posadím za stôl a poviem ti, nech zabudneš na vnúčatá a že o tom nechcem viac počuť, veď to je hotový psychický teror! Ona si žije ako chce, má svoje priority. Keď bude chcieť dieťa o desať rokov, možno si adoptuje. A možno naozaj nechce dieťa a bude šťastnejšia bez detí.
Teraz si predstav, že by bola mäkšia povaha, porodila by dieťa, aby si ty mala vnúča a potom by bola nešťastná - to by len bol problém! Malo by pokazený život aj to dieťa.
Ži a nechaj žiť. Nájdi si niečo, čím si vyplníš život...

29simona29
10. júl 2019

@livus5510 ja si myslím, že ma ešte veľa času to prehodnotiť, možno o 5 rokov sa na to bude inak pozerať. Ja som v 25 tiež nechcela deti, teraz mám 30, maleho synceka a nedala by som ho za nič. V 25 som toez chcela cestovat, zarábať, budovať si pozíciu a podobne. Teraz to kam všetko za sebou a nič iné mi nepríde prednejšie ako dieta..Možno to bude prípad aj Vašej dcery

marvin1234
10. júl 2019

@livus5510 to je dosť hnusné riešiť ju, lebo ty chceš...napadlo ti niekedy, že možno odmietanie detí je jej spôsob ako sa vyhnúť prípadnému sklamaniu ak by jej to zo zdravotných dôvodov nevyšlo? Či hľadíš na to len zo svojho uhla? Pretože ja som to presne takto mala. Nechcela som deti, lebo bola malá šanca. Bola to moha obrana pred sklamaním. Až neskôr to náhodou vyšlo, ale až do otehotnenia som o tom nechcela ani počuť.

ingelika78
10. júl 2019

@livus5510 hmmmm Tvoja dcera mi pride uplne ale uplne normalna mlada baba, v jej veku som bola taka ista, vlastne aj v 30-ke a aj po nej. Pre mna by bolo mat v takom veku dieta brutalne skoro a viem si predstavit ze nie som jedina vzit sa do jej koze. Ja som stretla muza svojich snov az v 35ke a mame spolu aj dieta. Nezmeska nic 🙂

0silvia0
10. júl 2019

@livus5510 keby tvoja mama začala do teba hucat, vieš co, na vnúča to nevyzerá, porod ty v zrelom veku ešte malé bábätko do rodiny, budeme mať rodinnú radosť. Véd aj tvoja mama by ti chcela dobre, vidí, že túžiš po bábätku od dcery a chce ta vidieť šťastnú. Posluchnes svoju mamu, lebo veď ti chce dobre a je to mama? 🤔

bluka2
10. júl 2019

Dosť egoisticke zmýšľanie, že ty chces vnúčatá, tak ona má mať deti. O svojom materstve sa rozhoduje žena a nie jej matka. Mám viac kamarátok, čo nebudú mať nikdy deti, lebo 1) nechcú, 2) nevidia to ako dobru vec, priviesť na planetu ešte viac ľudí. Respektive, maju svoje racio. Jedna vydatá za učiteľa, ktory sa s jej nazorom stotoznuje. Dalsia o sebe hovori, že vie byť prínosom pre spoločnosť inak, než rodenim detí... Áno, tieto ženy existujú, materstvo nie je povinne 😉 Tie co poznam, prekvapilo by ma to, keby "to na nich prišlo", už ani nie sú v kategórii 25 veru, a tento postoj majú už od tej 20 + niečo

simona92101
10. júl 2019

Poviem vam to mozno tvrdsie ale neberte to v zlom,tiez som od zaciatku myslela ze nikdy nechcem deti..nemala som k nim vztah,nevedela som si seba ako matku predstavit.moja sestra bol pravy opak.ihned po strednej svadba a 2 deti,nic nezazila a nikde nebola,a teraz si to pyta svoju dan..ja som bola jej presny opak,vysoka skola,cestovanie,zarobenie peniazkov,avsak partnera som mala dlhodobeho.zacali namna tlacit na kazdej oslave,navsteve,otazky typu : a vy kedy?uz si stara uz by si mala mat! Strasne ma to jedovalo,neviem kto kedy uzakonil kedy a ci ma mat zena deti,a kto dal pravo sa ludom pytat taketo sukromne veci.to ako keby som sa ja na pohreboch pytala kazdej babky: a vy kedy babka? Kazda zena ma slobodnu volu sa rozhodnut ci sa citi na deti,mozno vasa dcera sa momentalne nato neciti,ved je mlada,o par rokov sa to moze zmenit,ak stretne toho praveho..tym ze na nu tlacite ju zahanate do kuta a odhanate ju od vas! Mna byvaly partner tiez tlacil do toho,ale ked som videla mlade rovesnicky ktore deti narobili a s holou ritou skoncili,nechcela som tak dopadnut.priatela som opustila,nebol trpezlivy,bral ma len ako stroj na deti nie ako zivotneho partnera..casom som stretla cloveka s ktorym som od zaciatku mala pocit ze toto bude otec,partner,manzel a moj naj priatel.otehotnela som v 30tke a rodicom sme to oznamili takto: ahojte,sme zasnubeni,o mesiac je svadba a cakame babatko..bol to sok ale prijemny a som rada ze som si na to pockala,chcelo to len cas..takze netlacte na nu,nieje jej povinnost dat vam vnucatka ak sa sama na rolu matky neciti..casom mozno zmeni nazor mozno nie.vy vsak s tym nic neurobite.je to jej zivot,nik nema pravo don zasahovat

merickat
10. júl 2019

Co uz je len teba do toho ci bude mat tvoja dcera deti alebo nie. Prepac. Je to jej zivot. Ostatne, ja som deti nechcela do 28rokov. Teraz mam o 4 viac a deti uz dve.

maciatkolulu
10. júl 2019

@livus5510 ona by bola dobrá mama😂,nemá sa k deťom,nepokocikuje😂😂😂😂takže nechápem ako jedna matka nie je šťastná,že jej dcéra je úspešná a užíva si sebou zarobené peniaze a netúži ich vrazat do rodiny,ktorú nechce. Pre mňa ako matku dospelých dcér a malého syna je to nepochopiteľné. Dcéru som mala ako 20 a druhú ako 23 a malého 36,neporovnateľne,užila dom si to naplno až nakoniec.... Kebyže mi moja dcéra povie,že chce teraz dieťa,tak by som 2x nadšená nebola... Do kelu,máš zdravú,šikovnú dcéru,ktorá si vie zarobiť na svoj život,tak ju nechaj,už dávno nesie zodpovednosť za svoj život sama a zjavne úspešne. Je šťastná takto. Sú ľudia,ktorí nemajú záujem skončiť školu,vydať sa,rodiť a byť doma 10rokov,pripadne celý život. Tvoja dcéra patrí zjavne medzi ambiciózne a šikovné mladé ženy a držím jej palce nech jej v živote všetko vyjde ako si predstavuje. Píšeš,že tvoja druhá dcéra už nežije...to musí byť hrozna,rozumiem aj tebe,ale myslím,že aj odtiaľ môže premeniť strach mať deti

malasandrika
10. júl 2019

@livus5510 z Tvojej odpovedi mi strašne stúpol tlak. Tak Tvoja dcéra je sebecká? A Ty si aká? Hľadíš len na svoje záujmy, pritom Tvoja dcéra má svoj život, svoje priority. Ty sa staraj o tých veľa detí v rodine a jej daj už s touto témou pokoj. Ach prepáč, ale Ty by si sa jej starala aj do výchovy, do dojčenia, do stravy, do všetkého, ani sa nečudujem, že pri takom tlaku z Tvojej strany nechcel dieťa a sústredí sa na kariéru a svoje blaho.

kulumulu123
10. júl 2019

@livus5510 ja ked som mala 25 mala som rovnaky nazor, precestovala som 1/2 zemegule, vyblaznila sa a o 10r neskor som sa Neverland dockat kedy otehotniem ☺.... Osobne si myslim ze ma rozum nie je nic trapnejsie ako ked zeny pred 50 nahanaju stratenu mladost - sorry moj nazor a tvoja dcera zrejma zmysla podobne.. urcite je mudrejsie sa najskor zabezpecit ako v 25 visiet mamke na krku aj s vnucatami a cakat kto mi kupi plienky pre deti 😤... Ale me dost mozne ze nazor nezmeni a tebe neostava nic ine iba to akceptovat...

kulumulu123
10. júl 2019

Nevedela dockat skace mi klavesnica

lucyluv
10. júl 2019

Nemyslim si, že clovek nemoze prežiť plnohodnotný život bez detí. Ja som tiež nikdy deti nechcela, nakoniec mám dieťa, aj dobrého muža, čakám ďalšie, ale niekedy si vravím, že ozaj som mala zostať pri tom svojom prvotnom rozhodnuti, deti nemať. Tým nechcem povedať, že by som svoje dieťa nelubila, ale je to veľmi náročné podľa mňa, mať toľko povinnosti atď. Tiež sme veľa cestovali, napĺňalo ma to, chyba mi taká tá bezstarostná sloboda ako voľakedy. Takže keď nechce deti, buď dobrou mamou a podpor ju, že budeš šťastná akokoľvek ako bude ona šťastná. A možno aj deti chce, len sa boji, kvôli tým problémom, že ich nebude môcť mat. Nikdy nevieš čo za tým vnútorne je. Možno ju tým už tak otravujes, že už ti určite nepovie čo vo vnútri cíti. To sú citlivé témy. Zariad si svoj život tak, aby si bola stastna aj bez toho, aby niekto druhý plnil tvoje tuzby, nájdi si niečo čo ťa baví. Určite nejedna maminka sa poteší, ak nájde dobrú opatrovateľku, alebo nahradnu babičku pre svoje dieta.

livus5510
autor
10. júl 2019

Tak ja sa o deti v rodine starám, nechápem prečo sa do mňa tak navážate, skúste sa vžiť do mojej situácie. Ja už mám veľa rokov na deti a môj muž už žiaene nechce, ale aj on je nešťastný z toho, že vnúčatá zrejme nebudú. Bola by som najšťastnejšia babička na svete keby ma aspoň trochu poslúchla, tvárite sa ako keby som jej chcela zle. Ale každá z vás tu deti má a isto viete aké je to skvelé a ja chcem aby to zažila aj ona. Večne sa naháňať za peniazmi a kto sa o ňu v starobe postará? Bude sama ako prst, pretože takto nenájde ani chlapa čo by ju ľúbil, keď bude stále pozerať na kariéru. Veď je to choré a bojím sa, že to bude aj ľutovať. Veďnnie nadarmo sa vraví, že mama vie najlepše. Ja už do dcéry tento rozhovor nehustím, som ticho a keď to začnú preberať tety alebo sesternice s deťmi tak mlčím. Už som sa poučila keď vybuchla minule a nakričala na nás, že si radšej nájde ženu nech jej už dáme pokoj. Ja viem, že neskôr tie deti už možno nebude môcť mať. Behali sme po všemožných lekároch a verdikt bol vždy jasný, malé ak nie nemožné šance.

elementissa
10. júl 2019

Však a deti sú nejaká povinnosť? Alebo mat deti znamená zabezpečiť sa do budúcnosti? Tak možno uvažovali naši predkovia pred 200,300 rokmi. Je nás na svete skoro 8 miliárd, niektorí ľudia už ani netušia, čo to vlastne je vychovávať dieťa, od narodenia mu pchaju mobil, tablet do ruky, len aby s ním nemuseli interagovat.
Nech majú deti ti, ktorí ich chcú, ktorí ich plánujú, ktorí ich považujú za obohatenie života, nie za príťaž alebo nejakú zábezpeku do budúcna.
Podľa mena robí tvoja dcéra dobre. Je rozhodnutá, že dieťa nechce, preto neostáva vo vzťahoch s mužmi, ktorí deti chcú. Je to od nej férové a zodpovedne. Nikoho neťahá za nos. Mala by si byt na ňu hrdá, že sa nevykruca, ale je úprimná a robí ako to cíti. Ani diéta ani vnúča nie je vrchol sveta. Ak sa veľmi chceš starať o malé dieťa, môžeš si ešte nejaké vziať do pestúnskej starostlivosti