icon

Moja dospelá dcéra nechce deti.

livus5510
10. júl 2019

Ahojte, účet nie je síce môj, ale keďže ide o jednorázovú otázku prišlo mi zbytočné sa registrovať. Chcem len vddieť akoby reagovali ostatné ženy.

Moja dcéra je dospelá, má 25 rokov, nikdy nemala dlhodobého partnera a povedala mi, že ani žiadneho nehľadá, je veľmi cielavedomá, doštudovala aj VŠ a teraz sa chce sústrediť len a len na svoju kariéeu. Povedala mi, že žiadne deti nechce, lebo by ju len brzdili, s jedným priateľom sa po dvoch mesiacoch rozišla aj pre toto, on deti chcel, ona v žiadnom prípade. Reaguje tak vždy, raz sa dokonca nahnevala keď ju na rodinnej oslave riešili a povedala im, že peniaze a cestovanie sú jej oveľa prednejše čo ma naozaj zabolelo. Moja druhá dcéra už nežije a ja som sa vždy veľmi tešila na vnúčatká. Proste by som ich chcela pokojne už aj teeaz, vek na to ostatne má, ale ona sa vždy len hnevá. Problém je aj fakt, že má odmala gynekologické problémy, už v 15stich jej museli vybrať jeden vaječník lebo ho mala tak plný cýst. Bojím sa, že nikdy neotehotnie a nedá mi vnúčatká, že nikdy nebude svadba a manžel...

kittykat22
10. júl 2019

@livus5510 pises, ze dcera je sebecka, ale ked ta, tak citam, tak je vidiet odkial to ma. Vy pisete, ze chcete vnucata - silou mocou. Ale na vnucata najskor treba vhodneho partnera a stabilny vztah v ktorom sa narodi chcene dieta. Ja chapem, ze Vasa dcera nema ani pomyslenie na dieta ked 1. nema s kym 2. nema prostriedky ktorymi by ho vychovala. Doba ked dievcata chceli ako prve muza a svadbu su prec - uz niesu sproste. Ked vidia mamicky ktore otacaju kazdu korunu po narodeni dietata, kariera ide von oknom, pretoze o deti sa treba starat, a cakat na peniaze od muzov, tak chapem, ze niesu hrrr do rodin. A pokial na nu budete tlacit na deti, tak jej to len znechutite. Toto robi moja svokra svojim 2 synom, a ti tu otazku nenavidia, a deti mat nebudu - niekedy mam pocit, aby jej spravili napriek, pre tie jej hlupe reci. Mali by si mat dceru rada taku aka je, pokial bude mat uspesnu karieru mozete spolu cestovat po svete, spoznavat nove krajiny, jedla, mat vela zazitkou. Nie je nutne hned sa trepat do plienok a kocikov. Vasa dcera je silna osobnost a vie co chce, a pokial na nu budete tlacit a hrotit ju, tak aby sa nestalo, ze vam nielen ze nedostane vnucat, ale pridete o jedinu dceru.

maciatkolulu
10. júl 2019

@livus5510 prosím ťa čo je choré? Že nechce mať deti? Akože toto snáď nie. Nechce tak nechce,chce kariéru ,tak fajn,nič nepotrebuje ,je šťastná,tak ju nechaj,choré je keď sa matka stará do života dospelej dcéry,ktorá nezdieľa rovnaké predstavy o hudicnosti

simona92101
10. júl 2019

@livus5510 prepacte ale ma 25 rokov,preco by mala posluchat vas v takychto zivotnych rozhodnutiach.vas keby niekto tlacil do toho tak by ste skocili na prveho chlapa len aby bola mamka spokojna?nikto to nemyslel v zlom ale skuste sa vzit do jej koze.preco by mala byt sama?ak najde partnera ktory rovnako zmysla tak mozu mat krasny zivot aj bez deti..a keby teraz otehotnela a bola by nestastna?mimochodom,vravite ze nema partnera,ledva dostudovala,to niesu bohvieake vyhliadky na zalozenie rodiny..dieta sice mam ale az ked som sa s partnerom ako tak zabezpecila,aby malo babotko vsetko co potrebuje.nedavno som bola v obchode a pri pokladni mamicka,evidentne v zlej soc.a fin.situacii a male dievcatko ktore plakalo kvoli jogurtu,mamka jej povedalo ze jej jogurt za par centov nekupi lebo nema peniazky.zato na cigy a flasu vina korunky mala..myslite ze takto je to ok?moj nazor je ze kto nema citove vlohy a fin.zazemie tak nech si deti nerobi.zbytocne tym len trpia deti,ktore sa na svet nepytali...netlacte na nu,ak stretne spravneho partnera tak mozno nazor zmeni 😉

tilda84
10. júl 2019

@livus5510 ahoj, moja známa tiež tak nejak rozmýšľala, kariera, byt ako z katalogu, auto atď. Deti vôbec nechela, ani ich nemala rada. Rozmýšľala aj nad sterilizáciou. Potom mala takeho priateľa pekného, vysportovaneho, veľmi sa ona zaľúbila , ten ju potom dobre využil. Vtedy tak prehodnotila svoj život. Potom prišla ozajstná láska,našla fakt normálneho chalana, po roku svadba, a 1 rok sa snažili o babo, zadarilo. Mala 38 rokov keď porodila. A keby ste ju videli, je znej úžasna mama, uplne iná žena. Ona dozrela asi takto neskoršie na dieťa. A predstavte si, do 40ky chce stihnúť druhé, lebo chcú surodenčeka.

livus5510
autor
10. júl 2019

Lenže moja dcéra možno čoskoro bude naozaj sterlizovaná, pretože tie zdravotné problémy sa jej hlásia. Nehovorieva so mnou o tom často, ale viem, že má veľké problémy s menštruáciou a aj to má byť indikácia k tej operácií, ktorá by jej vraj veľmi pomohla. Ja osobne by som sa o tom s tým lekáeom veľmi rada porozprávala, ale nechce mi to dovoliť, vyslovene mi povedala, že nevie ako dlho sa jej chce trpieť tieto problémy... ako v širšej rodine sa to tiež vie, pretože keď bola mladučká tak nám skoro vykrvácala, ja sa aj preto bojím o vnúčence. Pretožw viem, že ak nebudú možno do 2 či 3 rokov tak už asi nebudú nikdy, teda nie tie biologické minimálne...

maciatkolulu
10. júl 2019

@livus5510 a ona si to predsa uvedomuje a nechce,tak potom nechápem čo riešis.... Myslím,že sebestačná vysokoškolský vzdelaná žena si naplno uvedomuje čo a ako...

vevesh
10. júl 2019

@livus5510 akehokolvek nazoru ste, je to vasa dcera a o svojej (ne)dobrej buducnosti rozhoduje ona sama. Kazda zena dospeje do stadia chcenia rodiny v inom casovom obdobi svojho zivota- niektore zeny uz v 10rokoch by chcrli, niektore v 18tich, niektore po 30tke a niektore nikdy. S tym sa musite zmierit, na vyber nemate. Mozete dufat,ze casom dospeje do stadia, ze dieta chciet mat bude, ale tu sa aj vasa moznost jej rozhodnutie ovplyvnit konci. Ak nechce, nechce a nasledky si bude niest sama. Ci dobre alebo zle, je to jej rozhodnutie a ma nato pravo. Chapem vasu tuzbu- mam rovnaku, ale vy nic nezmozete (a prave preto mam aj viac deti ako dve, kde ma mozno jedno z nich obstastni vnucatom...). Ak vas to s muzom tak trapi, zamestnajte si mysel niecim inym- organizovanim taborov, novymi konickami, cestujte a zite a naplnte svoj zivot plnohodnotne a nechajte vasu dceru zit ten jej podla jej predstav...

barbellka
10. júl 2019

@livus5510 vy ste si myslela, že ked napíšete na modreho kona tak všetky mamičky sa tu pokakaju že niekto nechce mať deti....ale denne tu čítame o tom, ako ženy deti nezvládaju, nemaju im čo dať jest, či dokonca nemaju ich rady!!!! preto väčšina reaguje tak ako reaguje...ked píšete na verejnú diskusiu musíte rátať aj s odpovedami, ktoré vam nevyhovuju alebo nezdielaju vašu predstavu... druhá vec je zamyslite sa, či vzhladom na jej zdravotný stav je vobec dobré mať dieta a nemôže jej prípadne tehotenstvo ublížiť na podlomené zdravie...možno jej doktor povedal niečo, čo vam nepovedala a jej tehotenstvo môže byť rizikové až život ohrozujuce - ked ako sama vravíte vam skoro vykrvacala

simona92101
10. júl 2019

@livus5510 a co keby otehotnela a potratila by kvoli tymto zdr.problemom,ktore ako pisete su vazne.co keby sa nieco stalo pocas tehotenstva alebo pri porode? To by jej na psychike velmi nepridalo..poviem vam to takto,vsetko sa deje z nejakeho dovodu.nie kazdej zene je dopriate mat deti a nie kazda ich chce..a mat dva roky na najdenie partnera a otca deti,ved to je zataz na psychiku a este aj vy ju tlacite

simona92101
10. júl 2019

@livus5510 a nerozumiem,jej stav je zivot ohrozujuci,sterilizacia jej prinesie ulavu a vy aj tak na nu tlacite 😞

taskataska
Odpoveď bola odstránená
zuzi0911
10. júl 2019

Prirodzené otehotnenie bohužiaľ, už aj tak asi nie je šanca. Jeden vajecnik nemá, druhy je chorý. Ak vnúčatá jedine umelé oplodnenie. Tu už nezachráni čas 1 rok. Bohužiaľ. A to uz si treba uvedomiť a netlačít na ňu. A treba čím skôr operovať,pokiaľ to nevyhroti až tak, že bude nutné zobrať aj maternicu a to už sa vnúčat fakt nedockas. Takto aj neskor bude mať možnosť ak sa rozhodne. V prvom rade je teraz zdravie tvojej dcéry.
Ja viem, že chceš. Aj ja chcem a myslím, že každá jedna chceme. Ale ber ohľad na ňu. Je to jej život.

andra77
10. júl 2019

@heeedka veľmi rozumná odpoved....palec hore....dožiť sa vnúčatka je niečo úúúplne iné.....vidím to na svojich rodičov...🙂ako povedala moja mama...kvôli tomu sa oplatí dalej žiť...🙂🙂ale.....na druhej strane ..nie každému je to dopriaté, treba rešpektovať aj dcéru a netlačiť na nu....🙂

queen_mary
10. júl 2019

@livus5510 daj sa liecit

barbellka
10. júl 2019

@andra77 viete ono je určite krásne dožiť sa vnúčat...ale sama pani písala, že jej dieťa vykrvácalo kvoli zdravotným - gynekologickým problémom...treba trošku aj na to myslieť a uvedomiť si, čo pre nu tehotenstvo predstavuje 🙂

terezka1947
10. júl 2019

@livus5510 mozno deti odmieta kvoli tym problemom,uz ma rieseni a vysetreni dost...traumu...boji sa,co ked otehotnie,nevyjde to.
Co ked vidi,ako ste tazko prezivala smrt sestry,nechce to zazit...zazit nijaku bolest,tak sa obrnila. A presvedcila samu seba,ze skeatka deti.nechce. Vy ju poznate najviac....
Ale je tiez mozne,ze ozaj neciti nic k detom....rodine.

blabla22
10. júl 2019

@livus5510 len tak zo zvedavosti, v akej oblasti dcéra pracuje?
Inak, mne tento jej prístup vôbec nepríde sebecký..oveľa horšie a sebeckejsie je podľa mňa chcieť mať všetko - aj deti, aj kariéru aj peniaze - čo sa samozrejme nedá a deti sú koľkokrát u takýchto rodín na druhej koľaji (nehovoriac aké percento mužov je takýchto, všetko z toho musia mať a starostlivosť už ich nezaujíma, budujú si svoju kariéru a sú nonstop mimo domu) . Mne to príde ako zrelé rozhodnutie, vie čo momentálne chce a jednoducho sa vzdá radšej možnosti mať deti aby mohla to svoje robiť na 100% bez toho aby to bolo na úkor niekoho. Čo ale neznamená že jej názor sa časom nezmení..a či bude môcť otehotniet nikto nevie...možno je neskoro už teraz, možno nebude ani o pár rokov. Je tu aj možnosť že naozaj už by nebola schopná vynosiť dieťa zo zdravotných dôvodov..čo potom..treba rešpektovať

opica_skorica
10. júl 2019

@livus5510 Mnoho ľudí deti chce a nemôže ich mať, mnoho ľudí deti nechce a má ich, mnoho ľudí deti nechce a nemá ich,..., ktorí sú "šťastnejší"?
🤔🙄😒
Dovolím si citovať z Vášho príspevku tu v diskusii: "keď bola mladučká tak nám skoro vykrvácala, ja sa aj preto bojím o vnúčence." Skoro som skrepenela, že to nemyslíte vážne, snáď o ňu sa nebojíte?! že Vám zomrie pri pôrode, že sa z mega stresu hodí pod vlak,... Nevidíte, že sa ako píše @terezka1947 iba snaží ochrániť seba, aby nikdy neprežívala to, čo sa Vám stalo. Tak veľmi ako bolí mamu strata dieťaťa, tak veľmi môže bolieť sestru strata súrodenca a tlak, že zostala "de facto jedináčik".... Veď to je strašné, bolestivé.
Nechajte ju žiť svoj život.
Ak môžete, dajte jej pocítiť, že ju máte rada. Ju samotnú, nie jej orgány. Ak bude mať bolesti, nebráňte jej, aby išla na chir.zákrok.
Rozumiete mi? Ste rada, že ju máte? Povedzte jej to. Kapišto?

livus5510
autor
10. júl 2019

@blabla22 pracuje vo výskumnom ústave, na virológií, vedie taký menší tým zamestnancov.

@terezka1947 o tom sme sa tiež rozprávali, chodila aj k psychológovi kedysi, lebo som sa bála ako to bude niesť, takže myslím, že toto má vysporiadané a nejde ani tak o strach ako o nechuť.

Tak či tak je smutné, že niektoré ženy sa tu nevedia vcítiť do mojej situácie a posielajú ma na liečenia. Tak či tak ťažko sa mi zmieruje s tým, že dcéra má úplne iné prirority, pre mňa totiž kariéra nikdy nebola dôležitá. Samozrejme mi na dcére záleží a milujem ju, nikdy som neuvažovaka nad tým že by sa jej pri tehotenstve niečo mohlo stať, vždy som to brala ako niečo telu prirodzené .. ale teraz už naozaj neviem.

barbellka
10. júl 2019

@livus5510 skuste sa zamyslieť nad tým, že vzhladom na to, že ma len 1 vaječník a aj s tým problémy tak je to riziko velikánske....ved kolko zdravých žien zomrie pretože sa niečo stane....a viem na 100%, že toto isto nechcete - ved vam skoro vykrvacala takže to nebude len taky "menší" problém ....človek pochopí, že každý rodič tuží po vnučatách, ale je to viac ako šťastie dieťaťa, v jej prípade HLAVNE zdravie? ...a skuste sa vy na to pozrieť jej očami - lebo vy ste vy, ale ona je ona - ona ma iné pocity, iné ciele a iný život

terezka1947
10. júl 2019

@livus5510 ja sa vas snazim pochopit...z pohladu dcery
Z pohladu mamy by som asi tiez vnutorne riesila nieco podobne....mozno preto,ze chcete,aby v zivote nebola sama,mala blizkeho,ked vy nebudete...prip.aby raz nelutovala,ze deti nemala...a bolo by neskoro.
To je tazka situacia....hlavne pre nu,no aj pre vas. Ale nejako na vyber nemate....skratka,iba davat lasku jej.
Ale opakujem...mozno je aj typ zeny,kt.jednoducho dieta nechce. Mam taku kanaratku...super zena,ale voci detom je velmi chladna. Berie ich ako pritaz...

deti95060810
10. júl 2019

tiež som nikdy neplánovala deti....A máme 4
Ak príde ten správny chlap - aj detičky prídu....
inak mňa mi takéto veci moc nehnevali....je predsa dospelá a vie čo chce. poznám veľa ľudí ktorí majú len psíka...

korunka1
10. júl 2019

@livus5510 mimo temy....ako dopadla ozajstná
@livus5510

livus5510
autor
10. júl 2019

@korunka1 Livka sa má super, v práci ju povýšili, presťahovala sa do nového čo viem, kúpila si psíka a dosť sa kamaráti s kojou dcérou, lebo sú v podobnom veku, ona mi práve odporučila, že to tu funguje celkon keď sa človek chce vyrozprávať.

korunka1
10. júl 2019

@livus5510 a bola na zakroku?

petra_67
10. júl 2019

@livus5510 Myslím, že sa všetky vieme vcítiť do toho, že niekto chce mať vnúčatko a teší sa naňho, to je pochopiteľné.. Ale "na liečenie" ťa posielame preto, lebo to preháňaš. A tie nenormálne názory máš ty, nie tvoja dcéra. Vôbec ti nejde o ňu, o jej šťastie, o jej zdravie, ale iba o seba a to sa ti tu baby možno aj veľmi tvrdo snažia vysvetliť. Tebe by sa páčilo, keby teba niekto nútil robiť niečo čo nechceš, len preto, aby bol ten druhý spokojný? Prečo ju nenecháš žiť vlastný život? Prečo je to stále iba o tebe, tvojich prioritách, o tom čo chceš ty? Veď ona je úplne samostatný človek, nie nejaká tvoja figúrka..

opica_skorica
10. júl 2019

@livus5510 može sa jej stať, pri pôrode zomrelo dieťatko a jeho mamička takmer tiež. Vykrvácala im na stole. Ledvaj ju zachránili. Dieťa nie. Ona je odvtedy invalid.
Jasné, chápem túžbu, ale.

galioska
10. júl 2019

@livus5510 nenutit, má iné predstavy ako vy, na deti má stále čas...

eva8
10. júl 2019

Dcera je este na deti mlada v sucasnosti. No je tu zdravotny problem. V puberte prekonala vaznu operaciu a zdrav. tazkosti pokracuju. Bol to velky zasah do jej psychiky, zlakla sa, ze nemoze mat deti. Tak ako obranu zvolila karieru. Je uspesna. Pre istotuvboci od deti v rodine, aby ju to nebolelo. Plus do nej "husti" jej mamka a pripomina jej fakt, ze ostane bezdetna. Rozhosla sa uzivat zivot. Kto vie, co jej povedal gynekolog. Proste nechce skazit manzelovi zivot tym, ze mu nedokaze dat dieta. A samozrejme sa nazlosti, ked pride na to rec. Nie je sebecka, je smutna, tak si nasla v praci, kariere, cestovani, atd. nahrafu. Neuvazovala si nad tym takto?

dskjhfdlkdjhl
10. júl 2019

@livus5510 necitala som diskusiu, ale dcera je uz dospela a nemyslim si, ze by si jej mala linkovat, co ma v zivote robit a ako to ma robit. Ak sa citis nevyuzita, tak si najdi konicka a zi si svoj zivot. A nechaj dceru, nech si zije ten svoj.