icon

Moja matka sa asi zbláznila

mirareisenauer
12. jan 2015

Ahojte babulky. Rada by som počula váš názor na dianie v mojej rodine. Občas mi totiž príde,že asi som práve ja tá divná,netolerantná. 🙂
Po skončení vysokej školy som sa osamostatnila a s priateľom sme sa odsťahovali. Moja mama k sebe prichýlila môjho bratranca s jeho priateľkou, pretože boli v ťažkej životnej situácii. Každý by si povedal, že je to pekné gesto a pomáhať si treba. Zo začiatku som si to aj ja myslela pokiaľ sa to nezvrhlo. Matka ich živí už takmer 2 roky. Prácu si nehľadajú, nemajú o ňu absolútne záujem a ak aj robili tak to max mesiac a dali výpoveď, že to nie je pre nich. Matka ich živí, dáva im peniaze. Nakoľko mama je na polovicnom invalidnom dôchodku a otec je dôchodca veľa peňazí nemajú. Ja aj priateľ zarábam dosť tak vždy som mame prispievala a platila za ňu poplatky, no aj tak stále nemala peniaze a pýtala odomňa viac a viac. Samozrejme, že vždy som jej ja hlupaňa dala! Až donedávna. Máme som prestala prispievať a neplatím jej nič. Zistila som ako to vlastne v skutočnosti je! Tak oni dvaja ešte stále nepracujú ich mesačný príjem je 0, matka za nich všetko platí, s ničím jej nepomáhajú a ešte sú na ňu drží!!! Samozrejme tak im je u matky dobre, že dokonca si urobili ešte dieťa. Teraz sa matka musí starať aj o ich dieťa. Kupuje plienky,sunar, oblečenie atď. Teraz mi stále matka vyvoláva, že nech im pomôžem finančne, lebo to nevie utiahnuť. Samozrejme som to odmietla! Nebudem ja predsa živiť pre mňa 3 cudzích ľudí, ktorí vôbec nemajú záujem o prácu a len parazitujú na iných! Dokonca som zistila, že mama si narobila síce nie veľký dlh na nájomnom, no predsa je to dlh. Mám pocit, že ak to takto pôjde ďalej matku dostanú na úplne dno. No mama sa ich nechce vzdať aj napriek tomu, že proti sebe poštvala celú rodinu a hlavne mňa a otca! Ak jej niekto dohovára jej odpoveď je že kam by oni chudáčikovia išli v takej zlej situácii v akej sú. 😀 Nedávno ešte mali odvahu mi volať, že nech zase všetko platím a dávam peniaze, lebo oni potrebujú pre bábo veci a plienky a matka to nemá za čo kúpiť a keď nedám tak kvôli mne pôjde dieťa do domova! Ja som odhodlaná nepomôcť ani centrom!
Prosím vás napíšte mi svoj názor. Čo mám robiť?

mirareisenauer
autor
12. jan 2015

@egiginka nie nekojí. Že vraj nemá mlieko.

kakika007
12. jan 2015

@mirareisenauer a to žiadnych iných príbuznýchnemajú, iba tvoju matku? či to je jediný človek v rodine, ktorý bol ochotný ich prijať a živiť? ja by som skúsila ísť za nejakým právnikom, lebo toto mi zváňa špekuláciou ako mamu pripraviť z ich strany o byt 😒

mala_hobitka
12. jan 2015

@kakika007 Na tom nieco moze byt. Urcite premyslaju ako zarucit ze tam budu moct byvat navzdy.

morning
12. jan 2015

@mirareisenauer Mama je asi velmi submisivny clovek. A asi je aj schopna prepisat byt na bratranca - ci uz z dobrej vole alebo nebodaj pod natlakom. Tvoj otec nema doma ziadne slovo? A co tvoji surodenci alebo dalsia blizka rodina? Ved vylozit veci na chodnik a vymenit zamky nemoze trvat viac ako hodinu.

radsej_knihu
12. jan 2015

Co hned vsetci tak radikalne radite, vyhadzovat na ulicu. Su to sice prizivnici, ale je to rodina, a robia len to, co je im dovolene.

Treba sa porozpravat s matkou, zistit ci nenarobila aj dlhy niekde v nebankovkach, potom zasadnut vsetci spolu (aby vo vas mama mala oporu a nahodou ju nezlomili nejakym emocionalnym vydieranim) a dat ultimatum, ak tam chcu dalej byvat, nech bratranec ide do prace a pekne Tvojej mame plati mesacne najomne, a Tvoja mama nemusi mat depresie, ze vyhodila babo na ulicu.

Urcite to nebude jednoduche, ale su predsa aj ine moznosti nez "vyhodit" a "nechat to tak"

morning
12. jan 2015

@radsej_knihu Len aby tie pijavice neboli rychlejsie. 😠

sarinka123
13. jan 2015

Davno ich mala poslat prec, a to som tvoj clanok precitala do prvej tretiny.

libka1
13. jan 2015

az mi zle doslo ako to citam... nechcem byt zlym prorokom ale podla mna tvoja matka o ten byt pride ked sa ich rychlo nezbavite... ver tomu, ze skor ci neskor ju bud oni nahovoria alebo aj sama zo zufalstva siahne po nejakych uveroch ktore nebude vediet splacat...
neviem ake ma tvoj otec slovo v rodine, ale myslim ze on by asi jediny mohol narobit poriadky... neverim tomu ze tam nie su hadky a zvady ked su to take typy ako popisujes. na takych treba tvrdo, dat ultimatum, bude bude makat a prispievat alebo idu a tvrdo to dodrzat.... netusim ci sa daju spravit nejake pravne kroky v tejto veci, ale asi by som sa poradila s pravnikom, toto dopadne velmi zle asi ak nezacnete konat

jajka71
13. jan 2015

z hladiska pravneho ich moze vyhodit z bytu jedine jeho vlastnik, alebo ak by niekto z bytovky podal podnet, ze tam ludia ziju a nie su prihlaseni formalne k pobytu, pripadne, ze by niekto z bytovky dal podnet na to, aby sa ich dlh riesil radikalnejsie, potom to zavisi od toho, ako ma nastavene podmienky spravca bytovky, resp, zrejme bytove druzstvo:(

ak je spoluvlastnikom otec, moze konat, ak je dlh vacsi a ty sa bojis, ze by tvoja mama prisla o strechu nad hlavou tak sa dohodni s rodicmi, aby to prepisali na teba, ze ty dlh splatis a potom to mozes riesit sudnou cestou, pripadne policiou a vyhnat ich z bytu (lebo nemaju zakonne pravo obyvat byt, resp. zmluvu, ktora by im dovolovala sa v byte zdrziavat)

co sa tyka toho dietata, tak je to citove vydieranie, ano, ked nebuudu mat kde byvat, zasiahne socialka a dieta zrejme vezme do domova, resp. posunie do pestunskej alebo nahradnej rodinnej starostlivosti, podla toho ake moznosti budu, ale rodicia toho dietata su su tejto moznosti vedomi a preto tlacia na tvoje city, pripadne na city tvojej mami a ostatnych:((

vo svojej praxi som zazila situaciu, ked rodina prisla o strechu nad hlavou, lebo si mysleli, ze stat sa postara, pripadne sa domnievali,ze ked bude dlh rast, tak sa deti poskladaju:( ale nestalo sa tak), dokonca raz som bola aj za zlu, lebo dieta sa ocitlo v pestunskej starostlivosti, ale pren trosku lepsie riesenie, ako byvat v budove bez vody a elektriky s rodicmi, ktori radsej kupia alkohol ako jedlo pre dieta:(

preto hovorim, treba to riesit a v prvom rade ak chces pomoct, musis pozerat na to, co urobit, aby tvoja mama neprisla o strechu nad hlavou, ostatne je na dospelych pribuznych, ktori zneuzili to, ze tvojej mame chyba to,ze sa uz nema o koho starat /syndrom prazdneho hniezda/, az to doslo do tejto situacie:((

barny
13. jan 2015

@mirareisenauer no to ti nezavidim, najlepsie by bolo dostat ich z bytu, aby sa nestalo ze casom tvoji rodicia on pridu, nikdy nevies co ich napadane a aby si nenabrali nejake pozicky aj cez tvoju matku a nakoniec to budes vsetko platit ty, ked ona nebude mat peniaze.

egiginka
13. jan 2015

@mirareisenauer ... asi nema mozog a nie mlieko.. . ked dokaze mat mlieko a dojcit, ze ktora si dieta adoptovala... takze fakt, len male pwrcento zien, nema mlieko..... ale tak nepletme to tu.... len mi to nedalo.... nic v zlom, ale mi pride, ze su ti vychcani perviti, ktori robia Slovensko takym ako zacina byt... a ze im neni hanba sa nechat zivit... ja si to osobne neviem predstavit :( drzim palce... pokial mama tvoja s tym suhlasi a je svojpravna , de jure de facto sa s tym neda nic robit🙂

jajka71
13. jan 2015

@egiginka da sa robit, len musi dcera urobit razny krok, vid vyssie, alebo to necha plynut a z rodicov budu bezdomovci

egiginka
13. jan 2015

@jajka71 ... no ano, takto sa da . " ustene".... avsak pravne. : nie... lebo... jej mama je svojpravny clovek, ktory konal na zaklade slobodmej vole a je vlastnikom bytu, domu... jedine, keby bola donutena, tak konat ( vyhrazanim), to uz by bola ina kapitola, avsak to neni ( ako som citala zadanie).. a to, ze sa dostala do dlhov vdaka previtom, nikoho nezaujima, lebo zase jej slobodna vola. :(

kofoluska
13. jan 2015

@mirareisenauer Fuha, no nemam slov. Jedneho takeho parazita sme v rodine mali, len pre nas to bol uplne cudzi clovek, ktory sa votrel do priazne mojmu dedkovi. Nebudem rozpisovat.
Mame nedavaj ani cent. Nie za tychto podmienok. Nie si povinna pomahat cudzim ludom, ktori sami pre zlepsenie svojej situacie nic nerobia. A este maju drzost Ti volat a vydierat Ta? Nuz, nech to dieta pokojne do domova daju, co s tym Ty mas spolocne?
Bohuzial, ak teraz vyrovnas dlh na najomnom, vznikne novy. Pretoze Tvoja mama zisti, ze takymto sposobom tie peniaze z Teba vytiahne. Bude nadalej podporovat darmozracov a raz za cas Ti oznami, ze treba doplatit dlh na najomnom. Zacarovany kruh.
Tak isto prepisanie bytu na Teba by nemuselo vela poriesit, pretoze kym by sa situacia vyriesila (co moze v konecnom dosledku trvat aj niekolko mesiacov), mohli by Ti vzniknut ako majitelke dlhy na najomnom aj energiach. A ak by sa po case situacia zopakovala (ze by ich mama opat nastahovala do bytu), opat by vznikli dlzoby len a len Tebe. Takze s tymto by som ja bola opatrna. Teraz prave ked je byt mamin mas trosku tromf v rukach s tym, ze mozes na mamu zatlacit, ci xcu s ocom kvoli cudzim ludom skoncit na ulici, ze Ty jej dlhy platit nebudes, pokial ona mina peniaze na darmozracov a priznivnikov. A ze jej je luto dietata? Nemali si ho robit, bohuzial. Inak, napada ma este jedna vec, ale to neviem, ci by si mala na to zaludok a ako by to pomohlo riesit situaciu. Skusila by som ohladom dietata zajst na socialku a opisala celu vec. Ze rodicia ziju u Tvojej mamy, nikde nepracuju, Tvoja mama s ocom nemaju peniaze, vznika dlh na najomnom a podobne. Mozno by Ti vedeli poradit. Nemusis ich ziadat, aby zasiahli. Ale mozes potom s ich vedomostami tiez zavolat bratrancovi a pohrozit mu. Ale hovorim, neviem ako to funguje, len ma to napadlo ako jedna z moznosti.........

nanervy_2
13. jan 2015

@mirareisenauer v takej situaci kazda rada tazka.. celkom chapem tvoj postoj nedat ani cent ked vidis kam idu tie peniaze. a uplne s nim suhlasim, tiez mamke obcas prispievame na veci, ktore jej treba a nemoze s dovolit, ale tak cudzim keby davala, tiez utneme velm rychlo. tvoja mama sa asi realizuje pri nich dvoch a necha sa citovo vydierat. asi najlepsie ked ju pozves na kavu a popritom aj nejakeho pravnika, ktory jej vysvetli kde az moze skoncit.... (exekucia aj na nu a pod). ak sama nepochopi, ze ju len zneuzivaju, tak stale budu, bohuzial. otec vidim ze sa tiez stavia proti takemuto prizivnictvu, tak snad ked jej rozumne vysvetlite ze 2ja zdravi ludia sa nechcu zamestnat...

jana_eyre
13. jan 2015

poradit neviem, len jedno ma zarazilo, ako jej moze strhavat exekuciu z rodicovskeho prispevku? je to predsa socialna davka a ta exekucnemu poriadku nepodlieha, alebo sa mylim? minimalne by nemal strhavat celu, pretoze cloveku musi ostat zivotne minimum, co je myslim teraz okolo 180e.. takze nie je pravda, ze nemaju ziaden prijem - viem ze to nic neriesi, len chcem poukazat, ze to je dalsia zlozka ich klamania..

byva tam s nimi aj tvoj otec? co hovori na spravanie tvojej mamy on? zmenila sa nejako, nesprava sa zvlastne? ma matka zaujem o svoje vnuca - tvoje dieta? pytam sa preto, ze ci tvoja mama nema naozaj psychicke problemy.. alebo sa jej mozno vyhrazaju?

egiginka
13. jan 2015

@mirareisenauer ... ja by som mame skusila dat navrh, nech u notara s nimi podpise zmluvu.. o podnajme, alebo spoluziti ( kym teda sa neschopia) a v tej zmluve jasne zadane, kolko mesacne bezpodmienecne musia prispiet, ich povinnosti v domacnosti, a ine podmienky a skutocnosti.... s tym, ze ak sa nebude plnit k conu sa zaviazali.. do mesiaca ( alebo vami urceneho datumu )bye bye.... a tak isto ta zluva moze byt uzatvarana len na obdobie vami urcene .. napr pol roka, jeden rok....... a tam to je najlepsie pokial niekto porusi zmluvu, da sa to pravne riesit.

jajka71
13. jan 2015

@egiginka preco by mali podpisovat zmlvuu u notara, ked tam dotraz zili gratis? myslis, ze ich k tomu prinuti niekto? nemyslim, a co sa tyka tych exekucii, ak im prichadzali pridavky ci socialka na ucet a maju exekuciu, exekutor mohol zablokovat ucet, kym sa dlh nevyrovna a to je beh na dlhe trate, cize asi tak:(

v zasade nemaju pravo obyvat byt jej rodicov, to treba riesit, no na to musi dat udanie jeden z majitelov bytu, pripadne udanie na bytovy podnik niekto z bytovky, ale ci sa to podari?

cacianka
13. jan 2015

už tu niekto spomenul jednu dobrú radu, pripájam sa aj ja - pozvať rodičov na pôdu mimo bytu, napr. k vám a veľmi slušne a asertívne prehovoriť do duše.
Nemalo by to byť vydieracím spôsobom, ale čiastočne aj áno, aby sa mama uvedomila, aké je to všetko proti je integrite. Mama je svojprávna, dospelá osoba, ale neuvedomuje si okolnosti, ktoré ju vedú k záhube a k problémom viac ako pomoc druhému. Keď skĺzne do veľkých problémov aj ona, kto pomôže jej a kto potom jej synovcovi. Už sa však v tej nezištnej pomoci topí, naberá vodu a svojím prehnaným spôsobom obmedzuje aj otca, aj teba.
Mama, a takisto aj otec, podali synovcovi pomocnú ruku, a nielen jednu a nielen ruku, ale aj jedlo, strechu nad hlavou, oporu, zázemie,hygienické potreby, vodu, elektrinu, teplo. Aj pomocná ruka sa dá podávať iba určitý čas, a keď by to malo byť na dlhšie, tak určite nie v takej výške a hodnote.
Za niekoľko týždňov, max. pár mesiacov sa dá aspoň niečo poriešiť, ale to by tí príživníci museli chcieť. Ubytovňa pre všetkých, ked nie je vhodná pre dieťa, tak matka s malým do krízového centra, práca hocijaká, len nech je príjem.
Tvoja matka je veľmi rodinne, sociálne cítiaca, ale všetko má svoje hranice, aj jej zdravie, peňaženka, vzťahy medzi manželmi a deťmi.
Všetko sa dá riešiť, iba smrť nie, aj paraziti . Dať im podmienku, napr. do konca tohto mesiaca, zavolať na nich sociálku, inak pôjdu veci do vriec a pivnice (povedať im že k bráne), zavoláte policajtov o pomoc pri vyprataní bytu, lebo sa tam zdržujú protiprávne, vymeniť zámok urgentne, požiadate úrad práce/sociálny odbor o riešenie starostlivosti o dieťa.
Skrátka veľmi slušne ale razantne ich vykázať, nech si riešia svoje problémy už konečne osobne. Poradiť, pomôcť to áno, ale nie sa dať zneužívať a podvádzať.

mirareisenauer
autor
13. jan 2015

@jana_eyre neviem. Tvrdí že všetko jej berie exekútor. Mama mala aj má záujem o môjho malého. Pokiaľ sa k nej neprivtreli tak mama bola až prehnane vzorná babka. Stále bola u nás alebo ja u nej. No ako sa tam nasťahovali obmedzila som návštevy. Necítila som sa tam dobre. No otec zatiaľ býva s mamou. Ale nie nadlho. Otec ma požiadal, že ak sa to v krátkej chvíli nevyrieši, či by sa mohol ku nám presťahovať. Ja budem len rada. Mama takto príde u muža a prijem. Potom už neviem čo bude robiť.

adri266
13. jan 2015

@mirareisenauer len pozor, aby nakoniec neprisli aj mama aj otec k Tebe, a im nechaju byt 😠 😠 😠 Nebolo by to prvy krat, co by nejaky idiot zblbol niekoho ineho a neprepisal im byt na nich, takze bacha na to.
Moja rada je, okamzite riesenie, dohovor mame, daj jej papiere pred oci, a im povedz, ze maju tyzden na to, aby sa vystahovali. A za ten cas by som si davala sakramentsky pozor, aby jej tam nieco neukradli alebo neznicili.
Minule prave manzel spominal, ze rodicia jeho kamosa tak prichylili rodinu na mesiac, nakoniec z toho boli 2 roky, a tiez ich nevedeli po dobrotky dostat, hlavne ked prestali platit a zacali aj kradnut. Takze v takom pripade treba zakrocit ihned a nedat im priestor. Drzim prsty.

ifkael
13. jan 2015

toto sa citat neda.. nech vymeni zamky.. dovi. dopo.

lubika39
13. jan 2015

presne aj mna to napadlo, vymenit zamky. Ja mam po precitani celej diskusie pocit, ze tvojej mame ani rozhovor nepomoze a bude im pomahat dalej. Samozrejme treba to co najskor riesit, viem, nie je to lahke ale aby sa ozaj nestalo, ze im ostane byt a tvoja mam s otcom nebudu mat ani byt ani peniaze, len dlhy.

lujza123
13. jan 2015

@mirareisenauer s tym exekútorom a rodicovskym je to tazky vymysel. Exekutor nemoze siahnut na cely rodicovsky, myslim ze okolo 180 eur jej musi nechat. Tak isto bratranec moze dostavat davky v hmotnej nudzi + príspevok na byvanie. Co podla mna aj dostavaju len to tvojej mame nepovedia.

regina22
13. jan 2015

volá sa to opičia láska

ericap
13. jan 2015

presne, len nech ich tvoja mama neprepise ten byt, alebo len nech im tam neda trvale bydlisko - potom ich odtial nedostane nik... a osobne si myslim, ze aj ked sa vam nahodou podari dostat ich z bytu, budu od tvojej mami stale chodit pytat peniaze... raz ked niekto vidi odkial "tecie", nenechaju si len tak zavriet kohutik...

mala_hobitka
13. jan 2015

Na socialne davky ani rodicovsky prispevok sa exekucia nevztahuje. Ibaze ze chodili na ucet, ktory je exekutorom zablokovany. To ale clovek vie zmenit tak ze si to necha posielat postou alebo chodi osobne.

@mirareisenauer Skus sa opytat mamy ci nahodou jeden z nich alebo rovno obaja nechodia kazdy mesiac tak po 20. v mesiaci von v uradnych hodinach. Lebo ak hej, potom su par dni "vonku" a inak cely mesiach sedia na zadku (lebo nemaju prachy) tak je jasne ze si chodia po davky.

mirareisenauer
autor
14. jan 2015

No babulky moje už som to poriešila. Len dúfam, že som neurobila chybu a nebudem to zakrátko ľutovať. 😒 Bola som včera večer u mamy a slušným rozhovorom sme našli nejakú tú zlatú strednú cestu aby boli všetci spokojní a aby ani dieťa ani mama neskončili na ulici. 🙂 Manžel bratrancovi navrhol, že bude pracovať v jeho firme. On súhlasil, dokonca dnes bol už o hodinu skôr naklusaný v práci! 😀 Zatiaľ to vyzerá nádejne. Manžel si ho chválil aký je pracant. Navrhli sme im aby sa dočasne presťahovali do nášho bytu v Ba, ktorý je voľný, kde si budú musieť ale platiť nájomné a všetky poplatky a budú pravidelne kontrolovaní. Zajtra sa sťahujú od mamy. Mame splatím dlh, aby nemala problém. Snáď to nebudem ľutovať. Ale verím, že to bola správna vec.

cacianka
15. jan 2015

@ericap trvalé bydlisko je len evidenčného charakteru, nie podklad na vlastníctvo, a opačne - ak má vlastník nejakú nehnuteľnosť, nemusí tam mať trvalý pobyt ...
ale aj tak sa len množia z toho problémy - policajti, súdy, pošta, exekútori - všetci hľadajú na trvalom, a že to obťažuje majiteľov ? ...

cacianka
15. jan 2015

@mirareisenauer baran celý, vlk sýty ...
hlavne že sú na ceste od mamy, ale aj tak - vymeniť zámky,
ak nebude pracovať - vyhodiť
ak nebudú platiť byt - vyhodiť
bude to oveľa ľahšie ako od mamy.
držím palce