Moja sestra je dobrý človek, ale ide mi strašne na nervy
Musím sa s niečím zdôveriť, lebo už naozaj nemám komu. Ide o moju staršiu sestru. Je to dobrý človek, len mi strašne lezie na nervy, už neviem čo mám robiť. Neustále si požičiava moje oblečenie bez dovolenia, minule mi roztrhla dve tašky, ani sa neospravedlnila, jedáva moje jedlo bez dovolenia, a ani sa neospravedlní. Má frajera, neustále sa im musím prispôsobovať, aby mohli byť v našej izbe (mám aj s ňou izbu), ona sa mi nikdy nevie prispôsobiť, ale že NIKDY, neustále za ňu aj upratujem, lebo ona je dakde na výlete s frajerom. A keď sa spolu bavíme (dakedy je na mobile a úplne ma ignoruje), vždy je to len o nej, nikdy sa ma nespýta na môj názor. Keď som veľa krát plakala v izbe, tak ani za mňou neprišla, ale ja som za ňou vždy prišla,keď plakala.. príde mi, že je trošku sebecká. Keď jej niečo ukážem, čo tvorím alebo podobne, tak ma VŽDY skritizuje, nikdy ma nepochváli.Už som aj vravela rodičom o jej chovaní, ale oni sú vždy na jej strane.. neviem, preháňam??? Sestry sú takéto??
@horseclipseduck Najlepšie, čo môžu dať rodičia dieťaťu, je súrodenec.
Toto si opakuj vždy, keď Ťa prepadne chuť ju zabiť. 😂 😂 😂 P. S. Unikla mi pointa - v čom je to dobrý človek?
Sem chodia uz sj deti?🤔
Evidentne ste rozdielne povahy a ty na to doplacas. Teraz je to sestra, potom to môže byt manzel, kolegovia… ktokoľvek. Ber to tak, že teraz máš dobru prilezitost naučiť sa stanoviť si (v rámci možnosti) hranice. Ja viem, že u sestry to bude tak, že čo riesis, veď si mladšia… a aj to, že rodičia to môžu vnimat tak, ze ona ma frajera a menej času atd atd. Mozno neskor budete mat situáciu obrátenú a budete najlepšie priateľky na svete. Čas ukáže. Ale teraz si myslím, ze neprehanas, len ta to môže nieco naučiť a je na tebe, ako to uchopis 🙂
@stanulienkat chodia a pýtajú sa fakt blbosti pre krátenie dlhej chvíle cez prázdniny 🤪 Toto je však podľa mna seriózna vec, ktorú autorka riesi a príde mi rozumná - bez ohľadu na to, či ma 10, 15 alebo 20.. len niekedy sa mi zda, že tu sa už empatia moc nenosí..
Sestra je staršia, asi má prvého frajera, alebo ak aj nie, proste v tomto veku (teda predpokladám ze ste teenagerky) je pre ňu priorita frajer a asi dopisovanie s nim a kamoškami na mobile. Proste všetci ostatní sú aktuálne "na obtiaž " a nezaujímajú ju. Je to len obdobie a možno ho budeš mať aj ty 😀 treba to pretrpieť a veriť, že sa to zase zlepší.. ak sa s ňou nedá rozprávať a aj tak je furt na mobile, skús jej úprimne napísať správu cez messenger o svojich pocitoch, aspoň tam v kľude napíšeš svoje myšlienky bez toho, aby si pri rozhovore vybuchla a aby ste sa povadili.. nenapíš jej len výčitky, ale aj svoje pocity o tom, že občas by si ju ako staršiu sestru potrebovala, keď ti je smutno.. iné mi nenapadá
@horseclipseduck ano surodenci su takito, ale ak mas zdravy pud sebazachovy tak sa od nich odstrihnes. tvoja sestra nie je dobry clovek, mrzi ma to.
O tej dobrej sestre si zabudla napisat
@horseclipseduck To obyčajne býva takto, že staršia sestra je už vo všetkom trochu ďalej a mladšia to od nej pomaly kopíruje. Niekedy mladšiu sestru aj takto trochu zneužíva, ale keď budete staršie dospelé, vyrovná sa to a budete samostatné.
@horseclipseduck Akoby som to ja písala pred 20 rokmi. Dievča zlaté, musíš si počkať a čím skôr sa osamostatniť. Toto iné nebude, iba keď z tej izby odíde jedna z vás. Držím palce a prajem pevné nervy. A nie, takéto by sestry byť nemali. Je to závažná chyba rodičov vo výchove a uprednostňovanie jedného dieťaťa.
@0kristina0 👍🏻👏🏻
sestra machruje. ma frajera, je starsia, mysli si aka je frajerka. samozrejme, ze by to tak nemalo byt ale myslim, ze tobude faza v zivote. ano take byvaju sestry
Toto je len obdobie, to proste som videla aj u nas, mali sme rozne problemy surodenecke, ale vekom sa to utriaslo 🙂
Akoby si písala o mne a o mojej sestre. Deje sa mi niečo podobné i keď som o dosť staršia. Som v strednom veku so sestrou nebývam ale dlho som si nechala do všetkého hovoriť, počúvala som často kritiku. A najnovšie je to že že sa so mnou nechce stretávať. Nie sestry by nemali byť takéto. Súrodenca si človek nevyberá, nemusia byť vždy na jednej vlnovej dlžke, ale keď sa majú radi dokážu sa pochopiť a akceptovať. Skús povedať sestre o svojich pocitoch a uvidíš či sa jej správanie aspoň trochu zmení. A pokús sa nastaviť hranice, ak Ťa niečo zraňuje tak jej to hneď povedz. Možno by ti pomohla odborná pomoc. Držím Ti palce.

@horseclipseduck nie vždy si súrodenci sadnú. a zvlášť teraz, keď ste očividne puberťáčky. daj tomu čas a keď dozriete, možno si budete rozumieť viac. a možno nie. holt, taký je život. rodina by mala držať spolu, ale nie vždy to vyjde