Moja úvaha o dnešných rodinách z môjho pohľadu
za dlhši čas /vybrala som vlanajšiu dovolenku, aby mi neprepadla/ som sadla k počítaču a zablúdila som na koník. čítam,čítam tie príspevky nešťastných žien,mamičiek, a som strašne zhrozená, vianoce sú aj trošku o tom,že sa spomalíme, porozmýšľame o živote, a snažíme byť dobrí. zbierku pre útulok manažuje tento rok moja dcera, ja som sa rozhodla pustiť túto diskusiu.BABY, AKO SME MOHLI KLESNUT TAK HLBOKO? môže za to emancipácia,voľný sex, rýchle životné tempo?pred storočím aj predtým muž a žena sa brali s vedomím,že je to na celý život. že to ovplyvní celý ich osud tu na zemi. Chlap musel voľačo dokázať,či majetkovo,či mať slušné postavenie, vybrané spôsoby atd.LEBO ZENA BOLA DRAHA: pre ženu bolo treba zabezpečiť bývanie, živiť ju a spoločné deti celý život. chlap.ked chcel pravidelný a bezpečný sex, jednoducho to všetko musel mať. samozrejme,nechcel potom ženu hocijakú.musela byť z lepšej rodiny,panna,mať veno aj voľajaké vzdelanie a vo vedení domácnosti eso. a potom tie vzťahy prežili všetko,svetové vojny,znárodnenie , smrť dieťaťa atd.atd. a dnes? ked chlap chce mať sex,ide sobotu do diskotéky, a za päť minút vytypuje babu,komu stačí aj poharik lepšieho drinku,aby s nim šla.a vo vzťahoch? nesobašime sa,lebo papier je načo. ale s tým papierom vezmem na seba zodpovednosť za tvoj život a to prezentujem aj navonok. veľa riskujem,lebo chcem aj veľa získať. ale dnešný chlapi sa do ženby voľajako nehnú.že babám tykajú biologické hodiny,no a... tak baba robí,platia všetko napoly,stará sa o domácnosť a v tichom trpeni starne,lebo aj polovičný vzťah je lepši, ako nič, prečo sú tí chlapi teraz takí?! LEBO IM UMOZNIME BYT TAKI: ok.vačšina z nich vyrastal v neuplnej rodine,bez správneho mužskeho vzoru.alebo ako mamičkin miláčik. s full servisom,začo neočakavalo sa ani dakujem.takže my,ženy-matky pokazíme chlapov pre daľšiu generáciu žien a generujeme tak budúce nešťastné rodiny? vaše názory?
@vetthy myslím, že v súčasnej dobe by malo byť manželstvo aj citová väzba. Bez citovej väzby
sa nedá naplniť zmysel manželstva a ukázať ďalšej generácii, ako má vyzerať skutočný vzťah medzi ženou a mužom. Plodiť deti bez citovej väzby? Žiť spolu desiatky rokov bez citovej väzby? Vychovávať deti bez citovej väzby? Nehovorím, že je to nemožné, ale určite to nie je to pravé manželské spolužitie.
@andy03 nie je to len o dobe. Aj teraz niektore rodiny maju s vychovou uspech a niektore nie, rovnako to bolo aj v minulosti, uz si zase nenamyslajme, ze vtedy boli vsetci super vychovani. Toto sa naozaj takto neda posudzovat a zovseobecnovat. Ved sama pises, ze Ty vo svojej rodine fungujes spravne-zrejme nezijes v inej dobe. Vsetko zalezi na konkretnych ludoch, na tom, ako funguje rodina, alebo nefunguje.
@vetthy len taka mini pripomienka-toto je verejna diskusia, kazdy moze svoj nazor napisat a pokial tu niekto druhym kaze sklapnut, tak ho mozu upozornit, aby sa spraval slusne, aj ked sa jedna o zakladatelku diskusie, jej totiz tato tema nepatri. A keby aj patrila, ma sa vzdy spravat slusne.
@andy03 aj ľudia v minulosti všeličo chceli. Tiež sa chceli vyrovnať susedom, len to bolo o trocha ťažšie. Tak isto si závideli, zas až takí všetci čestní, dobrotiví s čistými dušami tí ľudkovia zasa neboli. Boli aj zákeráci, aj ohovárači... Len boli iné hodnoty. Ženy túžili po kožuchoch, zlatých šperkoch a v nich sa premávali po meste. Dnes už po kožuchoch a zlate takmer žiadna netúži, je to už zastaralé. Každá doba má to svoje špecifikum a každú dobu tvoria ľudia. A tí sú aj dobrí, aj horší, aj zlí...
@andy03 Ano, v niecom mas pravdu. Bohuzial to je v dnesnej dobe niekedy aj nutnost. Chlap casto musi ist pracovat do zahranicia, pretoze by rodinu neuzivil. Ale ano, mnohi su taki, co chcu viac a lepsie. To je jasne.V minulosti chodili chlapi na niekolko tyzdnove fusky za pracou, nemyslim, ze v tomto je to ine, skor naopak - dnes su ti otcovia viac doma, maju viac flexibility.
Zena casto drela od rana do vecera a na deti ani nebol cas sa im poriadne venovat. Ma to svoje vyhody aj nevyhody. Deti bolo samostatnejsie, ale na druhej strane dnesni mladi ludia, co poznam su podla mna ovela samostatnejsi ako moja generacia 20-25 rokov dozadu.
@dskjhfdlkdjhl názor k teme,ano,názor o autorke nie
@vetthy ešte jedna spomienkovo pesimistická záležitosť mi napadla: telesné tresty, alkoholizmus mužov v rodinách. Chlapi pili ako dúhy. Išli po práci, zastavili sa v šenku (krčme), otupili tie svoje zmysly, lebo doma ich čakala ďalšia pracovná šichta: svine opatriť, kukuricu okopať, ďatelinu zajacom nakosiť. Ja som chodila do školy v osemdesiatych rokoch a učitelia nemali zábrany facky rozdávať, rodičia doma deti otĺkali. Výchovné facky padali doma i v škole. U nás konkrétne doma nie, ale u spolužiakov bežná vec. V škole tak isto, facka bola normálka
a nikto neriešil a nikto sa nesťažoval. Ale školstvo tu radšej nemiešajme, držme sa rodinného života....
@vetthy vtipnejsi vyhrava😉
@0silvia0 ok.určite to bolo aj tak. lenže v období,čo spomínaš, už všetko bolo v pohybe,práve vtedy rozpadali už spomínané komunity,vytvárali sa veľké mestá, prišla pásová výroba,čo zabil v ľudoch tvorivého ducha,došlo k znárodneniu, svetovým vojnám,či bohvie,akéobdobiespomínaš.rovnováha zmizla a potom podľa mna,sa už ani nikdy sa nenašla.nielen u nás,kde klamstvo bola národná filozofia, aj inde. podme o krok dalej. podla teba ako ovplyvnil kvalitu vzťahov neosobná práca? čo sa budemeklamať,vačšina ľudízo svojej práci má mesačne len jeden okamih,kedmu cinkne výplata. sú frustrovanejší? ovplyvní to ich rodinné vzťahy?
@vetthy Kde si na to prisla, ze predtym bola praca osobna a teraz je neosobna. Kedysi sa pracovalo najma manualne a podla mna bola taka prace pomerne stereotypna. Dnes manualne pracuje urcite percento ludi. Ano, vacsinou to je neosobne, okrem nejakych kreativnych prac. Ja si nemyslim, ze vacsina ludi to berie tak, ze im ide len vyplatu. Ide o sebarealizaciu, sebauspokojenie - ci myslis, ze lekari, ekonomovia, pravnici, ucitelia ma jediny dobry pocit, ked im cinkne vyplata?
Pokial to tak citis, hovor za seba, nie za ostatnych. Ludia su zrejme frustrovanejsi, pretoze sa na nich kladu vysoke naroky, maju malo casu - to ano.
@vetthy vzdy, aj teraz, aj pred n-rokmi, boli prace kreativne a aj tie menej zabavne, akurat kedysi bola asi vacsia drina, lebo bolo menej techniky. Ja naozaj neviem, ci si nic z minulosti necitala, alebo kde je problem.
@dskjhfdlkdjhl Ja tiez nechapem. Ludia pracovali manualne, bez pomoci, ovela tazsie a dhsie. Vsak to je dobre, ze cast tychto tazkych prac zvlada technika.
@charlie1980 prepáč,nenapíšem si môj curriculum,lebo každý osud je ojedinelý.čo mi urobil v živote problem,možno to druhý dal ľavou zadnou. kiež by som vedela,čo je správne a ako by tu malo vyzerať,NEOTVáRAM DISKUSIU NA MK. ale trošku som rozšírila temu,ak máš záujem,vyjadri sa
@iguaza otázka.kúpim dosky,spravím skrinu.krásnu,vyrezávanú,ako som to od majstra sa učila.zavolám všetkých známych, nech ochkajú.som šťastná? spokojná? zajtra sa stretnem na ulici X apovie mi,ahá,počula som od Y, akú krásnu skrinu si robil. a som znova šťastná.lebo ľudská povaha je taká. som pásová robotníčka v nábytkárskej firme.moja robotaje natiahnuť štyru šrofy, aby sa držali panty.som spokojná? je to môj výtvor? som pyšná?pochváli ma niekto?zaujímamajeho další osud? robila som,unavila som,ale moja duša sa nepotešila,ostala hladná. a že koľkopercentoľudí živí s duševnou prácou? ked som robila všpitáli...odbornosť a empatia vačšine doktorov bola priamo úmerná hrubkou obálky...ked som bola sekretárka u právničky...prvá vec bola zavolať právného zástupcu súpera,že asi na koľko pojednavanie ich buksa vyzerá,pán kolega......
@iguaza tebe to isté,nechápeš podstatu.mám rolu. drem ako kôn,ale vypestujem celoročný chlieb pre rodinu, ostane aj na predaj. som spokojná.šťastná. dokázala som.dala som to.robím v družstve.raz pooriem s traktorom túto rolu,raz túto. nenarobím. nepotrebujem sledovať počasie,rozumieť k poľnohospodárstvu.stačí mať vodičák na traktor. možno aj úroda je vyššia. ale po žatve budem cítiť to isté šťastie? budem na seba tak isto hrdá?na toto narážam.
@vetthy Ty sa citis v praci nedocenena? Nuz, tak potom rob tak, aby si bola. Ja robim to, co som vzdy chcela, som spokojna, ale nic nie je zadarmo. Keby som sa nesnazila, tak nikdy nevystudujem to, co som chcela a tym padom ani nerobim, co som chcela. Vadi Ti manufaktura? No, ale ver tomu, ze su ludia, ktorym nevadi a myslim, ze ani netreba dokazovat, ze ma svoj vyznam.
@dskjhfdlkdjhl zjednodušuješ. ja sa pýtam všeobecne.podľa teba koľkoľudí robí to,čo ho baví? čo by robil aj zadarmo?lebo údajne to jemerítkom šťastia v práci. a ked už musím o sebe voľačo.som veľmi nespokojný človek. raz žijem tu, raz tam.raz robím to,raz tot,niekedy aj tri vecí naraz. čo mi ide,v čom sa mi darí,v tom ostanem roky.kde sa necítim dobre,za týžden spakujem. chváľa bohu,môžem si to dovoľiť,mám toľko škôl a všelijakých kurzov,ale,môžem na mieste,kde sa necítim dobre,zarábať aj ,teraz zveličujem,dvakrát toľko,neostanemtam,idem robiť,čo ma baví a to ešte istím s voľačím,čo robím doma či korektúry,či vence pre kvetinárstvo..
@vetthy co som zjednodusila?
Koľko ľudí v minulosti myslíš, že robilo prácu, ktorá ich bavila a boli v nej šťastní? Väčšina ľudí mala problém vyžiť a vychovať deti. Bežné nebolo na lieky, doktorov, školy. Ja si naopak myslím, že v dnešnej dobe máme výborné možnosti vyštudovať a robiť, čo nás baví. Už potom len na nás záleží, ako šancu využijeme. Rovnako v dnešnej dobe, ako nikdy predtým, má osoba trpiace vo vzťahu najlepšie možnosti z neho odísť. I keď to väčšinou nie je ľahké, ale možnosť je. V podstate nieco skoro nemožné v minulosti. Dnes ak máš zdravie, v podstate už je len na tebe, ako svoj život prežiješ.
@vetthy ja neviem, co sa nam tu znazis dokazat. Mas rolu, robis chleba, mas x skol, robis x veci, x kurzov, a stale pises tak, ze sa to fakt zle cita - ani tie kurzy a skoly nepomohli. Nie kazdemu pomozu. Neviem ako sa da mat x skol (podla mna tak max 3). Jednoducho si multitalent podla toho co pises, ale nevies sformulovat suvislu vetu. Ups, je to tak. Uplne mi je jedno ci som ta urazila, tak uzkoprsu a arogantnu zensku som tu snad este nevidela.
@vetthy Tvoj problem je ten, ze asi nemas objektivny pohlad na minulost, zrejme je za tym nedostatok informacii, alebo len chyba zdravy sedliacky rozum.
@dskjhfdlkdjhl potrebujeme robotníkov do fabrík? ano.sú vačšina? asi ano. a to bol asi ich sen,že ach,ked ja budem brúsiť paličky do televízora v Samsungu,aká ja budem šťastná...viem.na to príde ten falošný argument,že prečo sa neučili...lebo kto iné,ako osemročné dieťa sa musí uvedomiť,že ked chce byť právnikom.čo všetko za to...
@vetthy ale ved 8 rocne dieta si povolanie nevybera. Teraz je este aj deviata trieda, to uz nie su tak male deti a navyse, vzdelavat sa teraz da celozivotne, len treba chciet. Takze ak sa mu nepaci muklovat, moze po veceroch studovat a casom robit co chce. Ved sama pises, ze mas vela skol a kurzov, dost pochybujem, ze si ich vsetky robila naraz po skonceni ZS.
@iguaza nemám rolu.bol to len príklad.nepochopila si to.išlo o ľudskú dôstojnosť.o dosiahnutí určitého cieľa.aked si dám voľačo,za čo ma obdivujú,či aspon uznajú,je to chlieb pre dušu.ked nenájdem radosť v práci, a potom ani v rodine, po určitom období duša ochorie.zomrie hladom.
@vetthy problem mnohych (aasi aj Tvoj) je ten, ze namiesto toho, aby pohli ritou, tak budu nadavat na zlu dobu. Ziadna doba nie je dobra pre takych, co sa len stazuju.
@dskjhfdlkdjhl ale potom čo automobilky?prídu utečenci?
@dskjhfdlkdjhl a to z čoho si vydedukovala?
Ja zijem podstate fusion aj stareho systemu komunity a aj novej doby, kedze moj muz pochadza z Afriky, kde tie veci su nastavene tradicne. Co ma svoje negativa, ale aj pozitiva. Pises o sociologii. Bol to jeden z predmetov, ktory som studovala este v roku Pane 😅 komunita existuje doteraz, lebo uz len z definicie je komunita mala alebo vacsia socialna jednotka, ktora ma nieco spolocne. Moze to byt nejaka hodnota, normy, nabozenstvo, identita...nemusi to byt len na geografickom uzemi ale aj vo virtualnom priestore. Aj modra kobyla je z definicie komunita. To, ze ty ako jedinec sa nieco naucis, nezalezi len od komunity ale aj od tvojej vlastnej vole a ako clovek, ktory chce na sebe pracovat a nie len dodrziavat vseobecne normy. Mam 28, 3 deti a s troma detmi na krku dokazem strhnut tapety, premalovat stenu a nachystat byt na veceru pre hosti za den (true story). A nenaucila ma to „komunita“. Robi to zo mna lepsieho cloveka? Nepovedala by som. To, ze niekto nieco vie manualne alebo nie, nemusi byt vzdy zla vec, aspon davas pracu a moznost zarobit si druhym ludom. Mne sa osobne vela veci paci na rodinnych hodnotach z Afriky, ale ma to aj svoju negativnu stranku, kedy sa nemozes naplno vyjadrit bez toho aby si bola odsudzovana. Priklad, mm bratranec sa zabil teraz cez vianoce na aute. Ostala zena a 4 deti. Zena si kvoli tradicii oholila hlavu. Ano komunita pomohla a poskladali sa na naklady a na vzdelanie deti, ale s najvacsou pravdepodobnostou ostane uz sama kvoli predsudkom a to je mlada zena.

@dskjhfdlkdjhl spotom s kým by som diskutovala,samaso sebou, tak by mi ušlikrásne a vecnépríspevky,čonapísali rozumnejší ľudia.žiaľ,tvoje tam nepatria.