icon

Morálna dilema ohľadom rímskokatolíckeho krstu 9 ročnej dcéry

nelinka2009
23. jan 2019

Ahojte, Zaujima ma nazor nezainteresovanych, ako by ste to riesili vy kocky...
Mam 9 rocnu tretiacku. V skole ma kamaratky a tie sa tento rok zacali venovat nabozenskej vychove
- chystaju sa na 1 sv priimanie. Dcerka ma teda uprosila, aby mohla chodit s nimi - nabozenstvo nemaju v ramci vyuky v skole. Kostol je pri skole a tak som teda na naliehanie dcerky aj ja ako rodic isla odovzdat prihlasku panovi kaplanovi. Vysvetlila som mu, ze my s manzelom niesme veriaci, povedal, ze nieje problem staci ak sa dcerka zucastni hodin naboz vychovy (nv a bude v kostole navstevovat nejake tie prikazane a detske omse. Vysvitlo aj, ze pokial chce prijat sviatost eucharistie, musi byt pokrstena. A tu je problem... Dcerku nv velmi ocarila, tesi sa tam... Uz nielen preto, ze tam chodia kamaratky, ale aj samotna viera ju neuvritelne oslovila, sama si studuje veci okolo.. Uz teraz vie viac ako ja - ateista...
NO sviatost krstu by teda mala prijat... Lenze v rodine nemame jednoducho nikoho vhodneho... Kto by splnal vsetky tie sviatosti krst, prijimanie, birmovka.. Jednoducho jej nema kto ist za krst rodica...
Farar navrhuje, ze on teda vyberie niekoho z fary, koho ja ako rodic v podstate vobec nepoznam a ani dcera toho cloveka nepozna... Neviem ci by sa este po krste niekedy v zivote vobec stretli... V mojom ponimani, ked uz krst, tak by to mal byt niekto, kto sa o nu postara napr ked sa nam rodicom nieco nahodou stane.. A tato osoba z fary taka urcite nebude... Za krstnu som chcela teda dat manzelovu sestru, ktora ma sviatost krstu a priimanie, no nema birmovku.. Takze sa to nasmu fararovi nepaci a nesuhlasi...
Poviem uprimne, ze sa mi toto nabozkovanie paci cim dale tym menej.. Pripada mi to, akoby taka manipulacia nielen deti, ale aj ich rodicov... Nechcem dcere branit, od mala ju vedieme k samostatnosti a zodpovednosti, k tomu, aby robila svoje vlastne rozhodnutia no niesla za ne aj nasledky a vysledky... Chce tam chodit, nechcem jej branit... No na druhej strane... Znacne to obmedzuje aj nas ako celok - rodinu... V nedelu 10.30 omsa... Nejake poucenia pre rodicov raz do mesiaca, najnovsie dalsie poucenia pre rodicov, ktorych deti sa chystaju na krst...
Manzel tvrdi, ze jej to mame tvrdo stopnut, ze my sme rodicia a rozhodujeme... On je tvrdo proti akymkolvek cirkvam... A bude vybavene...
Mam sa este stretnut s tym fararom... Mam aj moznosti klamat a dat ju pokrstit v inom kostole, kde ta svagrinina nebirmovka nebude problem... Ale neviem... za cenu klamstva knazovi... Ved uz ak fararovi budem klamat, tak aky to ma vlastne vyznam... Kaplan nam povedal, ze nebude overovat, kto akeho krst rodica vybral, ze nam doveruje... Svagrinku moc nemusim, dcerka sa pre nu rozhodla sama a ja to respektujem... Neviem akoby akceptovala tu cudziu osobu z fary, no zda sa mi, ze kaplan by ju az zmanipuloval, aby suhlasila... na druhej strane ma napadlo ju vziat za kaplanom, nech jej on sam vysvetli, preco ona krstena nemoze byt... Preco nemoze mat krstnu mamu, ktoru chce...
Poradte, co by ste robili som v koncoch... rada odpoviem na pripadne dotazy.

Dakujem

stankadu
23. jan 2019

ja by som dcére vysvetlila ako to je. Že vaša rodina nechodí do kostola a nevieš sa s ňou rozprávať o náboženských veciach. A že sa bude pýtať, to je isté. Ja by som ju nedala ani pokrstiť a ani na 1. sv. prijímanie. Nech tam chodí, učí sa, ale nech sa potom rozhodne ked bude dospelá, či to naozaj bude chcieť. Ja som sa dala pokrstiť ked som mala 24r., po svadbe a po krste našej prvej dcéry.

nelinka2009
autor
23. jan 2019

@lucia147852 nemame

anik56
23. jan 2019

Tiež si myslím, aby ste jej nebránili. Je pekné, že chce ísť na prijímanie so spolužiačkami. A nemá medzi nimi nejakú tú najlepšiu kamarátku, s ktorej mamou by si aj ty mala bližší vzťah a a mohla by jej ísť za krstnú? Často sa stáva, že "sused lepší ako rodina". A tým som vôbec nemyslela, že by si mala zlé vzťahy s rodinou, tá je aj pre mňa prvoradá a posvätná, ale aj dobrá kamarátka je poklad.

evitka83
23. jan 2019

@nelinka2009 ja by som to tak neprezivala, ani malej nebranila, ked ju to tak k viere taha. Robit doma z niecoho tabu, len preto, ze vy s tym nie ste stotozneny, nie je uplne najstastnejsie riesenie. To dieta nie je hlupe, bude si hladat info a cesty k tomu pozaskolu a po za vas chrbat. Radsej by som vedela, co moje dietw riesi vo svojej hlave, ako jedneho dna prist nahodou na to, ze jej niekto vymyl mozog, lebo my sme sa o tom doma nechceli bavit. Dovolila by som jej nech sa tomu venuje a da sa pokrstit, len by som jej vysvetlila, ze vase presvedcenie to nie je a nebude sa teraz okolo toho tocit cely vas zivot, cize kazdu nedelu omsa a pod. Ja nechodim do nasho kostola kvoli tomu, ze neznasam tie fanaticke kecy, co dava nas farar a to som z prisne katolickej rodiny. A tym smerujem k dalsej casti. V cirkvi je to strasne o ludoch, su farari, ktori sa drzia fanatickych pravidiel, aj ked idu proti zdravemu rozumu a potom su farari, ktori chapu, ze viera ma sluzit ludom a nie ludia viere. Zial ked natrafite na ten prvy typ, tak potom z toho mate presne take pocity manipulacie ako ste spominali. Ked je raz niekto bigotne zabedneny, tak s nim skratka nepohnete. Jemu moze byt jedno, ci sa da vasa dcera pokrstit alebo nie. Takze ak poznate kaplana, ktory neriesi tie oficiality okolo toho a akceptuje vasu svagrinu ako krstneho rodica, tak by som to riesila s nim. Krst nezavazuje a nedonuti vasu svagrinu postarat sa o vasu dceru v pripade potreby. Bud to urobi lebo chce, lebo ju ma rada, alebo skratka nie. Cirkevna ceremonia ju k tomu nedonuti. Dcere by som v tom podporila, nech teda do toho ide, ked chce, len by som jej vytycila nejake hranice s ohladom na vas postoj a zaujmy, kedze nie ste veriaci. Skratka aby necakala, ze sa okolo toho zrazu bude tocit zivot celej rodiny. Ale z pripadov co som videla okolo seba v detstve, tak tie decka, ktore sa zaujimali o vieru napriek ateismu rodicov, tak tie deti si k tomu cestu vzdy nakoniec nasli. Pokrstit sa nechali v 18 a rodicov poslali do teplych krajin 😉

nelinka2009
autor
23. jan 2019

@anik56 aj mňa to napadlo, len krst budú mať z triedy len dvaja... Je to o mesiac skôr ako to prijímanie... Je mi blbé,vtakto z mosta do prístavu žiadať maminku spolužiačky... Aj keď mala u nich už aj niekoľkokrát v noci spala... Neviem... Krát je 28.4 snáď dovtedy niečo vymyslíme... 10.2 mám ešte stretko s kňazom... Snáď to nejako vyriešime... Počkám do toho stretnutia a budem riešiť... Len mi to príde také... Veď tá mala za to nemôže, že my sme neveriaci... A aj celá rodina... Ona ešte nemá tie životné skúsenosti, ale keby vedela čo sa okolo toho deje... Možno by to aj ona sama vzdala... No chodí tam rada, má tam kamarátov... Nechcem jej brať ilúzie... Veď je to len 9 ročné nevinné dievčatko... Nechám nech sa popri nej zvedie aj syn, nech o pár rokov nemusím riešiť toto isté.. 😃😄😅 veď pri krste ešte nikto nikdy hádam neumrel...

nelinka2009
autor
23. jan 2019

@evitka83 nechcem jej brániť... Len on strašne do toho ťahá celú rodinu.... On si všíma, ktorí rodičia boli na poučení... On si všíma, ktorí rodičia pomohli kostolu... Ako ja som mu náročnú povedala ako sa veci majú... Napriek tomu prihlášku vzal... A teraz si začína klásť podmienky... Neprehliadnite krstný ( švagrinou) som mu spomínala hneď... Nevravel nič, ani sa na ňu nič nepýtal... A teraz zrazu musí mať to a to... Ako nevedela som, fakt som sa doteraz nikdy o tieto veci nezaujímala... Keby mi to hneď povedal, možno to zatrhnene už v zárodku a všetko by to bolo jednoduchšie... Ako teraz ju sklamať... Už tu má aj statický na sv prijímanie... Na Vianoce nič nechcela len toto... Statický, tu sviečku, detskú modlitebni knižku a ešte nejakú knihu, už ani neviem čo to je, ale má to k nabozku

. Ako nenávidím pohľad na smutné deti a nenávidím ľudí, ktorí robia deti smutnými a toto je z môjho pohľadu taká hlúposť... Ako birmovka... Švagriná má 21 rokov je ešte slobodná, nikdy nemala priateľa, žije u rodičov... Študuje... Ešte taká čistá dušička... Neviem prečo je to taký problém... Pritom druhej švagrinej teraz krstila malú a v Dunajskej strede farár jej birmovku vôbec neriešil... Ani sa nepýtal či má...

anik56
23. jan 2019

@nelinka2009 mohla by si to vyskúšať. Napríklad keď máte tie stretnutia rodičov s kňazom, tak sa jej prihovor a povedz jej, aký máš problém. A podľa jej reakcie usúdiš, či ju poprosíš o pomoc a o "kmotrovstvo". Moja teta kedysi hovorila, že kmotrovstvo sa nemá odmietnuť a sama bola krstná minimálne 2 cudzím deťom. A aj mňa oslovila spolužiačka zo strednej za birmovnú a súhlasila som, aj keď sme nemali nejaký extra vzťah, len jej krstná sa skoro urazila, tak si zobrala ju. A ja som sa ponúkla kolegyni, že keby mala dieťa, tak by som jej išla za krstnú, lebo ona je evanjelička a muž katolík a sestru evanjeličku by mať nemohla.

nelinka2009
autor
23. jan 2019

@janaemmka ale veď áno... Ale zas veď na to je na fare kňaz... Aby vysvetlil, veď na to nieje len krstný rodič... Celá fara by mala fungovať ako jedna veľká komunita, rodina a nie že potrebuje krstný ho nech ju vedú duch životom... Veď všetci kresťania a katolíci by mali pomáhať deťom, ktoré vstupujú k viere... Či to len ja zle chápem? Mňa krstná teda k niečomu neviedla a dokonca ani birmovku nemá, vtedy to nikto neriešil.. mám krst a nič viac... Napriek tomu, chcem dcére ukázať aj túto možnosť... A ten, ktorý by mi mal byť ako rodičovi ateistov nápomocný a aj mojej dcérke... Ten mi hádže pod nohy polená, ešte sme ani poriadne nevstúpili... Obdivujem ju, lebo ja už keď vidím tie prác listy z nV je mi zle... A on nič na tých poučení ach .. nevysvetlí, nepomôže... Mala sa s tým morduje sama,vstupuje sv písmo... Internet... No obdivujem ju, ja by som to už vzdala

beky1813
23. jan 2019

@nelinka2009 ja by som s nou do kostola nechodila, nemoze ist s kamarátkami? A ten knaz mi pride divny

nelinka2009
autor
23. jan 2019

@beky1813 čakám vonku, len je tam kosa... Vnútri sú všetci spolu na omšiach... niekedy ani človek nevie kde stretne ľudí, ktorí mu pomôžu, keď naozaj potrebuje... Vyzerá to, že vďaka mi bude môj problém vyriešené... Už dávnejšie som tu spoznala jednu skvelú maminku... Dlho si už píšeme a má aj birmovku... Je ochotná pricestovať... Boh má asi vyskúšal, lebo ja už som tu včera v noci od zúfalstva aj plakala... Uvidím čo ešte povie toho 10.2... ale klamať sa mi fakt teda nechce a ani rozdávať uplatky

annazozelenehodomu1
23. jan 2019

Určite by som nebránila dcére aby sa dala pokrstiť. Čo sa týka krstných rodičov v tom by som si dala poradiť od kňaza. Ja nepoznám kňaza, ktorý by chcel človeku zle, len ľudia môžu kňazov zle pochopiť a je z toho veľa zbytočných nedorozumení. Tá švagriná bez birmovky by mohla byť svedok krstu a Tvoja dcéra by ju mohla brať ako krstnú. Opýtaj sa kňaza ako to je čo sa týka svedka krstu.

montemotherone
23. jan 2019

@nelinka2009 je to tvoj názor. Neberiem ti ho

bsp39
23. jan 2019

Všetko závisí len a len od farára. Niektorí sú veľmi striktní, čím ľudí odradia. Iní krstia aj sobášia hore, dole. Mám príklad v rodine. Ak ľudia chcú netreba ich šikanovať, ale im to uľahčiť. Najmä teraz, keď je veriacich čím ďalej, tým menej.

nelinka2009
autor
23. jan 2019

@annazozelenehodomu1 no ona ževraj nemôže byť ani svedok, lebo zas má ten krst a prijímanie... Svedok môže byť len niekto kto nemá žiadne sviatosti, je iného vierovyznania a tak..

zuanach
23. jan 2019

A nemate dobre vztahy napr. s nejakymi rodicmi spoluziacky zo skoly? Ze by sa stali krstnymi? Podla mna lepsie ako klamat fararovi a, dcere vysvetlit dovody., pre ktore nemoze byt krstna ta baba z rodiny.....

nelinka2009
autor
23. jan 2019

@zuanach ono zas až takéto vzťahy zas nie... Ale snáď už to mám aj vyriešené... Tá viera je na mňa nejak moc komplikovaná...

zuanach
23. jan 2019

@nelinka2009 ale je fajn, ze sa snazis pre dceru☺ aj ked je to mozno na prvy pohlad zlozite

nelinka2009
autor
23. jan 2019

@zuanach no je... Ako len dúfam, že ju to do birmovka prejde...

annazozelenehodomu1
23. jan 2019

@nelinka2009 Teraz som to pozerala, svedok krstu môže byť ten kto nemá potrebné sviatosti alebo je iného vierovyznania. Určite môže byť svedok ak má krst a prijímanie. A ešte k tomu, že ju to do birmovky prejde, tak ja by som jej priala aby ju to neprešlo, myslím to v dobrom. Božie cesty sú nevyspytateľné.

nelinka2009
autor
23. jan 2019

@annazozelenehodomu1 ja viem... Ja len, že jej bude treba zas birmovnych rodičov 😃😃😅

juliet86
23. jan 2019

@nelinka2009 ked ta citam tak dufam ze moje dieta chyti box serm sach rybicky kone hocico ale nie viera 😀 vela stastia. zda sa mi ze farar je neuprimny k vam..... a ze tvoja intuicia ti spravne sepka ze toto nie je ok.....

annazozelenehodomu1
23. jan 2019

@nelinka2009 Neboj birmovného rodiča si už vyberie sama. Mne bola za birmovnú kamarátka staršia o dva roky.

lujza123
23. jan 2019

@nelinka2009 tak ked nie nikto z rodiny tak aspon kamosku, ci spoluziackinu mamu. Alebo babku, dedka, starsi budu pokrsteni, birmovani vsetci. Pri krste sa zykne davat maly darcek tak ten kupte vy aby to nemusela kupovat pripadna krstna pokial pojde o osobu s ktorou sa moc nepoznate, tam by to bolo asi blbe obidvom stranam.
A samozrejme malej vysvetlite preco nemoze byt svagrina krstnou, cirkev ma svoje pravidla a tak to jednoducho je.

Inac ja som tiez sama dobrovolne sla na krst, prijimanie aj birmovku - a prave ta birmovka bola taka fraska ze ma cely kostol rychlo presiel. Ale tych par rokov som do kostola poctivo odcupitala sama kazdu nedelu. Od malicka som bola duchovne zalozena a ako dieta som nevedela co s tym, rodicia boli ateisti. Takze krestanstvo mi dalo taku prvu rychlu odpoved v tychto veciach. Ako som zostarla katolici sa mi dokonale sprotivili ale viera a duchovno nie. Stihla som este v puberte preluskat vsetky hlavne svetove nabozenstva a nakoniec som zistila ze k svojej viere nic oficialne nepotrebujem....

Mam tiez 9 rocnu dceru a tiez bola minuly rok na krste aj prijimani, nadsena som z toho vonkoncom nebola ale je to jej vec. Ja sama mam voci RKC velku averziu a po tom ich referende proti teplym som poziadala o oficialne vystupenie z cirkvy. Ale mala na nabozenstvo chcela, ani sa nedivim, na etiku chodili z ich triedy rovno 2 ziaci, takze ich museli pospajat zo vsetkych tried. A dieta nechce byt ine, chce robit to co ostatny, u nas mala cela trieda prijimanie spolu, vsetci ziaci, dievcata boli hotove, nevestovske biele saty, uces, slavnost... takze tam ten nabozensky zapal mal rozne pohnutky.

Inac pred malou na RKC nehovorim nic, nech si spravi nazor sama, do kostola samozrejme nechodi, nechce sa jej, len na vianoce a tak, to ju vezme babka. Myslim ze aj tvoj manzel by si mal nechat nazor pre seba a zbytocne ju neznechutovat, ale jeho averzii plne chapem, mam to tak isto

lucinika
24. jan 2019

Len taka otázka.. Nie si náhodou z Trnavy? Lebo tam teraz robia takéto oracie ohľadne krstu 🙄. Idem za krstnu mamu a vyše hodiny sme s mesačným bábätkom večer o pol 8 museli sedieť na nauke pred krstom. Pred 8 rokmi sme krstili nášho syna a takéto niečo vtedy nebolo, stačilo aby krstná mama mala sväté prijímanie a bola veriaca.

nelinka2009
autor
24. jan 2019

@lucinika 😃😄😅 nie, niesol, ale tiež v nedeľu o 19.00... že aj s deťmi... Ako deťom tam nedovolím, mala je školáčka, malý jaslickar... 20.00 sú každý deň v posteli a nie, že na fare

lucinika
24. jan 2019

@nelinka2009 my sme boli v stredu 🙄 syna som nechala doma s mužom, tiež školák. Rodičia a krstnu rodičia co tam s nami boli zivali, nakoľko boli po celom dni unavení. Niektorým nemal kto staršie detičky varovať takže tam bolo nespokojné 3 ci 4 ročne deti, ktoré chceli dávno spinkať,nehovoriac o babatkach (kňaz odkázal že si majú rodičia zabezpečiť varovku, len nie každý dá mesačne bábätko rodičom navyše ktore je plne dojcene). Cele zle, domov som prišla a bolo štvrť na 10 v noci 😠

0silvia0
24. jan 2019

@nelinka2009 ale veď keď vás to celú rodinu otravuje, nechajte to tak, dcére vysvetli, že si krst a ostatné sviatosti môže zabezpečiť v dospelosti, ona sama si raz zabezpečí krstného aj birmovného rodiča podľa vlastného výberu a vy ako rodičia s tým nebudete mať nič spoločné. Zasa ísť až cez takúto averziu... neviem načo je to dobré. Ak je dcéra rozumná, pochopí...

nikuska9284
24. jan 2019

Zvláštne...resp. skutočne závisí od toho, na akého farára, kaplána natrafíte. Môj brat nemá birmovku iba krst a prvé sväté prijímanie a nebol problém, aby šiel malému za krstného otca, dokonca v čase krstu môjho syna sme s manželom neboli zosobášení, takže som si vypočula samozrejme 🙂. A na poučení, ktoré trvalo max.30 minút pred krstom sme boli len raz. Pamätám sa, mňa tiež krstili v 9.rokoch, myslím, že v ten víkend som mala aj 1.sväté prijímanie. A tiež nebol problém. Nemôžete ju ísť dať pokrstiť do iného kostola niekde v okolí?

zuzana76
26. jan 2019

@nelinka2009 birmovnzch rodicov si mozno raz vyberie uz sama spomedzi veriacich priatelov, toho by som sa neobavala

nelinka2009
autor
26. jan 2019

@nikuska9284 veď nadtým to uvažujem, lebo svokor má krst, prijímanie, birmovku, ale zas sa so svokrou nebrali v kostole... No to je prast jak uhod. A viacero ľudí mi tvrdí, že ta birmovka nebola problém a tu je... Ja už neviem... Ak sa snaží katolícka cirkev zbaviť potencionálnych vstupencou, tak im to celkom ide... Ja som len nechcela vidieť tie detské sklamané oči... Ale môj pohár trpezlivosti preteká, už len z princípu... Kamoške za 100€ tento istý farár prižmúril oko... Presunula som s ním stretko z 10.2 na zajtra po detskej omši... A ak sa zajtra nejak nedohodneme, tak to bude naša posledná návšteva toho kostola... Silou mocou do toho vťahuje rodičov, celú rodinu... Vnucuje rozhodnutia, ktoré sú zas proti môjmu presvedčeniu, jednoducho cudziu osobu za krstnu deťom nechcem, len preto, že sa birmovala a sobasila v kostole... To neznamená, že to bude dobrý človek s pozitívnym vplyvom na dieťa... Mám rada keď poznám ľudí, ktorí moje deti ovplyvňujú a chcem, aby svojich krstnich videli viac krát v živote, ako len na krste... Zajtra mu to takto nejak podám... A keď nič, tak nič... Keď mala bude po tom túžiť aj v dospelosti, ták sa už zariadi sama...