Morálna dilema ohľadom rímskokatolíckeho krstu 9 ročnej dcéry
Ahojte, Zaujima ma nazor nezainteresovanych, ako by ste to riesili vy kocky...
Mam 9 rocnu tretiacku. V skole ma kamaratky a tie sa tento rok zacali venovat nabozenskej vychove
- chystaju sa na 1 sv priimanie. Dcerka ma teda uprosila, aby mohla chodit s nimi - nabozenstvo nemaju v ramci vyuky v skole. Kostol je pri skole a tak som teda na naliehanie dcerky aj ja ako rodic isla odovzdat prihlasku panovi kaplanovi. Vysvetlila som mu, ze my s manzelom niesme veriaci, povedal, ze nieje problem staci ak sa dcerka zucastni hodin naboz vychovy (nv a bude v kostole navstevovat nejake tie prikazane a detske omse. Vysvitlo aj, ze pokial chce prijat sviatost eucharistie, musi byt pokrstena. A tu je problem... Dcerku nv velmi ocarila, tesi sa tam... Uz nielen preto, ze tam chodia kamaratky, ale aj samotna viera ju neuvritelne oslovila, sama si studuje veci okolo.. Uz teraz vie viac ako ja - ateista...
NO sviatost krstu by teda mala prijat... Lenze v rodine nemame jednoducho nikoho vhodneho... Kto by splnal vsetky tie sviatosti krst, prijimanie, birmovka.. Jednoducho jej nema kto ist za krst rodica...
Farar navrhuje, ze on teda vyberie niekoho z fary, koho ja ako rodic v podstate vobec nepoznam a ani dcera toho cloveka nepozna... Neviem ci by sa este po krste niekedy v zivote vobec stretli... V mojom ponimani, ked uz krst, tak by to mal byt niekto, kto sa o nu postara napr ked sa nam rodicom nieco nahodou stane.. A tato osoba z fary taka urcite nebude... Za krstnu som chcela teda dat manzelovu sestru, ktora ma sviatost krstu a priimanie, no nema birmovku.. Takze sa to nasmu fararovi nepaci a nesuhlasi...
Poviem uprimne, ze sa mi toto nabozkovanie paci cim dale tym menej.. Pripada mi to, akoby taka manipulacia nielen deti, ale aj ich rodicov... Nechcem dcere branit, od mala ju vedieme k samostatnosti a zodpovednosti, k tomu, aby robila svoje vlastne rozhodnutia no niesla za ne aj nasledky a vysledky... Chce tam chodit, nechcem jej branit... No na druhej strane... Znacne to obmedzuje aj nas ako celok - rodinu... V nedelu 10.30 omsa... Nejake poucenia pre rodicov raz do mesiaca, najnovsie dalsie poucenia pre rodicov, ktorych deti sa chystaju na krst...
Manzel tvrdi, ze jej to mame tvrdo stopnut, ze my sme rodicia a rozhodujeme... On je tvrdo proti akymkolvek cirkvam... A bude vybavene...
Mam sa este stretnut s tym fararom... Mam aj moznosti klamat a dat ju pokrstit v inom kostole, kde ta svagrinina nebirmovka nebude problem... Ale neviem... za cenu klamstva knazovi... Ved uz ak fararovi budem klamat, tak aky to ma vlastne vyznam... Kaplan nam povedal, ze nebude overovat, kto akeho krst rodica vybral, ze nam doveruje... Svagrinku moc nemusim, dcerka sa pre nu rozhodla sama a ja to respektujem... Neviem akoby akceptovala tu cudziu osobu z fary, no zda sa mi, ze kaplan by ju az zmanipuloval, aby suhlasila... na druhej strane ma napadlo ju vziat za kaplanom, nech jej on sam vysvetli, preco ona krstena nemoze byt... Preco nemoze mat krstnu mamu, ktoru chce...
Poradte, co by ste robili som v koncoch... rada odpoviem na pripadne dotazy.
Dakujem
@nelinka2009 vsetko dobre dopadlo tesime sa s vami ;)
@nelinka2009 Kosielku by mala kupit krstna mama .Pov.kde sa predavaju sa dava odrazu vysit meno dietatka a datum krstu. Tiez sme krstili neskor ,ale tu kosielku by ste mali mat. Aj sviecku. Ja ti tao odfotim ,ked sa vratime z nemocnice.
@nelinka2009 samozrejme ze sa moze dcera krstit v tych istych satach ked prijme obe sviatosti naraz. Ak by bol krst skor, tak u vacsich deti sa to neriesi, staci normalne slusne oblecenie. Drzim palce a tesim sa s tebou, ze si to vlastne dcera poriesila sama svojim vhodnym pristupom.
@0izidora0 si poklad... Čo by som ja bez teba robila... Zachránila si mojej dcére krst... Ja už som to chcela vzdať... Moc ďakujem...
@0silvia0 no naraz... Krst je 28.4 a prijímanie je 25.5... je tam mesiac rozdiel, ale snáď to ešte oblečie... Len či môže mať aj na krst biele saty
@nelinka2009 na krst môže mať oblečené čo len chce, samozrejme v rámci slušnosti. Ja by som jej ale asi nedávala šaty, ktoré bude mať na prijímaní, nech si užije každú sviatosť originálne. Kľudne jej daj pekné šaty, ktoré rada nosí. Sviečku a košieľku mať musí, sú to symboly pri krste - svetlo a čistota. A je mi fakt ľúto, že ti rodina odmietla, ja by som neodmietla ani cudziemu. To sa fakt nerobí. A môžeš byť na dcérku fakt hrdá. Tie deti sú ešte čisté, nevinné, úprimné a je a aj bude pre vás požehnaním.
@nelinka2009 ja osobne by som jej nedavala saty, ktore bude mat na 1. sv. prijimani, ale moze ich asi mat. Nezazila som krst deti v tomto veku, takze neviem isto.
@nelinka2009 u nas nosia dievcatka na prijimanie dlhe biele saty, na krst by sa mi to asi nezdalo, ale na krst moze mat saty, alebo suknu, ktoru normalne nosi (ja neviem, na prvy den v skole). Ale ak bude mat na prijimanie saty kratsie (teda nie po zem), tak by som jej ich kludne dala aj na krst-to oblecenie nie je az take dolezite.
@anik56 rodina neodmietla, len nikto u nás prosto nemá všetky sviatosti... Odmietli má rodičia spolužiakov... Ja to aj chápem, ani sa mi moc nechcelo pýtať... Len takto v rodine to prosto bude najlepšie, aj keď krstná je bez birmovky... Myslím, že mala má s pánom farárom už teraz dobre vytvorený vzťah a v otázkach viery sa na neho môže hocikedy obrátiť... Chápem aj jeho a nechcem obchádzať pravidlá, no na druhej strane, prečo by malo dieťa trpieť za to, že v rodine si nikto nespravil všetky sviatosti? Ju to možno tak chytí a zatial to tak aj vyzerá, že aj birmovka bude a možno aj sobáš v kostole... Všetko je v rukách Božích ;)
@dskjhfdlkdjhl premýšľam tmavomodré šaty po kolená s bielym bolerkom a doplnky a topánky už zo sv prijímania biele... Tie šaty na sv prijímanie sú akoby mala nevesta, také jednoduchšie, skromnejšie, ale v podstate akoby svadobné...
@nelinka2009 to bude isto dobre. Moja dcera mala saty na prijimanie z pozicovne-dlhe, biele-vybrala si sama.
@nelinka2009 Ja som davala nasej princeznej na krst biele saticky. Pozicali sme vo sv.salone za dajakych cca13 e nadherne🙂
moj manzel tiez nema birmovku a nikto sa ho na to nepytal,ked isiel za krstneho...no ked sme isli krstit nase dieta,tak iny farar sa pytal ci krstni rodicia maju birmovku..lebo keby nemali tak by sa brali iba ako svedkovia krstu... takze asi to fakt zalezi od farara...a je pravda,ze ist za krstneho rodica sa nesmie odmietnut,ak je o to dotycny poziadany, je to pocta.
Ok takže na krst mi treba: košieľky ( štóly ), sviečky, tortu, obed s rodinou
Na prijímanie: sviečka ( šaty a úpravu malej už máme).., tortu, obed s rodinou
Tak?? Chýba mi niečo dievčatá?
A ešte vy ako maminky... Pôjdem slušne, blúzka a nohavicový poprípade suknovy kostým, muža dotlačiť do obleku, je to ok?
@nelinka2009 je to ok, ale staci v jednotnom cisle, cize jedna kosielka (obvykle sa tam vysiva datum krstu a meno dietata), jedna svieca, ktora sa pouzije potom aj na 1. sv. prijimanie. Su to take specialne sviece len k tomuto ucelu, kupis v obchodoch typu "Dobra kniha" s nabozenskou literaturou.
ano krstna svieca sa berie aj na prve sv.prijimanie...netreba kupovat novu sviecu...treba sa informovat ako je u vas zvykom, ci berie kazde dieta svoju krstnu sviecu na prve sv.prijimanie alebo berie len jedno dieta na to urcene a to je ako za vsetkych
@nelinka2009 tak som asi trošku zle pochopila 😉 ale naozaj dôležité je, že sa to všetko na dobré obrátilo. Boh si vždy nájde cestičku, dôležitá je chuť a viera. U teba bola chuť a hlavne u dcérky viera. A takých si On drží 😇 Teším sa s vami 😘
@nelinka2009 to je to dôležité. A sviečka stačí jedna aj na krst aj na prijímanie, lebo na prijímaní sa pri nej vlastne obnovujú krstné sľuby, takže je to aj lepšie a symbolickejšie. A už treba len počúvať pokyny kňaza alebo katechétky, ktorá má prijímanie organizačne. Majú dobré rady a hlavne skúsenosti. Ver mi zažijú s rodičmi aj deťmi toho dosť, z čoho môžu poučiť ostatných 😉
@anik56 snažím sa to moc nepreháňať, stále malej opakujem skromnosť a pokoru... No teší sa, veľmi, predsa len je to dieťa... A ja s ňou... Tie šťastné očká, úplne pookriala...
@nelinka2009 nič nie je viac, ako keď vidíš šťastie v očkách svojich detí 😍 len ju podporuj, aby ju nadšenie neopustilo 🙂
@nelinka2009 vidíš v tom manipuláciu lebo neveríš v Boha
@marion09 to už mám poriesene... Áno zdá sa mi to trošku také na silu, dobrovoľne, ale aj ja som urobila chybu... Mala som s tým farárom viac komunikovať ako rodic... Stanovili sme si vzájomne určité hranice... Ja verím, že to takto bude fungovať lepšie... Hoc som neveriaci, vážim si ho ako človeka... Nechám malú nech ochutná aj túto stránku života, buď jej to niečo dá, alebo nie a ak sa obaja s farárom udržíme v určitých kompromisný ho respektíve, alebo akoby som to nazvala, ublížiť jej to nemôže...
@nelinka2009 presne o tomto nám hovoril evanjelický farár, lebo manžel je evanjelik, ja katolíčka, a sobášili sme sa v evanjelickom kostole, že aj kvôli týmto "problémom", ktoré robí zbytočne cirkev a rôzne poučenia dáva a neviem čo ešte, veľa ľudí volí civilný obrad, čo je smutné. Mali sme s ním veľmi pekný rozhovor, stretli sme sa dvakrát a skutočne človek, ktorý vie, čo rozpráva. Aj náš sobáš bol vďaka nemu aj s určitou dávkou humoru.
@nelinka2009 ahoj ja som sa dala krstit v dospelosti, neviem ci si to uz vybavovala ale namiesto kosielky sa pouziva u vacsich krstna stola. Podla mna je to lepšie, lebo pri babatku sa da ta kosielka na neho polozit ale 9r s nou nebude mat troska co robit 🙂 stola sa prehodi sikovne okolo krku a pekne to symbolizuje to, co sa bude pri krste hovotit... Ze si oblecie biele rucho... Lebo bude drzat v ruke aj sviecku tak v druhej drzat kosielku je take krkolomne 🙂 aj dcerka sa bude asi citit skor ako velka 🙂 na sashe to robia, napisu tam aj meno, datumy, obrazok..... Velmi pekne
mozno ma tu ukamenujete ale ja by som si s nou oekne sadla a vysvetlila jej ze prve sv nepojde a bodka....presne ako pises takto by ste mohli stravit nedelu doobeda ovela krajsie ako sediet v kostole a pocuvat tie omacky v kostole...tu nejde o to ci ju chces ci nechces skalamt...ak si o rok zmysli ze chce iphone tak jej ho kupis len aby nebola smutna? uz teraz vam farar robi viac nez dost problemov...ak bude chceit ked bude dospela moze si dat krst aj prijmanie urobit potom..ked nebudes musiet davat ty na kostol a podobne....neznasam ako pocas omse chodia medzi ludi a nemaju hanbu pytat na kostol...inak osobne si myslim ze 9 rocne dieta tomu nemoze uplne rozumiet a skor tam chce chodit preto ze tam chodia kamaratky...ale to je moj nazor vasu dceru mozno fakt zaujima viera...v kazdom pripade je na vas ako sa rozhodnete

Ahojte, rada by som ako autor tému aj zakončila... Dnes ráno sa mala tak ponáhľala na omšu, že napriek snehovym dunam po ktorých som musela ťahať kočík s 15 kg dieťaťom, sme tam prišli 20 min pred omšou... Pán farár si nás všimol a dcérku si zobral na rozhovor do zakristie ( neviem ako presne sa nazýva tá miestnosť pri oltáre) vyšli po 10 min cca a kaplán mi oznámil, že ' to dieťa, je Boží dar' ( viem... Dcéra je veľmi inteligentná...) Súhlasil s krstnou mamou, ktorú si dcérka vybrala sama, aj keď nemá birmovku a pokrstí aj syna, aj napriek tomu, že mňa cirkev vidí ako slobodnu matku ( keďže sme nemali svadbu v kostole) rozhovor som nepočula a malej sa zatiaľ o tom hovoriť nechce, teší sa na krst a na prijímanie... Ešte sa tu chcem velmii poďakovať najúžasnejšej mamine a človeku s neuveriteľne obrovským srdcom @0izidora0 veľmi ti ďakujem, ale nechám to teda na švagrinu, ono je tam potrebné ešte týždeň pred krstom absolvovať aj nejaké poučenie spolu s krstným rodičom a museli by ste veľa krát cestovať z východu republiky na západ... Napriek tomu viem, že ak moja mala bude potrebovať poradiť, či viesť ohľadom viery, si tu pre ňu a vždy nám poradis 😘😘😘 nieje kresťan ako kresťan... Mnou oslovení známi mimo rodiny, napriek všetkým sviatostiam má odmietli ( dnes má kaplán poučil, že to pravý kresťan nikdy neodmieta!!! Stát sa krstnym).
Ešte by som chcela poradiť dievčatá, tie čo ste už krstili . Tak zbežne viem, že treba sviečky a miesto kosielok môžu mať stoly, keďže sú už väčší... Len teda, malý bude mať oblek, ako dospelák, nie tmavý... A mala sa môže krstiť v šatách, ktoré má na sv prijímanie? Či musí mať niečo iné? Veľmi vám všetkým ďakujem... Moc ste pomohli.
Ako som povedala, klamať farárovi nebudem a ani podvádzať, nesedim stále v kostole, ale toto sú moje zásady ku ktorým sa snažím svoje deti viesť, som rada, že to takto dopadlo.