icon

Môže babka žiadať späť darovaný byt?

mimi304
4. apr 2024

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu. Babka sa nám stále vyhráža žalobami, že ju okrádame a aj nás uráža (veľmi škaredo), mame darovala aj s dedkom pred asi 20 rokmi byt. Byt bol ohodnotený vtedy na 300 000 korún slovenských mama splatila polovicu jej sestre čiže 150 000. Na katastri je vlastníkom mama, no babka ma doživotne právo v byte. Dedko u nás žil, no ten zomrel. Babka žila s maminou sestrou, len tá zomrela a tak ma teraz babka byt po nej a naďalej žije tam. Babka sa vyhráža, že nám byt vezme a podobne. Chcem sa opýtať či má právo Babka na vrátenie bytu, keďže ju z bytu u nás nikto nevyhydzuje, len nedá sa s ňou žiť lebo nás od rana do večera uráža. Mama jej chodi po nákupoch aj vybavuje všetky veci, ktoré potrebuje aj napriek tomu, že ju uráža. Raz po smrti tety sme sa skaredo pohádali. Môže toto brat babka ako nárok na vrátenie daru - toho bytu, kde bývame? Mama sa už o ňu nevládze starať, keď ju stále uráža, bol by aj toto dôvod na to, že by nás o ten byt mohla pripraviť? Taktiež nám stale vyvoláva a vyhráža sa a nadáva nám, vyčíta nám že jej to nedvihame, ale nedá sa to keď vola 30 krat za deň a nadáva nám. Mama jej vždy zavola či potrebuje nieco jesť. Nemáte niekto s niečim takýmto skúsenosť? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Strana
z2
hopsas
4. apr 2024

@mimi304 to čo opisujes u babky sú príznaky choroby...mali by ste ju nechať vyšetriť

ahhola
4. apr 2024

ona sa vyhráža preto lebo mamina jej z bankomatu vždy vyberie peniaze, keď potrebuje. Ale vždy jej da celu sumu nikto z nás by si nedovolil kradnúť. A babka si vždy peniaze prepočítava. Bojim sa, ze presvedčí💥 druhu rodinu💥, ako svedkov, ze si povymyšľaku veci. Lebo sa stále vyhráža, ze ma svedkov, ale keď nám aj dala peniažky, tak tam nikto nebol. Nechápem prečo to robí, ona po tej smrti tej dcéry (maminej sestry). Nevládzeme už. Neviem čo robiť. Bojim sa naozaj, ze ti svedkovia keby bol ak súd alebo tak nebudú hovoriť pravdu a uveria im a nie nám. Už je toho

Mam z toho trochu gulas, kolko je tych bytov, kto v ktorom byva a kde byva s kym baba, kto je ta druha rodina.. Ta druha rodina zavetrila prilezitost na majetok a stve babu proti vam. Tam kde sa zdrzuje baba, dajte kamery. Rychlo budete v obraze, kto, co, preco. Tu druhu rodinu eliminovat.

Za mojou mamkou bola davnejsie pribuzna na navsteve, obe rocnik 1944. Velmi si pokecali a naslubovali, ako si budu volat. Jedneho dna jej cislo nefunkcne. Jej decka nemali nad nou 100% kontrolu a taj jej vymenili sim.ku a tym ju odrezali od jej minulosti, komplet. Nahodou som ju stretla v DD, ked som bola za susedou. Robte s tym nieco, lebo baba nieco vyvedie. 🌀

jennky13
5. apr 2024

@mimi304 skuste oslovit jej vseobecnu lekarku, ze mate o babku obavu, ale ona odmieta vysetrenie na demenciu ci alzhaimera (my sme postupovali takto u nasej svokry) . Vseobecna lekarka nam vysla v ustrety a poslala jej objednavku a hned ju poslala k neurologovi - ten potvrdil alzhaimera a nasadil liecbu . Tiez nas obvinovala z kradeze a pod.

mimi304
autor
5. apr 2024

@flofi no ona momentálne sa učí chodiť, lebo spadla na koleno minule leto a bola na operácii. Horšie sa jej to už hojí lebo ma 82 a ešte k tomu ma aj bercove vredy. Ona tvrdí, ze jej suseda vybaví skvelého advokáta. Lebo suseda sa už súdila a vyhrala. Stále hovorí, ze sa o ňu dostatočne nestaráme, ze tam nie sme každý deň a každú noc. No nedá sa to, keď chodim do školy aj pracujem a mama je tiež na koleno chorá. Ja som tam chodila aj spávať vždy, keď sa dalo aj som tam na návštevy na cely deň aspoň chodila. Ale jej to nestačí no, chce, aby tam s ňou niekto býval ako kedysi tá dcéra. Ale nikto z nás tam nechce takto chodiť, keď stale uráža. Ale ostatne všetko jej vybavujeme, keď potrebuje lieky, jedlo atd. Ale teraz, keď toto robí tak tam nedokážeme byt dlhšie.

mimi304
autor
5. apr 2024

Ďakujem vám veľmi pekne za rady. ❤️ Veľmi si to vážim.

erikavesela
6. apr 2024

@mimi304 mama nech daruje byt dalej, najlepsie cez 3.osobu...robia sa 2 darovacie zmluvy na osobu c.1 a osobu, kt.chce darovat...na kataster sa to podava v casovom posune par minut najprv osobe c.1 a potom osobe, kt.chce darovat...kedze to ide tak rychlo po sebe, v katastralnom zapise sa osoba c.1 neobjavi...toto je sposob, ako sa mozete poistit, ze stara nic nevezme spat...ja by som konala hned v pondelok... bude vas to stat len napisanie zmluvy pravnikom 2x...a mate istotu

Strana
z2