icon

Môže existovať priateľstvo medzi mužom a ženou?

gregor_y
12. mar 2015

Ahojte, chcel som sa s vami podeliť o svoju skúsenosť. Pred pár rokmi som spoznal ženu, ktorá bola viacmenej uzavretá, pohltená problémom, ktorým sa donekonečna zaoberala. Ja som ju poznal ešte ako nevydatú, no už bola zadaná. Mám taký dojem, že spolu chodili odmalička. Po vysokej škole sa vzali a až potom sme začali byť viac v kontakte. Myslel som si, že sme priatelia, takže som neváhal sa jej zdôverovať so všetkým. Navrhol som jej rôzne riešenia a povzbudzoval, nech sa nebojí, veď dva roky snaženia sa predsa nie sú až také strašné, veď obaja boli veľmi mladí, a dnes sú problémy takého charakteru celkom bežné. Pokiaľ si dobre pamätám, mala iba malé gynekologické problémy, tak som jej navrhoval, aby vyšetrenie podstúpil aj jej manžel, veď muža to stojí len trošku rozkoše a môže sa robiť spermiogram. Potom sa ale akosi prestala ozývať. Mal som výčitky, že som sa možno až príliš snažil alebo na ňu tlačil. Potom ma napadlo, že ako veriaca cúvla, možno jej aj nejaký kňaz alebo kamarátka poradili, aby ma začala ignorovať. Neskôr som si zasa myslel, že sa topí v depresiách a chcel som jej pomôcť. Mal som ju úprimne rád, hoci mi trošku prekážalo jej infantilné správanie. Po jej ignorovaní som sa zmazal z FB, pretože som mal viacero dôvodov a bolo mi ľúto, že som zveril svoje tajomstvá tej nesprávnej osobe, no veril som, že je v tom nevinne a stále sa trápi. Raz som ju aj prišiel navštíviť do jej práce. Tvárila sa, že je všetko v pohode. Ja som sa vlastne hanbil za to, že som to urobil. Iba ona na mňa mala mobil, svoje číslo mi nikdy nedala. Očividne ju nikdy nezaujímalo, ako som sa mal ja. Musela vedieť, že sa veľmi trápim. Vinu som vždy hádzal na seba, že možno nechce byť v kontakte s človekom, ako som ja. Po dvoch rokoch som sa znovu prihlásil na FB a už som videl fotku jej syna, tak som ju pozdravil. Napriek tomu, že sa mi stále ospravedlňovala, bola odmeraná, chladná ako kameň a neskutočne iná. Vtedy som si uvedomil, že ma len využila v čase, keď mala osobnú a manželskú krízu a veľmi som ľutovať, že som sa jej niekedy v živote s niečím zdôveril. Mal som pocit, že moje tajomstvá rozšírila, kde sa len dalo. Bol som v kontakte s osobou, ktorú som zrazu vôbec nepoznal.
Je možné, aby boli muž a žena iba kamaráti a ako predísť tomu, aby vás niekto iba nevyužil? Niekedy mám pocit, že ženy veľmi rady zneužívajú mužov, ktorí sú ochotní, pohotoví a trpezliví ich počúvať, no potom sa rady vrátia k svojim manželom do každodennej reality, v ktorej si ich možno ani dostatočne nevážia, no sú to ich starostliví alfa samci. Niekto by ju možno nazval hlúpa naivka, no nakoniec som z toho vyšiel naivnejší ja sám...

Strana
z2
gregor_y
autor
12. mar 2015

Ospravedlňujem sa za chaos v texte. Ona sa veľmi trápila kvôli tomu, že sa im nedarilo splodiť dieťa a zrejme len tejto jej problém držal naše "priateľstvo" živé. No a ja som jej naletel. Považoval som ju za čisté stvorenie, akoby svojho anjela. Odvtedy sa môj postoj k ženám úplne zmenil a zlomil. Vždy čakám podraz či faloš, zištnosť. Už nikdy viac nechcem byť priateľ s nejakou, ktorá si myslí, že sa okolo jej problémov točí celý svet a keď bude chcieť, tak tých, ktorí ju doteraz pozorne počúvali, neskôr zašliapne ako hmyz.

katka1205
12. mar 2015

akoze nic v zlom.. ale co si vlastne od tohoto ocakaval??? ze s tebou bude chodit na kavicku a jej manzel ti este podakuje? myslim si ze ona neriesila ze sa ti zdoverila.. teda prave tebe.. proste potrebovala niekoho vo svojom okoli a ako kamarat si jej bol nablizku.. myslim si ze ty si sa viac namotal ako bolo treba.. ona ti nieco slubovala? nieco riesila s tebou? a nechapem co tu vlastne riesis..? ved ona je vydata, ma svoju rodinu. stoji si pri nej, je to normalne. myslim si ze kazda zena sa obcas ponusuje na svojho muza, ved zivot je o kompromisoch. a ten FB nekomentujem..lebo kedysi nebol ziadny FB a ludia taketo veci vobec neriesili.. zobud sa a zi

gregor_y
autor
12. mar 2015

@katka1205 Čo som od nej čakal? Priateľstvo, nič viac. Inak si veľmi empatická a milá osoba.

zuzka_puska
12. mar 2015

suhlasim s katkou, ona bola proste v tazkej chvili a neriesila, komu sa zdoveruje. jednoducho sa zdoverila prvemu cloveku o ktorom mala pocit, ze je ochotny ju vypocut. tiez si myslim, ze jej tvoje povzbudive slova padli vhod, a mozno aj vdaka tebe sa stala silnejsou. Ale, ak svojho manzela miluje, nemohol si predsa cakat ziadne kavicky, a ine stretnutia. samozrejme, priatelstvo medzi muzmi a zenami moze existovat - pravdepodobne to ale nie je tvoj pripad 🙂 To co sa stalo tebe, sa stava bezne, jedina tvoja moznost je zabudnut na nu. ona ma manzela, dieta, ma sa zjavne dobre, tak si myslim ze je normalne ak nema zaujem o kontakt s tebou. Kopec casu jej zaberie starostlivost o rodinu, na FB uz vydate mamicky nemaju tolko casu, bohuzial ani na kamaratov nie. zmier sa s tym, a netrap sa 🙂 hlavu hore, zajdi radsej s kamosom na pivo

gregor_y
autor
12. mar 2015

A k jej manželovi sa vôbec nevyjadrujem. Keby sa viac zaujímal o jej city, nemusel som to robiť ja. Ona však hltala každé jeho slovo a nedala na neho dopustiť. Ja si myslím, že v každom vzťahu by mali byť ľudia svojprávni a skutočne šťastní. Nie sme ovce ani papagáje a ani by sme nemali naletieť tomu, že sme šťastní, ak nie sme.

gregor_y
autor
12. mar 2015

teda slepo veriť niečomu. A určite by sme si mali skutočne vážiť priateľstvo. Ak tvrdíš, že priateľstvo medzi mužom a ženou existuje, ale toto nie je náš prípad... to je akože čo? Výsmech či básnická otázka? Verím, že ty teda máš tých skutočných priateľov, o ktorých sa môžeš oprieť, alebo to už pri svojej rodinke máš v prdeli?

lubkavargova1
13. mar 2015

Ked je zena vydata a ma rodinu tak to je na prvom mieste. Priatelia su fajn, ale maju svoje miesto v zivote. Vzdy budu na druhom-tretom mieste. To co si ty robil nema nic spolocne s uprimnym priatelstvom. Je to zrele na cvokara a zrejme to aj ona vycitila a aj preto prerusila kontakt s tebou. Len ta chcela usetrit ze ti to nepovedala do oci aby si jej dal pokoj.

lubkavargova1
13. mar 2015

Velmi vela veci si len myslis a mas pocit. Takze realita je uplne ina. Terazje len otazka ci taka aku chces ty lebo inu nedokazes prijat. To ze ti nedala mobil je myslim normalna vec. Nikto nie je povinny hned davat svoje cislo druhej osobe. A neobstoji ani argument ze sme priatelia. Sme svojpravne osoby a rozhodujeme komu co zverejnime. A nakolko bola vydata zena je logicke ze nebude davat cislo inym muzom. A o FB sa radsej nevyjadrujem lebo to je rozbijac ludskej rasy a vztahov. Odkedy mame FB realny svet prestava existovat

jojake
13. mar 2015

Skutocne priatelstvo podla mna tazko vybudujes aj medzi rovnakym pohlavim, je to ojedinely jav. Myslim ozajstne priatelstvo - vztah rovnajuci sa partnerstvu. Kto z nas ma takeho priatela/priatelku? Ze pomoze, nechce za to nic, vypocuje, venuje ti cas, aj ked ho ma malo, akceptuje ta jeho partner/partnerka, nekritizuje, ale povie pravdu do oci a nie za chrbtom a rovnako to vsetko ocakava od teba! Ja taketo priatelstva v dobrom zavidim 🙂
Takze podla mna je skutocne priatelstvo medzi muzom a zenou utopia a realne neexistuje. Ja ziadny priklad v svojom okoli nepoznam - su to len lepsie znamosti, ked jeden vyuziva druheho alebo sa po case prestanu stretavat, lebo jeden nema cas, ma deti, odcestuje do cudziny,....Kto pozna skutocne priatelstvo, tak podla mna vyhral, lebo to je ako mat dobre manzelstvo!

timea7
13. mar 2015

@gregor_y priateľstvo medzi mužom a ženou za určitých podmienok existovať môže, ale medzi vami i priateľstvo nebolo, veď si na ňu ani telefonický kontakt nemal. Zrejme si si to namýšlal len ty, pre ňu si bol niekto, kto bol prvý po ruke, keď sa potrebovala vyrozprávať. A k facebooku sa radšej nebudem vyjadrovať, tak ako tu už bolo písané, ľudia prestávajú reálne žiť, majú stovky virtuálnych priateľov, ale často ani jedného skutočného, tí priatelia im zablahoželajú k narodeninám, pretože im to pripomenie facebook, nie preto, že majú toho človeka radi, drvivá väčšina by netušila, že ten človek má narodeniny, ani by si nezmysleli. Nechápem celkom dobre, čo tu riešiš, zrejme si od tej ženy očakával niečo viac, zjavne ona o to záujem nemala a sorry, aby vydatá žena chodila s iným mužom na kávičku a zdôverovala sa mu, mi tiež nepríde ako šťastné riešenie. Na to má svojho manžela. Hoď to za hlavu, pekný deň a želám ti, aby si mal v živote len takéto problémy.

katka1205
13. mar 2015

@gregor_y ja som ti to napísala priamo na rovinu. .Možno to vyznelo ostro ale je to tak. .to čo tu ty píšeš. ..vidno že nevieš čo je manželstvo..dieťa. .rodina. .a to myslím bez urážky.. jednoducho čakal si niečo viac a preto si sklamaný. .bohužiaľ ..môžeš ísť svojim smerom v živote. .a ako ti tu napísali...bud rád že máš len takéto problémy

marllik
13. mar 2015

Nie nemoze existovat. Je to chodenie po tnkom lade. Hlavne ak ma aspon jeden vazne zavazky. Co od nej vlastne chces? Aby opustila manzela? (zjavne si do nej zamilovany) To, ze Ta ignoruje, robi spravnu vec, aj keby jej na Tebe zalezalo. Ak by ste sa stretavali aj keby len ako priatelia, nastrbilo by to manzelovu doveru voci nej a mali by dalsiu krizu. To pre nu chces ako jej "najlepsi priatel na svete"? A znami a rodina by ju povazovali za................... . Prestan byt sebec a daj jej pokoj.

klarisa23
13. mar 2015

@gregor_y ahoj, ja by som nebola k tebe az taka kriticka ako ostatne......kazdy z nas potrebuje svoju butlavu vrbu a zial nie je to prave manzel, ci manzelka, komu sa zdoverujeme so svojimi problemami, ked vo vztahoch komunikacia znacne viazne....taka je moderna doba, pary na seba nemaju cas a tak potom partneri hladaju oporu inde.......Podla mojho nazoru priatelstvo medzi zenou a muzom fungovat nemoze....Vzdy sa ten jeden pozera na toho druheho inak.....A mne sa zda,, ze v tvojom pripade si ju ty bral viac ako kamaratku a tajne si dufal, ze to medzi vami skonci inak...Zial nestalo sa tak, ale preto by si nemal prestat verit zenam.....Ludia robia stale jednu zasadnu chybu....Vkladaju nadeje do druhych a myslia si, ze oni ich dokazu spravit stastnymi..Omyl. Len ty sam sa dokazes urobit stastnym....Drzim palce a hlavu hore ved ako sa hovori : Pro jedno kviti slunce nesviti 😉 .

marllik
13. mar 2015

@klarisa23 "dobu" robia ludia. doba nie je sama od seba. Lahsie je hladat butlavu vrbu mimo, lebo JA JA JA JA sa teraz citim zle, ako sa snazit zachranit manzelstvo.. ludia su sebci. Je to doba sebcov.

klarisa23
13. mar 2015

@marllik mas pravdu, ale nic s tym nespravime, pokial nezacneme sami od seba......velakrat maju zeny ci muzi sny a tuzby, s ktorymi ked sa polovicke zdoveria, tak nepochodia a preto pochopenie hladaju inde......

terezka1947
13. mar 2015

nemyslim si,ze moze existovat dlhodobe IBA priatelstvo medzi muzom a zenou....vzdy to po case prerastie v nieco viac,minimalne z jednej strany
a ked sa jedna este o ludi,kt.su v maznelstvach...uuuf...to uz je naozaj tenky lad...atk ako sa to tu uz pisalo vyssie:...doma mame mat butlavu vrbu...a mame sa snzait mat vztah,kedy nas partner nebude musiet hladat pochopenie inde

petraxy6
13. mar 2015

@gregor_y nooo. kto bol pre koho "anjel"? ja si myslím že ty pre ňu. pomohol si jej a tým tvoja úloha skončila 🙂 netráp sa 🙂 veď môžeš byť rád,že žije život, aký žije, má dieťa 🙂

charlie1980
13. mar 2015

@gregor_y Nepride mi to, akoby si od nej cakal iba priatelstvo. Scedci o tom aj tvoje vyjadrenie : gregor_y A k jej manželovi sa vôbec nevyjadrujem. Keby sa viac zaujímal o jej city, nemusel som to robiť ja. Ona však hltala každé jeho slovo a nedala na neho dopustiť. Ja si myslím, že v každom vzťahu by mali byť ľudia svojprávni a skutočne šťastní. Nie sme ovce ani papagáje a ani by sme nemali naletieť tomu, že sme šťastní, ak nie sme.
Ty si u nich zil, ze vies uplne vsetko a uplne vidis do ich vztahu...? Nepriamo tymto vyjadrenim o sebe hovoris, ze ty si ten "lepsi" Alebo urazila len tvoje ego...? No, tazko povedat, ma rodinu a ty to musis prijat, pretoze sa sustredila na rodinu.

matulik5521
13. mar 2015

to, ze niekto nezazil priatelstvo medzi muzom a zenou este neznamena, ze neexistuje

mysicka36
13. mar 2015

Ty si do nej evidentne zamilovaný a cítiš sa ohrdnuto. Toto nebolo priateľstvo 😒

bonaqa2013
13. mar 2015

Priateľstvo medzi mužom a ženou môže existovať, len mám pocit, že jedna strana to berie troška inak ako tá druhá. A to je problém. Takže je viac menej za tým viac ako priateĺstvo - aspoň pre jedného z nich.

maria1989
13. mar 2015

priateľstvo medzi mužom a ženou je iba sex odložený na neskôr 😝

ziwa1
13. mar 2015

@gregor_y
chcel si jej pomoct, aj si jej pomohol.
a teraz sa citis pouzity.
????

myslim, ze problem je v tom, ze nemas jasno, preco si jej vlastne pomahal.
a mam pocit, ze dovod nebol uplne nezistny a priatelsky, ale ze si si jej vztah k sebe vysvetloval trosicku inak.

Priatelstvo medzi muzom a zenou existuje a neexistuje. Vzdy aspon jedna strana dufa v nieco viac. Nemusi hned, ale 100% to casom aspon jedneho (aspon na chvilu) chyti.
A az po prehrmeni tejto fazy (niekedy aj dokonanej k skutkovej podstate 🙂 ) zacina iba obycajne priatelstvo medzi muzom a zenou.

U teba toto ocividne nastalo a nedostalo priestor prehrmiet (lebo ona vztah prerusila), tak si taky z toho rozhodeny. Nemas to uzavrete.

lubkavargova1
13. mar 2015

On ani nie neocakaval nic viac. Len priatelstvo. Sam to potvrdil. Lenze dotycny pan zabuda na jednu podstatnu vec: taketo skutocne priatelstva/kamaratsva mame kazdy tak maximalne do 18 rokov. Je uplne normalny proces ze uz od skolky mame naj kamosky, potom v skolach atd...lenze akonahle zacne nieco ako vztah-manzelstvo bohuzial toto nabera inu dimenziu a priatelstva sa oslabuju. Uznavam nemusia sa pretrhnut vsetky vazby. Su manzelske pary, ktore maju rodinnych priatelov, ale aj tak na prvom mieste bude vzdy rodina. Rodina - manzel/manzelka a deti.
To ze sa spravala dotycna trosku infantilne. A co je na tom zle? Normalka, kazdemu raz za cas zasvitori a potrebuje trsnut nejaku blbost, alebo spravit blbost. Ved od toho sme predsa ludia. Mily zakladatel temy, aj ty mas chyby, si predsa clovek nedokonaly...toto co si zazil je sice smutne a skreslilo tvoj pohlad na zeny, ale treba to uzavriet a ist dalej v zivote. Inak budes fuuuuurt riesit a to nikto nema rad. Casom ta kazdy posle dovi-dopo. To je ako neustale riesit nesmrtelnost chrusta kym nepride nejaky vtacik a neposmakuje si a je po senzacii 🙂

loxa
13. mar 2015

Niektore reakcie nechapem..tu na mk mam pocit ze zeny musia drzat so zenami aj keby co bolo...ona sa zachovala ako necitliva hlupana..kaslala by som na nu.. A ano moze take kamaratstvo existovat...ja mam vela kamaratov a moj muz vela kamaratiek..

adawada
13. mar 2015
Používateľ adawada je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od adawada.

@gregor_y nie nemôže. žena je pre muža a naopak len potenciálna budúca, aktuálna alebo ex príležitosť na sex. či sa Ti to páči alebo nie, vždy to tam smeruje. Najlepší priatelia sú ex, tam už väčšinou o nič nejde. Pokiaľ sa samozrejme rozišli ako normálni ľudia.

trdielko007
13. mar 2015

upol si sa na nu,ona to zastavila v zarodku...nikto nie je vinny,ale z tvojej strany to prestalo byt priatelstvo a a ona ako vydata zena to proste stopla- drasticky,zo dna na den....nemozes jej to zazlievat.keby si ty vtedy postavil nejaky mur,mantinely,podla mna by ste dnes boli v kontakte,isli na kavu.....

vikykubik
13. mar 2015

Ja verím na kamarátstva medzi mužom a ženou mam par takých ozaj kamarátov s ktorými sa už poznám 20 rokov a neviem si predstaviť iný vzťah ako priateľstvo som vydatá a pozná ich aj môj manžel a stretávame sa stále Čisté kamarátstvo

cervenaruza123
Autor odpoveď zmazal
silvijam
13. mar 2015

Mne to pride tak, ze ty si ju bral inak ako len kamaratku a ona to podvedome vycitila, tak to radsej ukoncila skor, aby ta mozno neranila. Inak neviem co vlastne riesis, co si od nej cakal? Nejake oslavne ody alebo??? Priatelska rada alebo vypomoc ma byt nezistna, neocakava nic, prirodzene by si mal byt stastny ze je ona stastna ze jej problem je vyrieseny....

Strana
z2