Môže mať 3 ročné dieťa depresiu? Plače kvôli škôlke

janka2509
28. máj 2019

Ahojte, prosím vás dnes mi moja dcérka (3 roky a 4 mesiace) ráno plakala že nechce ísť do škôlky a popri tom mi povedala, že ju nikto nepotrebuje....... No zostala som obarená. Hneď som jej povedala, že maminka a tatinko ju potrebujú, že ju moc ľúbime a že aj baba a dedo ju potrebujú. Stretli ste sa s tým niekto prosím?

Naša situácia je taká, že ju každé ráno musím budiť o 5.30 lebo už o 6.15 musí byť v škôlke. Tam väčšinou plače, že chce byť so mňou. Najskôr čo ju môžem ísť vyzdvihnúť zo škôlky je 15.45 lebo pracujem do 15.30, a to je v škôlke už len pár detí. Takže tú škôlku moc nemusí a nie je ani taká priebojná. Patrí skôr medzi tie hanblivejšie deti.

lucy0807
28. máj 2019

@janka2509 No spýtaj sa učiteľky či nemá dcérka v škôlke nejaké problémy, posmešky od deti a podobne. Chápem s tou prácou, človek sa musí obracať ale možno skúsiť ju na škôlku viac namotivovať a rozprávať sa s ňou pravidelne o tom, ako sa mala v škôlke a podobne, zaujímať sa a skúsiť z nej viac dostať informácií. 😉

erika12345
28. máj 2019

@janka2509 nie každé trojročné dieťa je pripravené na škôlku... . napríklad moju som musela zo škôlky stiahnuť, mala problémy s adaptáciou, z veselého a vždy usmiateho dievčatka bola zrazu kopka nešťastia, prestala komunikovať s dospelými, bola smutná, začala sa pocikavat, zajakávat...... Nemusí to byť u vás depresia, ale dáva ti tým asi niečo najavo...

jeltica
28. máj 2019

@janka2509 Nestalo sa jej v skolke nic? S detmi alebo tak? Nepovedal jej niekto nieco skarede?

janka2509
autor
28. máj 2019

@jeltica Už som to ráno nestihla rozoberať. Ale keď prídeme domov musím sa jej opýtať. Občas mi spomína dvoch chlapcov čo robia druhým zle.

galioska
28. máj 2019

Ona musí byť uistenia že po ňu každý deň prídeš, musí sa prispôsobiť a naj keď jej necháš niečo svoje napr šatku, vreckovku do vrecka, niečo čo môže pomojkat a mať pri sebe, keď už pracuješ...iné je keby si doma, ľahšie sa to rieši🙃 tiež je dobré zistiť v škôlke situáciu aj keď ktorá učiteľka povie že je ona na vine či nejaké dieťa, hej že...hlavne dieťa musí mať v hlavičke že škôlka je dočasná, mamka ma vezme domov

janka2509
autor
28. máj 2019

@erika12345 Chodí tam už od septembra a už vyzeralo že je všetko ok. Keď prídeme domov sa jej musím povypytovať či sa niečo v škôlke nestalo.

stela01
28. máj 2019

@janka2509 píšeš že mala vraví že ju nikto nepotrebuje !
Tak to asi nebude že jej niekto robí zle .

dzulli1980
28. máj 2019

Neublížil jej niekto? Deti vedia byť dosť kruté - aj slovne (nikto Ťa nechce, nikto Ťa nepotrebuje atď.), neodstrkujú ju?. Opýtaj sa učiteliek, ja sa pýtam denno-denne, už si pripadám trápne ... a nech ... naša nie je veľmi zhovorčivá, ale keď sme doma, vyťahujem z nej tak medzi rečou, čo bolo, ako bolo atď.
@janka2509

janka2509
autor
28. máj 2019

@lucy0807 Musím to dnes poobede poriešiť. Len dúfam že tam bude jej učiteľka, lebo tak neskoro sa tam už striedajú.

janage
28. máj 2019

@janka2509 ahoj, nase deti od zaciatku vstavaju o 6.00 o 7.00 plus minus uz boli v skolke alebo rannej druzine. Vyzdvihovali sme ich po 16, v pripade ze som este jedno niesla na kruzok a tak isla po druhe tak o 17.00. Jedno introvert, druhe vyslovene kamaratsky typ. Obe prezili bez ujmy. 😉 to ze je dietatku smutno za mamkou je normalne. Skusila by som sa zoznamit s rodicmi deti co tiez su od rana a stretnut sa mimo skolky na ihrisku, pohrat sa k vam a podobne. Budovat kamaratstvo. Pre introverta je to toska tazsie, ale da sa to.

0silvia0
28. máj 2019

@janka2509 keď tvrdí, že ju nikto nepotrebuje, možno sa cíti v škôlke odložená rodičmi a tak si to v hlávke odôvodnila, že ju tam odkladáte... treba nejakým spôsobom aj od malej vyzistiť, aké myšlienky sa jej preháňajú hlavou.

janka2509
autor
28. máj 2019

@dzulli1980 Občas mi povie, že dvaja chlapci robia detičkám zle. Musím povyzvedať od učiteľky kým je to čerstvé

nini1010
28. máj 2019

Vecer ked bude lezat v postielke pritul sa vedla nej a klad jej vela vela otvorenych otazok.z nej vyjde co ju trapi.v detskych hlavickach sa vselico pomixuje.chodit na 6,15 niekde to je fyzicky aj psychicky narocne pre dospelaka,nieto pre dieta,mohlo si v hlave vykonstruovat ze ju doma nechcete,napr ale to si len vymyslam.detickam sa vselico rozne v hlavkach posklada.Hlavne jej nepodsuvaj ziadne odpovede,vela vela sa jej pytaj vecer v postielke.vtedy deti povedia zvycajne najviac.

dzulli1980
28. máj 2019

Áno, to je pravda ... aj našej sa zvykne jazyk rozviazať, keď večer ležíme v posteli, mojkáme sa a rozprávame.
@nini1010

janage
28. máj 2019

@janka2509 a zas z jednej jednorazovej vety by som si nerobila tazku hlavu, tak male deticky casto opakuju co kde pochytili plus introverti casto zvyknu robit z komara somara (mam doma😉) Oni prosto strasne prezivaju vsetko co sa ich ako osoby tyka. Citlivo tak ako radili vecer porozpravat sa v postielke, ak by sa to opakovalo tak s ucitelkou hodit rec, ako vidi dcerku v skolke ona. Mozno budes prekvapena. Drzim palce

janka2509
autor
28. máj 2019

@galioska veru také som neskúšala. Musím vyskúšať

terezka1947
28. máj 2019

Neviem...ale 3r.dieta si samo opise svoje pocity,ze ju nikto nepotrebuje?skor si myslim,ze ta veta bola "pocuta"doma,ci v skolke,ci niekde. Inak....uz ty poznas zrelost svojho dietata. Niekedy sa stava,ze detom sa.do skolky nechce,ci uz sa tam.nieco stane,ani vazne byt nemusi-napr.niekto sa s nimi.nechce hrat,co staci doma vysvetlit....niekedy zase po.chorobe,ci dlhsom vokende,kedy su blhsie s rodicmi,tazsie sa im.luci....atd.Dovodov moze byt vela,ale hned riesit depresiu u tak maleho.dietata je predcasne. Skus ju viac pocuvat,pozorovat....rozpravat sa,tak vela zistis.

0silvia0
28. máj 2019

@terezka1947 veru sú aj také deti, ktoré sú vnímavejšie a citlivejšie. Mám presne 3-ročného synovca a ten vie dokonale opísať svoje pocity, je to zvlášne to počuť od takéhoto malého dieťaťa, ale on v pohode vie rozobrať svoje duševné rozpoloženie, ja som také deti veru nemala...

terezka1947
28. máj 2019

@0silvia0 moze by....

ckatka
28. máj 2019

skus si pozriet kurz Nevychova. Je tam aj cast o skolkach. Prepac,...ale pri trojrocnom dietati, ktore "odkladam" do skolky... je kazda minuta, ktoru rano potrebuje so mnou, dolezitejsia ako nejaka robota alebo termin u lekara alebo hocico. To, aby dieta v skolke zostalo pokojne a vesele, s vedomim ze je tam sranda a mama ponho poobede pride, je NAJdolezitejsia vec v to rano.
Dolezitejsia ako autobus do prace, dolezitejsia ako mejkap alebo ranajky...
X-krat som so skolky odchadzala behom, letela skutrom do prace, zuby umyvala az v robote,...ale maly tam nikdy nesmie zostavat s placom.
Nesmies nanho prenasat svoju nervozitu, musi vediet, ze jeho potreby su pre teba dolezite (ale na druhej strane mu treba aj s pokojom vediet vysvetlit tvoje potreby a poprosit ho nech ti s nimi pomoze). A spolupracovat s nim.

Castokrat zistis, ze pre teba su to mozno blbosti, ale prenho su to dolezite veci (nestihol povedat pred odchodom ahoj oblubenemu plysakovi, nedokoncil zacatu aktivitu, nechce modre tricko, ale zelene, chce zobrat do skolky so sebou nejake auticko...vidi vonku kaluz tak chce obut gumaky ale ty mu obujes tenisky....treba mu kakat...),..a ked sa nachvilocku zastavis, odpozorujes, a das par dobre zvolenych otazok...velmi rychlo zistis, co dieta potrebuje a za par sekund to viete vyriesit.
Hnev, smutok, plac a vzdor nie je zly. To len dieta este nevie so svojimi emociami robit. A ruku na srdce - ani mnohi dospeli...

janka2509
autor
28. máj 2019

@nini1010 To je náš rituál. Každý večer si s ňou lahnem do postele a prečítame si rozprávku a pozrieme krátke video na nete. Občas mi začne niečo hovoriť sama, inokedy sa pýtam. Ale niekedy sa jej veru nechce hovoriť, len mi povie že je unavená, chytí ma za ruku a zaspí.

janka2509
autor
28. máj 2019

@ckatka Práveže to sa snažím. Dnes ráno sme vyberali gumičku a sponky do vláskov. A aj oblečenie si vyberá sama, teda väčšinou si vyberie sukničku a to ostatné jej už je jedno. Len dnes bola obzvlášť smutná :(

montemotherone
28. máj 2019

@janka2509 kde je problém? veď ti to aj sama povedala. Chce byť s tebou. Nie je s tebou, preto má pocit, že ju nepotrebuješ. Možno by som si poriešila v práci zopár predĺžených víkendov, trávila s ňou aktívne čas- v prírode, spolu na prechádzke... Bez iných rušivých momentov. Je koniec školského roka. Už toho má jednoducho dosť. Sama popisuješ že nie je veľmi "medzi deti", utiahnutá... To môže byť škôlka aj zo zlata, nezaujme ju. Informácie typu "dvaja chlapci mi robia zle" si treba dobre overiť. Deti nie sú hlúpe, vytvoria si zástupný problém s vierou, že "už nebudú musieť do škôlky chodiť"... Bohužiaľ, často si aj niečo vymyslia. Vidím to každý deň 😉 (učím tam)
Dieťa má zlý deň, jednoducho príde bez nálady, za chvíľu ho už "bolí hlavička" (lebo včera, keď XY bolela hlavička, volali sme mamu, a dieťa šlo domov 😉 To, že dieťa malo aj horúčku a bolo náhle malátne, už tento výmyselník nevie pospájať. Využije len informáciu: bolesť hlavy=slobodááá 😁 Samozrejme, po pár minútach sa už blázni s kamarátmi a po bolesti hlavy ani stopy 😉
Samozrejme netreba nič zľahčovať, porozprávaj sa s učiteľkami, ako to vidia oni, či badajú nejaké zmeny, či by ju mohli trochu vtiahnuť do diania. Každé dieťa má nejakú obľúbenú aktivitu, talent, záujem... Toho sa dá vždy chytiť.
Moja dcéra chodila do MŠ od 2,5 roka. Vždy bez problémov, občas horšie ráno... Keď mala 4, zrazu prišli (takto v máji-júni) stavy, že som ju a revom na rukách nedokázala prepchať cez dvere ako sa v nich zašprajcovala 😰😱 Ja potom s revom do práce 😭 Netušila som čo sa deje, rovnako si len sťažovala na jednu kamarátku, vraj ju bije. Moja dcéra naopak, bola riadny tvrdohlavec a myslím že tam bol skôr boj o pozíciu "vodcu" v skupine 😉 Vyriešila som to tak (dohodli sme sa s ňou) z pôjde k babke na týždeň (keďže bývame ďaleko). Po týždni nabehla do škôlky akoby sa nič nedialo 🤷 Netuším, či si potrebovala niečo utvrdiť, potrebovala našu reakciu, pozornosť...

dajania
28. máj 2019

@janka2509 nasa skusenost: moja sa strasne tesila do skolky, po case kazde rano cirkus dllho sa obliekala, umyvala, vsetko strasne natahovala...ja som s nou robila krik lebo to bolo uz neunosne a nakoniec sme sa dozvedeli od uciteliek ze ich ucitel mlatil vo skolke!!!! Dieta nepovedalo ani slovko o tom!!! Je to strasne...ale skus urcite psychologa

ivanapetrasova
28. máj 2019

Súhlasím s @montemotherone . Mám takého syna ze z casu na cas potrebuje reset, teda ist zo skolky skor alebo si spravit volny den. Vyslovene s pocitom ze len tak som ho "usetrila" od skolky a ostal doma so mnou/ockom/starkou... Proste ze sme ho vypoculi a spravili sme nieco vyslovene pre neho. A po tom jednom dvoch dnoch doma je zas nejaky cas uplne v pohode. A to je uz predskolak, ma 6 rokov. Mam aj mladsiu dceru 3rocnu a ta si frci v skolke v pohode, nema problem a tesi sa. Ona zas vyzaduje tu pozornost vecer kazdy den. Syn skor narazovo - tyzden funguje, hra sa sam, nema potrebu so mnou riesit a potom ma jeden den taky ze non stop potrebuje pozornost. Deti su rozne a maju rozne potreby. Treba zisit co ktore potrebuje 🙂

eliska13
28. máj 2019

@janage introverti práveže malo prežívajú nedávajú najavo city, emócie ...
Uzkostlivci emotívni ľudia všetko preháňajú a riešia😁
@janka2509 sú deti, ktoré si nikdy nezvyknú na skolku a vždy by chceli byť radšej s mamou.Tu vetu niekde počula od Vas, z televízora...
Čo najviac sa jej venuj, kúp niečo nové, pracovné zošity s nálepkami

janickacrazy
28. máj 2019

@janka2509 podľa mna je problém v tom, že je tam strašne dlho, moj malý chodí do školky na 8:00 a je tam do 14:30, jeden týžden ho vozím ja ráno, druhý týžden manžel, ked príde z nočnej ráno, aby tam nemusel ísť na 6:00, viem, že vždy sa to nedá zariadiť, ale nejde to u vás dajako, žeby ju vozil manžel alebo babka, aby nemusela ísť ráno tak skoro? Možno by to pomohlo.

montemotherone
28. máj 2019

@ivanapetrasova ja takéto pauzy veľmi podporujem ❤️ Deti si potrebujú oddýchnuť od režimu, od hluku, od podnetov... Naše škôlky sú prepchaté. V triede býva v priemere 17 detí... Je to des. Nielen pre učiteľky (ono sa to v konečnom dôsledku ukočírovať dá), ale hlavne pre deti.

Skúsme si predstaviť denne fungovať s 15-22 kolegami, v JEDNEJ MIESTNOSTI... Musieť s nimi komunikovať, zdieľať, vychádzať... Je to obrovské a vyčerpávajúce množstvo interakcií 😕

janickacrazy
28. máj 2019

@montemotherone keby len 17, u nás je v 1.triede 23 detí na 1 učiteľku, je to katastrofa, moj malý sa sťažuje, že je tam príliš veľa detí

0silvia0
28. máj 2019

@janka2509 inak moja dcéra tiež nebola zo škôlky nejako nadšená a vždy hovorila, že chce byť chorá. Vedela, že keď bude chorá, zostanem s ňou doma na očr. A to som si tých očr-iek dosť užila, našťastie mi to zamestnávateľ akceptoval. Vtedy bola celá šťastná, že je doma. A to pritom moje deti išli do škôlky ako 3,5-4 ročné, čiže nie veľmi skoro.