Môže mať 3 ročné dieťa depresiu? Plače kvôli škôlke
Ahojte, prosím vás dnes mi moja dcérka (3 roky a 4 mesiace) ráno plakala že nechce ísť do škôlky a popri tom mi povedala, že ju nikto nepotrebuje....... No zostala som obarená. Hneď som jej povedala, že maminka a tatinko ju potrebujú, že ju moc ľúbime a že aj baba a dedo ju potrebujú. Stretli ste sa s tým niekto prosím?
Naša situácia je taká, že ju každé ráno musím budiť o 5.30 lebo už o 6.15 musí byť v škôlke. Tam väčšinou plače, že chce byť so mňou. Najskôr čo ju môžem ísť vyzdvihnúť zo škôlky je 15.45 lebo pracujem do 15.30, a to je v škôlke už len pár detí. Takže tú škôlku moc nemusí a nie je ani taká priebojná. Patrí skôr medzi tie hanblivejšie deti.
@fokuska ok, je to možné, myslela som, že vtedy chodia hrávať skor deti, ktoré idú potom do školy, lebo tak to ukazovali raz v telke, že majú tréningy skoro ráno pred vyučovaním a potom zase po škole, ale o to tu predsa nejde a určite by sa dal spraviť nejaký kompromis, keby daný otec chcel ovšem
@janickacrazy Moze byt, ze trenuju aj deti, ale mozu mat vtedy prenajaty lad aj ini.
Ale je jasne, ze keby chcel, tak da sa vsetko vyriesit, aspon niekedy by sa mohli striedat, ale vidno ze on nechcu. Tak mi bolo luto ked som citala, ze mu je vela ist tolko peso kvoli nej :( ved je to jeho dcera :(
@fokuska ja ked si pomyslím na môjho muža, že po 12-hodinovej nočnej ide ráno zaviesť jedno dieťa do školy a druhé dieťa do iného mesta do školky cca 20km a až potom domov spať, tak nechápem takýchto chlapov
Moja ma 3r 6m a koľkokrát je strašný plač, ze prečo ju dávam do škôlky, ze chce byť so mnou, v škôlke sa cez spánok vždy pocika, doma vôbec, keď sú na prechádzke a nebodaj aj ja tak sa musím skrývať...
Tiež som najprv, ze asi sa niečo stalo, ale nie proste ona sa vraj hra s detickamy, ale zrazu z ničoho nič jej príde ľúto...a aj moja mi už veľa krát povedala, ze sa citi sama...neriešila som len som ju ubezpečila, ze nie je a nikdy nebude, ze vždy bude niekto na koho sa bude môcť obrátiť ci uz tety, ujovia, súrodenci, sesternice, a hlavne ja s ockom
Ja som revala v škôlke aj ako 5 ročná. To už sa naozaj ide všetko zvaľovať na depresiu? Preboha veď to je malé dieťa, ktoré je v inom prostredí. Nie každé je zvyknuté ísť zrazu na celý deň do kolektívu, keď niektoré do 3 rokov, boli pomaly nonstop len pri mame, a čoraz viac vidím, že ženy nechcú dávať baviť nikomu.
Ak je inteligentná, tak trpí. Dieťa nepotrebuje nič počuť, potrebuje cítiť. Tomu čo počuje neverí, je to ako vietor, nič to neznamená. Fakt je ten, že tak to cíti, že ju nik nepotrebuje. A toto je jej pravda. Žiadna iná pravda nieje. Odkladáme deti ako také kufre na stanici, je to veľmi smutné. Zvyknúť sa na to nedá, časom bude na to apatická ale to je o niečo horšie ako smútok, ktorý cíti teraz.
@janka2509 malé deti niekedy niečo trápi, ale niesú dostatočne jazykovo a emocionálne vyvinuté aby popísali problém. Takže pri nejakej situácií povie, že ju tam nikto nepotrebuje - pretože nevie inak vyjadriť svoj problém. Dieťaťa sa nepýtame ako si sa mala v školke. Pýtame sa otvorené otázky. Napríklad - s kým si sa dnes najviac hrala? Ktorá pani učiteľka ti dnes pomáhala? Mali ste polievočku s maskom alebo rezancami? Spievali ste dnes v školke pesničku? Koho máš v školke najradšej a prečo? Koho máš najmenej a prečo? Boli ste dnes vonku na ihrisku? Hráte sa vonku na pieskovisku alebo s loptou? Musíš ísť na to lišiacky. Nestačí povedať, my ťa máme s ockom radi - to je síce super, ale to problém som v školke a nie je mi dobre nevyrieši.
@janka2509 my sme mali s adaptaciou v skolke tiez velky problem a chcem len poradit, nam pomohlo, ked som jej dala moju fotku a davala som jej oblecenie s vreckami, aby ju mohla mat stale pri sebe. Ked nahodou stratila fotku, tak hladala cela trieda 🙂 a taktiez som jej vyrobila takeho hackovaneho maznacika, co nosila so sebou. Do skolky uz chodi treti rok, paci sa jej tam, ale vzdy je nadsena, ked moze so mnou ostat doma. Urcite sa s nou vela rozpravaj a neustale pripominaj, ze ju lubis a potrebujes. Bude lepsie, uvidis! drzim palce
Presne túto situaciu som mala z mojou dcérou plakavala 2 roky až keď išla do velkackej triedy prestala a tešila sa. Tiež bola nepriebojna a citliva ale nikto jej beublizoval v škôlke. Proste bola aj je citlivé dieta. A teraz je z nej prváčka a už je aj trošku priebojnejsia. Nebojte sa to prejde samé.
@janka2509 tak toto je veľmi smutné. Roky pracujem ako učiteľka v MŠ a je mi úprimne ľúto detí, ktoré sú tam od 6.30.Ja sama začínam našťastie o 7.30, a nechápem rodičov, ktoré pre vlastné pohodlie, či záujmy neprídu pre dieťa skôr, aj keď môžu. Mohla by som knihu napísať s množstvom príbehov, z ktorých mi je smutno. Aj teraz mám v triede pár detí, ktoré by boli v MŠ aj cez víkendy, keby sa dalo. Tak sa im aspoň snažím objatím, či pekným slovom nahradiť čas strávený s rodičom. Samozrejme česť výnimkám, ktorí naozaj inú možnosť nemajú.
@janickacrazy môj takisto, a kým chodili do MŠ veľakrát zostal aj po nočnej hore a boli s nim. Hrali sa, jasili, lebo veď toto obdobie sa už nikdy nevráti...
@silviettaa poriadna blbosť je ten článok. "ľudia, ktorí absolvovali jasle, majú väčšie problémy s úzkosťou, so vzťahmi, s vôľou a výkonnosťou. " No chudáci takmer všetky deti vo väčšine krajín západnej Európy...jedine, že by to nebola pravda
Mne poradila psychologicka skusit si zahrat "divadielko" s nejakymi hrackami, macikmi...- akoze toto si ty, pridu deticky, pani ucitelka... Mozno takto sa nieco dozvies.
A nehnevaj da, ale otec malej je hnup. Nemam slov.
@bluka2 ja si myslím, že citlivejšie/precitlivele deti predčasne dane do zariadení môžu trpieť uzkosťami. Odolnejšie deti to zvládnu lepšie, takže nemusia pociťovať žiadnu ujmu. Ale zasa na druhej strane kedysi tie ženy za čias žien v domácnosti sa tým deťom venovali minimálne, len jednoducho boli prítomné...
@eriksonka1234 reagujem len na prvu cast ze ti je luto deti, ktore chodia rano skoro. Pripomina mi to prihodu s nasim susedom. Moje prve dieta bolo o cosi narocnejsie. Rano hore uz aj od 5 najneskor 6 a ficalo nonstop do cca 22. Teda poobedny spanok nula bodov. Vrtula v zadku. Nesmierne sa nam obom ulavilo ked ju 2rocnu zobrali na pol dna do skolky a mna do prace. A ako sme tak skoro rano cupkali na autobus denno denne tiez nas jeden sused stale lutoval, ze tak skoro to dieta musi vstavat. Nuz ono by vstalo tak ci tak. Akurat teraz malo cas vypneny cestou do skolky 😉 druha proste chodila skor spat. Prvej ta skolka neskutocne pomohla a to nas upozornili, ze ak vyhodnotia, ze do skolky zrela nie je, nevezmu ju.
@0silvia0 nasa mama spomina, ze napr. ak boli doma s druhym dietatom to prve nemalo narok na skolku. Skolky boli otvorene dlhsie ako teraz. A jasle. Zavisi od povahy dietata. U nas z troch deti len ja som chodila do jasli. A najuzkostlivejsi je uplne iny surodenec. Ja som bola,za tu spolocensku, oni naopak individualisti.
@0silvia0 ale nesla som tam tak skoro par mesacna. A doma nasi stavali, zahrada a pretoze som bola velmi dobre dieta tak ma supli do postielky, ohradky s par hrackami a mohla mamka robit. Nepamatam zeby sa s nami ako detmi niekedy hrala len tak obycajne. Vtedy bolo normalne ze rodicia sa,detom nevenovali lebo nemali cas.
@janage áno, rodicia sa deťom moc nevenovali, starali sa aby boli najedeni, oprati...
My sme všetky sestry citlivé duše, ja som do jasli nechodila, ale moja mladšia sestra áno veľmi skoro a na ňu to dost sedí, je úzkostliva, nesebavedoma, neverí si.
Ty si asi psychicky odolný a spoločenský typ, tebe jasle možno aj pomohli. Možno keby dali do jasli toho tvojho úzkostlivo súrodenca, tak by bol na tom dnes oveľa horšie. Jasne, ze sa to nedá zovseobecnovat, určite treba zobrať do úvahy temperament a povahu dietata
@janage áno sú aj výnimky, čo však neznamená, že dieťa netúži byť aspoň poobede s rodičom skôr
Som ucitelka MS a mam najmensie deticky. Tvoja dxerka z psycho- hygienickeho hladiska je velmi dlho v ms.a je na rodicovi, aby zariadil v prospech dietata ,aby v ms nebolo tak dlho . Toto moze byt odrazom toho, ze sa tam citi "odlozena" . Deti vnimaju inak cas a toto je pre nu vecnost. Aj pre mna by bola keby som bola na cely den. Malo rodicov si uvedomuje, ze pre malicke dieta ktore je prirodzene este nastavene na opateru od matky je zrazu medzi 15-20 tak malymi detmi a jednu / dve cudzie zeny. Ja viem , ze tak je to zauzivane,ale deti pri tom casto trpia a prejavuje sa to bud hned alebo neskor.
@0silvia0 no jedna sestra mame dlho vycitala a tvrdila, ze ONA SVOJE deti do skolky NIKDY neda. Vsetky sme chodili do tej istej inak. A zivot rozhodol uplne inak. Az potom to pochopila, ze niekedy nie jeje o tom co ty chces, ale okolnosti rozhodnu. Podla toho co pocuvam oni ako rodicia ani nemali na vyber. Pridavky na dieta? Zabudni. Az na tretie lebo to je pre stat a pod. Po pol roku do roboty inak ani korunu. Strasne daco. Ludia rychlo zabudaju a minulost si casto idealizuju. Z mojho pohladu zaujimave ako malo sa rodicia detom venovali a drviva vacsina deti bola zodpovednejsia a samostatnejsia ako dnes. Ale mne teda to hranie s mamkou chybalo.
Este dodam , ze nas system predskolskeho vzdelavania je velmi dobry,ale keby som mala tu moc urcite kapacita pre 3-4rocne deti by bola max 14 deti. Aj to dost.
Dieťa "vidí", že ocino je doma a ono "musí" byť v škôlke. Nechápe to 😔 .
Aj my sme mali škôlku 20-30min. od domu. Manžel prišiel z nočnej , sadli na bicykel a išiel ju odniesť do škôlky. Pospal si a šup o 14.30-15.00 po ňu. Lebo ja tiež skôr ako o 16.00 som pre ňu nevedela prísť. Všetko sa dá, len treba chcieť. Tvoja dcérka by mala malé Vianoce, ak by len 2x týždenne vďaka ocinovi bola kratšie v škôlke.
@janka2509 ako pisu baby. je tam dlho. nas chodi na 8 hod, ale rano skoro posledny. domov medzi poslednymi, ale po nas je skola este pol hod otvorena. malej je luto, ze je dlho bez vas. manzela postavit pred hotovu vec. mas volno, pojdes. moj maleho rano vozi aj po neho chodi. som doma s mladsim, ked je pekne, idem po neho ja. ale mame dve auta, da sa to. nepristupi ani na to, zre vyber ju o tretej, chodte niekde blizko na ihrisko/do cukrosky/budte 45 min spolu a ja po vas pridem?a potom pojde hrat hokej. a tiez rano, mna by piclo tak skoro vstavat. nova skolka bude blizsie? alebo este kde robis? neda sa so zamestnavatelom dohodnut na pohyblivej pracovneJ dobe? nejakej robote na doma? alebo skratit o hodku, ak by to s malou bolo kriticke? aspon kym nebude v novej skolke. ale skor by som tlacila otca do spolupodialania sa.

@janickacrazy Trosku od veci, ale reagujem na to, ze na hokej sa nechodi o 6-7 rano. Veruze chodi. Bud skoro rano, alebo neskoro vecer, lebo inak je lad obsadeny kvoli profesionalom, detom, sportovym klubom. Cize amateri hraju bud velmi velmi skoro rano, alebo vecer (napr. zacinaju o deviatej, desiatej. Manzel chodi hravat, takze viem ako to funguje.
Ale samozrejme, ze kazdy normalny otec by dal prednost detom pred svojou zabavkou, najma v takejto situacii.
@janka2509 Z toho co bolo povedane mam dojem, ze dcera je citlivejsia povaha a ze problem nie je v samotnej skolke ale doma. S otcom nema poriadny vztah, vidi, ze uprednostnuje ine zaujmy. Ty si asi donedavna bola doma a teraz nastupila do skolky a ty do prace, cize to vnima tak, akoby si ju odsunula kvol praci. Deti vnimaju vela, ale niektore veci si este nevedia vysvetlit - ze pracovat musis a ju nedostrkujes, ale je to jedine riesenie.