Môže sociálka odobrať deti, ak je otec alkoholik?
Dobrý večer, môže socialka odobrať deti ak je otec alkoholik?
nie nie je to dovod na odobratie deti, vzdy sa najprv rodina sanuje, t.j. pracuje sa s nou a az ked nie je ina moznost beru sa deti. to by boli plne domovy deti alkoholikov...
Mozno pije aj ta zena, ale aj ked nie, take zeny su spolozavisle, kazdopadne chudatka deti, ze musia zit v takom prostredi.
Odobratie deti nie je také jednoduché u nás. Resp. pomoc je o ničom. Kamarátka toto robila a po 2 rokoch musela odísť, lebo to psychicky nezvládala. Zjavne problémy v rodine, alkohol, nasile, vedeli to všetci ale neboli dokazy, matky väčšinou mlčali. Bohužiaľ, deje sa to pomaly v každej 4tej slovenskej rodine. Bohužiaľ, taká je realita...
Noooo poviem ti.... syn mal v skolke chlapceka. Denne pili obaja rodicia.... ucitelka len tak medzi slovom povedala ze sa to roky riesi a nic... lebo-ma kde byvat. Ma co jest. Nooo ja som mala dost ☹ kazdy den zo skolky do krcmy.
@sofia1000 ak je jediny problem tejto rodiny, ze otec pije tak nie... to by polovica slovenskych domacnosti mala deti v domove, alebo nahradnej starostlivosti. ak su deti ciste, nakrmene, chodia do skoly , mama sa stara- dieta neodoberu... lebo dieta sa neodobera iba otcovi alebo iba matke, ale obom ...
@krasneleto Tiež mi to napadlo. Že ak by dieťa brali z každej rodiny, kde je otec alkoholik, tak by tie deti ani nemali kam dávať. Alkoholizmus, to je slovenský folklór normálne. Koľko rázy aj tu muž veľa pije, alebo aj žena, a niektorí to obhajujú, že to nie je "ešte tak veľa"
@unicornlady hej bohuzial je priepastny rozdiel medzi nezdravym prostredim a dovodom na odobratie... pokial dieta prosperuje a zije napriklad aj v socialne slabsej rodine, alebo rodine, kde otec pije... neodoberu
No urcite by mala dostať podnet a konať deťom život s alkoholikom ničí budúcnosť psychiku a vyrába s nich spoluzavyslakov. A s tým sa v dospelosti funguje ťažko. Ak deti nedokáže ochrániť matka a riešiť situáciu mal by im niekto pomôcť
@krasneleto ako sa zisťuje či dieťa prosperuje? Život s alkoholikom je pre deti peklo tam nebude nikto prosperovať
@sofia1000 urcite deti odobrate nebudu. alkohol je na slovensku zial narodnym sportom, kazde 5-te dieta zije v rodine s alkoholikom/alkoholickou. keby take deti stat rodicom odoberal, kde by ich umiestnil? ved ustavna starostlivost na 1 dieta stoji rocne stat 22 000€, odkial by stat vzal peniaze, starat sa o tolko deti. na slovensku vo vacsine pripadov, aj ked su obaja rodicia alkoholici, pokial dieta nejavi vyrazne znaky zanedbania, deti odobrate nie su. anonymnych podani moze byt aj sto, kontrola z UPSVaR chodi ohlasene a aj ti najvacsi alkoholici sa v case kontroly tvaria ako skveli rodicia.
@sova7 tak predovsetkym podnet sa dava ak uz dieta neprosperuje... to ci otec pije alebo nie je vylucne jeho vec, najma ak v pripade je faktom, ze LEN pije... takto sa na to pozeraju urady... ak ma dieta dobre znamky, sprava sa slusne, je najedene, ma kde spat a ma splnene zakladne predpoklady na zivot, odobrate nebude...
odoberaju sa napriklad: ked ziju v totalne nevyhovujucich podmienkach, ked ich napriklad zabudnu doma, kym idu niekam slopat- ako opustenie dietata, ked dieta vykazuje znamky fyzickeho tyrania, podviziva, celkovy stav dietata... domov by bolo viac ako kompletnych rodin, keby alkohol bol dovodom na odobratie
@krasneleto bohužiaľ tiché poslusne dieťa s dobrými známkami ktoré vyrastá s agresívnym alkoholikom má už známky traumy. Smutné že sme v tomto 100 r za opicami a ešte cuvame. Dieťa môže zdanlivo prosperovať najviac sa to ako vyrastalo prejaví potom keď vyrastie. Dosplele deti alkoholikov a spoluzavyslost je obrovská šedá zóna ktoru u nás nikto nerieši. Ani traumy a psychicke tyranie. potom tu máme rodiny a vzťahy také aké máme aj preto že alkoholizmus je niečo normálne. A ak otec pije nie je to jeho vec. Okolie ochorie spoluzavyslostou a dosť alkoholikov je agresívnych a deti v tom bohužiaľ musia vyrastať lebo sú najedene a oblečené teda v poriadku.
@sova7 nie vsetci alkoholici su taki. moj dedo pil prvu ligu, stylom, ze sa opil a bud zaspal uz v pivnici alebo, ak vladal vyjst hore do domu, zaspal v spalni. nikdy nekrical ani na babku, ani na mamu a jej surodencov, ani na nas vnucata. opakujem nikdy. naopak, bol extremne mily, vzdy sa ospravedlnoval. nam vnucatam vzdy vtedy rozdaval peniaze. ked nebol opity, chodil s nami na vylety, max sa nam venoval. je naozaj velky mytus tvrdit, ze vsetci alkoholici su agresivni a vsetky deti alkoholikov maju celozivotne traumy.
@matkahelka presne tak, my sme mali takého strýka, píl, ale nikdy nebol agresívny, deti miloval, hral sa s nami často, bol zábavný a milý, aj keď mal vypité, tak išiel si ľahnúť a bolo. Žiadnu traumu nemá nikto z neho.
@matkahelka väčšina je taká. Žiadny alkoholik zavyslak psychopat nie je skutočný a normálny rodič. Každé dieťa to nejak poznačí. Už treba prestať pred tým zatvárať oči a brat to ako folklór
@janickacrazy strýko a niekto s kým dieťa denne žije sa nedá porovnávať
@sova7 ja s tvojim nazorom suhlasim.. ale prax hovori, ze to, ze otec pije je jeho vec... pokial je o dieta postarane... a nezanedbava ho.. o traumach hovorit nemusime
@krasneleto o traumach sa už musí začať hovoriť. Aj otec ktorý si opitý ľahne a spi je zlý rodič ak niekoho myslenie vnímanie citenie reakcie ovláda látka alebo iná zavyslost nedokaze byť prítomný a vytvoriť si s dieťatom vzťah ktorý potrebuje aby fungovalo
@sova7 mne staci citat diskusie tu na MK, ako otcovia pridu domov z prace, sadnu pred TV a v jednej ruke mobil, v druhej ovladac od TV a deti si bud vobec nevsimaju, alebo na deti vrieskaju, ked ich otravuju. alebo otec, kt. je prepnuty manipulator a matku depta psychicky. ver, ze z takych otcov maju deti vacsiu traumu. alkoholizmus neobhajujem, ani nahodou! je to pliaga, metla ludstva! ale plosne tvrdit, ze kazdy alkoholik je agresor a ze dietatu by bolo lepsie v ustavnej starostlivosti, je fakt scestne. pracovala som na UPSVaR, bola som nie na jednom setreni a dovolim si povedat, ze vacsina tych domacnosti bola krasna, cista, ukazkova. a to vidis, ci je upratane len narychlo a na oko, alebo je tam stale udrziavany poriadok. deti s dobrymi studijnymi vysledkami, pediatricka nepostrehla ani minimum zanedbania.
@matkahelka a ešte keď je prepnuty psychopat opilec to je chuťovka. Aj u nás bolo upratané čisto a mali sme čo jesť. To že je doma upratane neznamená že rodina funguje a deti sú v pohode.
@matkahelka pediatricka nie je psychológ ani terapeut väčšina odborníkov o traumach ešte nema potuchy. Deti maju často dobre studijne výsledky aj ja som nemala odvahu prísť domov s trojkou som sa skrývala v pivnici. Kniha je tiež vyborne útočisko keď nie je kam odísť a nikoho si nemozete doniesť domov. Deti ani nemajú s čím porovnávať vyrastajú v tom a považujú to za normálne majú pokrivené predstavy o normalite vzťahoch netušia o čom by mali hovoriť nemajú dôveru v ľudí a keď s toho vyjdú von až potom začnú zisťovať čo sa im stalo a že ich fungovanie to ovplyvnilo
@sova7 on mal tiež deti, milovali ho aj v dospelosti sa normálne stretávali, boli si blízki, neskôr sa rozviedol so ženou, ale s deťmi stále udržiaval pekné vzťahy. Chápem, že máš inú skúsenosť, ale nie je alkoholik ako alkoholik.
@sova7 este raz, nie kazdy alkoholik je prepnuty psychopat. prepnuty psychopat moze a aj casto je aj taky otec, ktory nikdy nepil. ty mas traumu z otca alkoholika, moja mama a jej bratia z otca alkoholika nikdy traumu nemali, robili si z neho srandu, ako dokazal s tolkymi promile dojst domov po vlastnych, ano aj trojky domov zo skoly nosili. skus pochopit, ze nie vsetci otcovia alkoholici su taki, ako ten tvoj a nie vsetky deti z toho maju plosne traumu. a neviem, kolkokrat si bola v decaku, ci si videla aspon jediny dokument, ze tak tvrdo dokazes napisat, ze dietatu by bolo lepsie v decaku, ako doma s alkoholikom. zivot v decaku je totiz vsetko, len nie pekny.
@sova7 mne tuto osobnu skusenost naozaj nemusis dokazovat, lebo viem presne o com hovoris. tvrdim len, ze to by polovica rodin nemala svoje deti, lebo pije minimalne jeden rodic

Musia "preveriť" všetkých členov rodinny spíšu zápis a neohlásene prídu viackrát. Musia vidieť domácnosť,deti prostredie v ktorom žijú. Overujú pediatrov ,MS ZŠ zápis je všade a museli by byť veľmi vážne dôvody na odobratie ale môžu. Pokiaľ sa stará deti nie sú týrané nemajú dôvod