Môže žena nájsť nový vzťah pri dieťati s Aspergerom?
Ahojte ženy, potrebujem pohľad zvonka.
Zo vzťahu s dlhoročným partnerom mám 4-ročné dieťaťko, syn má ľahšiu formu Aspergerovho syndrómu (nie je agresívny, skôr úzkostný typ, inak veľmi milý, dobrý chlapček, škôlku zatiaľ zvláda na celý deň, no býva po nej dosť preťažený). Partner je tiež určite na spektre, ale nepriznáva to, vzťah s ním je preto veľmi komplikovaný, rokmi to ide úplne dolu vodou (žiadne emočné zdieľanie, žiadne spoločné aktivity, je skôr pasívny typ, nič ho nebaví, nič sa mu nechce, max do roboty a venovať sa synovi - toto je samozrejme super, nie je schopný poskytnúť podporu, vyhýba sa riešeniu problémov - aj so synom, aj v našom vzťahu, v spoločnosti sa zaňho neraz hanbím, lebo sa "nevie správať"...). Stojím pred dôležitým životným rohodnutím - s partnerom som ostala len skrz otehotnenie s tým, že keď dieťa povyrastie, pôjdeme si každý svojou cestou. Rozchod už bol posledný rok na spadnutie. Syn bude mať ale očividne špecifické potreby a ja teraz váham: ostávať vo vzťahu s mužom, ktorého neľúbim, ubíja ma život s ním, nie je mi oporou, podporou ba dokonca ani "kamarátom" na rozhovor či spoločné záľuby? Ale zase nebudem na dieťa sama... Alebo ísť od seba, dohodnúť sa napr. na striedavej starostlivosti (ale neviem si predstaviť byť týždeň bez syna... no to ani partner, on ho miluje a naozaj sa oňho stará - v rámci vecí, ktoré so svojou sociálnou slepotou chápe). Mám 35 r., beriem to tak, že ešte by som si mohla nájsť raz partnera, s ktorým budem spokojná, šťastná, alebo aspoň nie tak strašne ubitá ako už roky v tomto vzťahu. Finančne to nie je problém, ak ostanem sama (byt je môj, auto mám, prácu celkom finančne ok). Ak by nemal syn ľahšiu formu autizmu (s tým, že do budúcna nikto nevie, ako to bude, či bude zvldať školu a pod. - do života by ale mal byť v dospelosti zaraditeľný), šla by som do toho okamžite. Už som z celej situácie doma na AD. Podľa vás je šanca, aby si žena s relatívne malým dieťaťom, no s takýmto "postihnutím" vytvorila ešte nový vzťah, alebo to je len moja prehnaná nádej? A išli by ste do života osve alebo radšej pretrpeli v takejto "rodine"?
Poviem ti úplne bez okolkov ako to je,v dnešnej dobe má veľký problém nájsť si partnera aj bezdetná žena,nehovoriac o takej,ktorá už dieťa má..Doba je proste úplne chorá,vzťahy povrchné,ja som sa rozviedla pred 8 rokmi,teraz mám takmer 40,syn má 11,od rozvodu som mala 3 vzťahy,jeden dopadol horšie ako druhý a už ani neverím,že si niekoho dokážem nájsť..A to môj syn je zdravotne v pohode,aj keď ma poruchy učenia,ale to určite nie je ten dôvod,pre ktorý si neviem nikoho nájsť..Mohla by som aj knihu napísať o tom,čo som za tie roky postretavala za chlapov, či uz osobne alebo virtuálne cez zoznamky,kde ku stretnutiu nakoniec z rôznych dôvodov ani nedošlo..Takže ak sa chceš s partnerom rozísť tak to urob,ale radšej rátaj s tou alternatívou,že už si iného partnera nenájdeš..Ostávať ale s niekým len kvôli tomu,aby si neostala na dieťa sama,je blbosť..Veď on otcom ostane aj naďalej..
@anonym_autor univers nikomu stastny vztah nedlzi. A to ze ty si stastny vztah po tom vsetkom "zasluzis" neznamena tiez bohuzial vobec nic. Tak pozor aby si nespadla do pasce ktoru ti nejaka hus nastavi ze "urcite to pride" "staci iba cakat" "ak nehladas tak urcite najdes" .
Plus tvoje standarty musia klesnut do suterenu oproti tomu ako sa ti randievalo pred 15 rokmi - si na to pripravena?
@martinmmartin mozem vediet preco si tato zena "zasluzi" stastny vztah "po tomto vsetkom"? Prepac, ale toto bola seria jej rozhodnuti. Ak dobre citas, je schopna, zabezpecena, frajera si nasla dobrovolne a ked ide o dlhorocny vztah a opisuje ho sice ako o ignoranta ale inak ok cloveka, nepredpokladam, ze bola znasilnena ked otehotnela. Dobrovolne s nim ostava a rozhoduje sa napriek vsetkemu, ze "mozno s nim radsej ostane navzdy a vo vztahu to pretrpi", lebo sa boji ze nenajde niekoho dalsieho a zostane sama.
Ja teda autorke zelam v zivote viac stastia a lasky. Ale aby sme v jej pripade hovorili o tom, ze teda ona si po tomto vsetkom zasluzi... "Zasluhy" kvoli "zivotu" podla mna patria ludom, ktorych inak zivot bije alebo skusa, a nie ich vlastnymi rozhodnutiami.
To by každý rozvedený človek chcel, aby našiel ďalší vzťah, kde bude spokojný a šťastný, lenže to nájde len málokto a aj on musí byť tolerantný a nechcieť, aby partner bol dokonalý, keď ona je na AD a dieťa má dg., s ktorou aj partner by mal problém a aj dieťa by mohlo mať problém s novým "otcom", ak je naviazané na svojho.
Nič v zlom, ale ja osobne by som nechcel takú ženu ktorá má dieťa s diagnózou.
Poviem ti úplne bez okolkov ako to je,v dnešnej dobe má veľký problém nájsť si partnera aj bezdetná žena,nehovoriac o takej,ktorá už dieťa má..Doba je proste úplne chorá,vzťahy povrchné,ja som sa rozviedla pred 8 rokmi,teraz mám takmer 40,syn má 11,od rozvodu som mala 3 vzťahy,jeden dopadol horšie ako druhý a už ani neverím,že si niekoho dokážem nájsť..A to môj syn je zdravotne v pohode,aj keď ma poruchy učenia,ale to určite nie je ten dôvod,pre ktorý si neviem nikoho nájsť..Mohla by som aj knihu napísať o tom,čo som za tie roky postretavala za chlapov, či uz osobne alebo virtuálne cez zoznamky,kde ku stretnutiu nakoniec z rôznych dôvodov ani nedošlo..Takže ak sa chceš s partnerom rozísť tak to urob,ale radšej rátaj s tou alternatívou,že už si iného partnera nenájdeš..Ostávať ale s niekým len kvôli tomu,aby si neostala na dieťa sama,je blbosť..Veď on otcom ostane aj naďalej..
@lucylaw
Ale to nie je o dobe. To je o tebe. Proste chceš k kvalitného partnera, vzťah. Myslíš si že aké to bolo pred 100 rokmi? 98 % žien bolo vo vzťahu, ale nejak sa proste zmierili s tým, čo mali. Brali to, že aj taký je život a proste niekedy mužovi ruka vyletí na ňu.
Problém dnes je to, že podstatne viac ľudí odmieta ostávať vo vzťahu len aby boli vo vzťahu, preto je to teraz také.
@anonym_autor určite máš šancu nájsť si partnera, ja sama som bola slobodná mamička s dieťaťom, ktoré má diagnózu, síce inú, ale je ZTP a našla som si úžasného muža, slobodného, bezdetneho a máme spolu ďalšie 2 deti. Sme spolu 17 rokov a stále šťastní. Takisto poznám ženu, ktorá má syna telesne aj mentálne postihnutého a našla si dobrého partnera, ktorý je jej veľkou oporou a syn ho akceptuje úplne od začiatku v pohode.
@anonym_autor neviem, ale môj syn ktorý má aspergera by veľmi ťažko zvládol odlúčenie od otca. Je to vysoko citlivé dieťa, ktoré síce zvláda zmeny, ale má rád svoj domov, ľudí v ňom. Byť vo vzťahu, kde to nefunguje, tiež nie je riešenie. Nemyslím si, ale žeby bol problém nájsť partnera s dieťaťom s aspergerom, teda ak nemá problém so zmenami (náš nemá)
Mala som 32, dieta 6 a teraz taham 13. rok s novym partnerom, uz manzelom, ktory na dcere okamzite videl, ze je ina. Nebolo to lahke, ale dali sme to a sme stastny zlepenec.
@anonym_autor nie je zatrpknutá, len ti napísala pravdu vidím to rovnako, že si sebecká žena. Využila si manžela len na oplodnenie aj keď si vedela, že nieje dobrý partner " v spoločnosti sa zaňho hanbím "...
@petronelag a naozaj hovoris o AS dospelych? Lebo napriklad deti s AS nechodia do specialnej skoly, doslova ich tam vziat nemozu, lebo maju normalny/nadpriemerny intelekt 🙂
@luccys a z coho usudzujes, ze ide o najvacsi problem? Ci som zabudla uviest tabulku problemov, priorit, stav ich riesenia…?🙈 Ved a ty nikdy nepremyslas nad buducnostou? Samozrejme, ze zvazujem co ma moze este cakat, som stale relativne mlada, teraz sa nejdem niekde vesat na strom len za to, ze som neodhadla muza a vdaka nemu ma moj syn “problem”. Problem riesim, narozdiel od neho, o dieta sa staram, a som taka ista zena ako ty ci ktorakolvek ina, s tymi istymi planmi a tuzbami.
@anonym_755692 ale no halo, 21.storocie🙈 Ako syna pripravim o otca, co sa ho chystam zniest zo sveta?🙈 A otca o syna detto. Hovorim o vystahovani muza, ktory je slovne agresivny a manipulativny, z mojho bytu. So synom nielenze sa moze, on by sa MAL nadalej pravidelne stretavat, lebo len za to, ze ho zena vystahuje odniekial, kde sa nijako € nepodiela na chode domacnosti (okrem stravy), sa vztah syn a otec snad nekoncia. Ale ja nie som ani ubytovna, ani ine krizive zariadenie pre povalacov.
@oceanahory dieta som sa s nim nerozhodla mat, nebolo planovane, rozhodla som sa len neist na upt a dala mu podmienku, ze bude podstupovat psychoterapiu ak chce dalej ostat. Podstupoval, terapeut bol “debil”, po oar sedeniach to nechal tak, ale istu dobu este dobre maskoval.
@januska12323 zial, bola som tak vychovavana - aby som pozerala na druhych, na seba som nemala brat ohlad. Poucenie prislo tvrde a neskoro 🙂
@anonym_e3c0e4 posem vyssie, dieta nebolo planovane, sebecka by som bola, keby som muza vycapla hned a zaraz na ulicu, lebo on sa nema kde inde podiet, kedy som si pred 4rokmi povedala, ze co ma po nom a dietati, zariadim si zivot podla seba a dieta utiahnem sama, nemusim tahat aj muza.
Nikdy nevieš čo bude vo vzťahu s druhým mužom, na začiatku to býva pekné ale ani nový partner nemusí byť výhra, a vzťahy s nevlastnými detmi bývajú komplikovane aj bez diagnózy. Niektorí muži sa nezmenia príchodom dieťaťa meníme sa my matky. Ale v konečnom dôsledku môžeš skončiť horšie v novom vzťahu, než máš teraz. Predsa len vlastný otec je vlastný a má k dieťaťu vzťah, cudzí nikdy nebude mať taký vzťah možno akurát vo filmoch.
@petronelag a naozaj hovoris o AS dospelych? Lebo napriklad deti s AS nechodia do specialnej skoly, doslova ich tam vziat nemozu, lebo maju normalny/nadpriemerny intelekt 🙂
@luccys a z coho usudzujes, ze ide o najvacsi problem? Ci som zabudla uviest tabulku problemov, priorit, stav ich riesenia…?🙈 Ved a ty nikdy nepremyslas nad buducnostou? Samozrejme, ze zvazujem co ma moze este cakat, som stale relativne mlada, teraz sa nejdem niekde vesat na strom len za to, ze som neodhadla muza a vdaka nemu ma moj syn “problem”. Problem riesim, narozdiel od neho, o dieta sa staram, a som taka ista zena ako ty ci ktorakolvek ina, s tymi istymi planmi a tuzbami.
@anonym_755692 ale no halo, 21.storocie🙈 Ako syna pripravim o otca, co sa ho chystam zniest zo sveta?🙈 A otca o syna detto. Hovorim o vystahovani muza, ktory je slovne agresivny a manipulativny, z mojho bytu. So synom nielenze sa moze, on by sa MAL nadalej pravidelne stretavat, lebo len za to, ze ho zena vystahuje odniekial, kde sa nijako € nepodiela na chode domacnosti (okrem stravy), sa vztah syn a otec snad nekoncia. Ale ja nie som ani ubytovna, ani ine krizive zariadenie pre povalacov.
@oceanahory dieta som sa s nim nerozhodla mat, nebolo planovane, rozhodla som sa len neist na upt a dala mu podmienku, ze bude podstupovat psychoterapiu ak chce dalej ostat. Podstupoval, terapeut bol “debil”, po oar sedeniach to nechal tak, ale istu dobu este dobre maskoval.
@januska12323 zial, bola som tak vychovavana - aby som pozerala na druhych, na seba som nemala brat ohlad. Poucenie prislo tvrde a neskoro 🙂
@anonym_e3c0e4 posem vyssie, dieta nebolo planovane, sebecka by som bola, keby som muza vycapla hned a zaraz na ulicu, lebo on sa nema kde inde podiet, kedy som si pred 4rokmi povedala, ze co ma po nom a dietati, zariadim si zivot podla seba a dieta utiahnem sama, nemusim tahat aj muza.
@anonym_autor Tak mala si nechraneny sex s clovekom s ktorym si planovala ukoncit vztah...ale v podstate, teraz je to uz jedno, musis niest nasledky. Najvhodnejsie bude ukoncit vztah, ale nie za vidinou nejakeho noveho idealizovaneho vztahu.
@anonym_autor nemyslíš si, že bolo jednoduchšie a férovejšie pre dieťa aj manžela sa rozísť vtedy ? Pochybujem, že si ťahala muža finančne na materskej, len si ho počas MD využila a teraz, keď pracuješ len zrealizuješ dávno plánovaný rozchod a je ti jedno, že dieťa a otec sú na seba úzko naviazaní v každodennom živote. Stále na mňa pôsobíš ako sebecká kalkulačná žena a nehraj sa na chuderku, vedela si dobre, že vzťah nemá budúcnosť.
@unbeholfen prečítaj si úvodný príspevok! Tu máš živý príklad na to, ako by to dopadlo, keby si sa dal dokopy s nejakou ženou. Preto ti to nikto neodporúča.
@anonym_autor Ziadny chlap nezmesie cudzie dieta, to z vlastnej skusenosti a z okolia. Je ich minimum.
@anonym_autor nemyslíš si, že bolo jednoduchšie a férovejšie pre dieťa aj manžela sa rozísť vtedy ? Pochybujem, že si ťahala muža finančne na materskej, len si ho počas MD využila a teraz, keď pracuješ len zrealizuješ dávno plánovaný rozchod a je ti jedno, že dieťa a otec sú na seba úzko naviazaní v každodennom živote. Stále na mňa pôsobíš ako sebecká kalkulačná žena a nehraj sa na chuderku, vedela si dobre, že vzťah nemá budúcnosť.
@anonym_e3c0e4 🤣to ako na teba pôsobí autorka po pár vetách textu sa ale nepýtala. No nevadí. Sú ľudia, ktorí skrátka MUSIA ... ,🤣. Pýtala sa, či má ostať žit s mužom, alebo sa rozísť.
@anonym_e3c0e4 takze hovoris, ze moj partner sa zachoval neferovo voci mne sj dietatu, ked rozchod odmietol a miesto toho slubil, ze urobi vsetko pre to, aby sa jeho neziaduce prejavy v spravani stratili, no nedodrzal to?🙈 mas pravdu, v tom sa zhodneme🤪 Kde konkretne sa ti podarilo vycitat, ze som tahala funancne manzela? Tahala som aj pocas MD hypo, domacnost (okrem stravy) a splatku auta. Pekne z mojich nasporenych. A v com mal spocivat moj kalkul?🙈 Dieta bolo nechcene, financne som bola/som na tom lepsie. Fakt by som chcela vidiet do tvojej hlavy🙈
@anonym_autor Tak mala si nechraneny sex s clovekom s ktorym si planovala ukoncit vztah...ale v podstate, teraz je to uz jedno, musis niest nasledky. Najvhodnejsie bude ukoncit vztah, ale nie za vidinou nejakeho noveho idealizovaneho vztahu.
@oceanahory nechraneny nebol. Bol s Hak. A len s jednym vajecnikom, ale to je o inom🙈 Ta Hak naserka viac🙈
aha no moj az takyto nie je, skor taky pasivny nezaujem, niekedy sa opyta ako sa mam a pod ale potom ked je ta komunikacia uz par dni v norme, tak sa stiahne tiez na par dni, tyzdnov ze sam neiniciuje nic, vylety chodi iba na niektore.
@anonym_0d866c presne toto bolo aj u nas, on mal obdobia, kedy dokazal fungovat aj dva tri mesiace v pohode (typicke AS maskovanie, len to som vtedy nevedela🙈) a potom bum, stiahol sa do svojho sveta. A cim bol starsi, tym dlhsie ostaval “vo svojom”, aj tie prepady boli akoby hlbsie. Ked prislo dieta na svet, chvilku sa snazil a potom som uz pocuvala len: Kto iny by ta uz chcel s deckom, uz musis ostat len so mnou! A zial, 4,5 roka sa mu v jeho predikcii dari(lo)…
@anonym_0d866c presne toto bolo aj u nas, on mal obdobia, kedy dokazal fungovat aj dva tri mesiace v pohode (typicke AS maskovanie, len to som vtedy nevedela🙈) a potom bum, stiahol sa do svojho sveta. A cim bol starsi, tym dlhsie ostaval “vo svojom”, aj tie prepady boli akoby hlbsie. Ked prislo dieta na svet, chvilku sa snazil a potom som uz pocuvala len: Kto iny by ta uz chcel s deckom, uz musis ostat len so mnou! A zial, 4,5 roka sa mu v jeho predikcii dari(lo)…
@anonym_autor fuha to as maskovanie pocujem prvy krat, moj sa sprava pekne len sa z nicoho nic stiahne a presne tie frekvencie 3 mes to sedi
Skor ako novy vztah … rozid sa, daj si par sedeni s odbornikom a uprac si zivot. Teraz podla toho, co pises tahas ako mulica. Pri tom pomyslenom „odlobodeni“ tak akurat capnes na nejakeho nevhodneho kandidata … sama si zabezpecena, takze nejakemu vychcankovi ako mama s inym dietatom a sklamana s predchadzajuceho vztahu sadnes ako mucha na h…. Mozno casom najdes niekoho normalneho, ale je moznost, ze nie … to neznamena, ze nemas chlapa nemas pravdy … len na to, aka si schopna je tvoja trochu jednoducha … takze rozchod ano, ale spoliehaj sa len sama na seba
@anonym_c78cf0 dakujem, jeden z mala komentarov, ktory aj chape na co sa pytam. Ano, takto som to myslela, ci ma cenu vobec uvazovat o zotrvani vo vztahu, ktory mi nedava nic okrem obcasnej “vypomoci” pri dietati. A ci ma niekto skusenosti s tym, ze by si zena po 30tke casom este mohla najst vztah, hoc ma aj ztp dieta.
@anonym_autor fuha to as maskovanie pocujem prvy krat, moj sa sprava pekne len sa z nicoho nic stiahne a presne tie frekvencie 3 mes to sedi
@anonym_0d866c ja zase pocujem 1.x, ze niekto ma tiez skusenosti s tymito “mesacnymi” cyklami. Lebo doteraz som vsade pocula skor o chvilkovych maskovaniach - napr v praci, na nutnych spolocenskych akciach, pri rodinnych stretnutiach. Konecne niekto s tou istou skusenostou 🙂
@anonym_e3c0e4 🤣to ako na teba pôsobí autorka po pár vetách textu sa ale nepýtala. No nevadí. Sú ľudia, ktorí skrátka MUSIA ... ,🤣. Pýtala sa, či má ostať žit s mužom, alebo sa rozísť.
@anonym_autor prosím ťa, prečítaj si ešte raz čo si napísala v úvodnom príspevku a neprekrúcaj. Tvoja hlúposť bola zostať s chlapom " za ktorého sa hanbíš " ďalšie 4 roky... Neviem aké rady, alebo ľútosť tu očakávaš. Nemáš ukončený jeden vzťah a už sa vypytuješ na šance pre ďalší. Mne je len ľúto chlapca. Pekný deň prajem.
@anonym_923b8c už v nadpise sa pýta či si nájde chlapa keď má dieťa s AS. Btw môžem si napísať svoj názor, je to verejné fórum.
Autorka, kasli na to, tu sa ti dostane najma odsudenia, hoci mnohe ani len netusia, co je to zit s PAS chlapom a mat s nim PAS dieta. Mam toto vsetko za sebou, podobnost s tebou takmer ako cez kopir. A, ano, nasla som si priatela, teraz uz manzela.
@martinmmartin mozem vediet preco si tato zena "zasluzi" stastny vztah "po tomto vsetkom"? Prepac, ale toto bola seria jej rozhodnuti. Ak dobre citas, je schopna, zabezpecena, frajera si nasla dobrovolne a ked ide o dlhorocny vztah a opisuje ho sice ako o ignoranta ale inak ok cloveka, nepredpokladam, ze bola znasilnena ked otehotnela. Dobrovolne s nim ostava a rozhoduje sa napriek vsetkemu, ze "mozno s nim radsej ostane navzdy a vo vztahu to pretrpi", lebo sa boji ze nenajde niekoho dalsieho a zostane sama.
Ja teda autorke zelam v zivote viac stastia a lasky. Ale aby sme v jej pripade hovorili o tom, ze teda ona si po tomto vsetkom zasluzi... "Zasluhy" kvoli "zivotu" podla mna patria ludom, ktorych inak zivot bije alebo skusa, a nie ich vlastnymi rozhodnutiami.
@anonym_fc24aa prečítaj si ešte raz príspevok, ktorý komentuješ.
@anonym_autor ak chces vas vztah ukoncit, musis pocitat so vsetkymi moznostami, sama mozes zostat aj keby si dieta nemala.
@anonym_autor Mimochodom, ty si uvedomuješ, že máš rovnaké dieťa ako je muž, o ktorom tu dosť nelichotivo píšeš? Že aj tvoj syn raz vyrastie a bude reagovať a správať vďaka diagnóze rovnako? A že to s ním tiež bude na nevydržanie? Že ti tiež môže sľúbiť, že sa bude normálnw správať a nebude?
@anonym_autor Mimochodom, ty si uvedomuješ, že máš rovnaké dieťa ako je muž, o ktorom tu dosť nelichotivo píšeš? Že aj tvoj syn raz vyrastie a bude reagovať a správať vďaka diagnóze rovnako? A že to s ním tiež bude na nevydržanie? Že ti tiež môže sľúbiť, že sa bude normálnw správať a nebude?
@anonym_755692 Ano, my rodicia PAS deti si to velmi dobre uvedomujeme.
@anonym_autor Mame kolegynu s postihnutym dietatkom - downik a ma frajera.
@anonym_38bbe1 dakujem❤️
@anonym_755692 a teraz ja s tym mam spravit co? 😳 Akoze vrhnut dieta do rokliny alebo ho zapriet, dat na adopciu…? Ci len z principu zit s jeho bio otcom, aby som…aby som vlastne co, ukazala, ze ked sa zene raz narodi chore dieta po muzovi, o ktorom nevedela, ze je chory, tak ma uz len chodit po kanaloch a trpiet do konca zivota?
Akoze ty si aj uvedomujes, co sa tu pytas???

@anonym_autor Mame kolegynu s postihnutym dietatkom - downik a ma frajera.