icon

Môžem si pýtať nájom od samoživiteľky?

19. júl 2022

Pred 10 rokmi sme zdedili s mojim bratom dom po rodicoch presne na polovicu. Brat tam ostal zit, ja byvam v podstate na inom konci Slovenka. Pred tymi 10 timi rokmi som chcela riesit nejake vyporiadanie, ale brat mi povedal, ze nema momentalne polovicu ceny domu. Ok, nechala som tak, ja som byvanie uz mala, tak nebudem vychadzovat brata alebo mu menit situaciu. Nasiel si priatelku 28 rocnu (brat ma 40) a ta ma 3 deti (nie jeho). Ja nechcem byt nejako drza, ale uz dva roky sedi v podstate v cudzom. Mozem si od nej pytat najom? Chapem, ze tam je brat, ma cely dom pre seba, i ked vlastni len polovicu. Po nom som nikdy ziadne peniaze nechcela, prispela som mu aj na zateplenie, kupelku lebo dom mame spolocny.

panelacikova
19. júl 2022

autorka: už sme ti tu viaceré napísali: vezmi hypo ty, vyplať ho a potom dom predaj. hypo vyplatíš, ostane ti polovica peňazí a radosť žiť. s vyplatenou polovicou peňazí nech brat naloží, ako sa mu páči, to už bude jeho vec. buď si kúpi byt alebo bude niekoľko rokov mať na podnájom.
a čo sa týka tvojho problému, po právnej stránke nemáš ako žiadať od tej ženy peniaze. ale celkovo si ty veľmi čudná. po bratovi to nechceš (po človeku, ktorý prehráva peniaze a má dlhy), ale od cudzej ženy, s ktorou nemáš ani zmluvu o prenájme, chceš pýtať peniaze. prepáč, si absolútne divná a z právneho hľadiska na toto nemáš žiadne právo. nechceš ho poslať po morálnej stránke do 2-izb.bytu? a jemu je fuk, že po morálnej stránke tebe neplatí žiaden nájom?
@0silvia0 no buď ho tak veľmi miluje alebo sa ho tak veľmi bojí. nič medzi tým.

panelacikova
19. júl 2022

autorka: ako, že tebe vysťahovanie samoživiteľky v BA trvalo pol roka? akože vysťahovať ju zo svojho bytu? lebo neplatila? mala deti? a vôbec... bola to len tvoja nehnuteľnosť?

autor
19. júl 2022

@panelacikova spolocna s manzelom, prenajimali sme byt a dovolili trvaly pobyt. Chyba obrovska.

dadis
19. júl 2022

@vlastnynazor Ako ti rozvod znizuje prijmy? Vysvetlis mi to prosim?

prasiatko30
19. júl 2022

Tu exituje este dalsie riesenie - kedze tebe zjavne ten dom nechyba, ani nepotrebujes nutne prachy - povedz bratovi, nech prepise na teba jeho polovicku domu a spiste zmluvu o prenajme za symbolicku ciastku a dom aj s pozemkami zdedia tvoje deti, lebo ty zjavne z toho mat nic nebudes tak ale aspon v buducnosti tvoje deti by mohli byt majitelmi toho vsetkeho

panelacikova
19. júl 2022

autorka: ale toto je markantný rozdiel. ty si bola majiteľkou spolu s manželom. obaja ste CHCELI peniaze za prenájom a pravdepodobne ste s ňou urobili aj zmluvu o prenájme. mimochodom, mám dosť podobnú skúsenosť, chvalabohu, že zmluvu som urobila s jej frajerom, ktorý netušil, čo je ona za kvietok a tak som veci riešila s ním. on sa musel potom podujať na to, aby zmizla z bytu, takže viem, o čom píšeš...
ale tu je rozdiel. musela by si urobiť zmluvu o prenájme spoločne s bratom. myslíš si, že brat bude súhlasiť, keď on sám tam žije vlastne "zadarmo"? pochybujem. ty sama nemáš žiadne páky. ako som spomínala vyššie, nedokážeš, ktorá presne polovica domu je tvoja. nedokážeš, že keď tam nie si, že ju nevyužívajú. proste nemáš páky.

dadis
19. júl 2022
panelacikova
19. júl 2022

@prasiatko30 áno, toto by bolo riešenie. a brat môže ostať ako vecné bremeno.

ropucha6
19. júl 2022

Ak nechces riesit vysporiadanie, tak sa normalne brata spytaj, ako navrhuje riesit situaciu, kedze okupuju cely dom.

0silvia0
19. júl 2022

Autorka povedz bratovi, ze ti momentalna situacia prestala vyhovovat a potrebujes situaciu riesit a potrebujes peniaze.
Nech sa informuje ohladom hypoteky opat, urcite to 10 rokov neriesil...

prasiatko30
19. júl 2022

@panelacikova ako v reali existuje este jedno a to je ze ona to prepise vsetko na neho 🤷‍♀️

midka
19. júl 2022

@dievcacitajucelist ale ved ona tiez vlastni polovicu doma, tak ma tiez pravo povedat svoj nazor, ohladom toho, kto tam byva,,,, resp.. dotycna,,, pristahujuca,, by mohla sa tiez spytat,, jej ako polovicnej majitelky,, nehnutelnosti, ci s tym nema problem, ked tam bude byvat,,, tolko minimalne slusnost

mikadooo
19. júl 2022

Sadla by som si najprv s bratom. Alebo s nimi oboma. Nie na drzovku od nej pýtať nájom. Snažila by som sa spolu s nimi hľadať východisko z tejto situácie, aby bola spokojnosť na oboch stranách, pripravila by som si argumenty a s hlavne by som debatu viedla pokojne, bez emócií. Ak sa nedohodnete, navrhni predaj a peniaze na polovicu. (Predpokladám, že brat bude robiť všetko pre to, aby všetko ostalo "po starom"). Ak by nič nepomohlo, možno by som sa obrátila na nejakého právnika, či mám nejaké právo vymáhať nejaké peniaze a ak áno, ešte raz by som "po dobrotky" sadla s bratom. Je to nebola situácia, chýba sa podľa mňa stala už na začiatku, ale dúfam, že brat nie je úplný chňup.

panelacikova
19. júl 2022

@prasiatko30 jasnačka, že sa ona toho úplne vzdá. čo vlastne by mohla urobiť, keďže aj tak od neho nebude nikdy nič chcieť, podľa toho, čo píše. a zbaví sa nehnuteľnosti, ktorá jej raz môže byť sakra na príťaž.

panelacikova
19. júl 2022

@mikadooo právnik sa vyjadril o 19:53. autorka nemá právo od tejto ženy niečo žiadať. nie v tejto situácii.

dadis
19. júl 2022

@autorka odkup ten dom, vezmi na neho hypoteku, bratovi daj najomne vo vyske splatky hypoteky + energie + nejaku anuitu (setri na to, zecraz za cas bude treba investovat do domu) + dan. Najomnu zmluvu podpis iba s nim, nie so zenou a detmi. Ak by robili problemy, dom predas potom cely. Brata nebudes mat problem vystahovat. Frajerka s detmi tam nebude ofiko, tak sa moze ist stazovat na lamparen.

panelacikova
19. júl 2022

@dadis však ale o tomto nechce ona ani počuť, už sme jej to tu viacerí navrhovali nezávisle od seba

dadis
19. júl 2022

@panelacikova Ona nechce aby isiel do 2izbaku, ale on nema problem povedat, ze jej pozemok ani polku domu neodkupi..

kate211
19. júl 2022

Autorka, a aka je ta moralna povinnost k bratovi? Ak ty to s bratom nechces riesit koli moralnej povinnosti, tak sa nepohnes. Brat nema peniaze, brat nechce do 2izbaku, ty mas peniaze na vyplatenie, ale brat ich prehra. No neviem, dobre by bolo tu polovicu od neho kupit. Ked ten dom nepotrebujes, tak ho tam kludne nechaj zit, koli tej moralnej povinnosti. A v takomto stave si kludne pytaj peniaze od pani s detmi. Normalne najom, zmluva. Inak ju mozes ako jediny vlastnik vyhodit. Chapem moralnu povinnost k bratovi (asi z detstva), ale s cudzou pani ty nic nemas. A k najmu nech ti platia aj energie, to nech platia obaja. Ked brat peniaze prehra, tak prehra. Co uz s tym narobis.

mikadooo
19. júl 2022

@panelacikova tak potom treba skúsiť len to podobrotky... 🤷🤷🤷

cacianka
19. júl 2022

Nechápem čím ťa brat drží pod krkom, alebo prečo si voči nemu tak benevolentna. Chápem ľudskosť a rodinu, ale toto je už cez
Takisto nechápem prečo stále omieľaš 2i byť ?, keď sa vysporiadate napr. predajom domu a pozemkov, môže ísť hoci aj na ubytovňu, alebo 3i, tebe to môže byť fuk, si uvedom že ťa využíva vyše 10rokov a ešte ďalších 40 ťa bude,
Asi nie je celkom ok, keď sa nevie postarať sám o seba, dať si svoje veci na poriadok, neustále potrebuje tvoju € pomoc, pričom bacuje v baraku , ešte si tam dotrepe AJ do TVOJHO domu cudziu ženu s deckami ako hadov, pričom ty nemôžeš nič ? Prespať tam, využiť záhradu, pozemky, mať svoje súkromie a zázemie. Alebo nechceš ?
Tak mu majetky cakom pak daruj a nech si robí čo chce.
Čo keď si ju brat vezme, splodií ešte zopár detí ,potom ti už z domu nezostane ani kľučka....
Natvrdim že máš brata osklbat, ale porieš s ním aby si riešil svoj problém. Ved ho môžeš vyplatiť a nech sa za tie E kúpi čo chce.

panelacikova
19. júl 2022

@cacianka aj tak jej neostane asi ani tá kľučka, v rámci diskusie uviedla, že sú nevlastní súrodenci a brat má ešte súrodencov, chápeš.

cacianka
19. júl 2022

@panelacikova ja chápem, nevšimla si si vetu ...ani kľučka... čo som napísala

autor
19. júl 2022

Asi mu navrhnem to vyplatanie. A nech sa potom rozhodne sam. Dam mu moznost v dome zostat byvat kludne aj s vecnym bremenom. Ze sa tam roztahuje cudzia zena sa mi vobec nepaci. A ako je to s vecnym bremenom? Nemozem pozadovat najom od toho, na koho vecne bremeno je udelene. Ale na osoby co tam ziju s nim?

panelacikova
19. júl 2022

autorka: vecné bremeno znamená prakticky len to, že dotyčná osoba má právo dožitia v danej nehnuteľnosti. ak sa však s bratom dohodneš, že ho ty vyplatíš a teda ty budeš výhradnou a jedinou vlastníčkou domu, vtedy môžeš od tej ženy požadovať, aby podpísala nájomnú zmluvu a uhrádzala ti sumu za nájom. od brata nemusíš, nie je to tvoja povinnosť, je to tvoje právo.

autor
19. júl 2022

@panelacikova tak to bude asi najrozumnejsie a najlepsie

panelacikova
19. júl 2022

čiže, aby si správne pochopila, tým vecným bremenom by bol tvoj brat. osobne by som ho do toho ale neťahala, pokiaľ píšeš, že on vie narobiť dlhy, atď... navrhla by som mu vyplatenie s tým, že sa to prepíše všetko na teba a ty mu tam dovolíš bývať. lebo nikdy nevieš, môže narobiť kopu sprostostí a ty ho ako vecné bremeno potom odtiaľ nedostaneš. vecné bremeno môžete zrušiť tuším jedine dohodou, čiže obe strany musia súhlasiť, že sa to zruší... takže by som na to šla najprv tak okľukou, že mu vyplatíš podiel, spíšete o tom normálne kúpno-predajnú zmluvu, podáte na LV. až potom, čo budeš zapísaná na LV mu poskytni peniaze (dá sa to ošetriť priamo v zmluve, že peniaze si povinná uhradiť napríklad do 3 pracovných dní od zápisu na LV). lebo len zápisom na LV si oficiálnou vlastníčkou. ak mu dáš prachy predom, pozor, môže ťa oklamať a návrh na vklad stiahnuť! čiže zmluva-prepis na katastri na teba ako jedinú vlastníčku (dávaj pozor aj na pozemky pod domom, aby boli výhradne tvoje), ideálne ak by to robil právnik-následne výplata peňazí do cca 3 dní. takýto je bežný postup, aby ani jedna strana nemohla špekulovať a podvádzať. no a potom to bude v tvojej réžii. ak by mal na toto pripomienky a veľmi by sa mu to nepáčilo, až potom navrhni možnosť vecného bremena a teda jeho práva na dožitie v tomto dome, hoci tento dom bude tvoj. upozorni ho ale na to, že aj vecné bremeno a teda on bude mať povinnosť, napríklad platiť energie, keďže on tento dom bude využívať, nie ty. ono, najlepšie by ti poradil právnik, ak budeš mať čas, poraď sa tu:
https://www.modrykonik.sk/group/1900/

ale aj ak ti poradia (radia tam právnici), tak jednoznačne konkrétnu zmluvu už rob reálne s právnikom, nerob ju sama!

alguno
19. júl 2022

Brat ťa len využíva. Otvor oči, vysporiadaj sa s ním, zaplať mu to čo máš (odrátaj si čo si dala na rekonštrukciu + čo si mu požičala na jeho dlhy), a okamžite za notárom prepísať dom na teba!

kitycat
19. júl 2022

Bud ziskaj cely barak a brat nech si za peniaze bars aj maringotku zaparkuje v chatovej oblasti, ak je zadlzeny, nevyplati ta... Ale to ako to je teraz je cisty nonsesns...

lienka.7
19. júl 2022

A co ty vlastne chceš? Radia ti tu, ze si mas riesit brata, nie jeho priateľku s deťmi. Najlepšie vysporiadanim, tzn.odkupenim druhej pokles domu.
Ked ju nevie odkúpiť brat, odkúpiť ju ty, cely dom bude tvoj a oni ti.potpm budu platiť nájom. Takto ti to vyhovuje?
Ty by si si akoze predstavovala aby ona platila najom?
Ak ti vadi ze jej deti obývajú tvoje izby, tak si ich zamkni.
Ako ti tu napisali, aby sa ešte brat náhodou neozenil, nedaj boh sa mu niečo stalo a uz sa danej dámy aj so záväzkami nezbavís.