icon

Môžem si pýtať nájom od samoživiteľky?

19. júl 2022

Pred 10 rokmi sme zdedili s mojim bratom dom po rodicoch presne na polovicu. Brat tam ostal zit, ja byvam v podstate na inom konci Slovenka. Pred tymi 10 timi rokmi som chcela riesit nejake vyporiadanie, ale brat mi povedal, ze nema momentalne polovicu ceny domu. Ok, nechala som tak, ja som byvanie uz mala, tak nebudem vychadzovat brata alebo mu menit situaciu. Nasiel si priatelku 28 rocnu (brat ma 40) a ta ma 3 deti (nie jeho). Ja nechcem byt nejako drza, ale uz dva roky sedi v podstate v cudzom. Mozem si od nej pytat najom? Chapem, ze tam je brat, ma cely dom pre seba, i ked vlastni len polovicu. Po nom som nikdy ziadne peniaze nechcela, prispela som mu aj na zateplenie, kupelku lebo dom mame spolocny.

Strana
z4
autor
19. júl 2022

@panelacikova dakujem, pripadnu kupu polovice domu budem urcite riesit s notarom

autor
19. júl 2022

@lienka.7 normalne si to predstavujem, v tomto pripade je najrozumnejsie polovicu od brata odkupit, jemu tam casom mozno necham vecne beremeno a pani bude mat najomnu zmluvu.

luccija
19. júl 2022

Ty sa asi aj bojis, ze ked pride k peniazom vsetko prehra?

panelacikova
19. júl 2022

autorka: ale ak odkúpiš, požaduj od neho nájom, inak peniaze rozfláka. takto bude s nimi musieť hospodáriť alebo si sám niečo na bývanie zadováži. ak mu necháš bývanie "zadarmo" a teda len za energie, tak to, čo mu vyplatíš, fakt rozdrbe...

autor
19. júl 2022

@panelacikova pytat od neho najom mi pride take "vychcane". Ja si vezmem hypoteku na polku domu, on mi bude platit najom 20 r a potom nebude mat nic a ja cely dom. Naviac som mamke slubila, ze ho tam necham byvat. Mal v detstve problemy, potom v dospelosti, to by bolo na dlhu debatu. Mal problemy, ze hral a prehral. Uz to (snad) ma za sebou. Ja to asi neovplyvnim co s tym peniazmi spravi. To by sa inak vyriesit nedalo.

panelacikova
19. júl 2022

autorka: no to je už len na tebe, ako s tým naložíš. mimochodom, ak sa smiem opýtať, v akej oblasti (okres) sa daný dom nachádza?

autor
19. júl 2022

@panelacikova v malej obci na Liptove, preco?

panelacikova
19. júl 2022

len pre ceny sa pýtam. malá obec na Liptove, to znie tak pekne, mám to tam pochodené 🙂

autor
19. júl 2022

@panelacikova ja uprimne vobec neviem aku hodnotu to ma, budem asi nejakeho odhadcu musiet zavolat, ja tam vobec nezijem, na vikendy za bratom tam len chodim. A 10 rokov som celkovu cenu vobec neriesila. Liptov su moje spomienky na detstvo 🙂

panelacikova
19. júl 2022

autorka: ja ti v tomto smere absolútne rozumiem. len problém je ten, že brat ťa očividne zneužíva. možno to on sám takto necíti a ani ty, ale je to tak. ak máš obavy, že peniaze prehrá alebo s nimi inak nevhodne naloží, skús mu navrhnúť prepis domu na teba výmenou za to, že na jeho meno zakúpiš nehnuteľnosť v blízkom meste. následne ty budeš vlastniť dom, v ktorom on môže pokojne bývať a hradiť si energie a on môže prenajímať byt v meste, ktorý mu v podstate preplatí to, čo uhradí tebe, ešte bude na tom aj mierne "zárobkový"...

ninusa221
19. júl 2022

Ja len nechapem ze si taka tolerantná ze nechces ho poslat do 2 izbaku.. akoze po 10 rokoch. By som tam prisla povedala mu na rovinu nak to dame do poriadku ak tam chce ostat byvat nak ta vyplatí ak nie dom sa preda. Musiš trošku pozerat aj na seba nie len na brata. Však bud teraz alebo nikdy…Ak tak si vymysli že chcete kupit byt alebo neviem čo…

sparrows
19. júl 2022

Si na tvojho brata príliš mäkká. No tak by išiel do 2-izbového bytu. A? Keď chce väčšie, nech ťa vyplatí. Ak kvôli dlhom nemôže, to už je jeho problém. Je to dospelý človek zodpovedný za svoje činy. Dokedy mu chceš vychádzať v ústrety na úkor seba?

jumama
20. júl 2022

Mne tiez pride najrozumnejsie od brata jeho polku odkupit. A ubytovat ho za najom. Ako si najom zadeli s partnerkou to je jeho vec. Najom odkladat na buduce rekonstrukcie, potrebne opravy a pod. Brat ziska z predaja peniaze, co s nimi spravi jeho vec.

Skusit si najst mediatora, ktori to bratovi vsetko vysvetli, ak je financne negramotny…

Predpokladajme, ze vsetci su v plnom zdravi, rozmyslat nad tym, kto zomrie skor a umozni svojou smrtou ten dom uzivat druhemu, ci jeho potomkom je akoby neslusne. Ale mozno logicke? Ak brat ma dalsich surodencov, nevlastnych k autorke prispevku, v buducnosti sa mozu stat dedicmi bratovej polky domu.

Cize ani dalsia generacia - autorkine deti, ak nejake ma - by to s uzivanim domu, ci vlastnickymi pravami nemala jasne. Jedine ak by brat spisal zavet, ze jeho polku domu zdedi autorka…

rik01lulaka
Autor odpoveď zmazal
au1994
20. júl 2022

Keby si tam bývala ty s priateľom a tvoj brat by chcel od neho nájom, prišlo by ti to v poriadku? So spoločnou vecou nakladajú spoluvlastníci spoločne a nerozdielne. Takže nie, ty sama nemôžeš pýtať nájom, ďalšia vec je, že nemá ani uzavretú nájomnú zmluvu ani len v ústnej forme, aby si vôbec mala nejaký legálny dôvod od nej brať peniaze a nepokladalo by sa to za bezdôvodné obohatenie, pričom ak by si to aj navrhla, brat by s tým nesúhlasil a zbytočne by si narobila cirkusy v rodine. Ak ťa brat nechce vyplatiť, podaj na súd návrh na vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, pýtaním nájmu od matky s troma deťmi nič nedosiahneš.

macikovaiveta
20. júl 2022

Pýtala by som mesačne nájomné, máte na to právo užívajú Vašu polku domu .

staleja
20. júl 2022

Ahoj autorka. A čo takto s bratom podpísať zmluvu, že dom je tvoj a jemu tam dať doživotné právo? Nech si žije svoj pokojný život a ty aspoň vieš, že rodinne dedičstvo raz zostane pre tvoje deti...+

vlastnynazor
20. júl 2022

@dadis zrazu miesto 2 prijmoch (aj chlapskeho, kt.mas v manzelstve) mas len svoj, pricom sa staras o deti.

nicole003
20. júl 2022

Sud nemusi nariadit hned predat. Zo skusenosti v rodine nariadil behom 5. rokov vyplatit surodencov ci chcel alebo nie.

dadis
20. júl 2022

@vlastnynazor Ale tak ten chlap bud plati vyzivne, alebo je dieta v striedavej a naklady na deti sa zdielaju. Nemam pocit, ze by sa rozvedene hufom lepili na "sponzorov", lebo rozvodom prisli o prijem.

nikasmile
20. júl 2022

Za dobrotu na žobrotu. Treba sa s bratom vysporiadať. Inak to zmysel nemá a vzniknú hádky. S ňou to ani nerieš veď dom je váš. To nie je žena čo tam prišla z ulice bývať, je to bratova priateľka.

loginexistuje
20. júl 2022

ty si len daj pozor ak ma exekuvie moze byt precod neplatny namiesto penazi jemu do ruky vyplat mu exekucie a zvysok jemu a ziadne bremeno najomne podla sumy co budes vyplacat ak aktualna trhova tak mu daj riadne najomne

Strana
z4