Môžeme zastreliť psa, ktorý nás ohrozuje?
Máme malé 3r dieťa. Vedľa susedia si kúpili pred rokom pitbula a odvtedy nám robia zo života peklo. Nášho psa už niekoľko krát napadol, skončil u veterinára na stole. Pes behá po ulici bez zaistenia a ohrozuje ľudí aj auta. Už ho raz aj zrazilo auto ale nedá si povedať..Keď som bola na vychádzke s malým nie raz po nás išiel. Nedávno znova napadol nášho psa ktorý išiel po ulici s mojim na vodzke a už zaútočil aj na manžela. Ten pes je nebezpečný. Nemôžeme sa dovolať spravodlivosti. Môj muž už prišiel domov taký vytoceny, zobral vzduchovku a chcel toho zasraneho cokla odstreliť. Baby som totálne na nervy. Susedia si nedajú povedať. Riešili sme to už aj cez obec aj políciu. Dostali iba pokutu. To ozaj chcú čakať dokiaľ sa stane nešťastie?
Máme právo toho psa zastreliť keď nás ohrozuje? Ja sa už bojím vychádzať aj na ulicu a hrozne sa bojím o malého.
@lb1984 ja nehovorím, o utratení ale o nemožnosti obeti sa brániť..už to ked ťa napáda pes je otravné, a ked tvojho psa napada, to je hrozne ,ale ked na tvoje male dieťa utočí, to už je na infarkt..preto som sa pytala, ake davaš možnosti autorke, ked kompetenti davaju ruky preč od toho pripadu, alebo si splnia povinnosť, že zaznamenaju sťažnosť a život beži dalej.. ona využila všetky legálne cesty a opatrenia neboli prijate,,ja neviem, čo na tom nechapeš..ja verím tomu, že keby toho psa otravila, už by policia vyšetrovala a možno by bol súd..len nechápem, prečo to nefunguje aj naopak, ked ona nema nijaku možnosť sa braniť
a nehovor mi, že budeš sedieť ako bambulo a pozerať, ked ti susedov pes bude kúsať do decka
@lilope Tak napr. pre mna je napadnutie psom uz aj to, ked nejaky nedozorovany pes bez voditka sa ku mne priblizi steka a je neviem co od neho ocakavat. Vyvolala to vo mne strach.
A toto niekolkonasobne ak sa cudzi pes bez dozoru objavi na mojom pozemku tak, ze mam strach sa tam s dietatom zdrziavat.
Tebe toto akceptovat pripada byt normalne? Kvoli nejakemu zvieratu si nedat kavu na vlastnom pozemku?
@fantaghiro21 do kostola nechodim a ani neplánujem, to by si zistila keby čítaš všetko. 🙂 Čo kritizujem? Že chce niekto zabiť zviera ? Ktoré nemôže za to že má majiteľov akých má? Ešte raz opakujem keby čítaš, tak vieš, že aj mňa napadol pes. A aj to, že mi niekto moje šteňa otrávil. A riešenia tu sú už vypísané.
treba volat policiu, vzdy. ak vas napadol, podala by som normalne tresne oznamenie, plus ak opakovane = tak duplom. Nie staznosti, normlane tresne oznamenie. za ublizenie na zdravi, ohrozovanie.
@gagik k tomu není co napísať.... ako fakt? Co ma spoločný žiak zo SNV so psom co otravuje ľudí. Jasne ak sa situácia nebude riešiť môže sa to sakra zvrtnut bull plemena skutočne niesu ľahko zvladnutelne psy a zvlášť keď už napadnú ma to dosť škaredé následky. Sama mam doma 60kg malamuta a 8 mesačne stena STB 17kg a keď do seba skočili nebolo to pekne a to je stena... čiže som ta posledná co by napísala ze bull sú maznaci no niesu su OK ale ked im prepne neurobis nic mozes tak pozerať. Tiež viem o par bulloch co im v 5 rokoch preplo aj o jednom prípade kedy sam majiteľ dal utratiť fenku kvôli tomu ze bezdôvodne zabila iné zviera. Ale zabíjanie zvierat lebo si myslím je cez čiaru a o tom ci sa dá zviera humánne utratiť majú rozhodnúť kompetentné osoby a nie Anička z Hornej Dolnej lebo si myslí.
@softiesofie bohužiaľ sa to nepovažuje za napadnutie, aj keď to v človeku vyvoláva strach a je to maximálne priestupok. Pozerám sa na to z pohľadu zákona. Vždy ma fascinuje, ako si prispievatelia na tejto stránke sami vytvárajú závery napriek tomu, že druhý človek nič také nenapísal. Pýtala som sa ako ich napadol a ty dáš záver, že to akceptujem alebo nebodaj, obhajujem. Nikde som to nenapísala, neobhajovala, naopak, písala som, že by som to riešila na polícii. To je smiešne ako tu viacerí prekrúcate a domýšľate si svoje absurdné uzávery. Čítajte s porozumením a keď nerozumiete, pýtajte sa v kľude, nie útočne, potom taká diskusia nemá žiadnu cenu.
Ešte raz - napadnutie autorkinho psa, potvrdenie z veteriny, má svedkov o agresívnom psovi - podávam oznámenie na polícii.
@stellarstar ....v sebaobrane môžeš zabiť aj človeka.Aj psa.Bude sa to riešiť,ale sebaobrana je dôvod na usmrtenie psa.
@ssimusska veď práve preto ti píšem,že tak ako ja nečítam všetko,ani ty absolútne nevieš,kto sedí kde v kostole ....úplne zbytočne si sa obula do tých,čo chodia do kostolov... zbytočne si agresívna a ventilujes sa tu ..ako vieš potom,že ti násilníci a zlodeji sedia v prvých laviciach?
A fakt je sedieť v kostole podľa zásluh a hriechov?
Mňa napadol pes počas behu a majiteľka sa len smiala....
Tak som ho "len nohou odkopla" bol to menší pes,ale agresívny.Tak si zalietal trochu
Stačí? Potom začala tá pani na mňa fucat a nadávať...
Mohla byť rada,že som to neriešila s políciou....
@taktotedanie "majitelovi odkazal aj s tou puskou v ruke, ze este raz si kupi psa a nebude vediet ho vychovat zastreli aj toho"
To je síce účinné, ale zároveň je to trestný čin nebezpečného vyhrážania (nehovoriac o tom odstrelení psa, ale tam sa mohol tváriť, že ho strelil v extraviláne, ak to nikto nevidel), keby ten psíčkar nebol blbec, tak mohol mať poľovník sakra problémy.
@lilope Tak si este raz precitaj diskusiu. Autorke sa doteraz nikym neposkytla ziadna pomoc. Je uz na tom tak, ze sa pyta ci je mozne tohto psa ktory viacerych ohrozuje utratit.
Myslis, ze dnes vstala, pes zahavkal od susedov a ona nevie co s tym?
@karolinakr lebo ten pes nikoho nenapadol... to ze si ho majiteľ nezabezpečí je problém majiteľa nie psa.... ak mi bude utekať pes zo záhrady nič s tým tiež neurobíš lebo nikomu fyzicky neublíži. Ak ho niekto zastrelí bude platiť jednak cenu psa a jednak ušlý zisk ktorý mi prináša tým ze je uchovneny, mozno aj nahradu skody za sposobenu ujmu a ja si kupim noveho, ale je toto riesenie? Ak zlyhá komunikácia s orgánmi nech sa obráti na právnika. Co viac k tomu ale písať ze zabiť psa? Ako kúsok cez lebo tým absolútne nič nevyrieši nemyslíš? Kedy už konečne ľudia pochopia ze minimálne množstvo chýb je v psoch ale za 90% môžu majitelia a keď sa zbavia jedného psa príde druhy kym sa neporiesi majitel neporiesis nic a nabuduce si kupi bandoga a sa po.....
@fantaghiro21 tak snáď poznám ľudí čo do toho kostola chodia a vidia kto tam je. Ja som sa nerobila do slušných ľudí. 🙂 Agresívna? Prosím ta ako? Vo väčšom pokoji som ešte neprispievala. A nemám si čo ventilovať. Tak narozdiel od teba ja som si to tu prečítala celé. Ja som musela použiť teleskop, inak by som mala po psovi a po nohe. Mozno až neuveriteľne neuveriteľné alebo bol to labrador. Ty si to prečo teda neriešila s políciou, keď pani mohla byť rada, že si to s nimi neriešila. 🤷🏼♀️
@hefo vsak nech sa ide stazovat, ze sa mu vyhraza... :DD ale nech rovno riesi, preco mu pes volne pobehuje a ohrozuje ludi/psov... :D
@fantaghiro21 Ja mam skusenosti pre behani neurekom.
Najradsej mam majitelikov, ktory maju vypusteneho psa, ktory pocas behu do mna brechajuc zacne doskakovat, ja v bezeckom tempe musim zastat, lebo neviem co ine robit a co od toho zvierata ocakavat. Pes besny, skace, steka a majitel z dialky "Nebojte sa on vam nic neurobi".
@hefo napadnutie polovnika psom bolo nahrane na mobil
Samozrejme potom musel ist na osetrenie kedze mal ranu na ruke
Polovnik je byvaly prislusnik naka, dopisala som komentar majitel zastreleho psa ani nepipol a namiesto dalsieho psa si kupil s manzelkou sliepky
@softiesofie prečítala som si diskusiu po môj prvý príspevok a tam som nevidela, že by využila všetky možnosti na riešenie tohto problému. Už si pripadám ako papagáj. Nie, nemôže psa zastreliť aj keď ohrozuje viacerých, musela by byť ona alebo niekto iný v ohrození života, čo sa ťažko dokazuje, viď dlhoročný súdny spor o tom či muž mohol zastreliť medveďa keď ho napadol na prechádzke so psom a tu sa snáď nemusíme baviť o miere nebezpečnosti týchto daných dvoch zvierat. Vzduchovkou ho ani nezastrelí, to určite napísala už zo zúfalstva a pochybujem, že si kvôli tomu psovi zadováži legálne držanú zbraň a zbrojný preukaz. Riešiť na polícii, už to dávno mala urobiť a nemyslieť si, že keď nahlási voľne pobehujúceho psa na obci, že ho obec odníme majiteľovi a dá utratiť, takto sa to nerieši. Nerozumiem prečo to neoznámila a neriešila už dávno, nevyužila všetky možnosti, ale uchyľuje sa ku krajnej možnosti.
Ja by som necakala kym sa stane nestastie. Tu su zakony take, ze Vam zial nik nepomoze. Ale teda nestrielala by som aby ma niekto videl, skor nejaku dobrotu by som mu dala. Taky pes dokaze dieta zabit.
Otazka je,ako to riesila na policii.Bol spisany zaznam alebo len pri okienku oznamila,ze ju napadol susedov pes.Pokial by podala trestne oznamenie na prokuraturu pre vseobecne ohrozenie,museli by sa tym zaoberat.Pokial to len oznamila,policajti spravili vyjazd,dali pokutu a vybavene..
@ssimusska a čo by sa zmenili ,že budem zabíjať tu čas celou diskusiu? Zaujal ma tvoj príspevok,prečo si si musela kopať do ľudí,čo chodia do kostola a reálne tám ani nesedis... príspevok (veta)plne mimo tému.
Preto som reagovala aj ja mimo tému a pýtala sa ..
Či tá napadol pes alebo nie absolútne by to nemenilo nič na veci a na tvojom komentári...
A neriešila som to,asi tak,ako pise
@softiesofie . človek pri behu si udržiava nejaké tempo,prekonáva sa .
Zahryzol sa mi do topánky,skákal do mna,brechal,motal sa , niekoľkokrát má potkol tak moja noha vystrelila a vystrelil aj on ...
Druhýkrát sa tam,kde behávam ta pani neukázala...
@softiesofie je to otrasné, otravné a nechápem tých ľahostajných majiteľov....
Ani tie výkali nie sú ochotní si zbierať po sebe....
Podľa mna to treba medializovať.Snad potom príde k naprave.Oni sa s nim hrať nebuud a odoberu mu psa.
@lb1984 lebo tu máme neprispôsobivých....raz majú jedného, potom viacerých, teraz majú dvoch tuším staford, boli u veterinára a hovorili, že oni ich chcú vychovať na útok nech sú drsňáci, behajú kade tade, ohlasime políciu, príde, napíšu zápisnicu, dostanú občania pokutu, ktorú im pred očami roztrhaju a takto dokola, ešte sa stihnú nám vyhrážať prečo sme ohlásili políciu...
Ja som za. Keby ma ohrozuje, moje deti tak neváham.
@martul 😨
Keď len ta lamparen. Da sa tam podať podnet.
Určite to urob!
@martul ale zas vy nemáte problém so psami vy mate problém so spoluobčanmi a s nimi nehne nikto žiaľ.... riešiť ich psov nemá význam ved aj tie programy na záchranu psov z osád nepomáhajú a šli tam nie také väčšie € tu by som možno sa obrátila na ľudí čo s tým robia myslím ze tlačia na prijatie legislatívy zákazu chovu psov v osadách z dôvodu týrania... ja iba v tom vidím cestu nakoľko sa im to darí na hovno lebo ľudia nevedia ze niečo také existuje a seru na to. Ak by sa spojili viacerí a nastal by celospolocensky tlak tak by možno k niečomu takému aj došlo. Ináč tvoju situáciu ti nezávidím.....

@lucia13022023 je mi to ľúto a striaslo má pri predstave.
Zachránila si synovca ak keď si to odniesla tvoja noha .
Ľudia by nemali chovať také agresívne zvieratá...
Ale darmo.Pre niekoho bude pes stále viac ako človek....
A možno až keď sa niečo stane aj jeho rodine .....