icon

Môžeme zastreliť psa, ktorý nás ohrozuje?

13. feb 2025

Máme malé 3r dieťa. Vedľa susedia si kúpili pred rokom pitbula a odvtedy nám robia zo života peklo. Nášho psa už niekoľko krát napadol, skončil u veterinára na stole. Pes behá po ulici bez zaistenia a ohrozuje ľudí aj auta. Už ho raz aj zrazilo auto ale nedá si povedať..Keď som bola na vychádzke s malým nie raz po nás išiel. Nedávno znova napadol nášho psa ktorý išiel po ulici s mojim na vodzke a už zaútočil aj na manžela. Ten pes je nebezpečný. Nemôžeme sa dovolať spravodlivosti. Môj muž už prišiel domov taký vytoceny, zobral vzduchovku a chcel toho zasraneho cokla odstreliť. Baby som totálne na nervy. Susedia si nedajú povedať. Riešili sme to už aj cez obec aj políciu. Dostali iba pokutu. To ozaj chcú čakať dokiaľ sa stane nešťastie?
Máme právo toho psa zastreliť keď nás ohrozuje? Ja sa už bojím vychádzať aj na ulicu a hrozne sa bojím o malého.

maury
13. feb 2025

@tinqua písala som to vyššie v komentári, tam treba doložiť relevatné dôkazy a ďalej urgovať a nenechať sa odradiť. Nemusí to byť len polícia. Môže to byť obec, očití svedkovia, stažnosti obyvateľov, fotodokumentácia, prípadne lekárska správa z ošetrenia, správa ošetrenia u veterinára. Proste všetko. Prípadná medializácia. Žiaľ RVPS niekedy si dávajú ozaj načas a nezačnú riešiť nič až po opätovných urgenciách.

misiak7777
13. feb 2025

@cyberk si ožratá???? Kde som písala že dávam zviera nad človeka? No skús ešte raz moja prečítať môj príspevok 😃😃😃 ty potrat - vážení toto je príklad inteligentnej a slušnej ženy - matky 🤢🤢🤢🤢

maury
13. feb 2025

@tundra neviem či nie je nejaká výnimka v zákone a môže prípadne zasiahnuť polícia, keď je človek v bezprostrednom ohrození. Aj to najskôr varovné výstrely, či ako to je.

oceanahory
13. feb 2025

Sice plne chapem autorkyne obavy, ale zabit zviera, ktore nemoze za to, ze ma bebilnych majitelov? 🤬 Mna az fascinuje, kolko ludi tu radi, psa otravit jedom a podobne...
Treba to urcite riesit, idealne zapojit aj ochranu zvierat, urcite to pojde aj inak, ako zabitim psa, ktory by mohol mat krasny bezproblemovy zivot po boku normalnych majitelov. Ja by som po veceroch nevedela spat ani vtedy, ak by som bola zodpovedna za smrt psa, ktory v podstate za nic nemoze, takze moju situaciu by to teda neriesilo...ale to som ja 🤷.

mariska1989
13. feb 2025

Ako prepáč že použijem nadávku ale vám na čisto je....e . Odstreliť psa ? Vážne? Ako je 100 možnosti ako to riešiť. Neverím že polícia nič nerobí keď preukažete že váš pes bol napadnutý tým psom tak to budu riešiť

misiak7777
13. feb 2025

@autorka úplne chápem tvoju situáciu, mali sme podobnú. A to rovno dvoch pitbulov na ulici, jedného agresora vencili na voľno a druhý nebol dobre zabezpečený za plotom. Hlavne to bol masaker, keď deti vencili svojich psíkov, sa čudujem že nedošlo k nešťastiu..

martul
13. feb 2025

@mariska1989 no začni písať tých 100 možností, zvedavá som aj ja, lebo zažívame to isté čo autorka. Neveríš, že polícia nič nerobí? Robí, príde, spíše papiere, dá smiešnu pokutu, pozdravia a odídu. A takto dokola. Takže čakám na tých tvojich 100...

kiki68
13. feb 2025

Psa by som odpravila v tomto pripade, ono keby ide o sebaobranu, tak nemozu nic povedat. Viac menej ani toto nikto riesit nebude. Ked policia doteraz neriesila. Alebo psa proste otravit ( tak sa to zial robilo vzdy na dedine)

betulinka1
13. feb 2025

So vzduchovkou ho nezastrelis. Prepacte teraz co napisem, som psickar ale ja by som ho otrávila alebo by sa raz stratil potichu alebo normalne zavolala nejakeho redaktora z televízie, ze policia nic nerobi, natáčala si jeho volny pohyb, útoky a tak, davala to na mesto a zverejňovala kade tade ako nečinnosť mesta a policie. Aby som sa bala vyst na ulicu s dietatom, je nad rámec akejkoľvek ochrany zvierat. DPC aj s tymto prístupom policie. Pes je ako zbraň. Inym susedom to nevadi?

tundra
13. feb 2025

@maury policia ma inu pravomoc, ako polovnik.
Pouzit polovnicku zbran mozes najblizsie 250m od posledneho domu.Ano existuje nutna obrana,krajna nudza,ale projektil z gulovnice ma smrtiaci ucinok po celej trajektorii,cize ak sa odrazi môze zranit niekoho ineho.Polovnicku zbran môzes pouzivat len v polovnom reviry,pocas transportu musia byt zbrane vybite a zabezpecene.
Dost tazko by som prokuratora presvedcil,ze som nahodou isiel okolo s nabitou zbranou a pouzil ju.

lb1984
13. feb 2025

@martul tak nech to rieši ďalej neverím ze polícia problemoveho psa bude riešiť stále len pokutou. Maju svoje postupy, vedia psa aj odobrať. A ver tomu ze ak je skutočne nebezpečný konajú lebo nikto si na krk nevezme to ze ten pes niekoho usmrti. Musí sa s nimi komunikovať ale normálny prístup tu asi není keď niekto chce ísť na psa vzduchovkou alebo ho zastreliť. A ak mi nepomôže polícia v obci volám na riaditeľstvo a informujem sa, volám veterinara a informujem sa oni predsa postupy vedia lebo to nieje jediný prípad na SK len to treba chcieť a nie mliet o zastreleni preboha.... max by jej to trvalo hodinu dopatrat sa co robit 🤦‍♀️ keď pominiem to ze zviera nieje len vec .... a keď nechce byť v správach ona i s mužom ze bezdôvodne strelili psa ....

maury
13. feb 2025

@mariska1989 to sa rieši len smiešnou pokutou a obvykle majitelia ďalej nič nerobia. Boli prípady, kedy pes zabil dieťa alebo spôsobil napadnutému trvalé následky a obvykle to boli problémové psy, ktoré napádali opakovane. Som veľkou milovníčkou psov, ale v tomto prípade som za utratenie psa. V USA, v Anglicku aj v iných krajinách to funguje taktiež takto. Dokonca aj pri chove nepovolených plemien psov ako pitbull, pokiaľ majiteľ nemá špeciálne povolenie a pes ani nemusí byť agresívny. Pokiaľ sa s týmto nič nezačne nič robiť väčšie postihy pre majiteľov problémových psov, tak sa nič nezmení.

gagik
13. feb 2025

@alguno ale ona vsetko mozne uz spravila a nic sa nedeje. Ked jej pes zabije decko majiteľ dostane co ?pokutu alebo nedajbože podmienku? Ano je to pomalá a mozno krutá smrt ale ludia du na prvom mieste. No aby ma niekto roky vo vlastnej ulici terorizoval s psiskom , taku este nehrali …

kiki68
13. feb 2025

@ina2405 presne ved vo Viedni pred par rokmi zabil taky pes dieta v kociku. Nemalo sancu

betulinka1
13. feb 2025

@tundra vidis to nie je zly napad. Pes si odbehol na pole a tam ho zastrelil poľovník. A este je to aj legálne.

sara07
13. feb 2025

@betulinka1 alebo les , tam nemá čo robiť , vybavené

martul
13. feb 2025

@lb1984 treba chcieť, áno my chceme a verím, že aj autorka. Ja nie som za zastrelenie psa, vôbec. Ale to čo ty píšeš, je len teória. Myslíš, že to všetko čo si písala, sme nespravili? Roky rokúce s tým bojujeme. Zavolať na riaditeľstvo? Písala som, ich odpoveď bola, že to prešetria. Zistili, že tam bola privolaná hliadka, ktorá skutočnosť vyriešila na mieste blokovou pokutou a napomenutím a takto dokola. Veterinára sme kontaktovali, on to nemá ako riešiť, čo má prísť a on má psa utratiť? Napíš mi prosím ťa konkrétne a nielen teóriu. Roky tu máme tento problém a občania sa nám smejú. Pes zmizne, po čase dovlečú ďalšieho a takto dokola.

tundra
13. feb 2025

@betulinka1 ano tak sa to volakedy robilo...
Zobrala sa harava fena s ktorou presli cez dedinu az mimo obyvaneho uzemia.Polovnik si ju zobral na posed a cakal.Vsetci tulavy psy prisli pod posed.Tuto praktiku som, ako psickar nikdy nepouzil,ale je vseobecne znama....

lb1984
13. feb 2025

@misiak7777 to sú machri cez net. Ja by som za to dala normálne basu. Nevie vyriešiť problém tak otrávi alebo zabije. To je charakter 🤮 normálne je mi zle čítať niektoré komentáre ....

lb1984
13. feb 2025

@martul ja som ta nepochopila vy mate problém s viacerými psami alebo s jedným? Pes zmizne dovlecu ďalších.... nechapem

terezkaarthuramax
13. feb 2025

@andreatytler je to o vychove. A starostlivosti. Nemusi byt pitbul vzdy zabijak.. ale neni urcite pre kazdeho

karolinakr
13. feb 2025

@lb1984 tvoj moralny kompas tiež asi nie je taky moralny - dala by si im basu..majitela psa nespominaš, žeby si mu dala basu, miestnu samospravu, ktora nerieši tiež nespominaš, žeby si im dala basu, policajtom, ktorí nezasiahnu, by si tiež nedala basu, ale ked obeť tyranie chce zakročiť, tomu už ideš dávať basu..čo by si robila na jej mieste? teraz napíš

misiak7777
13. feb 2025

@lb1984 najhoršie je, že tieto indivíduá vychovávajú deti... Si kukni čo mi napísala napr cyberk..

lb1984
13. feb 2025

@gagik ten pes niekomu fyzicky ublížil alebo ich otravuje? To je snáď rozdiel. To ze ona ma strach vieš z kolkych veci mam strach ja? Co mam všetko zabíjať rad radom?

lucia13022023
13. feb 2025

Nečítam všetky komentáre, ale napíšem ti ako človek ktorý zazil napadnutie veľkým bojovým psom.
Bola som v dedine na ihrisku s malým troj ročným synovcom, oproti bývala rodina so psom. Išli sme domov kedy ten pes vybehol a ja neviem ako a ležala som na zemi, pes zahryznutie v mojom stehne, ja som myslela ze odpadnem, len som kričala na malého nech uteká. Mala som 16 rokov. On chudák utekal, kričal o pomoc, malé čerstvo trojročné dieťa. Aj jemu sa mohlo toľko veci stať... Ďalej si nepamätám, vraj ho na ulici ľudia hneď zobrali a utekali za mnou, psa odohnali, ja som bola už z toľkej bolesti v bezvedomí. Odtrhol mi kus mäsa zo stehna, 6x mi to presivali lebo mi to vždy hnidalo, silné infekcie... Bolo toho starsne veľa dostávala som sa z toho rok ak nie viac.
A čo majitelia? Nič. Abpsultne nič. Riešila to polícia, psa mali utratiť, platili pokutu.. Vraj od vtedy je vždy pri viazaný.. Ja do tej dediny už nevkrocim, dieťa sa bojí psov AKÝCHKOĽVEK, mala čivava keď začala pri ňom stekat tak sa pocikal od strachu. Ja mam nohu našťastie len zjazvenu.
Dovtedy som aj ja bola taka, že chudák pes. Ze na vine sú majitelia. Moentlsne mi je úplne jedno kto je na vine. Ten pes ma mohol zabiť, keby mi nenastavia správnu liečbu, mohli mi amputovat nohu. Mohol zabiť malé trojročné dieťa keby si vyberie jeho a nie moju nohu. Teraz nemám pochopenie pre takých psov co sú nebezpečný. Ohrozujú ľudský život.

gagik
13. feb 2025

@lb1984 presne takto reagovali policajti ked sa sla sťažovať ucitelka zo Spišskej Starej Vsi na toho žiaka co ich tam pozabíjal nakoniec….ty pracuješ na polícii? Nemaju psa zabit,ale maju použiť take metódy na majiteľov,ze sa majitelia psa zbavia, kedze sa nevedia o nho riadne starat.

fantaghiro21
13. feb 2025

@ssimusska v kostole si sadaju veriaci podľa skutkov a hriesnosti? V predu su ti najsvatejsi? Veď ked vidíš dotyčnych násilníkov a zlodejov v prvej ľavici, z toho usudzujem ,že tiež nesedis či nestojís niekde pred kostolom,možno tiež v tých prvých laviciach a predsa sa tu vulgárne vyjadrujes,kritizujes a osocujes...
Zastreliť psa či otráviť nie je riešenie ale ani usmrtiť vlastné dieťa,byť ľahostajný voči svojej rodine a nechať pohrýzť,roztrhať nie je riešenie .
Čo by si robila v tomto prípade?

ina2405
13. feb 2025

@lucia13022023 presne tak, ako dieťa ma uhryzol na ulici "iba" vlčiak, ktorý si bežal po ulici, nevyprovokovaný útok. Odvtedy neznášam psy na voľno, keď mi majiteľ kričí z diaľky "on nič neurobí". Naposledy sa takto rozbehol oproti mne pes a ja som niesla v satke dieťa, veľmi sa ospravedlňoval ten majiteľ, nič sa nestalo, len ma očuchal. Ale s týmito plemenami, ktoré sú označované ako bojové (ale nie sú bojové, lebo slovíčkárime), by som stret mať nechcela. Zakázalo by som chov. Lebo ľudia sú blbí.

lb1984
13. feb 2025

@karolinakr o svoj morálny kompas sa akosi nebojím. Myslím si ze otráviť psa alebo zastreliť len preto ze mi otravuje zivot a niesom schopny riesit veci je čin uboheho a bezcharakterneho človeka a patrí do stredoveku. Viem co hovorím priateľa napadla kanarska doga presekla mu v zime lakeť priateľ skončil so mnou na urgente. Myslíš že sme chceli dat psa utratiť? Majiteľ bol vyklepany ako.... lebo keď pes napadne človeka to není sranda a vôbec neplatí ze úrady to neriesia ale riešia a majiteľ ma sakra problém.tak nech mi nikto netvrdí ze pes niekoho pokuse a majiteľ je v pohode a v pohode sa to uzavrie.

lilope
13. feb 2025

@softiesofie pýtam sa ako ich napadol, čo je na tom nepochopiteľné? áno, keď ťa napadne pes, logicky máš potom stopy, škrabance, kúsance a podobne, čo sa dá dokázať a ďalej riešiť. Štekanie, vrčanie, nepovažujem za napadnutie, ani sa to nedá dokázať. Ty si ako predstavuješ keď ti niekto povie, že ho napadol pes? Nech sa autorka vyjadrí čo sa stalo. Napadnutie iného psa by som riešila ako som uviedla.