icon

Môžeme zastreliť psa, ktorý nás ohrozuje?

13. feb 2025

Máme malé 3r dieťa. Vedľa susedia si kúpili pred rokom pitbula a odvtedy nám robia zo života peklo. Nášho psa už niekoľko krát napadol, skončil u veterinára na stole. Pes behá po ulici bez zaistenia a ohrozuje ľudí aj auta. Už ho raz aj zrazilo auto ale nedá si povedať..Keď som bola na vychádzke s malým nie raz po nás išiel. Nedávno znova napadol nášho psa ktorý išiel po ulici s mojim na vodzke a už zaútočil aj na manžela. Ten pes je nebezpečný. Nemôžeme sa dovolať spravodlivosti. Môj muž už prišiel domov taký vytoceny, zobral vzduchovku a chcel toho zasraneho cokla odstreliť. Baby som totálne na nervy. Susedia si nedajú povedať. Riešili sme to už aj cez obec aj políciu. Dostali iba pokutu. To ozaj chcú čakať dokiaľ sa stane nešťastie?
Máme právo toho psa zastreliť keď nás ohrozuje? Ja sa už bojím vychádzať aj na ulicu a hrozne sa bojím o malého.

maury
13. feb 2025

@lb1984 nie je problém len osady. I keď tam toho je najviac. Pribúda ľudí, ktorí sa o psa nestarajú aj medzi "bežnými". Každý deň z vážnych XY dôvodov niekto daruje psa, alebo sa ho len tak zbaví. Skutočne sa už s týmto roztrhlo vrece. A keď je takýchto prípadov len niekoľko za deň, tak sa to nakopí. Kam s tými všetkými psami. Útulky sú plné, koterce len núdzové umiestnenie, pokiaľ je voľné. Začarovaný kruh.

lb1984
13. feb 2025

@tundra mňa by len zaujímalo prečo na tom zozname je STB 🤔

tundra
13. feb 2025

Tu je video z Čiech,utok psa na zenu.

https://www.youtube.com/watch?v=mexFFbXNpY8
tundra
13. feb 2025

@lb1984 to ja neviem,kazdy kanton to ma inac.
V Zurichu po opakovanom napadnuti Rotwailerom ich na komplet zakazali...

lb1984
13. feb 2025

@maury ale opäť to nieje problém psov a tie za to skutočne nemôžu to je problém ľudí. Zabíjanie psov to nevyrieši. Zvlášť rady v tejto diskusii otráviť psa? Toho človeka by som posadila a nech pozerá tomu psovi do očí kým umiera. Zastreliť psa? Minule jeden pán poslanec strelil psa len tak lebo sa mu nepáčilo ze ide blízko k jemu pozemku.... to je problém ľudí.

maury
13. feb 2025

@lb1984 je to problém ľudí a zákonov. A otroviť psa ? To nie.

lb1984
13. feb 2025

@tundra zaujímavé RTW, dobermany chápem tie vždy boli cvičene na obrany, stráženie, ale STB co viem tam pri minimálnom prejave agresivity voči ľuďom boli jedince vyradzovane z chovu preto ma to prekvapilo. Škoda.

lb1984
13. feb 2025

@maury asi tak.

karolinakr
13. feb 2025

V USA v tej Zvieracej polícii tušim odoberali problémových psov na prevýchovu,,tiež sa mi nepáči, ked polovnik zastreli domaceho milačika len preto, že uteka a je velky a nikoho neohrozi, bol na vychádzke,,to je problem tejto spoločnosti, že zlo nerieši a dobro trestá a malo by to byť naopak

lb1984
13. feb 2025

@karolinakr no nebudem a také sa nestane ja za susedov idiotov nemám 🤗 vďaka Bohu. Tiež u nás som si všimla ze idú do "mody" malé psy. Ale zasa možno mám výhodu v tom ze mam plemena aké mam lebo väčšinou dávajú svojich na voditko keď idem so svojimi.
Aby som nebavila machra-keďže som dostala na narodeniny malého psa tak som si kúpila sprej na psy ak by ho dáky napadol. Nie nožík, nie zbraň ale sprej a citim sa bezpecne 🤗

subartic
13. feb 2025

Ja som veľký milovník psov , ale sú typy psov na ktoré si netrúfam , práve pre ich zostrené vlastnosti šľachtením a tam patria aj pitbully ,stafordy, kaukazké ovčiaky a alabaje. Tieto psy sú pre mňa nogo zóna , patria do rúk veľmi skúseným chovateľom s pevnou výchovou a striktnými pravidlami . Je rozdiel mať rozmaznaného jazvečíka a rozmaznaného pitbula , následky po uhryznutí sú diametrálne iné. Nezvládnutá výchova pudla a nezvládnutá výchova pitbula nesie so sebou teda veľmi odlišné dôsledky .
Tu je na vine majiteľ , pes nie je správne zabezpečený tak ako má byť, nie je cvičený k tomu že za plot sa nejde , moji tak fungujú , keď nepoviem tak za bránku neprekročia, sedia a čakajú , obaja. Jedine čo viem doporučiť , opakovane volať policajtov, zabezpečiť si kaser a teleskopický obušok , ktorý je naozaj veľmi účinný ak ním udriete psa pri útoku .

subartic
13. feb 2025

@tundra pes v tomto prípade neútočil na ženu ale prioritne chcel zabiť pudla . V danom prípade muž je mestský policajt a takto sa bránil .

bloger
13. feb 2025

@martul Medializovať to napríklad. Väčšinou toto zaberie. Prostredníctvom televízie sa vyriešili mnohé veci. Nikto nestojí o takúto publicitu. Pokiaľ sa nedá inak rozumne dohodnúť.

kiki68
13. feb 2025

@karolinakr akurat ze na sk nemas nikoho na taketo veci, jedine Sloboda zvierat a to musi prist KVS a policia. Je to skoro nemozne, ako mame bohate skusenosti. To majitel by musel dat psa dobrovolne a tiez neporiadi dalsieho. Plus plemeno pitbull je na SK tazko adoptovatelne. Ako oni ho v utulku aj tak uspia, lebo bull plemeno, co je agresivne je proste neperspektivne. A chudak pes, ze dozije roky v kotci niekde

nika_val
13. feb 2025

Z osobnej skúsenosti mali sme v dedine podobný prípad.
Išlo o vlčiaka a rodinu ktorá z neho spravila trhača na všetko. Raz im ušiel a roztrhal 2 psov, pohrýzol jednu pani.
Psa sa podarilo nejak chytiť, a majitelia dostali okrem pokuty aj príkaz dať psa utratiť pretože je nebezpečný.
Chvíľu sme sa v dedine tešili že konečne môžeme okolo i h domu prejsť bez strachu a viete čo urobili o 2 mesiace?
Kúpili si ďalšieho. Ďalšieho vlčiaka a teraz je to rovnako.
Zatiaľ ho držia, zatiaľ im neušiel ale aj to je otázka času.. 🫤

Takže aby sa autorke nestalo to isté. Keď je raz sused k*k*t
(Pardon za výraz) Ktorý je bezcitný a nezaujíma sa tak nebude mať problém to urobiť znovu.. bohužiaľ aj taký sú ľudia 🫤

Rada neskúšala by som ho zastreliť ale možno otráviť... Ja viem je extrémne nehumánne.. odsudzujem to ale keď sú až také veľké problémy s tým tak možno
(Až sa hanbím za to čo som napísala)

mariska1989
13. feb 2025

@maury , nech sa páči utratiť a zastreliť je veľký rozdiel . Dotyčný by tak mali akurát oplietačky s policiu lebo čo. Pes je chránené zviera . Ide o princíp že to drbne autorka surovo na sociálnu sieť. Ja viem že sú s nervami na konci . Strach atď ale takto sa to nerobí. Keď chcú nech to urobia bez toho aby to vedelo cele slovensko popredu . A milá @martul tých 100 dovodou bolo obrazne povedané. Nie doslova, je mi jasné že celá situácia ich dostava do takých myšlienok že keby to videli v správach takýto prípad tak by nadávali na človeka že zastrelil , zranil psa zduchovkou .

Sama mam ostrého psa 7 ročný SAO ale za toho pána keď viem ze mam ostrého psa robím všetko preto aby mi ten pes neušiel. Mne pes neušiel ani jeden jediný x a to som mala bránu otvorenú a ja od nej 5 m vedel čo môže a čo nie. Takže nie je na vine pes ale majiteľ psa . Ja by som si s takým psom poradila bez toho aby som to verejne dala na sociálnu stránku nech sa autorka nehnevá ale ak to urobia hneď sa bude vedieť kto to bol a majú postarané o problém väčši ako to že susedov pes útočí.

anketkarka
13. feb 2025

Zaberie na takého psa korenie do očí a do papule? Či ho to nezastaví?

martul
13. feb 2025

@mariska1989 ale veď ja s tebou súhlasím, na vine je majiteľ, nie pes, len sa stále pýtam teda ako to riešiť, konkrétne. Ale odpoveď žiadna, max tak že volať políciu a riešiť to s obcou. Ale to už všetko vyskúšali, aj my, tak sa pýtam čo ďalej?!!!! A nikto nič.

maury
13. feb 2025

@mariska1989 tak ste asi vôbec nepochopila, čo som písala, keď ste ma označila ohľadom zastrelenia psa. Ani som nikde zastrelenie nespomínala. Jediný príspevok bol, že polícia má v určitých prípadoch oprávnenie, keď hrozí bezprostredne nebezpečenstvo a aj to myslím najskôr varovné výstrely.

mariska1989
13. feb 2025

@maury taky pes ma varovné vystrelí na háku podľa mňa

mariska1989
13. feb 2025

@martul vaš pripad ma majitel aj deti ? Ak áno nahláste to na socialku . Taky pes kde je dieťa musí mať dvojty koberec prídu skontrolujú ci je pes vo svojom výbehu ak tak není ze hrozí kľudne odobratie dieťaťa z vespečnostnych dôvodov. Prípad u nás v dedine

maury
13. feb 2025

@mariska1989 no tak haló, preštudujte si zákon ako funguje. Čo sa smie a čo nie. Ja o strieľaní tohto psa nikde nepíšem, tak nechápem tento váš príspevok smerom ku mne.

tundra
13. feb 2025

@martul treba oslovit pravnika a podat trestne oznamenie na prokuraturu.Pravnik to musi podlozit pripadmi z praxe,kde doslo k ublizeniu na zdravi.
Nasledne ziadat od sudu predbezne opatrenie (odobratie psa) .To akym smerom sa to bude uberat zalezi od prokuratora,v kazdom pripade je to ucinnejsie,ako oznam na policii,kde to vyhodnotia, ako priestupok.

mariska1989
13. feb 2025

@maury a chodiť s puškou po dedine no asi by kade kto už volak na mňa políciu ze ma zbraň. Sprej by mohol pomôcť . Kľudne aj sprej na medveďa áno stoji 50e ale keď pomôže na medveďa isto na psa tiež. U nás to riešili aj cez iný úrad a majiteľ si musel oplotit naporiadok pozemok . Pes musel byť v koberci bol to NO . Dve dediny ďalej to vyriešili po svojom jedna rodina nikto o tom nevie . Prekecli sa u mna že
Špekačka a klince to vyriešili ďalej som tu debatu radšej nepokračovala

mariska1989
13. feb 2025

@maury píšeš o varovnych výstreloch

maury
13. feb 2025

@mariska1989 polície. Nie kadekoho. To slovo som spomenula v tomto prípade. Rozumieme sa ?

anketkarka
13. feb 2025

@mariska1989 keď máš dieťa a fúka vietor, tak ohrozujes sprejom aj to dieťa. Neviem či je riešenie sprej na medvede.

maury
13. feb 2025

@mariska1989 a prečítaj si predošlé príspevky, ako sa to má riešiť. Cez RVPS aby odobrala psa, keď ho majitelia nechcú riešiť. A sprej je tak na dve veci... Len aby mal dotyčný trochu času ujsť ale problém so psom to nevyrieši.

betulinka1
13. feb 2025

Inak autorka kym sa rozhodnes cokolvek riesit, kúpte si s muzom kaser, maj ho v bunde vo vacku a ked pride k vam ten pes, kludne striekaj uz len ked sa blíži. Kupis v poľovníckych obchodoch. Mna to takto 3x zachránilo za 30 rokov. Mne ho kupil prvykrat otec, lebo sme s kamoskou ako 12 rocne chodievali do lesa so psami. Od vtedy ho nosim pri sebe, ked ideme von. Nenosím ho kvoli ludom ale psom. Kupujem kazde 2 roky novy. Iba jeden jediny pes, sa po tom spreji asi 3x este otočil na mna Argentínska doga ale nikdy neprisiel fyzicky ku mne aby ma kusol. Ostatni zdrhli uz len ked ho zacítili zo 4 metrov. Sprej si natrenuj a nikdy nie proti vetru aby si nedostala ty. Psovi sa nic nestane. Iba ujde.

tramtada31
13. feb 2025

@petracandle ja posobim pod karantenkou, kde sme za roky pôsobenia umiestnili cez 600 psov. Mali sme aj zlatého retrivera, ktorý kusol nečakane niekoľko ludi. Takze ako vravím, nie je to o plemene (hlavne, keď tu na Slovensku je 90% psov bezpapierovych, čiže povaha toho bezpapieraka je častokrát úplne odlišná od vyslachtenych plemien). Vzdy záleží aj od toho, čím si pes prešiel a ako sa s ním pracuje. Ja som mala dvoch pitbullov v docaske, jedného z reťaze, druhá strážna zo Sconta nabytku (keď sa postavil, mala sa dat utratit, tak som si ju vzala). Obaja sa dali začleniť do domáceho prostredia, socializovat, nevravim, že zaciatky neboli tazke, ten prvý z reťaze siel dokonca k malým deťom, už je od adopcie hádam 8 rokov a je to neskutočný parťák, čo si od dievcatka dal navliekať korunky na hlavu. Ale mali sme aj pitbulla, ktorý tyranie od majitelov neprekonal a napriek prevychove u odborníka bol s ním problem.