Muž čaká dieťa s milenkou, nechce odísť
Ahojte, tak som sa rozhodla este aj tu na MK napisat, lebo uz fakt neviem co robit. Tento rok sa zalubil do kolegyne. Tahali sme to nejako, chodili sme aj ku psychologovi, aj s tym na chvilu prestal, potom zase zacal, tak som ho vyhodila. Do tyzdna zacal za mnou chodit, ze nemoze bezomna zit, ale neprestahoval sa. Trvalo to tak takmer 3 mesiace takto, tak som mu povedala, ze bud alebo, lebo ja som uzasna zena a nebudem mu robit teraz zase ja milenku. Tak prisiel naspat. POtom vsak, kedze sa stale videli v praci, zase sa zamotali, parkrat s nou bol. Teraz caka decko, je z toho na nervy..ano viem, je to idiot, ale mame dve deti a mame sa stale radi, pokial sa o tomto nebavime, je vsetko fakt ok, aj ked som stale zranene, len od tej druhej sa nevedel nejako odtrhnut... Stale viacmenej nechce odist, ale ona ho tlaci k muru, ze bud bude s nou, alebo sa zriekne otcovstva, co on nechce, ved predsa sme z jedneho mesta, sance, ze sa budu obcas stretavat nahodne su celkom vysoke. Nevie sa, co povedia jej rodicia, maju hrozne vela penazi a nadseni z toho asi nebudu, lebo mi ledva platime ucty, aj ked si nezijeme najhorsie, niekedy proste ledva cakam na dalsiu rodicovksu a este si musim privyrabat popri a mame len pozicky atd...Mate niekto s tym skusenosti, alebo vase kamosky, ked cakal muz decko s inou a ostali spolu? Ako to riesili pocas milenkinho tehotenstva, ako to riesili, ked bolo decko vonku? Da sa to vobec prezit ako par, ze ma s milenkou decko? Necitim sa v tejto situacii nijako dobre, som si skor vedoma toho, ze to budeme musiet raz ukonci, ale este si davam cas kvoli detom a cakam, co on vymysli.. Nechcem zo seba robit ani uplnu handru, aj ked pre mnohe z vas uz po tychto riadkoch budem. Ale proste zivot je nieco ine ako teoria...Tiez by som nikdy nepovedala, ze budem v takejto situacii...Clankov sa da najst na nete, ale zaujimaju ma prakticke skusenosti zo zivota. Dakujem za akekolvek info, vsetko mi pomoze.
@jemiotrasne Tak či tak moja drahá chlap sa nezmení a vieš ako sa hovorí:
„oklam ma raz, hanba ti, oklama ma dvakrát, hanba mne.“
Ako chceš teda žiť??
@oldman50plus Ste tu príjemným "osviežením" v ženskom kolektíve, tak Vám držím palce, nech Vám to vydrží tu medzi nami dlho 😉 Je celkom fajn poznať názor aj z druhého "brehu".
@jemiotrasne Myslím si, že prežiť a fungovať sa s týmto príbehom a "karmou" dá aj naďalej aj ako rodina a aj ako samostatná jednotka len deti a Vy.
Sú ale tri dôležité parametre, ktoré keď nebudú splnené do bodky, tak sa domček z "kariet" rozpadne.
Prvým parametrom je: Vaša láska/neláska k nemu - odišiel od Vás k nej - vyriešili ste si DEFINITÍVNE problém medzi sebou, že prečo sa to stalo? Čo ho ťahalo preč od rodiny? Ak áno, má ďalšie spolužitie šancu.
Druhým: milujete ho natoľko (aj po tomto všetkom), že ste ochotná na všetko, čo Vám urobil zabudnúť a už to nikdy nespomenúť?
Tretím: Je ochotný a rozhodnutý ON ostať len s Vami a deťmi a nikdy už ani na sekundu nepochybovať o živote a láske s Vami? (keď mu položíte túto otázku a ostane na pár sekúnd rozmýšľať, prípadne ostane nerozhodný - tak aj tak je to pre Vás odpoveď) - intuitívne a podvedome musí vedieť, či chce ostať len s vami do konca života, alebo nie ....Ak to on sám nevie - ste ochotná čakať roky a trápiť sa, kým to bude vedieť? (aj v prípade negatívneho rozhodnutia pre Vás)
Myslím si, že Vám stačí, keď si úprimne odpoviete na tieto otázky a sama zistíte, čo chcete a či má význam ďalej riešiť spoločnú rodinu. Rodina môže ostať spolu len za predpokladu, že chcú obe strany, nie iba jedna a druhá je nerozhodná.
Je krásne, keď deti ostanú v kompletnej rodine, ale veľakrát je rozumnejšie a účinnejšie vychovať deti aj sama s tým, že vidia, že sa mama dokázala dohodnúť s otcom na rozvode a dokážu spolu pekne vychádzať ako keby mali byť v rodine, ktorá sa cyklí dookola v jednom probléme a nevie z neho von.
Držím Vám palce, nech sa rozhodnete akokoľvek. 🙂
Dakujem vam za vsetky prispevky, dufam,ze sa este najde niekto, kto doplni dalsie skusenosti zo zivota. Update mam asi taky, ze som slecnu s nim vymakla nahodou v kaviarni pred tyzdnom, spytala som sa jej, ci je teda uz konecne spokojna..POtom som jej povedala, ako sme si "pekne "zili cely cas, co s nou byval, ze so mnou stale spaval pri kazdej prilezitosti, ona povedala, ze on jej teraz, ked sa vratil hovoril, ze to medzi nami nefunguje, ze spolu nespavame, ze je stale dusno.. Spali sme spolu kazdy den..Tak som jej povedala, ze realita je trosku ina. Tak bola trosku mimo. Nechapem inak o com sa oni bavia, ked pri mne ta zena povedala za tie asi 4 prilezitosti, co sme mali moznost spolu hovorit, alebo ma mohla minimalne vyrazit z jej bytu, povedala tak 10 viet dokopy. Pripada mi proste ako zena, co hra taku kludnu, jemnu, easygoing zenusku a to v porovnani so mnou je rozdiel, lebo ja musim mysliet na milion veci a mam potrebu vsetko riesit, aby som to mohla co najrychlejsie pustit z hlavy a robit nieco dalsie. Aj an fotkach ma taky naivno ustrachany neviem aky vyraz. Take zeny mi ani ako kamosky proste nesedia..
Vtipne bolo, ze moj muz sa poklusal pri tom stretnuti hovorit, ze preboha, musis to rozoberat teraz? Nemozes brat ohlad na to, ze je tehotna?? Akoze prosim, a ja ked mam uz dve zive vacsie deti musim byt stale pod takymto psychickym tlakom od nich dvoch? A ja nepotrebujem byt v klude? Mne sa zase zhorsili zdravotne problemy co mam, vdaka tejto novej situacii a to sa nikto nepyta, ci by na mna nebolo treba brat ohlad? Ostal taky sebecky a necitlivy voci mne v urcitych ohladoch, hrozne ma zranuje, ze voci nej, co ju pozna tak kratko ma take obranujuce reflexy a ja sa mam proste o seba postarat sama alebo rposte, ja asi mam vsetko zniest. Ja, co som s nim tolko prezila a dala som mu dve nenormalne deti..Ale tak, asi to tak vzdy chodi v tych trojuholnikoch, ze zena je na poslednom mieste.
On mi kt omu doma tvrdil,, ze mu asi nieco chybalo, ked sa k nej vratil, ale co to bolo, mi vlastne nevie povedat uz odkedy to zacalo medzi nimi. Teda najprv to bolo ticho a klud, lebo u nas pri detoch stale stres a zhon a nervozita a tam teda nebolo nic, len oni dvaja a telka..To je lahke zvadzat v takej atmoske..to by som zvladla lavou zadnou 🙂
No a na vikend odisiel k rodicom, kedze som sa bala, co zas bude po jeho navrate, ci zas pojde pozriet chuda tehotnu milenku (je v 7.tyzdni), tak som sa zbalila a odisla ku kamoske. TRochu sme si aj pisali vecer aj na druhy den. Napisala som mu aj list, aby proste vedel, ze ked nespravi to a to,cize ked nevyvinie ziadnu snahu sa dopatrat k nejakemu rozumnemu rieseniu, hlavne kvoli tym 3 detom, co za chvilu bude mat a v neposlednom rade kvoli tym dvom zenam, co stale natahuje, mozme to zabalit uz konecne.
Mal tu vecer kamosa v nedelu, preberali aj tuto nasu situaciu, na druhy den bol v robote, ale nejako zazracne skoro skoncil, som sa vcera dozvedela od neho a uz o osmej vecer bol u nej..a dokonca tam prespal. Nechapem, preco mi vyvolava, pise recicky nejake, aby som uz prisla a medzitym u nej prespi. Je to uz vazne chore, on si vobec neuvedomuje, ako kazdemu ublizuje tymto chovanim. Zalepil inak slecne oci vetou, ze o dieta sa postara..neviem, ci ona je tak naivna, hlupa alebo ake pridavne meno by som mala pouzit, ked si tymto necha zalepit oci? Ako sa postara, ked nemame ani cent navyse? Novu robotu, kde by viac zarobil si zjavne nehlada. Ked vie o tomto asi dva tyzdne minimalne ale este na nic konkretne neprisiel, ani to, s ktorou chce teda zit..Nechapem ako v tejto otrasnej situacii ma vobec chut a energiu si pozerat plno blbosti na nete namiesto, aby toto vyriesil nejako iniciativne. Ja by som zosalela, keby som nemala nejaky plan.
V kazdom pripade som mu vcera, kedze ma nastval tym, ze tam zase prespal, navrhla, ze ci nebude pre vsetkych lepsie, aby sme sa uz rozisli, ja so starsou dcerou budeme sice nejaky cas nestastne, ale mozno vsetci ostatni (teda on a ona) budu stastnejsi a mozno sa im ulavi a mozno to bude teda lepsie nakoniec. Vraj nie..
pisem trochu chaoticky, tak neviem, ci to bude davat zmysel.
@jemiotrasne ked sa nevie rozhodnut rozhodni sa ty - za seba, vase deti a vas klud
Necitala som vsetky prispevky-pridam ale skusenost mojej znamej. Je to uz nejaky ten rocik, mala vtedy 25 rokov, akurat rok po svadbe. Mala tusenie a nakoniec sa potvrdilo, jej manzel ju RAZ podviedol a ta dotycna ostala tehotna (nejako to na neho naraficila, mala plodne dni, on si chcel dokazat asi, ze este ma naviac...) skusali to potom este nejaky mesiac spolu ustat, ale kamoska nezniesla, ze za nou jazdi (kvoli kontrolam u gynekologa, obcas daco potrebovala atd..)-nakoniec sa rozviedli. Bola z toho roky nestastna, aj sa stretavali po rozvode, aj spolu spali, nakoniec si nasla inu znamost a maju spolu dieta.
Myslim, ze rozvod bol ta najlepsia alternativa...ale to je moj pohlad. Dieta je zavazok.
@jemiotrasne ty si este stale nepochopila, ze jemu to vyhovuje takto? Nechce to menit. Preco? To mozno nevie ani on sam, takze pravdy sa nedopatras. Cim skor to pochopis, tym lepsie pre teba.
@cecil36 pochopila som to uz davno, len s nou budem mat stale do cinenia, teda kym im to popripade vydrzi, ak sa tam nakoniec ocitne, tak ani ked ho zasae vyhodim si nepomozem az tak. a financne to budem mat aj komplikovanejsie aspon nejaky cas, lebo mam len rodicovksy, a vydavky asi 6 nasobne..sice si privyrabam, ale to nestaci zatial.
@jemiotrasne ale naivná si aj ty a ako veľmi 😔 tvojmu manželovi to takto vyhovuje, musíš na neho zatlačiť, aby sa rozhodol, ju do toho nepleť, načo? Je to vec medzi vami dvomi. TY sa rozhodni, čo je pre Teba a Vaše deti najlepšie - vrátane návrhu na výživné a návrhu o starostlivosti o deti, predlož mu to, daj premyslieť, podpísať a šmitec. Nemusíš vypisovať návrhy na rozvod, ale vyrieš si toto a TY zatvor dvere, inak bude navždy pendlovať... Vedia rodičia o tom, čo vyvádza?
@sue rodicia vedia, ze sa vratil, ani jedna strana-teda moja a jeho neviem, ze caka decko, resp, ze si s nou zase zacal. len jej matka to vie udajne zatial.
Vyzeras byt inteligentna zena, tak preco ho neposles prec? Zbal mu veci a nech ide za kinderkom. Nereaguj na neho. Sama pises, ze chodi k nej spavat. Urcite to nie je lahke, ale ani nebude. Asi ti ine neostava, a mysli na seba. Pri nom stastna asi uz nebudes. Nech si ide za nou. A deti to citia a vnimaju, tusia ze nie je nieco v poriadku. Nepokaz si zivot. Nestoji ti za to. Drz sa a verim, ze aj ked to nie je lahke svoje stastie najdes.
@jemiotrasne nevyhrabeš sa z toho a on radšej bude sedieť na dvoch stoličkách, onedlho sa bude tváriť ako uštvaný, ale vzorný otecko troch detí a vy dve budete tie fúrie, čo ho budete cicať finančne aj časovo - UVIDÍŠ !!! Pamätaj na moje slová ! Urob poriadok v duši sebe aj deťom - predsa aj deti musia vedieť, že je úchylné mať dvoch partnerov naraz a že sa nechodí domov raz večer, raz ráno preboha... Navyše teraz na začiatku ešte možno bude mať výčitky voči tebe a deťom, skôr bude náchylnejší podpísať tvoj návrh ako o polroka... drž sa a už to uprac !!!
@jemiotrasnety ho chces naspat, ze?
@jemiotrasne , mala by si zmeniť názov diskusie na "Manžel čaká dieťa s milenkou, ja s ním chcem aj tak ostať" 😝 😀 🙄
Ty sa jeho pýtaš, či chce ostať alebo nie? To on by sa ťa mal toto pýtať. Celá táto situácia, boj o záchranu rodiny - sa mení na poriadnu frašku, kde najväčším "pajácom" sa stávaš ty. Kde sa podela tvoja hrdosť, ženo!!! 😔 😔 😔 🤐
podla mňa ju miluje :( keď to robí ,tam ani tak nejde o to, či je tehotná v 7.t. :( je to smutné ale je to tak :(
ale baby, je predsa jasne, ze by sa zakladatelka temy netrapila, keby svojho muza nemilovala. Samozrejme ze pre nu vela znamena, lebo nad jeho neverami sa uz viac krat povznasala. Zrejme jej dava to, co vie, ze tazko u ineho najde (napriklad taky dobry sex nenajdeme s kazdym muzom... teda aspon ja nie). A jasne, ze hovori konkurentke, aby si uvedomila, ze jej ten muz klame. Klamstvo je predsa negativna vlastnost... Lenze ta baba nema vsetkych pohromade a rozhodla sa verit mu, lebo je to pohodlnejsie ako verit negativnym spravam. Inak, zakladatelka temy, chapem ta, komunikujes takto preto, lebo jednoducho chces, aby kazdy zucastneny spracoval co najobjektivnejsie informacie a rozhodol sa sam. Preco by si ty mala zatvarat dvere, ked to ma urobit chlap, ak je CHLAP, ze? Preco by si mala povedat detom "vyhodila som ocka", ked mozes povedat "otecko sa rozhodol, ze sa od nas odstahuje a bude byvat s inou tetou". Nic som touto pisackou sice nepomohla... no, holka ochutnala dobreho samca v posteli a nebude sa ho chciet vzdat... Tazko je tieto hormonalne zalezitosti spracovat s nadhladom a odstupom, tazko sa odolava cokolade a cukru, tazko sa odolava dobremu sexu spojenym so sladkymi recickami.
@jemiotrasne on sa este stale nerozhodol?Strasne Ta musi milovat teda ozaj...
JA nechapem co mu nezbalis par treniek a handier a nevyhodi von oknom...dovi dopi..na co ti taky chlap co Tebe pise,vlastnej zene klame do ksichtu a za chrbtom ti sexuje s inou?
JA toto nechapem
@jemiotrasne Po tvojom poslednom príspevku mi napadá jeden možný scenár, ako sa bude vyvíjať táto situácia: ty budeš na svojho manžela tlačiť, aby skoncoval s milenkou. Milenke časom prestane vyhovovať situácia, že jej milenec si odchádza k manželke a vracia sa, keď sa mu zachce a začne vyvíjať tlak na milenca, aby definitívne ostal s ňou. Manžel a milenec v jednej osobe sa bude pod týmto dvojitým tlakom cítiť nekomfortne a nájde si tretiu milú a chápavú slečnu, ktorá ho pritúli, poľutuje a nebude nič požadovať.... 😝
Ja viem, nepomohla som, ale dávam podnet na zamyslenie sa
@zhabjak asi tak nejako ako si napisala...co chcu tridsiatnicky, ked maju robotu, peniaze, byt, auto...chlapa a dieta. takze ja proste mam pocit, ze ho zneuzila a on ju vyuzil na rozptylenie, co bola vraj zamilovanost a teraz pykaju. ked zena o polnoci si pusta chlapa do bytu a hovori mu, ze to nie je spravne, co robia, to je taky alibizmus, aby vyzerala nevinne. ale on toto apriori odmieta. chlap zial vtedy rozmysla spodnou castou tela a doteraz malokedy pusti nieco negativne na nu. ja som sa na seba napocuvala teda dost, ved za tie roky sa nazbiera viac ako za polroka. a povedzme si na rovinu, nie je to ani nahodou lahke najst niekoho ako tak "normalneho"resp. kto nam sadne v dnesnej dobe. urcite nie je jediny na svete, mozno pride lepsi pre mna, ale to dnes neviem.
a co sa tyka toho odchodu, presne ako pises, ja som ho uz raz vyhodila, a teraz to neurobim, lebo ak uz bol dostatocny chlap spravit si dieta s milenkou a zneuzit moju druhu sancu, nech si casom zvazi, kde teda bude a on bude ten, co ostane, ci odide. Kedze su pribehy, kde sa to dalo odzit takato situacia, nemusim to riesit ani dnes ani zajtra, zatial. MOzno pride nejaky skrat a nakoniec to budem musiet spravit ja, ale to tiez dnes neviem.
Je dost dolezite, aby tvoj manzel mal stanoveny nejaky cas, dokedy ma este moznost vratit sa k svojej rodine a aby vedel, co ho caka, ak si vyberie milenku - ze okamzite podas ziadost o stanovenie vyzivneho, to sa da este pocas manzelstva, povedat mu, ako si predstavujes rozdelenie majetku, nech sa pripravi na navstevy socialnej pracovnicky pred rozvodom, ktora bude skumat jeho vztah k nezaopatrenym detom atd. Ktovie, ci si to on uvedomuje, ake problemy ho cakaju. Ak ich chce pre milenku podstupit, tak uz asi nema cenu on bojovat. Blizia sa Vianoce a to dost napovie, s kym ich chce travit. Ak sa aj rozhodne zostat s vami, musi pocitit, ze odcinit to, co spravil, nebude take lahke, musi si byt vedomy, ze naublizoval ludom a musi za to niest zodpovednost. Ak je jeho kolegyna slobodna, tak si neodpustim zlomyselne prianie, nech sa jej osud odplati dvojnasobnym zlom, ze vliezla do postele zenatemu chlapovi a rozbija rodinu. Nechapem zeny, ktore taketo ku*vi*ky este obhajuju, je rovnaka ako aj ten chlap, rovnako vinna a bezcharakterna a tiez by to mala pocitit. Stavat svoje stastie na nestasti ineho je hnusny hyenizmus dnesnej doby, ja by som jej na tvojom mieste urcite nieco zle spravila, obdivujem ta, aj tak to zvladas velmi dobre.
@mariahpd pekne a mudro si to napisala. zle jej robit nemienim, ked som mala prilezitost povedala som na rovinu, co sa dalo. ale zle nechcem robit, aby sa to zase nevratilo mne. A priat jej zle..ano mam take sekundy, ale myslim, ze ani to neni treba, lebo to uz sa zariadi samo. Urcite sa jej to vrati raz a snad tak isto ako to spravila mne, mozno potom pochopi, co to bola za bolest. teraz to este nemoze pochopit.
@jemiotrasne ahoj,mňa frajer podviedol ked sme este nemali deti a dosť má to vzalo. Nechápala som čo sa stalo,lebo všetko bolo ok. Pár dni som si plakala a potom sa ozval. Bola som šťastná,že sme opäť spolu. Potom som zistila,že to ťahá so mnou aj s ňou.A vtedy do mňa vošlo 100 Bohov a povedala som: Bud ja alebo ona. Vybral si mňa. Sme stale spolu a máme 2 deti ale vždy to mám v hlave.Jedno čo viem určite,že ak by boli deti na svete v case nevery,neprijala by som ho späť!!!!!!!
@smatka fuuha..tiez pekne zazitky. no ja to mam opacne. keby sme nemali deti, neriesim, nech si ide, ked sa zamiloval, nech by ma to ranilo akokolvek. a hned. ziadne sance.
@smatka mas pravdu, vsetky urcite nie su, ale tato slecna o jeho rodine vedela velmi dobre.
Tvoj pripad je podobny pripadu mojich rodicov z pred 18-tich rokov, chces vediet ako to dopadlo?!
Ta zena je otcovou kolegynou do dnes, vlaci sa do dnes s nou a byva s manzelkou, na sluzobky chodia spolu, niekolkodnove, na kavicky, denne su spolu 8 a viac hodin. Moj nevlastny brat ma uz 18 rokov
Ak ti z vlastneho zivota mozem poradit, zober nohy na plecia a upaluj prec.... Nikdy neopusti ani jednu z vas, ona to bude brat ok, lebo do takeho vztahu vstupovala, len ty si ta podvedena a oklamana a dklamana zivotom.
Moja mama je jedna utrapena zena, ja som cely zivot pocuvala dokola, zas je s nou, tam su na kave a zas isli spolu tam a tam.... Zase je s nou...A on toto a ona ono
Ak neodides ty, on neurobi ziadny krok, lebo takto to chce mat, dve konkubiny a pretiahnut si pojde tu, na ktoru bude mat prave chut, pripadne, ktora nebude mat kramy.
Pisala si, ze si s nou zacal kvoli kludu, aha, tak som zvedava co bude robit az sa male narodi, bude plakat, v noci sa budit, z jeho kludas milenky sa stane strhana furia. Vtedy bude byvat radsej s tebou, lebo deti uz su vacsie a kludne noci. No sem tam si k nej zabehne na rychlovku, zbali vtaka do gati a pride ku tebe
Toto chces? Naozaj?! , tak potom bojuj....
@jemiotrasne Ten tvoj muž to je ....
@jemiotrasne Nuz, tak to bude musiet byt asi tak, ze neurobis nic, budes akceptovat situaciu aka je a medzitym okukovat a testovat inych chlapoff... no a ked by sa nahodou naslo nieco solidnejsie, tak mozes zacat konat namiesto toho hormonmi zmietaneho slabocha, ktory nevie, co je to RODINA, zato dobre vie, kedy treba rozopnut nohavice 😖 ... a hned mu aj zacni zverovat deti na vikendy a ty si rob kazdy druhy vikend volno, nech si to uzije 😀 Dufajme, ze ich odvedie k tej druhej a tej tiez zacne docvakavat, ze to bude takmer na dozivotie, resp. do datumu plnoletosti tvojich deti...
absolútne súhlasím s príspevkom vyššie, čo niekto písal....bude to presne tak, teba má hlboko v paži, aj keď ty naivne dúfaš a čakáš, vníma ťa len ako matku svojich detí....do milenky sa zaľúbil zjavne, ale trošku to tým oplodnením prepískol, (alebo ona? plánovala to? náhoda?), pretože s dieťaťom príde presne ten istý stereotyp a nuda a starosti a zodpovednosť, ktoré už zažil vo svojej rodine. s milenkou skončí, pretože popri dieťati a starostlivosti oň pochybujem, že mu bude rozťahovať na počkanie a ani na to asi nebude mať chuť (keďže všetky matky vieme, ako to pri malých deťoch chodí)....obaja si mali uvedomiť, že ked už si užívať, tak ok, kým ich to bude baviť, ale "zabiť" to takto primitívne tehotenstvom....ups, no ja neviem....celé zlé...však mali obaja rátať s tým, že keď to takto do.ebú, že si už asi neškrtnú a keď, tak veľmi málo.....a potom príde na scénu ďalšia, ktorá bude rozťahovať na počkanie, pri ktorej nebude mať žiadnu zodpovednosť, len zábavu.....tak to totiž v tom živote naozaj funguje, aj keď často pred tým hlavne ženy zatvárajú oči 😎

@delphineta Ja som tu len preto lebo cez názory žien sa pokúšam pochopiť, alebo lepšie povedané nájsť riešenie pre svoju situáciu (inak teda mám dosť vlastnej roboty). Fakt je ale že mužský uhol pohľadu tu na niektoré veci chýba. A naopak niektoré veci ktoré som nechápal alebo nepovažoval za dôležité mi diskusie na MK ozrejmili.