Muž, jeho sestry a mama
Dnes uz naozaj potrebujem radu. Moj muz je manualne velmi sikovny, zacina podnikat v odbore, aj ked pracuje rukami a zaciatky su tazke... kedykolvek ho o nieco poziadam (spojene s jeho pracou), urobi to na polovicu, popripade neurobi a prosim sa mu rok, dva....ale kedykolvek ho o nieco poziada mama ci sestry, okamzite bezi aj na ukor toho, ze mal prave pracovat a zarabat, ze do toho da vlastny material zadarmo, popripade ideme oddychovat k rodine a on tam bude stale pracovat. Uz ma to rozculuje. Nie som zavistliva, vobec nie. Ktokolvek pre nas nieco urobi, snazim sa to odplatit, nikdy nikoho o nic neziadam (cize realne od jeho sestier sme nedostali pomoc ani raz), dary, ktore dostaneme, vratime niekolkonasobne....nie, necitim sa bohata, ale chcem sa odvdacit ....zatial co jeho sestry si zvykli, ze je to automaticke... doslova si vypytaju darceky, kazdy ma hodnotu 3 ciferneho cisla... ani my nerobime zo vzduchu, stoji nas to velke naklady, cas... Ani by ma to nestvalo, keby aspon dokoncil doma to, co je rozrobene a tym padom nepouzitelne...chcem este povedat, ze ani jedna z nich nezije biedne... jedna ma uz rozbehnutu firmu, druha s firmou zacina, maju velke majetky v osobnom vlastnictve, aj tak nie su ochotni prist ani na navstevu, lebo setria (a len posielaju ze maju dalsie nove auto atd atd...). Mam chut im nieco povedat, ked sa nabuduce stretneme
najprv povedz "niečo" svojmu mužovi - základ je, aby si on uvedomil situáciu a venoval prvoradú pozornosť svojej rodine, teda tebe, deťom a vašej domácnosti. Pomoc ostatnej rodine je pekná, ale s mierou. Až keď to budeš mať vyjasnené s mužom a budete jednotní, môže nasledovať rozhovor s jeho rodinou, kde by ale mal mať hlavné slovo on, je to jeho rodina. Ak ale začneš rozhovor s nimi ty a on bude na ich strane, bude len horšie
Mate nieco nedokoncene? Zober naradie, ale tak, aby ta videl a chod to akoze dokoncit. Myslim, ze velmi rad pojde svoju pracu dokoncit. A takto, nenasilne musis ist na chlapa-aby si sa nerozculovala a nenarobila.
tak oni si vypytaju dar za trojcifernu sumu a ty ked si od nich vypytas tak oni co potom ? a asi y som skusila bud sama dokoncit alebo niekoho zavolala a zaplatila
Toto isté je aj u nás ale už sa nekrotim,normálne ,,nastúpi furia,,a už sa robí to čo treba doma.Dlho som to akceptovala ale raz mi rupli nervy keď sa išiel u švagrinej (jeho sestra)zodriet aby ušetrila na robotníkch a ona si veselo na dovolenku.
sama asi vies kde je odpoved....asertivita. treba vediet povedat nie.
prekvapila má veta že darčeky ktoré stoja 3miestne číslo.... no takú by ešte nehrali aby som ja také niečo kupovala pre druhých... s darmi, darčekmi a maličkosťami je najlepšie skončiť čím skôr...nám dosť v tom pomohla corona...😉👍
Skús do neho nerýpať a nevyvolávať zbytočné hádky. Vieš ako sa hovorí, chlap je hlava rodiny, no žena je krkom, ktorý ňou hýbe 🙂 Čiže potrebuješ doma dokončiť niektoré veci? On nemá čas. Ok, tak si zavolaj niekoho, kto to dokončí. Hlavne nezabudni manželovi povedať, čo taká práca stojí a že budeš potrebovať peniaze na zaplatenie. Určite sa do toho nepúšťaj sama, lebo ak bude vidieť, že si poradíš aj bez neho, všetko ponechá na teba.
A k tým hodnotnejším darčekom, ktoré si rodina vypýta sama - použi na nich rovnaký meter. Budeš mať sviatok? Nech ťa potešia napr. zlatou retiazkou, prsteňom - aj keď ich nenosíš. Majú sviatok deti? Čo tak uhradiť letný tábor pre ne, prípadne tak veľmi túžia po najnovšom mobile. Má sviatok manžel? Určite by sa mu zišiel nejaký wellnes, keď tak tvrdo maká u nich doma. No a aby nešiel sám, tak by si mohla ísť s ním 🙂
Ak na nich nezaberie táto taktika, tak už len fakt im to povedať na rovinu 🙂
Vsade je to tak,ze chlap nedokonci veci,ale druhym ide hned pomoct. A ja si myslim,ze je to v poriadku a je pekne,ze si pomahaju. To,ze ty si hrda a nepoprosis ich o pomoc,je uz tvoj problem . U nas je to to iste. Vacsinou to prejdem s usmevom obcas si posomrem,ze nemame dokoncene a rodicom uteka pomoct,ale nevidim v tom tragediu,tak to ma byt 🤣 nerob dramu u nich v rodine,ked ste si ich naucili na drahe dary,tak si asi zvykli. Nemali ste od zaciatku davat drahe dary.
@marca12
Ty by si prisla do firmy a ukazala si prstom, co chces zadarmo? Taky si charakter, naozaj? Nemala by som s tym najmensi problem, keby to bolo za nejaku odplatu, mne je to naozaj jedno, aj za domace maso 😃😃 ale nie ze ocakavaju stale nieco, popripade napisu, co si zelaju a povazuju to za hotovu vec. Tiez mame rodinu, ako jedini sme nezacinali s nijakym majetkom a vsetko mame na dlh, potrebujeme zivit deti a kazdy vyrobok, ktory je darovany je pre nas strata a minus. Ty by si si dovolila rozdavat stovky? Nie sme ani krstni rodicia, kdezto jedna z nich je...a ked da krstnej dcere darcek k narodeninam za 10€ pritom sama caka ooooooomnoho viac....nie je to blbe? 😃 keby som im to pchala, beriem, ze sme si ich "my naucili" na drahe dary, lenze to sa zacalo nenapadne.....toto by sa nedalo vyrobit pre nas? Vies co....iba take jednoduche, nemusis take zlozite (jasne, vyrobi teraz len nejaky haraburdu narychlo 😃)...a potom uz bolo "aj my budeme chciet" a vyriesene.
Uz sme aj povedali, co by sme si pre malu zelali k narodeninam, nestalo by ani 50€ na jednu rodinu, myslis ze to kupili? Kupili lacnejsiu napodobeninu, ktora bola uplne zla, mne sa z toho chcelo plakat a chcela som to tam nechat, lebo som aspon tu vec cakala podla predstav 😃 nemame dom postaveny za vlastne, nik nam ho nedaroval a ani nemame 4 auta, mame jedno.... ale vzdy to beriem ludsky.
Mam kamaratku, ktorej ked nieco dam, ona sa snazi nieco vymysliet pre nas a vzdy sme vsetci spokojni a stastni....nikdy nepocitam, ci dala dar za "protihodnotu"... na tom mi nezalezi, ide o princip. To, ze clovek s niecim pracuje neznamena, ze to ma zadarmo, ci tebe cosi pada z neba? Nepoznam jedneho cloveka, ktory podnika a rodina si k nemu nabehne a berie to ako svoje a zadarmo.
Pomahat je pekne ano, keby to bolo vzajomne.
väčšina pracantov to má tak, že všade porobí, len sebe nie, lebo nemá čas. Neverila by som, ale poznám fakt kopec takých. Aj zadarmo robia koľkokrát, lebo v dobrom, že pomáhajú, ale ich robota doma im stojí. Nerobia to úmyselne.... proste viac myslia na druhých ako na seba. Väčšina chlapov sa potrebuje cítiť dôležitý a potrebný.
Ved ty sama dobre vies, co je zle-nespravne a co ti vadi, tak aku radu chces? Povedz to tak ako to citis. Uprimnost sa sice velakrat nenosi a malokto ju vie aj prijat ale radsej to, ako sa nechat zvnutra zozierat hnevom a nespokojnostou. Ale nezabudaj, je rozdiel vyjadrit uprimnost slusne alebo ju vyjadrit hnevom. V kazdom pripade to urcite ries, pokial ta to vnutorne zoziera...
opýtaj sa ho, či im bude zadarmo robiť aj potom, keď sa s ním rozvedieš a vypýtaš si 50% majetku a výživné na seba a deti.... či bude na to mať. sakra. títo ma vedia tak rozčúliť! samozrejme, že ti rozumiem. a chápem, že možno mu je aj blbé pýtať niečo, ale už slušnosť káže druhej strane uhradiť MINIMÁLNE materiál! a aspoň 50% ceny za prácu. musíš s ním hodiť reč. jediné, čo považujem z diskusie za plodné, je asi ten nápad, že mu povieš, keď sa bude za nimi najbližšie "chystať" urobiť niečo opäť zadarmo, že NIE. budeš trvať na tom, že dokončí robotu doma alebo nech robí robotu cudzím a za peniaze, ktoré vás živia a platia vám účty. ak sa mu to nebude páčiť, požiadaj ho o 200 alebo 500 eur (neviem, koľko toho doma potrebuješ urobiť + náklady na živobytie) a oznám mu, že z toho zaplatíš stolára (či čo to potrebuješ) a pôjdeš na nákupy. a keď začne papuľovať, tak mu oznám, že takto to robia aj iné ženy a hotovo. tebe sa nepáči to, jemu zase toto. musí sa uvedomiť, že má SVOJU rodinu. a pomôcť ostatným je akože fajn, ale nie darovať im to. nielen čas, ale i peniaze v podstate. a za nič, ako uvádzaš. no mňa by rozhodilo. a určite mu toto môžeš dať prečítať. aj môj muž urobí veci napríklad mojim rodičom. ale 1-2x do roka, ide o viac-menej nejaké drobnejšie veci a materiál si platia samy (ba aj prácu chcú, ale muž nevezme, samozrejme, nejde predsa o činnosti, ktoré ho živia, ide o to, že sú to drobnosti a dokonca na jeho návrh, nie je to požiadavka rodičov)... taktiež bol pomôcť aj bratovi. ale sám od seba. lebo chce. a tiež si brat nakúpil materiál, pomáhal mu a dokonca mu potom potajomky zastrčil aj peniaze 😀 jednoducho sa to tak robí. tvoj muž robí hovadiny a ty to musíš čím skôr stopnúť.
objednala by som hodinového manžela na čas, kedy by bol manžel doma. A nech sa hanbí ako pes, že si doma sám neurobí. Určite už sa to potom viac nestane, že niečo by doma neurobil
Objednala by som niekoho na tie prace. Uplne vážne. Az ziadne dary by som nevracala “niekoľkonásobne” mozno si potom myslia ze mate na rozhadzovanie ked takto veľkoryso odplácaš. A muz takisto, ked hneď beží tak maju pocit ze to je len maličkosť. Este ked ho pochvália tak mu pohladkaju ego.
@letfenixa
Odpisala som jej, pretoze jej prislo pekne, ze si pomahaju a ze tak to ma byt. Vysvetlila som situaciu. Este som sa teda zabudla spytat, v akej hodnote kupuje darceky synovcom a neteriam, ak jej deti maju dar za 10€ ..... aj to je pekne, ze my im mame nosit niekolko sto€ dary? Nepchame, je to automaticke....ved je brat.
Uz som unavena z toho, ze sa s muzom neustale hadam.....potom to dopadne ako dnes, ze mi nic nepovie, najdem nieco, potesim sa, ze to je pre nas, pochvalim to a.........zistim, ze to chcela sestra a to je pre nu 😃 KO.
@nikolka1986
Nemyslim si, ze som druhorada. Prave ten pocit vobec nemam.
Neviem ako to vysvetlit..... velmi rada davam, nakupujem ludom, potesim ich darcekom. Viem, ze by som to mala robit len tak z cisteho umyslu, tak to aj vzdy je. Malokedy sa mi to vrati. Ale ked clovek vidi, ze to naozaj nema cenu.....ze nevedia kupit jednu malovanku, ze nevedia prist na narodeniny krstnej dcery, ze ju odbiju doslova smiesnym darcekom (na 1.rok napr hracka v sume 8€......ok, keby sme ju uz nemali doma)... tak aj ja by som jednoducho ubrala plyn, nenakupila by som za 100€ ale za 30€ a bola by som uplne kludna.....ale ked nam dopredu 2 roky nadiktuju, co si zelaju, co im mam povedat? Tolko su naklady, zvysok si doplatte? Jasne, ze im to clovek prinesie zdarma... a zas nevidiet snahu, ani o rok, ani o dva... Nepotrebujem hmotne dary, ale mozme ist spolu na vylet, zavolat nas na navstevu... jednoducho nejaku snahu, lenze nic neprichadza a ozvu sa, ked nieco chcu, pravdaze....zadarmo.
Necitim zavist, i ked ja sa na svojom dvore nedockam takych vyrobkov, ake porobil rodine.... ale nech o jednu jedinu vec nemusim prosit 2 roky, ked mu sestra napise a on ide okamzite... je to unavujuce.
Hm, ja takyto problém nemám. Snažím sa kupovať čo najmenej veci z ekologickych dôvodov a hmotné darčeky z rovnakého dôvodu nerada dávam a v podstate nedávam; iba ak mi napadne niečo fakt užitočné a nie je to zubná kefka, ponožky a tak, ale má to aj ten aspekt darčeku. Taktiež sa teším, keď mi niekto nič nedáva, lebo ja si najradšej vyberiem a zoženiem veci podľa svojho gusta a aj tak máme už všetko, čo treba. A mám v okolí ľudí s podobným zmýšľaním - nie všetkých - a je to fakt skvelé, žiadny problém, žiadne trenice či niekto dal viac alebo menej - odporúčam. Čo vlastne stále potrebujete nové dostávat, stojí to zato?
ty si tu uz par krat pisala ze ? mas problem s muzom su rozne pristupy k takenuto problemu otazka je na co sa u vas da
napr posadit si muza a spocitat na papier kolko veci za posledny rok dva urobil sestre a pod kolko tratil na materialy a kolko na praci a pod tvrdo spocitat a urcit ze sme mohli ist na all inclu dovolenku ako rodina vylepit na chladnicku odfotit do telefonu
urobit dohodu ze urobi sestre a da zlavu z prace ale inak nie
to iste s darcekmi dat si limit napr 10 eur na osobu a hotovo prip ak oni negratuluju nevidem ani ja kupovat nech deti nakreslia obrazok a pod
a ty si urob s darcekmi to iste spocitaj atd a ked vudes chciet zasa rozhadzovat tak si spomen a daj si po pratoch tiez okradas vlastnu rodinu tym
a na fcb zacni zdielat eutaze a obrazky s tymi vecami co muz robi a s komentarmi ze aj ty po takom tuzis alebo odfot to co robil sestre a daj komentar v tomto duchu
A akú čakáš radu?keď muž je dobrák a spraví im to zadarmo čo chces robiť?jedine byť za xantypu a z mosta do prosta povedať, že aj Vás to niečo stojí, že darčeky tak drahé nebudete dávať, lebo vy ste dostali napodobneninu...či čakáš, že ich to samé napadne?tvoj muž to nechce riešiť, oni sú zadubene, tak to musíš zobrať do svojich rúk.
Neviem tak si asi nahnevaná, že oni sa majú finančné lepšie, lebo dost opisujes majetkové pomery oboch a tvoj muž spravil niečo, čo tebe nespraví🙂
Takže si nahnevaná na muža a tu sa ventilujes.
A aký je jeho názor?robí to z lásky, radosti pre sestry či tiež utrusil poznámku, že aspoň materiál mohli zaplatiť?Či vadí to iba tebe?
@evamarek77 ani by som nehovorila. Len by som nekúpila a basta. Alebo iba niečo malé, drobnosť.deťom !
Ja som už tiez prestala, nie som debil ani oslik potras sa. Koniec.
Autorka vedia vôbec sestry v akej hodnote sú výrobky co dostávajú?
Ja by som sa ich to normálne na rovinu spýtala.
V dobrom, medzi 4 ocami, žiadnym rypavym tónom, ale keď si budú zas diktovať tak ze ci vedia ze taky výrobok ma hodnotu 3 cifernej sumy a že by sa teda mohli za to bratovi občas aj zavdacit nejakým hodnotnejsim darom (napríklad nejaké náradie co ešte potrebuje).
Ono s rodinou v tomto niekedy tazko, tiež sme remeselníci tak to zažívame pomerne často. Aj kamoška vyrába bio kozmetiku a tiež sa jej rodina tvári pri 20 € kreme ako keby dostanú indulonu.
Tym chcem povedať ze sestry to ani nemusia myslieť zle alebo si vôbec uvedomovať súvislosti. A ze je to v rodinách remeselníkov ci podnikateľov dosť častým problémom.

Potrebujes radu co s muzom? No to su take typy osobnosti, budes mu to vycitat a on sa bude postupne zatajovat pred tebou, ze isiel zase sestram nieco zmajstrovat. Pouzi nanho zenske zbrane ked nieco potrebujes, ved ty vies ktore nanho platia...