icon

Muž mi klame o výplate

5. apr 2023

Baby trosku možno nezvyčajná téma no rada by som vedela či je to normálne a ako by ste reagovali vy.
Som na materskej a muž pracuje v stavebníctve ako živnostník.
Viem že mu šéf zvýšil hodinovku (poznáme sa) no on nevie že ja o tom viem. Keď som sa ho už viac krat pýtala či mu nezvýšil , tak vraj ešte nie 🙄 a samozrejme videla som aj ako uhýba pohľadom keď klame 🙈
Vždy na výplatu mi vyberie cca rovnako že na stravu a inkaso a podobne a zvyšok si neha no vždy povie že len na výdavky čo má a inak nemá nič, no netuším kde to potom míňa 🤔
Ja mám materskú , zaplatím čo mám a zvyšok všetok miniem na stravu a domácnosť, nemám nič pre seba a to ešte premýšľam ako odložiť aby sme niekam raz za čas mohli aspon s deckami 😒 a som z toho trochu sklamaná že nieje úprimný s nechápem prečo 🤷🏻‍♀️ neviem sa snim ani baviť keď viem že mi klame , no on sa čuduje čo som aká. 🙄

sashabb
6. apr 2023

@srnqqa ono je jedno čo kto a koľko vyberie. Ten prevod alebo výber je tam vidieť a tak či tak to pôjde do dedického. Tomu sa nijako nevyhneš.

opica_skorica
6. apr 2023

@viestta ked mu chodi na ucet, sotva spravi “stojku”, ale klamat si navzajom o financiach veru vztahu neprospieva.

viestta
6. apr 2023

@opica_skorica to bolo obrazne prirovnanie

opica_skorica
6. apr 2023

@viestta pochopila som.
No i dnes najdes osobu, ktora ti je schopna do oci klamat, ze jej muz nemá účet.
A uverit tomu, ze v dnesnej dobe velky podnik dáva cash, je také prehliadné (klamstvo).
PS: nevydiskutované otazky financii pred svadbou robia šarapatu po svadbe.

eliska13
6. apr 2023

@kubkovamama môj muž živnostník má firemný a osobný účet aký problém?

zmrzlinka2021
6. apr 2023

@bessie12
Pre info - byt dezolatom nie je urazka - je to pomenovanie pre cloveka, ktoreho odrbes kedy chces 😉 ktory je lahko manipulovatelny, nevie pracovat s informaciami, nema kriticke myslenie a v podstate moze ti pomoct (ak mas na to zaludok) dostat sa hore, dostat sa k moci... Tak funguje aj strategia ludi ako Fico, Mazurek a im podobni - pouzit tychto ludi na ceste smerom k moci, k peniazom, k moznostiam...
Ak chces predat nejaky nezmyselny produkt "zazracne cajicky", dezolat je idealnym zakaznikom - on si informacie neoveruje, ani im nerozumie.

A ano, aj dezolati su v kazdej spolocnosti, problem slvoenska je len jeden - mame ich podstatne viac ako napr. ceska republika, vyspele staty EU a proste aj tu plati, cim vyssi pomer dezolatov v spolocnosti, tym nizsia zivotna uroven krajiny.

A nech si aj dezolat ma svoje "nazory" a prezentuje ze 2+2=5 ale nech sa potom necuduje, ze zije zivot aky zije... a ludia od neho bocia.

bessie12
6. apr 2023

@zmrzlinka2021 aha. Tak mne to príde ako urážka. Tak isto nazývanie ľudí typu ovca, mutant, sliepka ( hoci to slovo sa tu dost casto opakuje 😁 ) a neviem co este. Proste príde mi to neetické. Prestala som čítať a sledovať správy a tak som sa v otázkach politiky a pod. stala úplne neutrálnou. Všetko ide mimo mňa a ja si žijem spokojný život. Zistila som, že žiadne také informácie aké dávajú v správach k životu vôbec nepotrebujem. Začala som sa viac venovať svojim koníčkom a taktiež aj vzdelavat sa v oblasti jazykov 🙂
Ale vďaka za vysvetlenie 😀

zmrzlinka2021
6. apr 2023

@bessie12 Pozri, ja ta chapem ze to tak vnimas. Ale realne takychto ludi je kopec na Slovensku. A vobec si nemyslim, ze je zle to pomenovavat, lebo len narod, ktory pozna aj svoje negativa, aj chyby, nedostatky, sa moze (ak chce) poucit a riesit priciny daneho stavu.
Ja spravy nesledujem, ani nemame telku.

Ale chcem ti povedat k tomu, ze si chora chodila do prace - nerob to uz. Ziadna praca, ani peniaze ti za to nestoja. Tvoj zivot, tvoje zdravie je viac - ked sa ti nieco stane, sefko ti ukaze fakera a ides domov a v zivote si tam nikto na teba nespomenie. Moja teta ma dobru kamaratku - na vozicku. Ked mala 20, mala tazku chripku, podcenila to, nedodrziavala liecenie, chodila do prace a vdaka tomu skoncila na vozicku. Kolegyna ma sestru, ktora ohluchla z choroby - tiez "musim chodit do prace...".
Nie, nemusis, si nahraditelna, kazda z nas je nahraditelna.

bessie12
6. apr 2023

@zmrzlinka2021 len veľa ľudí nechce riešiť problémy. Ved problém sa "sám vyriesi" a potom to tak aj vyzerá.
Co sa tyka tej prace, tak teraz by som si už mohla dovoliť ostat doma ( teda dúfam), ale vtedy som ru možnosť nemala. Mamina bola bez práce, ziaden príjem nemala a tak som musela ťahať celú domácnosť. Ver tomu, ze keby som mala tu možnosť ostat doma v posteľ, tak veľmi rada by som to aj urobila. Na poriadnej PN som ostala len raz, keď ma seklo v chrbtici a nemohla som sa pohnúť. Ale nie raz som bola svedkom ako šéf povedal, že ak niekto bude casto chory, tak ho vyhodí. A ja som sa bala, lebo mne to tiež povedal, ale len raz našťastie. Tu sa na to vela ludi cez prsty pozerá a to len kvoli určitým ľuďom, ktorí nahlasia, že sú chorí, ale deň pred tým bud pili alebo si dali marihuanu, hasis alebo si snupli. A keď je človek reálne chory, tak mu to neveria aj keď vidia, že nie je v poriadku.

kubkovamama
6. apr 2023

@eliska13 neviem o probléme,iba som napísala,že väčšina žien nie je disponentom k firemným účtom.

sasa1310
6. apr 2023

U nás nevieme ktorý z nás má akú presnú výplatu. Nejako to nepotrebujeme vedieť. Peniaze sú samozrejme spoločné, ale každý máme svoj účet, aby sme si mohli robiť prekvapenia navzájom. To by som tak tragicky nebrala.
Ale čo neznesiem vo vzťahu je klamstvo. To je top, čo mne vo vzťahu najviac vadí, aby ma moja najmilovanejšia osoba v živote oklamala. Myslím, že toto ti skôr vadí a treba mu to aj tak povedať, že čo si pre neho, keď ťa dokáže oklamať a to je jedno v akej veci

drobcek17
6. apr 2023

@kubkovamama mňa by zaujímalo, že keď je szco tak nemôžu mať spoločný účet? Prečo? Manžel je živnostik a mame spoločný účet, odchádzajú z neho všetky platby aj sa z neho platia všetky výdavky, ale teda nie je to podnikateľský účet, ale osobný účet. Hlavne ma to zaujíma, aby sme sa nedostali do problémov.

sasa1310
6. apr 2023

@srnqqa mýliš sa a to veľmi. Môžete vybrať v deň úmrtia hoc aj celú sumu, ale banka im dá všetky informácie kedy boli vybraté peniaze a aj keď reálne na účte už nebudú, idú aj tie do dedičského konania a aj z tých minutých peňazí platíš u notára províziu.
Okrem toho na vybratie peňazí cez IB nemusíš byť ani disponent, stačí mať tie správne kódy

som_realistka
6. apr 2023

@drobcek17 ak má muž podnikateľský účet, zriadený k živnosti a na ňom sú pohyby týkajúce sa živnosti, a ešte mate spoločný osobny tak to nie je problém. Samozrejme ze z podnikatelskeho si prevádza na súkromný, ale z podnikateľského neplatí súkromné výdavky.

drobcek17
6. apr 2023

@som_realistka no zatiaľ sme začali používať osobný účet, ale tak budeme musieť urobiť podnikateľský. Ďakujem za radu 🙂

oli18
6. apr 2023

Necitala som vsetko a dufam, ze nejaka ekonomka odpovedala mnohym, ktore by u zivnostnika chceli vidiet vyplatnu pasku, ci dali urobit stojku. Zivnostnik je podnikatel a na zaklade faktury mu chodia mesacne platby na ucet. To sa ani vyplata nenazyva. Z toho si plati kazdy mesiac odvody a preddavky na dan. Na konci roka robi danove priznanie a musi ratat s tym, ze moze pritom este dan doplatit. Takze nemoze manzelke dat celu sumu faktury. To som napisala len na hrubo.

simca06022011
7. apr 2023

@drobcek17 nie je povinnosť szco mat podnikateľský účet. Problém nastáva s tým, že sledovať to/ účtovať nie je sranda. Plus je to nebezpečné pre vás oboch: hocijaká exekúcia ( a ľahko sa môže stat) a máte zablokovaný prístup ku všetkým rodinným peniazom. Aj tvojim. To nie je SRo, preto peniaze na účte sú jeho, nie "podnikatelske ", ručí celym majetkom, aj súkromným aj tým obchodným. Nik nerieši keď si platí súkromné veci z účtu,cakw je vhodné tonmat osve aj pre prehľad.

simca06022011
7. apr 2023

@oli18 samozrejme hneď🙂) okrem toho aj všetky náklady s podnikaním... od telefónu, až po cestovanie.

beata_k
7. apr 2023

No, ale ste sa tu riadne na 8 stranach pustlili do seba. Uz dost. 🙂 Pekne sviatky prajem 🐣

beata_k
7. apr 2023

Autorka: A o kolko mu v dnesnych casoch zvysili? O 10€ alebo 2€ na hodinu? Bo 2€ nestoji za zmienku.

autor
7. apr 2023

@beata_k cca 420€ navyše čo si nehava bokom bez toho aby bol ku mne aspoň úprimný nestojí za zmienku ? 🤔 hm

eliska13
7. apr 2023

Už si sa ho spýtala čo robí s peniazmi?

luxus10
7. apr 2023

autorka a nie su to peniaze pre pripadne uhrady voci uradom?

dadis
7. apr 2023

@autorka ale on si z penazi, co dostane plati mesacne aj odvody, dane, pracovne prostriedky a pod. Nie je to tych 400eur? Ste manzelia?

zuzanockamt
7. apr 2023

Autorka:
A na odvody si odkladá bokom? A tých 420€ je už navyše aj po zaplatení odvodov + prípadná rezerva? Ste manželia?

tramtada31
7. apr 2023

@pipistrel13 píšeš o láske, dôvere, ale nejaví sa mi to tak. Ak by sa ti niečo stalo, tak nemá čo jest, za čo ťa pochovať a zostane zo dňa na deň v takej ťažkej situácii ešte aj bez koruny. Dedicske trvá polroka, rok, ak by sa naťahoval s vasimi o jeho peniaze, takto budú roky. Pretoze ak nemáte deti, polku penazi po tebe zdedia tvoji rodičia, takze ani nedostane všetky svoje peniaze podľa zákona.
Niekto tu pisal, že v ten deň, ako zomrie, sestra prevedie peniaze. Ok, to sa dá možno, keď človek zomrie doma pred tebou, v nemocnici. Ak sa ti stane niečo vonku, trvá to hodiny, kým rodinu skontaktuju (hlavne, keď prebieha nejaké vyšetrovanie). Znamemu zomrel 22 rocny syn na zástavu srdca, neozýval sa mu, siel na policiu nahlásiť nezvestnosť a polícia došla až o ďalšie 2 dni, že je mŕtvy už 5 dni. Banka zablokuje ucet rýchlejšie. Teraz bol pripad postrelenia tej študentky, Skorej sa to dozvedela rodina z medii ako od policajtov. Ti prišli až za nejakých 5 hodín. Ak je založený vás vzťah na láske, tak by si mala mysliet aj na takúto situaciu a mal by mat lahko dostupnú rezervu. Ak havarujete, ty umries a on skončí so zraneniami, tak tazko si pôjde založiť ucet a bude dostavať výplatu, keď bude dolámany. Nemôže slovek len zhrnat a zit s krédom “po mne potopa”

tramtada31
7. apr 2023

Autorka píšeš, že je živnostník, takze mu chodia peniaze na podnikateľsky ucet. Z neho by mal financovat náklady na material, odvody, účtovníctvo, potom ak viac zarobil a platil nizsie preddavky na dan, tak bude musieť zaplatit rozdiel. Podnikateľsky ucet nie je ako bezny bankovy ucet, že vkladáš, vyberáš do aleluja. Okrem toho píšeš, že máš 1 mesačne dieťa, takze materska je rovnaka ako tvoj plat. Ako je mozne, že doteraz ste vychádzali a už finančne nevychadzate? Čo budeš robit počas rodičovskej? Je v poriadku, aby muž s finančne spolupodieľal na výdavkoch, ale asi tam bol dôvod, prečo ti to zamlčal. Nevydelovala si ho? Lebo muži si zakladajú na peniazoch, možno sa citil trapne, keď si nevedel pred kolegami ani obed zaplatit, alebo veľa minas.

beata_k
7. apr 2023

420€ navyse kazdy mesiac? No to musi byt iny macher, bo zivnostnici nemaju do coho pichnut a on ma navysene o 420€ mesacne

simca06022011
7. apr 2023

420eur bokom to sú odvody sp a zp a par drobných na iné veci. Nič viac.

luccija
7. apr 2023

@tramtada31 ale veď banka zablokuje účet až na základe úmrtného listu
@simca06022011 tiež si myslím 220 odvody či koľko to je tento mesiac sa platila účtovníčka plus dane.Kazdy mesiac si musí odložiť na dane, keď to nechce platiť naraz z usetreneho.. benzín, náklady...