Muž nie je sebakriticky

6. apr 2021

Ahojte, je normalne u muzov, ze cokolvek neprijemne alebo zle alebo nevyhovujuce sa udeje (aj ked len bezvyznamna chyba), vzdy sa snazia najst nasilu vinnika, ktory za to moze? Aj ked moze za to vylucne ten muz, ale nikdy si neprizna a nevie prijat to, ze ON, pan velkomozny, by urobil nejaku chybu, tak bude stale pindat ako to sposobil ten a ten, pretoze.... mate takych doma?

pribinak
6. apr 2021

Takí sú mnohí ľudia, tvoj muž, ini mužova a aj mnohe ženy.

ruzasipova
6. apr 2021

Takychto ludi je privela. Co za ich chyby a cely zivot moze niekto iny.

ivkazba
6. apr 2021

Chýbajúca sebareflexia a komplexy s následným prenášaním viny či pozornosti na iných sú bežné ľudské vlastnosti, žiaľ. U mužov aj u žien. Podstatné je, aby si takého partnera našiel niekto, komu to nevadí.

bluka2
6. apr 2021

Bežny znak napr. pri narcistickej poruche osobnosti. Iní vedia byť aj sebakriticki

espritka29
6. apr 2021

Stáva sa to vo vzťahu k tebe?

h2
6. apr 2021

Áno, áno, áno!!! Presne takého mám doma. A často sa nad tým rozčuľujem, naposledy myslím, že práve včera. Že keď sa vyskytne nejaký problém, normálny človek hľadá riešenia, môj muž hľadá vinníka. Dokonca aj keď sa ho napríklad pýtam, či nevie, kde je niečo, čo neviem nájsť, tak hneď povie, že ON to nikam nedal, ako keby som ho z niečoho takého obviňovala. Úplný top bol, keď ON rozbil pohár a "vinná" som bola ja, lebo som ho nechala príliš blízko k okraju kuchynskej linky. 🙄😁

autor
6. apr 2021

@h2 no super. Tak mi rozumies :D ak sa u nas zisti nejak chyba tak moj mi hned podsuva a dava najavo, ze to som urcite ja robila a urobila zle. Naposledy to bolo, ze sme isli na pol dna prec, on zamykal dvere, kym my uz sme sa s detmi pratali do vytahu. No lenze sme sa ponahlali a ked sme sa vratili tak sme zistili, ze bolo len zabuchnute a nebolo zamknute. No co uz. A on stale dokola "a ved ty si mala zamknut nie? Nie ty si zamykala? Si zabudla? Ja som bol v tom ze ty zamykas" (hlavne ze my sme sa uz pratali a organizovali s detmi v tom malom vytahu, kym sa on vytrepal z bytu). Proste obaja vieme, ako to bolo, ale on si prisposobuje realitu ako sa mu hodi a tvari sa ze si to sice dobre nepamata, ale "SPOMINA SI ZE URCITE JA SOM TOTO A TAMTO..."
Inak je fajn, ale neviem ako sa mam s tymto vyrovnavat. Vadi mi to cim dalej tym viac, lebo pomaly to uz je kazdy den za kazdu sprostost, napr. zhodi lyzicku z linky, tak uz je nervozny, lebo nemam to tam davat, iny clovek by vec zodvihol a proste neriesil. On riesi pol hodinu lebo som ju polozila zle a on to zhodil a urobilo to hluk a on sa akoze zlakol... no debiliny. A ked vyslovim nejaku kritiku nanho, uplne banalitu, ale poukazem na to, ze to mohol urobit aj inak, hned znervoznie a neprimerane na mna "vyleti" zvysenym hlasom.
Neviem ako sa mam nad tieto veci povzniest.

bosorka2302
6. apr 2021

@h2 svokor je tiez taky 🙂 a moj muz odkukal tiez podobne reakcie no pri mne si neskrtne ja ho hned upracem ze on ten pohar rozbil on je nesika. Ale uplne viem o com hovoris 🙂

bosorka2302
6. apr 2021

Mne pomohlo ist s nim do konfrontacie ale nie krikom ale kludnej. Napr. Ty si rozbil pohar, lebo som ho ja dala na kraj? Sa nedaj vysmiat ved ty si nesikovny, kedze si ho rozbil. Nabuduce daj vacsi pozor. A uz sa viac k tomu nevracat a neodpovedat na jeho argumenty, len si stat za svojim kludne asertivne. Ono casom ho to prestane bavit a stiahne sa,len musis to zakazdym tak ked zacne to svoje. Muz uz s tym takmer prestal ale dobre 2 roky to trvalo

teleskop
6. apr 2021

tvoj muz ma psychicke problemy,

autor
6. apr 2021

@bosorka2302 super, tak budem na tom pracovat, aj ked tie dva roky zneju strasidelne. On je inak velmi starostlivy, stara sa o deti, o domacnost, uvari, je spolahlivy ze vybavi ci treba, plnohodnotny rodic ako ja k detom, zarobi, zabezpeci... Tak toto mi pride take, ze mohli by sme to zvladnut, nie je to koniec sveta, mozno je toho nanho len vela, lebo on si nevie sadnut a oddychovat. Ale niekedy uz mam taku chvilu, ze by som ho najradsej roztrhala v zuboch a nechce sa mi to riesit do konca zivote taketo kraviny... zda sa mi, ze to velmi zastiera potom vsetko to dobre co robi.

0silvia0
6. apr 2021

Na tvojom mieste by som si z neho robila prdel. Jasne, ze som ja zabudla zamknut. To z vytahu nabuduce telepaticky zamknem atd. ak nepochopi aky je smiesny, tak neviem...

dadis
6. apr 2021

MOj ex bol takyto - presne, ako vravis - staral sa, aj domacnost, aj deti - ale chyba bola vzdy moja. Aj ked nabural auto a ja som sedela vzadu s detmi, tak to bola moja chyba, lebo som mu nieco prave vtedy hovorila 🙄. Nevnimala som to ako nejaky problem, ja som si vzdy aj tak pomyslela svoje, vacsinou som sa nehadala s nim o takychto nepodstatnych veciach. Ved ono mi bolo v podstate jedno, kto to sposobil, stalo sa - stalo, ide sa dalej. Raz som sa ohradila, lebo sme sa dohodli na parkovisku, kde ho budem s detmi cakat. On isiel vyparkovat auto a ja som s malymi detmi cakala na mieste v 30st horucave a cakala som ho. Samozrejme, ja som zle pochopila, kde mam cakat 🙄. Vtedy sme sa v aute pohadali, ja som trvala na tom, ze som pochopila spravne, vtedy som teda dostala od neho aj facku. Povedala som mu, ze prvy a poslednykrat na mna zdvihol ruku, ak sa to stane este raz, tak odchadzam. Ale pri rozvode (z uplne ineho dovodu) sa tato jeho crta vyvinula do obludnych rozmerov a teda otvorili sa mi oci, s akym clovekom som zila tolko rokov. Nie som psycholog/psychiater, aby som sa odvazila diagnostikovat jeho osobnost, ale teda minimalne narcisticke crty teda u svojho ex vidim.

bosorka2302
6. apr 2021

@dadis aj svagor bol taky starostlivy, mily pokial mu nikto neprotirecil. Je to crta narcistu ved nech skusi zakladayelka raz protirecit uvidi co sa za maskou skryva

midori123
6. apr 2021

Jeziiiiis.... ani nevies ako ti rozumiem.
Mam doma toto iste, a ja mu stale hovorim, ze: ,,ty keby si sedel v aute, soferoval, a niekto ti zavola, ty ten telefon dvihnes, budes rozpravat, a v tom naburas auto do stromu, tak na vine bude bud ten debilny strom, lebo vsak co tam pri tej ceste ma co stat, alebo ten co ti zavolal! Lebo vsak co ti ma co volat, ked ty soferujes!?!?” Ale ty by si na vine nebol ani len nahodou, co?”
Mam skveleho muza, ale toto ma privadza do sialenatva a ja s nim veru do otvorenej konfrontacie idem vzdy!

autor
6. apr 2021

@midori123 aj sa potom uvedomi alebo sa pohadate?

midori123
6. apr 2021

Raz som mu v navale velkej zlosti vykricala, ze sa hanbim aj za neho ked sa sprava ako maly chlapec ktory hlada vinnika! Ze pre mna je chlap ten, kto si dokaze priznat svoju vinu. Ze sa k tomu postavi ako chlap a povie: Ok, tak toto som asi po*sral, toto mi nejak nevyslo.”
Ale ze toto co on nacvicuje a predvadza ma utvrdzuje v presvedceni, ze asi nie je ozajstny chlap, ale male nevyzrete decko a moja optika na neho sa vyrazne meni!”
A este som mu niekolko krat povedala, ze nech si uvedomi, ze kazdy ma pravo na omyl alebo chybu, no sila cloveka spociva v tom, priznat si ju a nie sa snazit co narychlejsie vyvinit.
Neviem ktore vety co som vyslovila v nom zarezonovali, ale uz je to lepsie😊

jankapepe
6. apr 2021

A dôvod prečo by si sa mala povzniesť nad krivé obviňovanie??
Veď mu normálne ,,odpapuluj,, 😁

autor
6. apr 2021

@jankapepe len z toho je stale hadka, ked na to reagujem, lebo on si stale ide svoje a neznesie, ked mu poviem ze to on urobil tu chybu, to ho dostava do vyvrtky, pretoze ON CHYBY NEROBI. Ano nepaci sa mi, ked z veci, za ktore absolutne nemozem ma obvinuje, ale tiez sa odmietam stokrat za tyzden hadat o kravinach pred detmi. Jasne on sa potom neskor ospravedlni a prizna si, ze zas blbo reagoval, ale v tej danej situacii sa nevie ovladnut a bude sa silou mocou hadat, lebo chce vyjst z toho ako ten dobry, co taku chybu nemohol urobit. To su nejake jeho komplexy, len by som sa chcela naucit to nejak ukocirovat tak, aby tam nevrcal po mne a nehadal sa kvoli blbosti, uplne zbytocne, lebo on tu hadku nasilu vyvolava, lebo ked som ticho a poviem napr. "Co uz" tak ma bude dovtedy obvinovat, kym nevyletim aj ja nanho nech mi da pokoj. Pretoze mne je uplne jedno ci to urobi on, ja, babka, dedko, svaty peter... proste sa stalo a bodka, blbost, neriesim. Len on to berie ako zlyhnie, silou mocou si chce sam pred sebou utvrdit, ze on nechyboval a si nevie pripustit ze ano aj on je omylny a nie je dokonaly. Velmi tazko to znasa. Tak musi si za kazdu cenu odovodnit, kto iny za to moze.

janickacrazy
6. apr 2021

Skús si z toho urobiť srandu, môj muž má občas tiež takéto hlášky, ja mu poviem: "To ja nie, to bol Samo a Sato."

bluka2
6. apr 2021

Narcis ako vyšitý znie. Prognózy sú také ako píše
@dadis. Tiež mám skúsenosť a som rada, že je ex. Prečítaj si niečo o narcizme, nebude sa ti to páčiť

autor
6. apr 2021

@janickacrazy vidis, tato hlaska je fajn, to by mohlo zabrat. Alebo ho to este viac nastve 😅 vyskusam 👍

autor
6. apr 2021

@bluka2 zeby? Uz som citala, ale nepride mi to zas take extremne spravanie ako pisu v tych clankoch...

h2
6. apr 2021

Ach, úplne, ako keby si o tom mojom písala. Mňa už viac vytáča ani nie to, že obviňuje mňa, to už som si nejak zvykla. Ale že má potrebu o tom neustále mlieť, ako keby na tom záležalo, koho je to vina a prečo sa to stalo. Už som skúsila všeličo, aj som hneď kričala "Prepáč, to je moja vina!" keď niečo pokazil a bolo úplne evidentné, že je to len a len jeho vina. On to aj berie, akože áno, sranda, aj si to uvedomí, ale dlhodobo ho to odučiť neviem. Už som sa ho aj pýtala, či ho v detstve napríklad rodičia často obviňovali z niečoho, čo neurobil, keď má stále potrebu sa "obhajovať". Má mladšiu sestru, tak možno aj áno, asi bol on ten, kto si odniesol, ak niečo vyviedla. Neviem, čo by som Ti poradila, ale ak na niečo prídeš, napíš, budem rada. Ináč asi len zvyknúť si a nebrať to osobne.

midori123
6. apr 2021

Ja vas baby obdivujem, ze si vobec chcete na toto zvykat. Mne to nikdy neslo, nejde a ani nepojde. Vzdy som s nim do otvoreneho konfliktu kvoli tejto vstupila. Absolutne vzdy! A vzdy som ho zabila v lufte argumentmi. Ako som uz pisala vyssie, po nejakom case a niekolkych silnych hadkach s tym prestal. Resp. nema uz taku silnu potrebu sa vyvinovat. Zistil ze na mna to neplati a bude hadka ako svet. Ci to takto robi v praci, to neviem, no doma sa kroti a uz si aj uzna, ze to pototo on. Niekedy mu uz asi staci aj moj ,,pohlad”, a stiahne chvost

autor
6. apr 2021

@h2 ach, dakujem, tiez mi to pripada nerealne sa toho zbavit z dlhodobeho hladiska, ma to v povahe. On mal tazsie detstvo, vskratke, vzdy vsetko robil zle a sestra dobre...

kubkovamama
6. apr 2021

Nielen chlapi(u mňa to bola exsvokra) ale teda aj ex,bolo to niekedy úsmevné,no väčšinou mi bolo až do plaču,pretože rokmi ťa to fajn psychicky zdepta.Nastastie terajší manžel nemá jediný náznak.Chybu si prizna sám hneď,neurazí sa ak ho niekto na niečo upozorní alebo ak zabudne.Paci sa mi,že tým pádom sa to učia aj decká.Avsak puberťák samozrejme je majster sveta..Ťažko pracovať s dospelými ľuďmi aby si to uvedomili..neviem či s tým tvojim pánom Balvanom pohnes

teleskop
6. apr 2021

tvoj muz sa po tebe voizi, psychicky ta sikanuje, pomalicky ta doplietol tak ze aj tuna vidime ako hladas vinu v sebe a nie v nom....podarilo sa mu to...

betulinka1
6. apr 2021

Upokojí ťa keď ti poviem, že mám doma 4 chlapov a všetci sú takí 🤣🤣🤣. Ja uz na to nereagujem. Nech si hovoria co chcu a hladaju vinníka. Podla mna sa s tym rodia a nemozu za to. A uz ma ani nerozčúlil, ked hladaju stale nieco co maju pred nosom. Najprv som si myslela, ze je to naschval, su leniví atd.. U nas v rodine same baby boli ale ako zacali pribúdať chlapi k tym ženám, tak som videla, ze to nie je nashval, ze to maju geneticky dane 😂😂😂😂. Nehladaj sa, nema to zmysel podla mna. Ja sa na tom zamejem iba. Sem tam iba poviem, mna z toho vynechaj. A hlada sa dalej, kto bol na vine.