icon

Muž nikdy nie je doma

21. feb 2020

Ahojte maminky. Som zufala. Manzel nastupil koncom minuleho roka do noveho zamestnania. Financne zaujimaveho, ale to nebola hlavna motivacia, ta praca, jej napln bola jeho sen. Zial cestuje privela. Chodieva domov len na vikendy, niekedy len na jeden den a zvysok travi bud v aute alebo na letisku, na sluzobke. Ja som sama na celu domacnost, dieta, obe rodiny na druhom konci republiky. Citim sa sama, vycerpana, vyhorena,

janinah
21. feb 2020

@pragmaticka najväščou hodnotou je čas,ktorý venuješ tomu druhému...nie penieze,ktoré zarobíš,hoc preň....tu zjavne jeden z dvojice trpí a písať,nech si ona nájde koníčky a blabla je o ničom.....

autor
21. feb 2020

@pragmaticka kedy konicky? 2x do tyzdna chodim s dietatom na kruzky, dni mimo kruzkov sme doobeda aj poobede na vzduchu - ihrisko, vylety po okoli vo dvojici. Kamosky moje su bezdetne. Zeny na ihrisku - prehodime par slov, zial nic viac, nenasla.som.asi ziadnu, s ktorou si mam.viac co povedat a stretavat sa. Den mam vypneny, ver, ze sa nenudim, ked mam.kazdy den program s drobcom, popritom varim, upratujem, nakupy robim,.. mozno len ja som nemozna a den mi pretecie pomedzi prsty. Vecer ked drobec spi si sadnem ku knihe na hodinu dve, pozeram filmy v cudzom jazyku, alebo konecne odpisem znamym na spravy ci zijem a ako sa mame. Stretam sa zo znamymi, ale nie je to priorita mojho.programu..tou je dieta a jeho potreby, byt na cerstvom vzduchu, kazdy den idealne.

martinuska
Autor odpoveď zmazal
martinuska
21. feb 2020

Tak my sme spolu od strednej, takze on hned po skole zacal pracovat vo firme(ach), a postupne dostava viacej kompetencii. Cize vedela som koho si beriem, len je to kazdym rokom horsie. Ale rozhodujuce slovo maju zatial svokrovci tak to musime este vydrzat. Ale mame viziu, ze si priberieme zamestnanca ako pomoc manzelovi, aby ho mal kto zastupit.
A nie je tak ze ja mu zavolam ze pod domov a on pribehne. To sa stane tak 2x do mesiaca, aj tak ten cas pretelefonuje. Pocas prac.doby ostatnych ludi ho nezatazujem 😃. A rodina je tiez pracujuca a nemozem kazdy den vysedavat u mamy alebo sestry

autor
21. feb 2020

@martinuska nemyslela som to v zlom, prave naopak. Je fajn, ze mas niekoho, kto moze prist pomoct. Presne to ma na tomto enormne desi.. ze ak nevladzem, neni uplne lahke ma v sekunde nahradit. Kym pride rodina /muz... prosto sa musim 100% apoliehat na seba, co mi nwvadi, ale ta posledna chripka ma tak odrovnala, ze som bola sama prekvapena aka som uz nemozna... stara... ci co...

kristina0909
21. feb 2020

No ja som na tom rovnako , akurát že rodinu mám v meste ... Ale aj oni chodia do práce čiže som na všetko sama. Na domácnosť aj dve malé deti... zo začiatku som to oveľa horšie znášala teraz som už zvyknutá . Viem si vytvoriť vlastný program nech mi nieje dlho samej .

autor
21. feb 2020

@kristina0909 ahoj, ako dlho tak fungujete?

martina1201
21. feb 2020

Ahoj, necitala som vsetky odpovede a mozno sa preto budem opakovat. Pises ze kratko ma pracu, takze sa musi do nej este dostat a riadne zaucit. Je stastny a robi co ho naplna. Teba to vsak ubija. Stanovte si cas, do akeho sa to bud zmeni, alebo zmeni pracu on, alebo zmenite svoj stav na rozvedeni..... Neviem ako stare dieta mas, ale po nastupe do prace by si sa mala menej citit osamela. Ak je dieta este velmi male, skus si najst kamosky, ktore ti budu cas bez muza sprijemnovat a cas ked bude doma travte spolu. Verim ti, ze je to tazka situacia pre teba, ale zobrat muzovi robotu ktora ho naplna moze znamenat aj to, ze o muza prides, lebo si nebola ochotna pockat kym sa zaskoli a bude moct trosku ubrat a byt viac s vami.

lula313
22. feb 2020

A on nie je na jednom mieste v zahraničí, keď nepripadá do úvahy dočasne presťahovanie sa, kým si na RD? Že by ste zatiaľ prenajali vás byt? My sme riešili obdobnú dilemu. Nemala som problem sa s detmi za ním vysťahovať, len tam bolo aj cestovanie, čiže by sme až tak veľa tým sťahovaním nezískali. Môj muž je zase veľmi naviazaný na rodinu a aj keď tá pracovná ponuka bola nadpriemerne finančne ohodnotená, povedal, že chce vidiet vyrastat naše deti(pre neho sú deti zmysel života, keďže riadnu rodinu nikdy nemal, má podľa mna pocit, že konečne niekam patri). Ja som takéto rozhodnutia vzdy nechávala na ňom. Samozrejme, že by som sa tesila peniazom, ale pre mna je veľmi cenne aj to, že mi pomoze s detmi. U mna boli tehotenstva tazke, niektoré dni som bola odrovnana(krce, tvrdnutie brucha, nevoľnosť, únava,..), keby som ho nemala po ruke, ja neviem, či by staršie dieťa prezilo😀

katkabg
22. feb 2020

Skus si najst niaku zalubu bud na doma ci mimo 😊😊😊😊

katkabg
22. feb 2020

Aj moj muz sa chysta za par dni do Talianska robit na niekolko mesiacov ale hlavu si nerobim z toho 😉

terezka1947
22. feb 2020

Teraz je taka zvlastna doba....ludia su spoku,ale sami. Ziju vedla seba cudzi ludia. Aby sa,nemuseli rozpravat a mozno aj hadat,maju kamosovkamosky,s kt.chodia von a riesis problemy doma,problemy s manzelom,manzelkou. A ked ani to nestaci,maju konicky,kt.zazenu ich samotu. Kazdy ma slobodu. Plni.si sny.
Inak....vraj autorka temy moze prist o muza,ked ho nenecha vo.vysnivanej praci-ok....a on o nu prist nemoze?
Ako dlho vie fungovat skutocna rodina,bez kazdodennej pritomnosti mamy,otca?
Zatiahnnut sa to par rokov da.....no neda sa,mat skutocne fungujucu rodinu a chodit do nej na dve hodiny do tyzdna. To je potom sebecke tiez. A nie je to o unave a,neschopnosti.zeny,ci muza,kt.su doma.....ale mozno o ich inom.vnimani fungovania rodiny.
A to teda problem je. Lebo ak su obaja studene odchovy a nemaju extra potrebu spolocneho rodinneho krbu,ok....bude to fungovat.
Ale ak maju obaja rozdielnu predstavu o rodine,fungovat to nebude.
A autorka temy nema existencne problemy,ze MUSIA takto fungovat.
Cize....rozhovor,rozhovor,rozhovor.....

marsilea23
22. feb 2020

Ahoj, presne viem ako sa cítiš....keď chceš, napíš mi správu. Len ten, kto to žije vie, ako sa cítiš + je podobne zmýšľajúci. Pre niekoho je viac byť ako mať.

valeri80
22. feb 2020

@terezka1947 je to uhol pohladu. Moj manžel chodi na turnusy. 3-4 tyždne je preč potom 2-3 tyždne doma. Buduci tyžden sa nám narodi treti syn. Fungujeme tak 4 roky a nám to klape. Keď sme spolu tak si to uživame, chodime na vylety, vtedy su u nás vianoce stále. Keď je preč chodim s detmi všade kam sa dá, do baby klubu do detskej herni na ihrisko, stretávam sa s mamičkami deti sa spolu hraju. Jednoducho človek sa musi naučiť citit dobre aj keď je sám alebo s detmi. Viem ked porodim pár mesiacov to bude masaker ale čas leti nejako to musim dať. A náš vzťah je ešte lepši lebo si viac vážime jeden druheho keď sme spolu.

marca12
22. feb 2020

@pragmaticka nemyslim si,ze ho obmedzuje. Je jej jednoducho smutno. Je tazke byt sama,nemat sa ku komu pritulit,porozpravat. Mozes mat akykolvek program,blizkost partnera ti bude vzdy chybat.

terezka1947
22. feb 2020

@valeri80 moze byt....nevravim,ze to nemoze fungovat. ale kazdy clovek je iny....a aj vztahy.

barbi_modrykonik
22. feb 2020

🙆🏽‍♀️ Ja som bola od zac na maleho uplne sama. Rodina 200km od mojho bydliska, kde som zila kvoli praci.

Vzdy mi pomohlo a vzdy som sa tešila na fitko kazdy vecer. To bol moj ciel, prezit den do večera, aby som mohla ist na hodinu cvicit. Maleho zatiaľ strazila opatrovatelka, tak skus.

S jednym dietatom sa to este da zorganizovst, horsie by si mala viac deti... A aby si sa necitila sama, tak skus nejake skupinove stretnutia v materskych centrach cez den.

mirgenah
22. feb 2020

Ahoj. Mala som to rovnaké, tri deti 1, 2, 3 ročne, sama, bez rodiny, všade len s nimi, moje potreby boli roky utláčane, nič svoje som nestíhala, nikto mi deti nezobral, všetko som si riesila len ja. A boli zimy keď som z domu tyzdne- mesiace nevyšla, lebo chorí raz jeden, potom druhý, tretí... A napíšem ti len moju skúsenosť. Toto je len o tebe a tvojom vnutornom nastavení. Pokiaľ stále uvažujes že je to všetko nafigu tak to tak bude. Začni sa tešiť z maličkostí, urob si program na celý deň s nimi, usmej sa a konečne vstan. Nič iné ti nepomôže, inak skončíš na psycho. Ja som bola s deťmi na predĺženej RD. A ver mi, že keď som nastúpila do práce, hnevala som sa na seba, že som nedokázala vyuziť tento vzácny čas s deťmi inak a zmysluplnejsie, je to ten ktorý ty teraz mas. Ver mi, bolo mi za tými chvíľkami - ráno vstať a mať voľný deň doma s nimi - veľmi ľúto. Veľa mesiacov mi zbytočne takto pretieklo pomedzi prsty. Vstan a porozmýšľaj ako prinútiť hlavu myslieť inak. Ak máš rodinu, ktorá ti pomôže s deťmi tak ti budeš mať jednoduchšie. Držím palce. PS: áno bola som na psycho, oni ti ukážu len smer, pomôcť si musíš sama, musíš si v prvom rade upratať v hlave a začať žiť pre túto chvíľu.

ninapat
22. feb 2020

Mam kamosku, ktora to takto mala. Je pravde, ze sa neda mat vsetko, aj peniaze a aj muza doma, treba sa s tym zmierit. Pripadne sa dohodnut a najst nejaky kompromis, aby boli vsetky strany spokojne 🙂

1gabriela13
22. feb 2020

No pre mňa je to trocha nepochopiteľné. Takýto sen že som ďaleko od rodiny by som si plnila vtedy, pokiaľ tu rodinu nemám ja TJ manžela a dieťa. Keď si už niekto zalozi rodinu tak podla mňa by mala byť prvoradá rodina a nie nejaké plnenie si karieroveho sna. Lebo všetko niečo stojí a čas už nevrátis. Ja ta plne chápem ze je to veľa na teba, ja som tiež veľmi veľakrát bola sama s malou lebo muž má takú prácu, ale samozrejme zas nie až taky extrém ako ty píšeš. Ak si sa rozhodla mu to tolerovať a počkať a aby ti čas rýchlejšie zbehol resp aby si nebola stále v tom istom kruhu že domácnosť, starostlivosť o dieťa tak sa ventiluj. Keď už nič, tak ťaž aspoň z tých peňazí ktoré máte. Ak je rodina ďaleko, nájdi si opatrovateľku pre dieťa, najprv ju spoznaj, ostante 3 s dieťaťom nejaký čas an, si dieťa zvyklo. Keď si zvykne tak necháš dieťa najprv na hodku, ty sa pôjdeš odreagovať, napr si zacvicis, alebo pôjdeš na nákup, skrátka budeš robiť niečo čo ťa baví. Inak v tomto kolobehu vyhoris. Veľmi veľa spraví ak pôjdeš medzi ludi, nájdeš si nejakú záľubu, odreagujes sa. Ja som niekedy malú nosievala aj na tréningy, každý to pochopil v pohode. Mala bola rada lebo sa jej venovalo viacero ludi a popritom som bola ja ešte aj nablízku a ja som si zacvicila. A to, že nebol umytý riad, alebo po upratané, navarene, tak mi to bolo srdečne jedno. Pockalo ma to. Alebo sa zober s dieťaťom ku jedným alebo druhým starým rodičom na týždeň napr. Jednoducho nereflektuj na to, čo nemáš, ale vytaz z toho co máš maximum. A to, či na neho budeš čakať, či nie, to nechaj zatiaľ plávať, uvidíš a rozhodneš sa neskôr. Ak to bude trvať ta jeho práca takýmto tempom viac než rok, tak máš odpoveď, že pre neho je priorita práca a nie rodinný život.

mirkavic
22. feb 2020

Autorka, nečítala som celú diskusiu, ale poviem ti z vlastnej skúsenosti....ja takto žijem aj teraz, mám takmer 3r. drobca, muža vidím niekedy raz do mesiaca, niekedy raz za 2 týždne, inokedy je doma dlhšie(akože aj na týždeň 😅)... totižto robí šoféra dodávky a pri tom jednoducho človek nikdy nevie kedy sa vráti domov...rovnako som sa tým trápila že je tak žalostne málo s nami, ale vieš čo? Zistila som, že sa ja blba budem zaňho trápiť? On povie že mu chýbame, ale práca ho baví, je strelec, a strelcov jednoducho tá voľnosť a dobrodružstvo bavia 😁 jednoducho som si povedala, že o drobcové najkrajšie chvíle života prichádza on a nie ja, ak mu to až teda tak neprekáža mávnem rukou, aspoň si drobca môžem vychovávať po svojom 😎 jasné že mi chýba, sme rovnako ďalej od rodiny, ale mne to tak vyhovuje, mám presne svoj režim do ktorého mi nikto neskáče, odjakživa som bola rada o samote čiže ani blízkosť ľudí mi nechýba .stačí sa mi raz do týždňa porozprávať so susedmi, rodina cez messenger a stačí 😁 čiže ak môžem len jedno poradiť, užívaj si, že si pánom svojho času 😎 ale pravdupovediac, rovnako si neviem predstaviť mať druhé dieťa 😅

saskia_98
22. feb 2020

@mirkavic presne aj ja tak. Ako je super ked muz dojde domov ze mi zoberie maleho a ja mozem ist kam len chcem na ako dlho chcem sa odreagovat, lebo viem ze o dieta je ukazkovo postarane. (Vacsina muzov co citam tu na mk su doma a nie su schopni sa postarat o dieta) a som panom svojho casu. S malym chodime vsade. Proste my dvojka. Manzel je sice znamenie rak ale on aj svet chce vidiet (kamionista) aj rodinu mat aj vsetko. To, ze nevidel maleho robit prve kroky, je jeho vec. Ja som videla, mne to staci. My mame len jedno dieta, cize ma smolu, ale ked mu kamion za to stoji, prosim. Aby som sa ja trapila pre dakoho ked si mozem uzivat zivot so synom, no nehrabe mi este..😄 a lepsie pre mna je, ked dojde domov, oddychnuty, vysmiaty a v dobrej naladicke jak ked by mal chodit domov nervny, zlostny a neviem aky este ..

anilo
22. feb 2020

Aj podľa mňa je to dosť sebecké, žena doma s deťmi, muž raz za týždeň doma,,, určite zmeniť prácu ak sa dá,,,alebo sťahovať k rodine aby žene mal kto pomôcť a nebola SAMA na všetko,a mala raz za čas aj na seba a nezbláznila sa. Takto ste ako vo väzení,mne to tak pripadá,pod zámkom,sama bez detí ani na krok, muž si je istý ale vy neviete čo kedy robí, čo ak je v tom niekto tretí,,

mirkavic
22. feb 2020

@saskia_98 👐👊🙋‍♀️😅 presne tak

simonasia
22. feb 2020

Ahoj, mam podobnú situáciu. Tiež partner chodí na týždňovky, príde domov v piatok večer a to ešte ďalej pracuje bud cez mobil veľa vytelefonuva alebo cez notebook.
Mame 2rocneho syna ktorý stále viac vyžaduje viac a viac pozornosti a tiež som na to len ja. Som vlastne na vsetko len ja.
Tiež domácnosti a všetko čo to obhrna.
On vraj musí zarábať. Aj keď si myslím ze toľko co zarobí preč zarobí aj tu bližšie.
Nikdy som netúžil po takejto rodine, vzťahu kedy ja budem na vsetko sama a muž preč z domu. Za chvíľku nám syn pôjde do skolky.. Školy..ja do prace.. A už teraz si to neviem predstaviť ako to bude všetko prebiehať... A nejdem tu riešiť mamičky ktoré sú ze naozaj samé s deťmi bez partnera.. To je iné story...
No vlastne ani neviem ako ti poradiť keďže mam to iste... Len som chcela ze niesi sama.. Ešteže my ženy mame tendenciu veľa vydržať..
Ale niekedy mám chuť na to vykašľať lebo vidím ze je tou pracou tak pohlteny ze je prvoradá ako my s malym. Pre prácu nemá čas na syna, na mňa, v podstate nežije ten život s nami aký žijeme my. Žije si svoj život.
Držím palce aby si to zvládla.

elly23
22. feb 2020

Presťahovať sa za rodinou, aby si sa necítila tak sama? Véd jemu to môže byť jedno, keď veľa cestuje...

nosalinda
22. feb 2020

Ahoj, ja to tak mám. S tým rozdielom, že u nás sme bez tata najmä cez víkendy. Mudrujú tu baby, čo takúto situáciu vôbec nezažívajú. Tu vôbec nejde o to či zvláda dieťa a domácnosť bez muža. Ja zvládam deti aj domácnosť bez problémov, aj keď som večer KO. Ale ideme von samé, urobím im program - samé, začala som šiť - sama. Rada by som aj von vybehla, nemôžem...nemá byť kto s deťmi. Mám aj kamošky, ale ešte z VŠ a každá má svoj program a ozaj stačí 40 km a nikto nemá chuť trieskať sa na návštevy. Nevybehneš s ňou len tak na prechádzku, kocikovat a podobne. Doobeda sa sem-tam stretnem aj s pár známymi, čo som tu našla. Ale tak nie je to ono. Oni tu majú dlhodobé kamošky, rodinu. Muž sa veľmi sťahovať nechce. Ja som povedala, že uvidím budúci rok, keď pôjdem do práce, či to nebude lepšie,ale pochybujem...pri prvej dcére som skúsila. Ak nie, začnem muža presviedčať o sťahovaní do rodného kraja. Trápim sa s touto sociálnou samotou už 7 rokov, nebaví ma to. A aj náš vzťah trpí, my spolu niekam sami ideme iba keď sme pri našich. On príde unavený z ciest, ja som unavená z toho, že som stále sama s deťmi. On keď sa vráti chce robiť rodinné výlety a ja zas chcem chvíľu iba pre seba. A tak dookola. Držím palce, nech to vyriešite.

autor
22. feb 2020

Babulky velmi vam dakujem za mile slova. Aj taka blbosticka, pocit, ze to niektore poznate, ze v tom nejsom sama co ma to tak trapi a ze viacere rozmyslame podobne ma potesila. Pokusim sa vecer odpisat individualne. 😘

veronsono
22. feb 2020

Urcite tu nie si sama, mna zase potesilo, ze ja nie som sama 🙂 Ale vsetky sme zeny a predsa to nejako zvladneme, niekedy su horsie dni a vtedy si poplacem, ale aj to pomaha a potom dufam, ze zajtra vyjde slnko a bude lepsie 🙂 tiez nam tatino chodi na dlhe cesty aj na 4 mesiace... Ale zatial sme vzdy zvladli... Drzim vam palce

denimiss
22. feb 2020

Ahoj... priebezne som si precitala komentare niektorych zien... myslim ze to tu nepadlo, nechcela by si dat dieta na 1-2-3 dni do sukromnej skolky a ty sa mozes socializovat ako potrebujes bud v praci na ciastocny uvazok alebo to je na tebe uz. Kym sa manzel rozkuka v novej praci, zabehne a mozno pride na to, ze novonadobudnute skusenosti moze vyuzit v inej praci, kde nemusi tolko cestovat. A vobec nemusi byt zle platena, hlavne ze ho bude bavit. Ide o to, ze ty sa nebudes trapit ako tu bolo pisane “socialnou samotou”, kym muz bude takto stale prec ty ziskas cas aby si sa pozviechala a on aby pochopil, co bude robit dalej... ak vas ma rad, zmeni svoj pristup, o tom nepochybujem. Uplne ti rozumiem ja tiez nemam moznost pracovat z domu a ten kazdodenny rytmus s malym dietatom a sama je ubijajuci. Nechces vobec vela, nie sme vsetky stavane ostavat cele tyzdne bez muza, hlavne ked sme si to tak nikdy nepredstavovali. Ako ti pomoze konstatovanie niektorych zien “ my tak zijeme a uz sme si zvykli” ???? Ak ti mozem poradit, s babom pockaj, aby si mala dost sil hlavne psychickych sa on postarat. Aj moj muz bol workoholik, ale ked ziskal skusenosti v narocnej praci lahko si nasiel inu casoco ovela menej narocnu. Jednoducho sa stal na trhu prace ziadanejsim. A sme spolu ovela viac, nik to nevie ocenit viac ako ja. Ak to nie je o peniazoch, aj onbude stastnejsi.