icon

Muž prehral na tipovaní polovicu pôžičky

17. apr 2023

Kocky pisem anonymne, lebo vela vas ma tu pozna. Neviem co robit, som v koncoch. Bola som si ista, ze take nieco sa mi nemoze stat. Kupili sme pred rokom dom, starsi a prerabame. S muzom mame velmi pekne vyplaty, no ja som ostala minuly rok so synom na dlhodobej OCR, cize tahal peniaze len manzel. Ukecal ma na pozicku na prerabku, 20 000 eur. Nechcela som, prave kvoli tomu, ze som bola doma, no ukecal ma...on polovicu tych penazi prehral na tipovani!!!! Doma som mu spravila peklo, slubil ze to uz neurobi. Baby on cez tento vikend minul dalsich 8000. Mame vacsiu sumu na ucte, lebo sme predavali druhu nehnutelnost a on len tak minul 8 litrov!!!! Kricala som, plakala a povedala som mu, nech caka rozvodove papiere. Rano siel na 10 dnovu sluzobku a povedala som mu, nech sa odtial ani nevracia. Teraz si sype popol na hlavu, ale vo mne sa to uz zlomilo, neviem ci chcem mu dat sancu.

1fifinka1
18. apr 2023

@autorka ak chceš napíš mi, prešla som si tým. Ten príbeh som tu niekde aj písala. Aj toto sa dá zvládnuť. Niektoré komentáre sú celkom od veci. Nezabudnite, že aj vy môžte ochorieť, hoci to nemusí byť gambling, ale kľudne psychická choroba, alebo iná závislosť. Je to predovšetkým choroba.

nominativ
18. apr 2023

Človek dúfa, verí, je tupý jak tágo. Každý potrebuje inú dobu trápenia sa na to, kým mu to dôjde, u mňa to boli takmer dva roky. Niekto dá jednu šancu a uvedomí sa, niekto trpí celý život (to už ale potrebujú liečenie dvaja za mňa). Teraz, keď už som rozvedená a zariadená a ľutujem len jednu vec, že som to neriešila skôr a čakala až na to, kým veci došli do totálneho psycha. Jednalo sa o inú závislosť, ale to je jedno.

Aktuálne sa na to pozerám inak, v živote si prejdeme všeličím, s láskou sa dá všeličo zvládnuť, ale viem, že seba neobetujem a človeka, čo sa nedokáže ochrániť pred nástrahami závislosti vedľa seba nechcem. Tam sa človek dostane vedome, pomaly, nenápadne, ale vedome, až kým neprestane mať nad tým kontrolu.

Málokto je taký silný, že sa z toho dostane. Predstavte si, že dnes sa zobudíte a už nikdy si nemáte dať napríklad cukor v žiadnej forme. Koľko z nás by to zvládlo? Minimum. A tak je to aj so závislosťou na drogách, alkohole a gamebling, ktoré ale ničia životy kompletne...na rozdiel od toho cukru.

1fifinka1
18. apr 2023

Treba si uvedomiť, že s manželom žije 17 rokov. Majú spolu dieťa. Niekde sa stala chyba a potrebuje jej pomoc. Ruku na srdce, ak by som sla do extrému, koľke z vás vyhodia za handry stovky eur, za cigarety, za chlast. Alebo za iné závislosti. Veľmi ľahko sa to môže komukoľvek z nás vymknut z pod kontroly. Všetkých nás vyhodia partneri na ulicu a budeme do konca života vymetať kontajnery. Treba ale povedať, že človek musí chcieť s tým niečo urobiť. Ľudia si sľubujú v dobrom aj zlom. A keď príde zle, hneď sa všetci rozvádzajú. Rozvod by mal byť posledné riešenie, ak všetky pokusy o nápravu predtým zlyhali. Oni ešte neskúsili nič. Otvorila som koníka a vyskočila na mňa reklama, ktorú prikladám. Je to naozaj strašne. Mnoho ľudí prichádza o rodiny, majetky, a štát, spoločnost ich v tom ešte podporuje. V určitej etape života je veľmi ľahké podľahnúť. Stačí mať problémy, byt viac pod stresom, čokoľvek. Ak autorka v práci vyhorí, alebo sa u nej vyvinie napríklad schizofrenia, a ostane KO tiež sa s ňou má hneď manžel rozviesť? Lebo mu bude na príťaž? Iné je ak už zlyhajú všetky možnosti a náprava sa nekoná. Donekonečna sa to nedá, ale skusit pomôcť vždy treba. A môže sa to stať naozaj komukoľvek. Hoci veľa ľudí tvrdí, že mne sa to nikdy nestane.

som_realistka
18. apr 2023

@1fifinka1 chápem aj tvoj postoj, ale väčšina tu radila rozvod kvôli ochrane dieťaťa a seba hlavne kvôli financiám, a tiež jej povedali, že pomôcť mu môže aj keď su rozvedení, tiež som tu nedávno písala to co sa stalo mojej nej lepšej kamarátke, jej muž začal piť,, pokúšala sa mu pomôcť, ale nakoniec sa aj tak musela rozviesť, odniesla si z manželstva syna, o ktorého sa stará sama, lebo chlap len pije, a dlhy vo výške 7000, jej čistý príjem je 830, teda bol v čase rozvodu, a to ešte musela riešiť dlhý ktoré v čase rozvodu zatajil, takže mozeme sa tu teraz tváriť v "v dobrom aj v zlom, nerozvadzat sa,* lebo ho nebudeme opúšťať, ale spod mosta a s dlhmi, ktoré nezaplatíme za celý zivot asi nepomôžem nikomu, a ešte zničíme život deťom.

som_realistka
18. apr 2023

@1fifinka1 je pravda, že neskúsil nič, ale na návrh liečenia povedal, že nemá na to tri mesiace a za pár dní prehral 8000, pre niektoré rodiny, je to polročný príjem.

1fifinka1
18. apr 2023

@som_realistka samozrejme ako som písala, skúsiť riesiť, ak to nepôjde potom od seba.

1fifinka1
18. apr 2023

@som_realistka je jasne, že tie dlhý sú obrovské už teraz. Ak bude súhlasiť nakoniec s liečením, a bude chcieť manželstvo zachrániť, lekári ich nasmerujú na to, čo ďalej. Ako to zvládnuť. Ale musí sa ísť liečiť, to je jediné riešenie. Žiadne iné neexistuje. Kým bude na liečení, nebude mať možnosti na ďalšie hranie a autorka bude mať dosť času zariadiť to tak aby to bolo prijateľné pre obe strany. Ak sa nebude chcieť liečiť, tak koniec. Možno sa mu to na služobke rozlezi a nakoniec pôjde.

1fifinka1
18. apr 2023

@som_realistka a treba si uvedomiť, že jej muž to už teraz nemá pod kontrolou, nedokáže sa z toho sam dostať. Jednoducho nedokáže. Sama autorka písala, že mu chce pomôcť. A teda moja rada je, pokúsiť sa mu pomôcť za jasne stanovených podmienok. Ktoré určí ona, nie on.

1fifinka1
18. apr 2023

Apropo, mam príbuznu, mladá úspešná žena. Vydatá. Peňazí viac než dosť. Začala z nudy hrať na telefóne. Najskôr vyhrávala, nakúpila kopu veci, neskôr začala prehrávať. Teraz sú na mizine. A majú dieťa. Nehrajú len chlapy.

pragmaticka
18. apr 2023

Okamžite zablokovať prístup k účtu, kde máte peniaze inak minie všetko!!!! Jeho výplata na tvoj účet. Začať mu vyclenovat vreckové. Poslať ho k psychologicke.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
1fifinka1
18. apr 2023

@mamula20 ako vieš ze nezažila? Poznáš ma? Okrem toho som to jasne napísala. Ak nepôjde na liečenie, rozvod. Ale treba skúsiť najprv riešiť situáciu.

morgane1975
18. apr 2023

To nie je muz to je debil…s prepacenim. Toto ani hovado neurobi aby takto ohrozil rodinu. Toto je na rozvod.

karolinakr
18. apr 2023

Najprv minul z požičky 10 000, ty si kričala a plakala, nasledne prehral dalšich 8000.. Tak toto neverim, že bolo prve zlyhanie, toto už musi stavkovat roky.Neviem, prečo si prekvapena, zrejme si typ, čo dava 3 a 4 šance, musela si o tom vediet. Možno prehraval kazdy tyždeň " len" 3000, teraz 20 000, tak ti to udrelo do oči..Dobre zarabate obaja, tebou to neotrasie, veriš mu, ..Zobral ti kreditku - ake pohyby vidiš na učte, lebo zrejme sa chysta prehrať ďalšich 10 000..Teraz, ten futbalista čo sa obesil, o ňom sa hovorilo, že gembluje..Neviem, dokial mu budeš davat šance, dovtedy bude prehrávat..Si idealna manželka preňho, pre mňa by už aj 2000 bola kriticka hranica a žiadne tretie, ôsme šance by som nedávala..Proste koniec a hotovo

aurora33
18. apr 2023

@karolinakr tiez si myslím že mu odpustí všetko. Už podla autorkiných odpovedi vidno že nie je dosť silná razantne s tým seknúť. My tiež dobre zarábame ale mne osobne by vadili aj prehráte stovky nie to ešte tisíce za víkend.

kommune
Odpoveď bola odstránená
kommune
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
18. apr 2023

@kommune vsak prave, to nebolo len tych 18 000
autorka, keby šmirovala v jeho internetbankingu možno by ta šlak trafil, ake sumy kedy,kde odišli...
Tento tvoj znamy 50kje stratena existencia..To je hrozne

mamula20
Odpoveď bola odstránená
panonia
18. apr 2023

No môj bývalý pracoval u jedneho podnikateľa a ten narobil dlhy za 12 miliónov myslim ze si 10 rokov odsedel. Ale bol to pekny, mily, usmievavy chlap, mal ženu, dieta, vlastné byvanie ...Skoro aj môj byvali dostal po papuli keď prišli do firmy vymakači lebo si ho pomylili s majitelom keby tam nemal psa tak by to schytal za neho.

reni28
Autor odpoveď zmazal
daniela1911
18. apr 2023

@reni28 nechápem tvoju radu, ale začnem - nie ste manželia… a tam aj skončím. Žiadny jeho dlh nie tvoj. Akurát ožebračil dcéru o lepší život, popripade nejaké budúce dedičstvo. A to, že ty si sa rozhodla trpieť je tvoja vec, ale neprezentuj to tu.
Všetci radili rozvod len kvôli ochrane! Pomáhať mu môže aj potom, môžu spolu bývať, môžu fungovať ako vy dvaja (každý spať inde a tráviť čas s dieťaťom). Veď je to to isté. Povedz mi, akú hodnotu má “v dobrom a v zlom” ? Keď prídeš o všetko a nie svojou chybou.

katkine_terapie
18. apr 2023

Autorka: Okrem spomínaného BSM (poraď sa s právnikom si sa nedá podať neodkladné opatrenie, ktoré by bolo oveľa rýchlejšie ako cakat na termin sudu) a zamedzenia prístupu k účtom odporúčam vyhľadať pre teba klinického psychológa alebo psychoterapeuta. Prečo? Pretože pravdepodobne mozes byt spoluzávislá osoba. "Sme spolu 17 rokov. ja ho v tom nemozem nechat, on to sam neda."

katkine_terapie
18. apr 2023

@reni28 alebo v tomto prípade v zlom a ešte horšom. Súhlasím s @daniela1911 tvoj prípad bol úplne iný, práve preto, že nie ste zobratí, a tým pádom nemusíš splácať jeho dlhy. Ona áno.

kommune
Odpoveď bola odstránená
kommune
Odpoveď bola odstránená
daniela1911
18. apr 2023

@kommune presne tak, všetci chcú za každú cenu držať rodinu pokope, ale koľko deti má neskor psychické problémy a úplne zle návyky v dospeláckom živote, to už žiadna žena nevidí. Pri tom vždy ide len o ženu, ona ľubi, ona chce, ona sa boji samoty a pod. Niekde tam nie sú deti.

maxalla
18. apr 2023

@reni28 "Teraz sme už asi 2 roky znova spolu, začali sme odznova a povedala by som, že sa nám "darí".

2 roky su nic. To by som nepovazovala za pribeh so stastnym koncom, lebo koniec je este v nedohladne.

maxalla
18. apr 2023

@1fifinka1
"Ak autorka v práci vyhorí, alebo sa u nej vyvinie napríklad schizofrenia, a ostane KO tiež sa s ňou má hneď manžel rozviesť?"

To nemyslis vazne, ze vyhorenie v praci prirovnavas ku gemblerstvu. Autorka sa mu snazila navrhnut liecenie odmietol. To ho tam ma dotiahnut za vlasy, alebo aku inu pomoc si pod tym predstavujes, ked on sam nechce?

reni28
18. apr 2023

nemám čas čítať vaše komentáre kočky, ale nepochopili ste ma. Myslela som to na tie, ktoré písali, že to by bol definitívny koniec, že taký človek sa nikdy nezmení, že keby to spravil mne tak to a to, môj sused a kolega dopadol tak a pod.
Je to jej manžel, majú spolu dieťa, prežili spolu veľa rokov, taký vzťah sa nedá zahodiť zo dňa na deň. Aj to sa dá zvládnuť, len je to veľmi náročné. Chcela som ju povzbudiť a nie len samé negatívne komentáre.
Tak Vás poprosím na mna ani nepíšte a neoznačujte ma, lebo nebudem to čítať. Moja správa bola adresovaná autorke.