icon

Muž sa nechce posunúť inam

20. apr 2023

Ženy ja sa musím vyrozprávať, lebo ma asi drbne, je mi až do revu 😞 neviem či len ja mám takého lenivého muža, alebo to máte niektoré tiež 🤷‍♀️ ide o to že pracuje roky v jednej firme v ktorej prešiel nejakým posunom len minimálne, mzda tiež nieje bohviečo. Nehovorím že ma minimálku, ale rozhadzovat si tiež nemôžeme dovoliť. Máme 3 deti ,ja som momentálne na materskej. No za 2 m už budem mať len rodičak. No a tu je ten kameň úrazu, môj muž má možnost ísť do inej práce kde by zarobil viac, ale on proste nechce. Lebo treba robiť kurz, na ktorý by sa musel učiť a to sa jemu nechce. Má 36r a hovorí to akoby bol už nejaký dôchodca ☹️ štve ma to, lebo nepozerá na nás, na deti že by nám to pomohlo. Ja som sa začala normálne zamýšľať nad tým ako to bude ďalej, keď on už teraz takto zlenivel a proste mu vyhovuje tá práca ktorú robí roky. Posledné dva roky v nej už nedostávajú ani vianočné odmeny, čo predtým mali každý rok. Pritom na tú prácu často nadáva, no odísť z nej nechce, nechápem 🤦‍♀️ Ja to v tej jeho práci už tiež nevidím perspektívne a štve ma, že on sa nechce posunúť niekam inam. Práve sme sa kôli tomu brutálne pohádali, samozrejme mi vyčítal že keď sa mi nepáči mám ísť do roboty.. Fakt už neviem ako to riešiť 😔

kvetinka75
21. apr 2023

autorak - keď nechce, nedonútiš, Posúvaj sa ty a keď sa náhodou raz rozídete, nebudeš odkázaná finančne na muža.
Sú také typy, ktorým toto stačí a hotovo.
Môj muž celý život v jednej práci. Práca ho baví ale nadáva, maká fyzicky, plat no, nie je minimálka ale nič moc. Školu si nespravil a to mal príležitosť. Tak som si spravila ja a keby niečo dokážem si zohnať robotu kde zarobím celkom fajn, pre mňa to stačí a nehrozí že budem nezamestnaná.

liljana
21. apr 2023

Vznikli ako vzdy dva tabory. Matka je najviac a tie, co sa snazia pozerat na obe strany
Chybaju informacie. Kolko maju obaja rokov, ako dlho bola autorka s detmi doma, zarobok oboch (predtym), ake su vydavky, hypo, prenajom,...
Problem je, ze autorka si vsimla, ze ma neambiciozneho muza s nizkym zarobkom az pri tretom dietati.
Tahal financie rodiny s 2 materskymi, teraz bude tahat tretiu a oznacujete ho za hnileho a hnidu? Potom preco je tolko rozvodov.
Ak by zena povedala, ze sa chce venovat iba detom a muz to nerespektoval, chcel z nej vrcholovu manazerku, vsetky by ho tu zozrali.
Ak by zena bola upratovacka za 600 eur a muz jej zacal vycitat, preco si nespravi kurz v IT a nezaraba 4000 eur, ake by tu boli reakcie.
Padla tu poznamka, ze s tretim dietatom menit pracu v recesii nie je najlepsi napad. Co ked sa neosvedci v novej praci a prepustia ho. Z coho budu zit?
Toto nema jednoduche riesenie a nevyriesia to behom par dni.

oblecenie99
21. apr 2023

Takže urobenie si kurzu navyše je robenie kariéry, a nie neochota a minimálne jemná lenivosť urobiť niečo pre seba a najmä pre rodinu.
Čas na materskej je naopak užívanie si, váľanie sa na gauči, a platená nuda.
Manžel sa zatiaľ postará o dovolenkujúcu manželku, ktorá za to má byť ochotná a nechcieť viac. Manžel síce neurobí ani o kúsok viac ako predtým, keď aj ona mala príjem z práce a teda sa tiež narobila aj zarobila, v porovnaní s tým wellnesom na materskej, ale z nejakého dôvodu sa to má vnímať ako obrovská zodpovednosť a starostlivosť chlapa o rodinu.
MK bude fakt nejaký divný matrix.

liljana
21. apr 2023

@oblecenie99 Tak nech sa s nim rozvedie, bez "lenivej hnidy" sama s 3 detmi z rodicaku a 3x100 eur vyzivneho na deti sa jej bude sveta zit.
Jeden problem sa casto riesi. Chcem ho zmenit, ale on nech sa neopovazi na mne cokolvek menit.
Toto je na dlhsie diskusie s manzelom bez emocii, urazok, kde si obe strany povedia, co mozu spravit pre vyssi prijem. Vela ludom nedochadza, ze materska je cas, kde docasne treba zit z jedneho platu. Ako dlho je docasne, zalezi na tom, ako dlho zena zostane doma a s kolkymi detmi.

karolinakr
21. apr 2023
karolinakr
21. apr 2023

V akej sfere pracuje? Ak je skladnik a ma 1200 predtym vianočne bonusy 500, teraz nič a nukaju mu kurz na vysokozdvižny vozik, s ktorym zarobi aj 1500, kde je problem? Načo 5 stran diskusii, ze ho treba ĺutovat a netreba naňho tlačit? No 300 eur ti zadarmo nikto neda dnes.To aj moj sused hovoril, že citujem načo mi jedvesto euro? Dnes byva z trojizbaku v garsonke a je veĺmi spokojný v úvodzovkach.Ja mu to nepripominam, len vždy mi znie v ušiach " Načo mi je dvesto euro?", keď som ho povzbudzovala, aby si šetril..

panelacikova
21. apr 2023

@marsmykkok veď on nemusí byť riaditeľ zemegule. pod pojmom kurz si predsa snáď nepredstavuješ doktorandské štúdium? kurz je kurz. trvá nanajvýš niekoľko hodín. väčšinou je človek vybavený maximálne do 3 mesiacov, ak berieme do úvahy 1 hodinu týždenne. alebo si urobia kurz vcelku a sú vybavení za 1-2 dni. urobia nejakú skúšku, dostanú papier či certifikát a vyriešené. manžel mal 56 rokov, keď si obnovoval certifikát pre elektrikárov podľa istej vyhlášky. prihlásil sa na kurz, ZAPLATIL si ho (a nie málo), absolvoval nejakých 15 hodín výučby, potom mal asi 3 týždne na prípravu a potom šiel na oficiálne skúšky. a má certifikát opäť na x rokov... teraz má takmer 59, minule si bol vybaviť ten nový VP, kde musíš absolvovať tie psychotesty a všetko obnovovať. tiež platil za tie testy a iné veci. ale urobil to. vždy povie: nikdy neviem, či to nebudem ešte potrebovať v nejakej práci. a pritom nemusel. neživí rodinu, neživí deti, neživí ani mňa. je zabezpečený a má tesne pred dôchodkom. nechápem ľudí, ktorí majú energiu (teda nemajú zdravotné potiaže) a nemajú žiadnu chuť a snahu urobiť niečo, aby sa mali lepšie.

majusik1304
21. apr 2023

Ahoj autorka. Prečítala som si aj pár komentárov.....a chcem ťa povzbudiť, že aj iní majú taký problém ako ty. Ja mám tiež muža, ktorý sa veľmi nechce posúvať ďalej, a to nemáme 3 deti, ale 4. Ale teraz po štvrtom sa už začal sám viac snažiť v práci....tak my máme aspoň takýto posun. Každý z okolia ho povzbudzuje, že má na viac, ale je neambiciozny, ten tip že kde ma dáš, tam budem. Ale ja na neho nijako nerobím tlak. Som vďačná, že chce a umožňuje mi byť doma s deťmi. Ja osobne kebyže môžem som už v práci, ale žiaľ nemal by potom kto byť s deťmi najmenšími doma....a jasle z princípu nechceme. A babky, dedkov, tetky a pod nemáme.... Takže asi skús ešte vydržať a manžela povzbudzovať pozitívne, aby si viac veril atď.... hádky nepomôžu ničomu. Toľko môj pohľad. A z komentárov protivných ženských si nič nerob. Každý je individuálny a má rôzne podmienky v každom smere.... držím palce. Snažila by som sa byť mužovi oporou.... drž sa!

22abigail22
21. apr 2023

Môj komentár sa Vám asi nebude páčiť ale som toho názoru, že ste museli vedieť od začiatku vzťahu (ešte len za randenia) aké sny, ciele, ambície má váš muž. Ak ste sa o tom nezaujímali, nekomunikovali o tom, tak tu je teraz výsledok.

A stále máte možnosť sa vzdelávať a kariérne rast vy sama. Ktovie, možno keď pán manžel uvidí ako sa Vám pracovné darí a niečo sa v ňom prebudí aby sa tiež viac snažil. 🤷‍♀️

Ja asi nikdy nepochopím to starodávne zamyslenie žien, že iba muž musí mať vysokú pozíciu, zarábať tisíce a finančné potiahnuť celú domácnosť za každú cenu. 🫣

kvetinka75
21. apr 2023

@22abigail22 ja len k tomu, že musela vedieť o d začiatku, ako na tom on je. Ja som kedysi bola skôr workoholik. Chcela robiť kariéru, aj sa mi darilo. Prišla materská a zrazu sa vo mne niečo zmenilo. Nezáležalo mi tak na kariére. Roky som mala nízky plat ale bolo to zase v prospech rodiny. Mala som prac.dobu do 15 ,30 hod. Voľné víkendy sviatky, žiadna práca doma, žiadne veľké stresy. Ale teraz, keď už nemám malé deti, zase mám možnosť sa niekam posunúť a platovo zlepšiť. Študovať a tak. Ale zase u muža je to asi iné. Asi sa deťom nevenuje toľko ako žena, tak má viac priestoru na postup

sidicek
21. apr 2023

@22abigail22 vám asi ušlo, že potrebuje vyriešiť situáciu teraz , keď im klesne príjem prechodom na RD,nie ho inšpirovať do ďalekej budúcnosti.to jej už môže byť jedno, ak ona bude mať rozbehnutu kariéru, vtedy nech radšej sedí doma a vykryva deti a domácnosť.

karolinakr
21. apr 2023

Z toho mi vychadza, že každa žena je štastna, ked jej chlap ma materskej nosi nižši plat, než by mohol mať..A teraz tu o Červenej Karkulke 🤣

babulkomale
21. apr 2023

@karolinakr 👍😂😂😂

karolinakr
21. apr 2023
nickpick
21. apr 2023

@22abigail22 ludia sa menia, vyvijaju, zivot nie je staticky, vekom ziskavaju ludia skusenosti a zrucnosti, autorkin muz ma 36, ked mal 25 a randil s nou spraval sa urcite inak ako teraz ked su spolu 10 rokov a maju 3 deti, ako mohla pred 10 rokmi vediet ze sa po tych rokoch zasekne a odmietne si zvysit kvalifikaciu aby si zvysil prijem? Uvazujete velmi naivne (ale je tu viac takych diskutujucich), predstavte si seba ze budete 10 rokov v rovnakej praci s rovnakym platom bez premii a moznosti postupu, svet okolo vas sa ekonomicky meni, to co ste kupili za 50 eur pred 5 rokmi uz dnes nekupite, ceny rastu, ak sa zvysuju vydaje a prijmy sa nemenia nebudete sa mat velmi dobre, to je lahka matematika, ak by ste mali 3 deti nerobili by ste si starosti ci im zabezpecite zakladne potreby? dajte si na misku vah potreby deti a na druhu misku vlastnu neschopnost nieco sa naucit (kurz) aby sa vam zvysil plat? ktory clovek sa rozhodne uprednostnit seba ored detmi a rodinou? no bud sebec, alebo bezdetny clovek….alebo clovek zijuci mimo reality…

sasesoe
21. apr 2023

Cim argumentuje muz? Tym, ze sa mu nechce ucit? Aky je to kurz? Lebo ja tam vidim skor ine rizika - moze prist do inej prace, ale nieco tam nebude fungovat ako slubuju - dostane vypoved este v skusobnej alebo viacej nadcasov alebo kolektov zly, proste cokolvek sa moze stat... a potom ani stara praca, ani nova... podpora 6m vo vyske 50%...
Chce to plan B - mozno predsalen zvazit, ze v tomto pripade by siel on na MD, dostane viac penazi a Ty zatial do prace (pridete o RP)... a ak by sa to uchytilo, moze potom este i podporu cerpat (a Ty RP + pracovat)...
Ak sa "boji" ucenia sa na kurz, tak tam ho tiez mozes skusit nejako "podporit" - ci napr tym, ze sa budete ucit spolu /budes ho skusat... alebo mu len na to "vytvoris priestor" pojdete napr na par dni k rodicom/svokrovcom, aby mal pokoj na ucenie (pripadne opacne, on sa k nim pojde ucit...).
Zas ono ucit sa nieco nove nie je vzdy uplne lahke. Ja sa rada ucim, ale teraz s vekom, detmi a dlhou RD mam dost problem so sústredením a musim si davat castejsie pauzy...
Moj tiez niekedy nadava na pracu a mal i lepsiu ponuku, ale radsej nechcel riskovat "isty prijem" kym som ja na RD a sme odkazany len na jeho.. lebo zas az take zle to tam nie je... a aj financne mu to aspon tymi odmenami kompenzuju... ale hlavne ma vela volnosti co sa tyka pracovnej doby - ked potrebujeme riesit nieco s detmi, tak vacsinou si to vie zariadiť, aby mohol (a dorobi neskor al cez vikend)... urcite so to poriadne vykomunukujte a prejdite si vsetly scenare "co ak"..

nickpick
21. apr 2023

este by som rada adresovala moju osobnu skusenost tym diskutujucim, ktore dokola omielaju, ze autorka mala vediet aky je jej muz a neocakavat od neho ze si preboha urobi kurz a zvysi kvalifikaciu….ze ho musi akceptovat aky je a ma zvysit prijem rodiny sama….moj muz je introvert, vzdy bol a beriem ho tak, odkedy sme skoncili skolu je v rovnakej praci, ja som zmenila zamestnavatelov uz x-krat, zila som 2x mimo SK, ucila sa nove jazyky a ziskavala nove pracovne skusenosti (ano robila som aj kurzy)… moj muz sa po narodeni dietata zmenil, zacal karierne stupat, buduje si karieru, ja ho sokovane pozorujem co sa s nim deje, on introvert, skromny, trpezlivy, ktory bol so vsetkym spokojny, a neodvazil sa vypytat si vyssi plat, ano ludia sa menia, menia sa ich ciele pod vplyvom zivotnych udalosti, autorkin muz sa moze hanbit ze si neuvedomuje realitu a ze nechce pre svoju rodinu viac….

kvetinka75
21. apr 2023

@nickpick lenže druhého nedonútiš. Čím viac na neho bude tlačiť, tým viac to môže začať medzi nimi škrípať. Možno toto mali prebrať skôr ako prišlo 3tie dieťa, či on neuvažuje nad zmenou, lepším príjmom, postupom. Museli predsa vedieť, že sa im zvýšia výdavky. Mne by sa tiež nepáčilo, keby ma niekto do niečoho tlačil. to by som mu rovno povedala, choď ty. Ale zase mne by to nedalo, nepokúsiť sa niečo zlepšiť. Išla by som aj do rizika. ale zase pre mňa nebol nikdy problém nájsť si prácu.

number19
21. apr 2023

@autorka Neprinutis ho. Mozes sa s nim hadat kazdy den. On momentalne zivi 5 clennu rodinu a ak sa neciti na risk, tak to celkom chapem.

Je velmi dolezite si zvazit kolko deti chcem mat ja ako osoba s konkretnym muzom - ako osobou, v konkretnych zivotnych podmienkach.

Neviem na co sa stazujes, mas sen, ktory nekoresponduje so skutocnostou.
Mas 3 deti s pre teba nevhodnym chlapom. 1 by bolo pochopitelne ale narobit si 3?

mira0611
21. apr 2023

@stanulienkat preto si myslim, ze by ma štát mal zivit, ked to potrebujem, lebo moj mi strhaju pekne sumy z vyplaty. A ked som bola chora, tak mi lekar povedal, ze ma nebude operovat, kazde 3 mesiace mi spravi biopsiu a ked to nebude lepsie tak mozno po roku ma operovat bude.
Aj ked mu zavolal moj gynekolog a povedal, mu ze mam zle vysledky. Nakonec som musela ist na sukromnu kliniku, kde nechapali, preco ma primar operovat nechcel v statnej!
Moj ex mal pred 10 rokmi, take iste odvody v AT z 1500 euroveho platu, ako som mala ja z minimalnej mzdy. A tam ked si samostatna matka-obcan AT, tak ta stat podpori a podpori aj tvoje dieta.
Ja, si bud zoberiem hypo alebo idem na ulicu, manzel chcel byt za kazdu cenu, na rodicov som sa spolahnut nemohla.

karolinakr
21. apr 2023

@mira0611 toto slovenskej mentalite nevysvetliš, že prečo ked odovzdaš polovicu platu štatu, by ti mal niečo davať..možno adekvatne by to bolo, keby štat nevyplacal davky množstvo ludom nepracujucim cely život, kt.dokonca za svoje ničnerobenie dostanu aj vyšši dochodok ako pracujuci. .Na komentaroch fcb často vidim, že ludia su neprajni a zlomyselní k pracujucim a radi štedro by dotovali toho, kto neodviedol ani cent..V zahraniči to funguje na inych principoch, inak neviem prečo, tam sa to da, u nas nie a s takouto mentalitou sa to tak skoro nezmeni..

kvetinka75
21. apr 2023

@karolinakr aby to bolo spravodlivé, mal by štát niečo dotovať. Napr. ochorieš - lieky zadarmo. Lekárska starostlivosť tiež. Mesačne ide toľko peňazí do poisťovní. Ale keďže u nás je nejaké čierna diera a peniaze zrazu nie sú , tak nie je z čoho. Mnohým ľuďom ktorí sú na tom ozaj zle nie sú vyplácané ID, na ktoré sa aj my skladáme, ale zase kopu ID poberajú takí, ktorí by na to nárok nemali mať ale vedie čo kd e a ako. A takto to je v každej oblasti.

ewhita
21. apr 2023

Žasnem nad tou diskusiou. Niektoré ženy sú fakt ze pi*e. Krajšie slovo na ne nemám. Ja ti úplne rozumiem, tiež mame 3 deti (nech sa sliepky nepohorsuju niesom doma 9r, len 5r). Môj muž si pred 2r zalozil.firmu, pretože v práci zarábal malo. Teraz zarába viac, no stoji ho to veľa času, viac námahy, veľa.sme.do toto investovali, osvedčení a kurzov neviem ani spocitat koľko má...
Nech sa správa ako chlap a nie ako posera a nech zarobi viac , ak sa mu to dá! Čím viac detí, tým viac prace. Aj ty doma predsa peries,umyvas, upratujes, varis, vstavas v noci viac ako keď ste mali 1 dieťa. Aj tvoja domáca práca sa zvysila, stala sa tazsou,narocnejsiou, tak nech sa nad sebou zamysli. Energie, potraviny, všetko ide hore-preco by mal on ostať na tjenistej platovej pozicii?!
Nechápem, ako môže niekto tebe dávať toto za vinu a posielať ta od babetka do prace...+ ja osobne som si hľadala a hľadám pracu popri MD a je to fakt ťažké nájsť, ako privyrobenie si.
Ale.ak je taky, tak sa naozaj vymente. Keď ti skončí MD chod do prace, nech je on na rodicaku a stará sa o všetko, deti, domácnosť,nákupy. A ak bude mať malo € na tie nákupy, posli ho lenivca tiež do roboty🙂

karolinakr
21. apr 2023

@kvetinka75 ked človeku s amputovanou nohou nedali prispevok na auto , teraz si presne nepamätam, reportáž Markíza, lebo môže chodit električkou..ja už fakt nemam slov niekedy ..

kvetinka75
21. apr 2023

@karolinakr škoda reči. Takto to chodí. Ale kadejaký Mudr. je ZŤP + parkovací preukaz

mateson
21. apr 2023
babulkomale
21. apr 2023

@ewhita fakt ja neviem co to tu je za chora mania posielat zeny od deti do prace, akoby to bolo vybehnut na nakup. Nedajboze ked niektora zostane doma prvy rok skolky, ked byva dost deti stale chorych...
Pritom co je to tych par rokov kym su deti male oproti desiatkam, co budeme pracovat do dochodku.
Vzdy som si myslela ze ludia maju deti lebo ich chcu ale na konovi som zistila ze nie vzdy je to tak a pre mnohe zeny su deti ostara od ktorej bezia cim skor do prace za cenu ze dieta cely den nevidia.

mateson
21. apr 2023

Dúfam, že keď pôjde do zamestnania tak si podelia aj ostatné práce. Čiže ak budú chodiť obaja do zamestnania tak nebude upratovať,variť , žehliť, učiť sa s deťmi a všetko ostatné iba ona. Že ju jednoducho toto všetko nebude čakať až príde z roboty

panelacikova
21. apr 2023

@babulkomale je v poriadku, ak žena chce ísť pracovať aj od bábätka, lebo má také možnosti a chce. väčšinou ide o ženy, ktoré majú dobré pozície, alebo môžu pracovať z domu, majú možnosť umiestniť dieťa (starí rodičia, jasle), alebo potom ženy, ktorých existencia vyslovene od toho závisí. mnohé ženy, ktoré pracovať chcú, majú mužov, ktorí sa podieľajú na chode domácnosti a starostlivosti o deti. jednoducho vedia, že neostane všetko na ich pleciach, inak by sa do práce až tak nehrnuli (s výnimkou tých, ktoré majú existenčný problém)

na druhú stranu je v poriadku, ak žena chce ostať s dieťaťom doma. ani autorka nikde neuvádza, žeby nevyžili. len jej vadí, že jej muž sa nevie a nechce "poobracať".
ale ihneď ju tu zvalcovali, akoby bola tá najhoršia manželka na svete. strašné...

kvetinka75
21. apr 2023

@babulkomale lenže dieťa nie je stredobod vesmíru. Ak žena chce ísť pracovať, nech ide. U nás je MD 3 roky. Neviem či ešte nejaká iná krajina má tak dlhú MD. A trpia tým tie deti? Myslím, že v niektorých vyspelejších krajinách sú ľudia šťastnejší, zdravší, deti spokojné a to nie sú ženy toľko doma. Ak sa chce niekto realizovať a je pre neho dôležitá aj práca, nech ide do práce. Nikoho nič do toho ako druhý žije. U nás deti dosť hýčkame a rozmaznávame. Od malička sa im behá okolo zadku a potom majú mnohé ženy s nimi problémy, nezvládajú ich.