icon

Nahradili by ste škodu?

svetluska82
25. apr 2016

Ahojte, prave mi zvonila susedka asi 17 rocna ze moj syn nechtiac kopol loptu jej bratovi asi 10 rocnemu na cestu a preslo ju auto. Ziada kupit novu loptu v hodnote 20e.... TA lopta co mal maly sused bola osarpana, podla mna par generacii stara.....Aj tak mi to pride divne, vsak pri hrach sa stava kadeco...Nahradili by ste ako ziada? Ja som ju poslala domov, nech pridu s rodicmi a ze tu loptu nahradime, no aj tak mi to pride divne, nakolko to nebolo umyselne a ubehlo od toho asi 2 tyzdne. Ako by ste reagovali? dakujem....mam pocit ze kazdy sa chce nabalovat na ucet druhych, v mojom detstve to nik neriesil ak sa praskla lopta jedna, tak doniesol loptu niekto iny.... 😒

svetluska82
autor
25. apr 2016

@maminuska tiez mi to pride nafuknute hned zakonom sa ohanat. Ja len som mala narocny den, svokra po mne sla jak po udenom a ked som je oponovala slusne uz bolo zle, este som ani dvere na byte nezavrela a uz mi klopkala mlada s loptou...Ak by sa nieco stalo nasej lopte ani by som to neriesila....Ale ludia su kadejaki....Synovi decka polamali kopec veci a nikdy mi nenapadlo pytat nahradu skody...Iba v jednom pripade ked mu zub vybili sme boli za rodicmi nech dohovoria dcere a namiesto toho sme boli my sfuknuti ...Takze mna uz nic neprekvapuje, len mam pocit, ze ludia z nas ťažia.... Raz vodu vylial, inokedy drgol a cukriky sa rozleteli po zemi, teraz lopta....furt nieco kupujeme....

sono2
25. apr 2016

@svetluska82 dodala by som loptu adekvátne ako by som uznala za vhodné.

maminuska
25. apr 2016

@svetluska82 ani to nerieš. Počkaj či prídu rodičia a rieš to s nimi.
Vyžadovať po 14 ročnom chlapcovi zodpovednosť na úrovni dospelého človeka , obzvlášť po chlapcovi ktorý je v puberte a mnoho vecí ide pomimo neho , mi príde smiešne . Hovoriť tu o naplnení škody a zákonoch pomaly sa dostaneme k súdu a samotnej exekúcii na účet povinného . 🙂 . Stalo sa, sú to deti .

svetluska82
autor
25. apr 2016

@maminuska podla mna nepridu a mne pride blbe mu teraz ked o tom viem loptu nekupit

maminuska
25. apr 2016

@svetluska82 mne by to blbé neprišlo .

alice107
25. apr 2016

MAMINUSKA ak sa spomina zakon, tak to nemusi byt nafuknute.... pretoze aj lopta moze byt v niektorych pripadoch v ciastke,ktora nie je mala.
ale ale tu ide aj o iny aspekt.ato v ponimani kultivovanosti sposobov.... ci uz id eo malu ci väcsiu skodu,ide o sposb konania...
syn danej pisatelky zatajil,ze nieco niekmu sposbil.to je obraz nie dobrej vychovy.. ci obraz ,ako rodicia maju nastavene zivotne hodnoty....a to prebera ja dieta potom.....

sovica
25. apr 2016

Ja by som sa najprv porozprávala so synom a spýtala sa, aká to bola lopta a keby som náhodou stretla aj toho chlapca, hodila by som rozhovor aj s ním. Podľa toho by som sa zariadila a nejakú podobnú loptu by som kúpila. Nemusí byť vôbec drahá.
Neurobila by som to kvôli rodičom, ani kvôli sestre, ale kvôli tomu chlapcovi a kvôli môjmu dobrému pocitu. Určite by bol chlapček vďačný. A synovi by som možno povedala, že si tých pár eur môže "odrobiť" - myslím tým napr. nejakú pomoc v domácnosti. Spravil to síce neúmyselne, ale škoda sa stala.
...a v neposlednom rade, asi aj váš syn sa zase bude s tou loptou hrať futbal...
Držím palce, aby ste to vyriešili tak, aby ste boli spokojná vy aj tá druhá strana 🙂.

mijo53
25. apr 2016

@maminuska nedá sa? napr. len tak ma napadlo, keď niekto narazí do stojacieho auta pri cúvaní, poškodí auto, utečie, lebo nikto tm nie je a neprizná sa, škoda na zdraví, zrazí človeka a utečie, nemusí ten človek rovno zomrieť a xy iných

stardust
25. apr 2016

@svetluska82 chapem, ze si rozladena, ale vy ste uhradit skodu nikdy nechceli, hoci ste na to mali pravo. Ked v kuse nieco riesite za syna, pohovorte si s nim, ze za skody sa platit musi a je slusne sa porozpravat s poskodenym. Je na nom, ci bude chciet nahradu alebo nie.

Ked tvoj syn znicil loptu, znamena to pre druhu rodinu, ze musia kupit novu loptu. Pre niekoho je lopta zanedbatelna polozka, pre niekoho zase nie...

maminuska
25. apr 2016

@alice107 sama dobre vieš že sa vždy posudzuje konkrétny prípad a tento prípad je taký že hodnota lopty je smiešna.
Nuž čo ti ja viem obraz dobrej výchovy, myslím si že môj syn je vychovaný dobre. Športuje, nefetuje , nefajčí , domov mi nechodí ožratý , klame ako asi každý iný pubiš, a aj známky mi zatají a verím že o takýto zážitok by sa teda so mnou nepodelil . 🙂

anatalia77
25. apr 2016

Tak pozerám,že nám tu nabehla aj sudkyna,aby nás jednoduchších poučila.

maminuska
25. apr 2016

@mijo53 asi mame rozdielne chápanie veľkej škody ..ak opomeniem zdravie človeka, toto ja nepovažujem za veľkú škodu .

sibalka21
25. apr 2016

Uz len koli tomu malemu by som mu asi kupila tu loptu, predsa len bohuzial znicil ju tvoj syncek, uz len aby ten chlapec nebol smutny tak by som mu kupila novu 🙂 Nemusi byt nejaka draha podla mna je jedno, aj tak sa znici :D

mijo53
25. apr 2016

@alice107 áno rozumiem - 2 roky je na uplatnenie škody, ty si asi právnička, ja nie som, a neuvedomila som si, že do 2 rokov to môžeš uplatniť a plniť sa to môže aj neskôr, Ďakujem za upozornenie

alaguema
25. apr 2016

@maminuska ide o princíp, ktorý by 14 ročný chalan už mal mať vštepený, že ak niekomu niečo zničím, tak sa ho snažím odškodniť. Hovorí sa tomu aj ohľaduplnosť. To, že niekto nefetuje, nepije a športuje, z neho ešte dobrého človeka nerobí.

svetluska82
autor
25. apr 2016

@alaguema neviem ci si uz mala pubertiakov doma ale zrejme nie...JA si myslim, ze nie je zle vychovany, proste maly povedal ze mu kupia rodicia moj syn neriesil.....Takze neviem, no....

alaguema
25. apr 2016

@svetluska82 veď netvrdím, že nie je dobre vychovaný, ale tak si myslím ja, že by to mal povedať. Niečo zničil, treba to napraviť. Nejde o nič hrozné, ale ja by som sa s ním o tom určite porozprávala. Nabudúce to môže byť niečo väčšie a on si znova povie, že to nebude riešiť...

maminuska
25. apr 2016

@alaguema možno taký má vštepený princíp ktorý prešiel pubertou v 8 rokoch a za 6 rokov dospel na dospelého človeka. Môžeš svojim deťom vštepovať čo len chceš, puberta je obdobie kedy jedinou tvojou úlohou je ich nezabiť . 🙂 .
To že niekto neprizná odkopnutú loptu ...rozumej hned to nevešia rodičom na nos z neho nevychovaného človeka nerobí , ani z detí ktoré sa vymkli spod kontroly svojich rodičov , to z tých rodičov nerobí neschopných rodičov.

bajana
25. apr 2016

Ja by som povedala, ze.mlada potrebuje prachy na cigy, tak to skusa 😉 kupila by som podobnu loptu, urcite by som jej nedala do ruky 20 ecok.

alaguema
25. apr 2016

@maminuska ale veď nikdy nič také netvrdím. Netreba si hneď domýšľať dovetky. Napísala som, že by som s ním o tom hovorila, o tom, že to mal povedať. Veď má 14, nie 24. Také veci ešte rieši doma s rodičmi. Nie preto, že by som chcela mať pod kontrolou každý jeho krok, ale keď urobí prúser, aby mi to povedal.

mijo53
25. apr 2016

@anatalia77 ja som napríklad rada, že ma alice 107 opravila, prečo sa hneď považuješ za jednoduchšiu, veď každý sa vyzná v niečom inom, v iných veciach je dobrý, odborník ap., ja tiež nie som právnička, a rada sa dám poučiť

mijo53
25. apr 2016

@maminuska neber to tak osobne, tu bolo niekoľko žien, ktoré hovorili, že by nekúpili novú loptu a druhá skupina, ktorá hovorí, že akúkoľvek škodu treba nahradiť a bodka

maminuska
25. apr 2016

@alaguema no možno to nepovažoval za pruser, ani ja by som to nepovažovala za prúser.

maminuska
25. apr 2016

@mijo53 prečo by som to mala brat osobne ? 🙂 . Nemám dôvod.
Mňa len udivuje kam sa dokáže dohnať jedna lopta.

stella333
25. apr 2016

@svetluska82 No mozno mu rodicia nekupili novu a sestre ho bolo luto tak to prisla riesit. Ja by som tu loptu kupila koli tomu chlapcovi, zrejme sa teraz nema s cim hrat, najma teda ak ti syn este aj potrvrdil jej verziu. Tiez som z tych co si nenarokuju nahradu a ze som uz parkrat bola riadne vytocena, najma ked synovi este v mensom veku znicili hracky na ihrisku a ku skode sa nikto nepriznaval, syn to oplakal a ja som musela zhanat novu.

loginexistuje
25. apr 2016

Kupila by som novu loptu a synovi dohovorila a nech mu ju odnesie. Proste by som urobila len to co by som cakala od druhych ak by sa to stalo nasej hracke.

Urobila by som to automaticky tak ako som to urobila ak syn niekomu nieco hoci neumyselne poskodi v skole... uz sme kupovali takto zopar veci... pride mi to normalne ...

Tazko posudit ci je to velka ci mala skoda pre toho chlapca ... ak to bola jeho jedina lopta tak to moze vnimat ako velku stratu a najma ak mu rodicia nekupia inu

fuska
25. apr 2016

Nechapem, co zo syna robite hulvata, co zatajuje pred rodicmi, ze niekomu nieco znicil. jasne bolo napisane, ze sa s poskodenym chlapcom rozpraval a ten mu povedal, ze ziadnu loptu kupovat nemusi. Naco by to vesal matke na nos, ked si to medzi sebou vyriesili? Osobne by som ale loptu kupila, nie drahu, nie detsku, taku klasicku neprofesionalnu futbalku a po synovi poslala chlapcovi. Syn by sa mal financne podielat. Aspon ciastocne.

mijo53
25. apr 2016

@maminuska teraz je to len jedna lopta, na budúce to môže byť niečo iné, v oveľa väčšej hodnote

poviem ti jeden prípad výchovy pubertiakov, úplne z iného súdka. Išla som raz po chodníku a pri dome stáli známi - otec so synom v puberte a možno ešte aj mladší. S otcom sme si pozdravili ahoj a syn nič. Otec naňho, bež dopredu, bež dopredu, vôbec som nepochopila prečo, syn ma predbehol, otočil sa, išiel oproti mne a pozdravil - dobrý deň, tak sa vychovávajú deti, od vtedy zdraví naďaleko

sam2
25. apr 2016

No mna len udivuje, ze sa tu vytahuju zakony a premlcania a co este? Nemal by ich chlapec sediet do basy??? Akoze zeny neblaznite. Ved to je na smiech. Ako fakt... A co to ma s dobrou vychovou? Deti sa hrali a stala sa nehoda... Pre dieta to nie je take podstatne a nepovazuje to za take dolezite aby to oznamoval doma..... A hned ste z neho spravili chlapca hodneho do napravno vychovneho ustavu, lebo co z neho vyrastie ked zataji takuto vec... V buducnosti zataji asi vrazdu nie? 😂😂😂😂😂😂 Boze to kam tento svet dospel? Ked som ja bola decko bezne lopty pocas hry praskali, zlomili sa formocky, kociky, babikam ruky. A??? Mne raz kamaratka vramci hry rozbila hlavu..., v dnesnej dobe by ju rodicia zalovali za ublizenie na zdravy ako tak citam.... Normalne neviem ci sa mam smiat alebo plakat....

svetluska82
autor
25. apr 2016

@sam2 no ved o tomto hovorim, ze vsetko sa zvelicuje....Kvoli jednej lopte robis cirkus, vsak nebolo to naschval...Ja len dufam, ze o mesiac nezazvonia a nebudu chciet pre zmenu inú nahradu skody, aby potom umelo nestriehli a sused casom komplet vymenene hracky za nove 🙂 ale to asi prehanam, aj ked v dnesnej dobe aj to je mozne