icon

Nahradili by ste škodu?

svetluska82
25. apr 2016

Ahojte, prave mi zvonila susedka asi 17 rocna ze moj syn nechtiac kopol loptu jej bratovi asi 10 rocnemu na cestu a preslo ju auto. Ziada kupit novu loptu v hodnote 20e.... TA lopta co mal maly sused bola osarpana, podla mna par generacii stara.....Aj tak mi to pride divne, vsak pri hrach sa stava kadeco...Nahradili by ste ako ziada? Ja som ju poslala domov, nech pridu s rodicmi a ze tu loptu nahradime, no aj tak mi to pride divne, nakolko to nebolo umyselne a ubehlo od toho asi 2 tyzdne. Ako by ste reagovali? dakujem....mam pocit ze kazdy sa chce nabalovat na ucet druhych, v mojom detstve to nik neriesil ak sa praskla lopta jedna, tak doniesol loptu niekto iny.... 😒

mihula
26. apr 2016

@svetluska82 ja by som to tiez riesila z rodicmi a mladu by som vypoklonkovala z domu.Ale...ak mam nieco kupit a moj syn to pokazil,alebo sposobil skodu,chcela by som staru doniest a ukazat a od toho by som sa odrazila.Ak by mi nic nedoniesli,ani by som sa nebavila

ivett1
26. apr 2016

@svetluska82 tak pouč deti, nech ti takéto "priekaky" hlásia hneď 🙂 a potom budeš pripravená reagovať ...
keby si vedela, čo sa stalo, tak by si mladej mohla hneď povedať, že veď chalani sa dohodli, že nič netreba riešiť ...
PS: inak u nás je samozrejmé, že by sme mu kúpili alebo dali našu futbalku ... je to slušnosť ... a chápem aj tú mladú - skrátka sa jej nezdalo, že to jej brat takto odbil a teraz si bude musieť kúpiť loptu on ... rodičom to určite nepovedali ...

nerozumiem tým zvláštnym príspevkom, že veď sú to deti, stalo sa to v rámci hry nechtiac ...ako ...veď väčšinou sa stávajú takéto "nehody" LEN v rámci hry ... napr.našim nedávno susedka - kamoška pokazila vysielačky (jedna padla na zem a zlomila sa anténa...), tak nám jej mamina bez nejakého vypytovania doniesla nové - také isté... a my sme im "zrušili" prednú brzdu na bicykli cca pred rokom (malý niečo naťahovať a roztrhol lanko-možno už bolo aj "načaté", ale neriešili sme), tak sme prehodili z nášho bicykla funkčnú a hlavne úplne novú prednú brzdu ...neriešila som, že je bike používaný, alebo nie ...

@svetluska82 ... takže záver ...nech ti deti radšej všetko hlásia a predídeš trapasom a nedorozumeniam🙂 😉

svetluska82
autor
26. apr 2016

@ivett1 no mne kolegyna pokazila taku hru lovec duchov....pistole uplne dolamane so slovami ze to uz take bolo a vobec neriesila dalej...hra bola draha a ja som nedostala ziadnu nahradu...preto mi pride smiesne ze niekto ries loptu

emulienka99
26. apr 2016

zožeň si loptu rovnako ošarpanú a poskytni im ju ako náhradu za ich prasknutú ošarpanú. A rieš to s rodičmi a nie jeho sestrou aj keď 17 ročnou.

slnecnica174
26. apr 2016

@svetluska82 To je nejaka socialne slaba rodina, ze nemaju na loptu, ci ako? 😕

svetluska82
autor
26. apr 2016

@slnecnica174 neviem...byvame kratko v tom panelaku .

loginexistuje
26. apr 2016

@svetluska82 a teba ta pokazena hra vobec nestvala? Ja by som takej kolegyni nepozicala uz ani ceruzku.
Podla mna je to elementarna slusnost ale teda evidentne ty hladas odobrenie na to aby si mu tu loptu nenahradila tak co riesis ... sak nedaj nic a hotovo.

A loptu nech berie na hranie tvoj syn von.

suem
26. apr 2016

@svetluska82 Ked si predstavim, ze by moji rodicia a okoliti susedia riesili co deti na ulici pri hre znicili nic ine by nerobili. 😀 Ale na MK sa uz paragrafy vytahuju, co je hlupost, lebo pri tak zanedbatelnej financnej ciastke by ziaden urad ani sud nekonal. Matky myslitelky sa ale prejavili 🙂

@svetluska82 Prajem ti vela stastia a nervov v prichadzajucom letnom obdobi, kedy budu deti stale spolu vonku.

svetluska82
autor
26. apr 2016

@loginexistuje neman problen loptu kupit..dnes po praci im ju zanesiem..zaskocil ma len ich pristup a to ze niekto riesi taku banalitu

svetluska82
autor
26. apr 2016

Myslim ze ludskost a tolerancia sa uplne vytratila

0silvia0
26. apr 2016

@svetluska82 buď rada, že sa tu nezačalo riešiť, prečo sa 14-ročný hrá futbal s deckami a prečo už nechodí za frajerkami 😎 lebo povyťahovalo sa tu už čokoľvek 😒

elise
26. apr 2016

@svetluska82 ked knim pojdes v klude im povedz co si chlapci povedali, ze ta zarazilo ako ich dcera na teba vyskocila, ale ze ta to mrzi, ze ma ich syn znicenu loptu. Uvidis reakciu myslim ze to dopadne dobre 😉

slnecnica174
26. apr 2016

@svetluska82 Ak nemaju tych 20eciek na novu loptu tak by som tam naklusala s novou loptou. Inac by som taketo prkotiny neriesila. Kebyze sa jedna o nejaku hodnotnu vec, pripadne o fyzicku ujmu na zdravi je to o inom.

suem
26. apr 2016

@svetluska82 ked uz si sa rozhodla loptu kupit, zavolaj si mladu a pred rodicmi jej povedz, ze si nekupila loptu za tu staru, ale preto aby sa mal chlapec s cim hrat. A ak mienia takym sposobom riesit kazdu prkotinu, nech si najde ineho kamarata na hranie, nie tvojho syna. Ze viac nic co pri hre znicia, poskodia kupovat nebudes. Nech vedia pre buducnost. 🙂 Som zvedava ako budu reagovat.

mijo53
26. apr 2016

@suem nechce sa mi už na to reagovať, ale musím, lebo poniektoré, čo ste sa samé označili za "jednoduchšie" ste stále nepochopili podstatu. Určite nikto by nedal žalobu na súd pre prasknutú loptu, ale keď nerozumieš prečo treba nahradiť škodu, tak to bolo vysvetlené, že preto, lebo to tak hovorí zákon a zákon to sú samé paragrafy

mb269
26. apr 2016

kupila by som novu loptu a vybavene

mircalla
26. apr 2016

@mijo53 neprehanas to trochu?
@svetluska82 kus nejaku podobnu loptu na bazari a mas pokoj. uz som pisala, ze kamoskin syn nam zlomil nesetrnym zaobchadzanim motorku - myslim, ze story s loptou bola skor zhoda nahod
Bola som trochu nahnevana, mamicka odignorovala, dalej som neriesila.
Za seba ti poviem - poskytla by som nahradu - ale nie novu za 20 eur, adekvatnu nahradu. Sama by som sa vsak nikdy neznizila k tomu, ze by som tie peniaze za loptu ci novu loptu sla v tejto konkretnej situacii pytat. Inak ma napadlo, ze rodicom to bolo trapne, tak poslali tu dceru...kludne mozne

0silvia0
26. apr 2016

@svetluska82 ale nevytratila, ale každý to máme inak nastavené... Pre jedneho je to "len" lopta, nehodná akéhokoľvek riešenia, pre iných je to "až" lopta, ktorej zničenie treba okamžite bezodkladne poriešiť...
Môj prístup by bol asi takýto: ak by sa to stalo môjmu decku, poviem mu, tak ti treba, mal si sa hrať tam, kde sa lopta neodkopne pod auto a ďalej by som neriešila, kto čo prečo mu ju kam kopol. Ak by môj syn bol na mieste tvojho syna a dozvedela by som sa o tom, spýtala by som sa, či si žiadajú náhradu a predpokladala by som, že druhá strana nad tým mávne rukou (ako by som to urobila ja). Ak by predsa žiadali náhradu, tak by som kúpila a po synovi poslala. Ďalej by som neriešila...

suem
26. apr 2016

@mijo53 V paragrafoch sa orientujem viac ako dobre, preto by mi nenapadlo nikdy v spojitosti s loptou v hodnote cca 5Eur nieco take vytahovat. Ty budes jednoducha az velmi, ked ta bavi a mas cas dokola riesit taku hlupost. 😀

marinablue
26. apr 2016

@suem A čo ak tá lopta predsa len mala hodnotu tých 20 Euro, lebo presne 20 Eur pýtala sestra toho brata za loptu. Kde si ty vzala tých 5 Eur to neviem.

eeffka
26. apr 2016

@marinablue futbalove lopty stoja od 5-25eur, tie su pomaly profi takze istoze sa chlapec na dvore s takou nebude hrat
kupila by som tak za 8e a zostavam s pozravom
http://www.sportisimo.sk/futbalove-lopty/#riade...

suem
26. apr 2016

@marinablue čítaj vyssie, bola to obycajna stara osuchana lopta. Viac reagovat dokola na to iste nebudem, nemam na to ani cas ani chut. Pockam na reakciu
@svetluska82 ako to skoncilo.

ivett1
26. apr 2016

@svetluska82 no, ja by som od tej kolegyne tú hru chcela ...btw máme ju doma+dokupovali sme pištoľ, takže mám predstavu koľko stojí ...a ...nedá mi...to čo máš za kolegyňu?! ... je normálna?...

mijo53
26. apr 2016

@suem čas mám, to máš pravdu, ale jednoduchá nie som, len mám veľmi rada spravodlivosť

ivett1
26. apr 2016

@svetluska82 inak tiež mi napadlo to, čo aj iným...že či to nie je sociálne slabšia rodina alebo či nebola tá lopta z nejakej limitovanej série ...
u nás v rodine sa hrá futbal ja neviem odkedy (ešte aj ja som do tých 12tich hrala🙂) a toto, čo si riešila ty, sme u nás riešili veľakrát (zničili sme kopec futbaliek - televíziek a čo ja viem ako sa ešte volali , kožených kvalitných a dobre si pamätám ako chodili chalani nasr..í, keď im niekto zničil loptu alebo oni niekomu - lebo ju museli zháňať - ešte po známosti alebo platiť z vlastných úspor - vtedy sme nedostávali vreckové, ale len príležitostne peniaze ako darček na meniny alebo narodky...)......takže mne to príde normálne...lopta za loptu...🙂
PS: tú mladú by som fakt neriešila, len by som ju upozornila, že peniaze nedostane, ale jej brat dostane loptu ...
aj tak mi to stále pripadá tak, že sa rozhodla "robiť" poriadky namiesto brata, ktorému to fakt asi bolo jedno ... veď sama uvidíš, ke´d im tú loptu donesieš ...som zvedavá, čo na to budú hovoriť rodičia ... daj to len im🙂

svetluska82
autor
26. apr 2016

@ivett1 dufam ze rodicov zozeniem...aj ked otca asi nemaju ....zije tam kopec ludi neviem kto ku komu patri..

ivett1
26. apr 2016

@svetluska82 tak ti držím palce... veď potom nám sem napíš, čo vlastne bolo vo veci ...😉

roxi
26. apr 2016

@svetluska82 sestra sa asi len snaží pomôcť bratovi, ten možno nemá odvahu prísť sám, píšeš, že žiada, aby si kúpila loptu, nežiada peniaze, žiada loptu, takže im ide skutočne o loptu. Ja by som ju nahradila a porozprávala sa so synom, aby mi povedal, keď sa niečo podobné stane. Je divné, že to nespomenul. Pre vás je možno kúpa lopty zanedbateľná položka, ale pre nich zrejme nie, veď, píšeš, že ich v jednej domácnosti žije veľa, môžu mať finančné problémy a ten chlapec by sa už k lopte nikdy nedostal, nemali by mu ju za čo kúpiť. On nemal problém, podelil sa so svojou loptou aj s inými deťmi, ale tebe je zaťažko mu kúpiť loptu, napriek tomu, že tvoj syn mu ju i keď nechtiac zničil a je viac než isté, že sa s ňou bude i naďalej hrávať. Príde mi to čudné.

Ja by som náhradu pri poškodení našej veci nechcela, ale pri spôsobení škody mojimi deťmi, by som ju automaticky poskytla. Je to slušnosť.

stella333
26. apr 2016

@svetluska82 No mne spravanie tvojej kolegyne nepride normalne, osobne by som uz takemu cloveku nic nepozicala. To ako ked si poziciam auto a naburam tak smola, spotrebny material, bolo stare, osuchane? Sice ide len o hracky, ale pre deti maju cenu ako pre dospelych to auto a navyse snad sa neodvija hodnota len od penazi, to pre niekoho aj 20 eur moze byt vela a pre ineho aj to auto moze byt nic.

roxi
26. apr 2016

@svetluska82 podľa tvojho popisu, ide o sociálne slabšiu rodinu a ty sa čuduješ, že deti chcú nahradiť loptu? Ich mama sa možno nechce strápňovať, tak o náhradu žiadať nebude a deti si musia poradiť samé. Sestra nezvolila vhodný tón, ale zrejme ju štve ich situácia a to, že ak chce pomôcť bratovi, musí za neho bojovať ona. Zrejme to nemajú ľahké, ale z tvojho pohľadu sú oni zlí, lebo si dovolila prísť za tebou a ty hneď predpokladáš, že budú chcieť niečo aj nabudúce. Na základe čoho si to myslíš, veď nechcú nič, len náhradu škody. Je to smutné, že ľudia, čo nie sú soc. slabší majú problém nahradiť škodu dieťaťu, ktorému ju spôsobili a ešte ho budú očierňovať. Pričom chlapec nemal problém požičať svoju loptu aj iným deťom.