icon

Nahradili by ste škodu?

svetluska82
25. apr 2016

Ahojte, prave mi zvonila susedka asi 17 rocna ze moj syn nechtiac kopol loptu jej bratovi asi 10 rocnemu na cestu a preslo ju auto. Ziada kupit novu loptu v hodnote 20e.... TA lopta co mal maly sused bola osarpana, podla mna par generacii stara.....Aj tak mi to pride divne, vsak pri hrach sa stava kadeco...Nahradili by ste ako ziada? Ja som ju poslala domov, nech pridu s rodicmi a ze tu loptu nahradime, no aj tak mi to pride divne, nakolko to nebolo umyselne a ubehlo od toho asi 2 tyzdne. Ako by ste reagovali? dakujem....mam pocit ze kazdy sa chce nabalovat na ucet druhych, v mojom detstve to nik neriesil ak sa praskla lopta jedna, tak doniesol loptu niekto iny.... 😒

Strana
z7
moni73
26. apr 2016

@roxi 100% suhlas

stella333
26. apr 2016

@roxi Presne. A najlepsie na tom je, ze ked dieta nepozicia hracku je lakome, ked mu ju niekto znici, no co ved lacne, spotrebny material, atd. Ach jaj. Moje deti presne preto skoncili s poziciavanim. My nastastie nie sme na tom tak aby som skody vymahala, najma ak to deti urobia neumyselne, ale na druhej strane ak by moje dieta nieco znicilo automaticky ponuknem skodu uhradit, ci hracku nahradit, niekto na tom naozaj moze byt tak, ze nema na novu.

lubiss
26. apr 2016

mlada asi potrebuje na cigarety :DD

majaxy
26. apr 2016

Alebo mladá nevedela počúvať už plač brata....Rozhodla sa riešiť to spôsobom pubertálnej dievčiny, ked to neriešili rodičia...

irusa
26. apr 2016

zase loptu za 20 e nemusíš kupovať..ved také futbalky majú za 6e v Kauflande..ja by som kúpila

svetluska82
autor
26. apr 2016

@irusa tak lopta kupena, uz len ist zaniest....zatial nie su doma..Kupila som v sportovom za 10e

svetluska82
autor
26. apr 2016

Bola som zaniest loptu .Najprv matka odmietala prist k dveram lebo ze to zacala riesit dcera, tak nech si to ide doriesit. Potom tvrdili ze im o loptu nejde ale o to ze:1. syn mu loptu slubil a slub nedodrzal, ze nemal mu nic slubit
2. vraj sa malemu prestal syn zdravit.
3. ze syn loptu nedoniesol sam

Loptu nakoniec zobrala, ale par krat zopakovala, ze im o to neslo, ale o princip ze syn nemal mu slubovat...Tak neviem mam zmiesane pocity

loginexistuje
26. apr 2016

@svetluska82 no tak skus sa porozpravat so synom ako to bolo

elise
26. apr 2016

@svetluska82 aspon vies co sa deje u nich ako to vnima ten chlapec a jeho rodina. Spravila si vsetko co si mohla👍zo svojim synom dories sluby a plnenie a ako si situaciu vnimala ty, ako to dopadlo a co v buducnosti od neho ocakavas.

svetluska82
autor
26. apr 2016

@elise len ma mrzi ze nebola matka spokojna...MAly ano 🙂

elise
26. apr 2016

@svetluska82 matku neries dieta je stastne a to hovori za vsetko, dnes si mu spravila krasny den.😊

0silvia0
26. apr 2016

@svetluska82 tak nakoniec musíš vec doriešiť skôr doma ako u susedov... ale je to situácia, na ktorej sa tvoj syn môže do života veľa naučiť, takže nemaj z toho nejaké zlé pocity, aj takéto sa stáva, takže podebatuj so synom, uvidíš, ako sa k tomu postaví on...
je pravda, že ak fakt sľúbil, mal sľub dodržať a nezdravenie sa tiež nie je šťastné riešenie a fakt loptu mal priniesť on ak sľúbil, jednoducho mal si to poriešiť všetko on...

ivett1
27. apr 2016

@svetluska82 urobila si, čo by som urobila aj ja ... akurát, že by som im vysvetlila, že aj tebe ide o princíp, ale že ich syn povedal, že loptu nechce, že sa tak s tvojím synom dohodli a preto tvoj syn nič neriešil ....a že to chceš uzavrieť ... pri tej "odovzdávke" lopty mali byť obaja chalani, aby ste všetci spolu zistili ako to bolo ...😉

lebo možno sa aj preto sa na neho tvoj syn hnevá a nezdraví ho, keď mu chalan povedal na dvore jedno-že nechce náhradu a zrazu príde jeho sestra a chce od neho loptu ...

ale , ak by to bola pravda, čo tvrdili susedia, že mu syn loptu sľúbil a nedal a teraz sa mu dokonca nezdraví ...tak by som urobila iný krátky proces 😠 ... viem, že deti "zahmlievajú" pokiaľ to ide, ale skôr či neskôr sa dozvieš pravdu ... ja som naše naučila, že je lepšie vždy mi všetko povedať, aby sme to mohli riešiť hneď lebo čím neskôr, tým väčšie následky to môže mať ...

mircalla
27. apr 2016

@svetluska82 bohvie ako to bolo s tym zdravenim a slubmi atd
Urobila si spravnu vec. Ja ale nechapem, ze jedna rodina (poskodeni) robia z tohto taku dramu, ja by som sa k tomu zobraniu penazi za loptu ci novej lopty neznizila a bola som v situacii, kedy bola vec dokonca poskodena umyselne, nie zhodou blbych nahod

stella333
27. apr 2016

@svetluska82 No asi by fakt bolo dobre poucit syna do buducna, nech ti o takych veciach hovori. Aj ked on to mozno povazoval za vybavene, zrejme ten chlapec a jeho rodina nie.

moonlight1210
27. apr 2016

@svetluska82 daj rozhovor so synom o tom, ze dovera doma musi byt a taketo veci by ti mal priznat, alebo ta o nich aspon informovat (ze co sa stalo, aj keby to nemalo dalsie dosledky). lebo si moze narobit zbytocne neprijemnosti. a aj vam vsetkym nechtiac.
skus mu uviest nejake priklady, kam nepriznane veci mozu az zajst, najlepsie na veciach, co sam zaziva. vtedy si to najlahsie predstavi a pochopi, lebo mu to bude blizke.
(u nas pomaha to, ze ked sa bezne denne bavime o kamosoch, o skole, tak potom pouzijem nejaky priklad z toho. napríklad detom pripomeniem, ako mi hovorili, ze spoluziak im ukrivdil. ze nech si spomenu, ako sa vtedy citili a uvedomia si, ako sa teraz citi ten niekto, komu oni teraz ukrivdili.)

u nas zatial plati rozpravkove pravidlo: ak zodvihnes zlatu podkovu, bude zle. ak nezodvihnes, bude este horsie.
teda v preklade: ak sa mi priznas s niecim zlym, co si urobil, tak sa mozno nahnevam, ale budeme to riesit. ale ak mi to zatajis a ja na to pridem sama, tak budem naozaj velmi zla!

zatial mi deti vsetko priznaju sice neochotne (maminka, ty sa budes hnevat, ...), ale na rovinu a dobrovolne. s kym sa pobili, pohadali, zadarilo sa im pouzit sproste slovo, co sa im znicilo, oni znicili niekomu, zle znamky, poznamky,...
a ja sa zase snazim zachovat chladnu hlavu, aby sa nezacali bat mi vsetko hned priznat. 🙂

adkoalauri
27. apr 2016

@mircalla ale ja zasa nechápem, prečo by si nemala nárokovať škodu? Ty požičiaš niekomu svoju drahú hru, oni ti ju zničia a ty to neriešiš. A čo keď tvojmu dieťaťu rozstrihajú, počarbajú napr. tašku v škole, tak čo? Ukradnú mu telefón... Necháš to tak? Nebudeš to riešiť? Lebo je to "znižovanie sa"? Tak potom asi máš veľa peňazí... Alebo budeš sa hnevať na dieťa, lebo si nedával pozor na veci? Odo mňa by tvoja dotyčná kolegyňa už v živote nič nedostala. U nás syn rozbil sesternici na dvore malé zvieratá zo sádry a moja slušnosť mi kázala kúpiť novú. Aj keď hneď povedali, že to nové nebolo, aby som si z toho nič nerobila ale dostali novú. Položila som to na miesto rozbitého a hotovo.. A deťom som vysvetlila, že ak sa niečo také stane, má sa to napraviť a po 2. keď si nebudú vážiť cudzie veci a budú poškodzovať tak ja budem musieť kupovať cudzím deťom nové hračky a oni budú mať o to menej zmrzlín.

adkoalauri
27. apr 2016

@mircalla A ešte jedna vec. Môj manžel podniká a do minulého roka všetci zamestnanci mali spoločné náradia, kosačky, krovinorezy, autá atď. A manžel len na to robil, aby stále dával opravovať veci, kupoval nové náradia, lebo sa strácali, rozkradli všetko, čo mohli, na autách bolo vždy niečo pokazené - samozrejme nikdy sa nevedel dopátrať k tomu, čo sa komu kedy stalo atď. Odkedy majú na papieri, že sú za to zodpovední, zázrakom sa veci nestrácajú, všetci majú v plechových skrinkách zavreté veci, nemenia sa, nekupujú sa zbytočne a konečne aj niečo vie zarobiť. A o poriadku , čo majú teraz, sa mu ani nesnívalo 🙂

mircalla
27. apr 2016

@adkoalauri nie, loptu by som neriesila na ich mieste. neriesila by som vec za par eur a uz som pisala, ze sa nam to stalo, ze nam daco znicili.

jasne som sa asi 3 krat vyjadrila, ze by som ja sama nahradu poskytla, kebyze to urobime my, aj som tak poradila zakladatelke - pytat by som si odklodne pri veci za par euro nesla, nemienim sa stvrty krat opakovat.

Citas moje prispevky - ci len rypes bez citania?

adkoalauri
27. apr 2016

@mircalla Len si protiročíš! Loptu a veci do pár € by si neriešila a sama si písala, že si nepítala odškodné, aj keď vám zničili drahú vec. Takže koniec koncov to neriešiš! A ešte jedna vec: príspevky čítam a vyjadrujem sa na hocikoho názor slušne!!!

mircalla
27. apr 2016

@adkoalauri ta motorka mala hodnotu par euro , bola to pouzivana plastova motorka pre najmensich, v draciku je nova tusim za 12 eur
to, ze to bola draha vec tvrdis ty, nic take som tu vobec nespomenula, prosim ta nevymyslaj si

a isteze ide aj o to, co to je a ako sa to stalo - ked tvojmu dietatu prasknu balon alebo plastovu formicku, ides si tiez pytat nahradu skody?

asi to posudzujem inak, ako ked by mojmu synovi niekto znicil drahu vec....
a tiez by zavazilo, ci to bolo umyselne alebo nahoda pri hre. v tejto situacii by som sa miesto poskodenych kaslala na to. nemiemim riesit kazdu prkotinu za par eur. Ak by si si ty sla tie peniaze ziadat, to je tvoja vec, ja komunikujem so zakladatelkou a ani nespochybnujem tvoje nazory

Strana
z7