Najedovala ma stará mama
Ahojte žienky, nejdem si sem po radu ani nič také.. Potrebujem sa len vyrozprávať... Potrebujem zo seba dostať to čo ma ťaží. Nasrala ma stará mama. moja stará mama. Bývame blízko nej, bola som so synom u nej na návšteve. Nechala si okuliare na gauči pod novinami. Môj malý (1,5ročný) vyliezol na gauč, a nejak sa mu tie okuliare podarilo rozbiť. Ospravedlnila som sa. Nebolo to veď naschvál. Bola to aj jej chyba, že ich mala pod novinami. No a včera prišla ku nám a doniesla mi bloček, že jej mám tie okuliare zaplatiť 37 eur. Skoro som padla na riť. Dobre vie, že sme mladá rodina, ja na materskej a vie, že tých 37 eur nám bude chýbať. Ale pýta ich. Tak som jej ich nasratá dala. Keď som to povedala manželovi, ten dostal nervy. Akože vieme, že to dolámal náš syn. Ale stará mama akosi zabudla na to, že vždy keď potrebuje zaviesť do obchodu, do kostola, k lekárovi, vždy ju autom zavezieme. A ona vždy povie len Pán Boh zaplať. Ešte ani raz nám nedala ani euro na benzín, ja neviem či si myslí, že sa ten benzín v aute sám objavuje, alebo čo. Pritom má peňazí jak nasratých. Ako sa hovorí plnú kasňu peňazí. Normálne som nasratá, a pritom som jediná vnučka, môj syn jediný pravnuk a ona takto.
@magmolatus ale mi to rozoberame konkretne tento pripad, kde babka ma dost penazi, takze nebudeme polemizovat, ako nasi dochodcovia tazko ziju, ze?
@takitka podla mna absolutne nejde o tych 37 eur, ale o vas vzajomny vztah. vsetci, co uz starych rodicov, s ktorymi mali vyborny vztah, nemaju (ako aj ja) ti napisali, ze by jej 37 eur dali a este kupili aj nove okuliare. bez ohladu na to, ci ste zacinajuca rodina alebo aka. je zbytocne polemizovat, ako by si sa spravala v obchode, keby syn rozbil nieco a chceli by to uhradit. je zbytocne pisat, ze tvoje dieta, tvoja zodpovednost. je zbytocne pisat, ze vlastna babka sa pravdepodobne o teba starala, ked si bola mala, a tiez investovala aj peniaze.... je to zbytocne, lebo si myslim, ze vas vztah nie je dobry. a nebude ani ked jej zaplatis. v rodine "ukrivdenost" nema niesto.
takéto veci sa prepačujú a nechodí sa s bločkom!!!!!!!!!!!!
tak ona ta babka na tom svoj podiel urcitym sposobom mala tiez, vynit len to dieta ked si ona necha okuliare pod novinami a pritom vie ze tam pride prcek co vsade leze je minimalne rizikove 😀
@mamulka211 Či má dosť alebo nie... Sú to jej financie. Ona nie je povinná dopovať vnúčence. Nie je to jej povinnosť.
Poznám veľa prípadov, kde rodičia pomáhajú finančne detom a ked sa rodič zamieša do financií detí, a povie im, že toto a toto robia zle, tak sú velice odutý ako si to dovolili a pritom si prídu oni pýtať peniaze.
Alebo dokonca už som sa stretol aj so situaciou citujem "Mama predala pozemok za 20 tis, prečo mi ich nedala aby som si vyplatil hypoteku".
Rodič má dieťa vychodať pokial mu to zákon prikazuje, čo je potom je už len dobrovolné.
Precitala som si par reakcii..no mam dost. To myslite vazne, ze si ma od babky pytat na benzin? tieto riadky ma este viac motivuju k tomu, aby som viedla deti k pomoci starsim. Kazda babka,dedko ma maniere, zlozvyky a kadeco ale toto si nezasluzia. A je uplne jedno za akych okolnosti sa okuliare rozbili (starsi clovek uz nedokaze predvidat, aha pride pravnuca, schovam vsetko rozbitne, zaistim..mozno ani netusila kde okuliare zapatrosila). Babke by som navrhla uhradu skody aj ked to bola trochu nestastna nahoda. Druha vec je, ci by ju babka prijala alebo nie. Vsetky co ste na babku take tvrde, predstavte si ze ked budete dochodkyne a vase deti alebo vnuci vas budu rozvazat po lekaroch, budu od vas pytat peniaze na benzin. Lebo budu, ak uvidia ze aj vy to tak robite. Nechce sa mi verit,ze tuto radu myslite vazne. Pochybujem ze to praktizujete.
@magmolatus v tom pripade teda suhlasis, ze oni si maju pravo vypytat od starkej peniaze, ked ju rozvazaju na svojom aute, ano?
@mmooly prepáčia sa veci za 5 €. Starká si veci ráta isto na koruny - 37 € je skoro 1200 SK - a to by malokto teda prepacil, keby sme este platili korunami. Dalo sa to urobit inac, taktnejsie, ale vnucka sa nema preco stazovat. Ze ma starka penazi? Nevieme kolko, nevieme aky ma dochodok, mozno si (ako byva u nas folklor) spori na pohreb a pomnik .... Ja mam okuliare za 120 €, a nie su teda najdrahsie. Keby mi ich niekto rozbil, asi by som cakala aspon ponuku na nejaku refundaciu. Rovnako by som urobila ja. Ked nieco poskodim, tak sa to snazim napravit.
na druhej strane treba starkejpripomenut, ze okuliare sa neodkladaju na gauc, ale na stol. A malemu vysvetlit, ze sa ma pozerat, kam stupa.
@ukulela jezis maria malemu vysvetlit ked niekam stupa, on ma 1,5 roka....nemali by ho poslat zarobit na tie okuliare?
@mamulka211 vies, nemame komplexny pohlad, nevieme, kolko krat a ako im starka pomohla, mozno im tiez kedy tedy daky peniaz vtisne, mozno daco zo zahradky, mozno postrazi maleho ... ja tiez vozievam babku k lekarovi, a to byvam 50 km od nej. viem, kolko sa nam napomahala ako detom, a nemusela, a kolko sa nam napomahaeste teraz, ked uz sama skoro nic nema.
@ukulela celkovo tu ide o zvlatny postoj babky, lebo normlana babka by neopytala peniaze od vnucky za take cosi. Trebars by sa ich zacala stranit, ale je drzost prist s blockom, je to netradicne spravanie, take chamtive, sorry. Keby slo o susedu, ci nejaku cudziu pani, by som chapala...
@mamulka211 sorrryyy, dnes som uvodny prispevok necitla. tak ho potom lepsie strazit. ked je nieco v dosahu mojho maleho (1 rok) tak to automaticky odkladam. aj noviny, aj ovladace, vsetko. na gauc len ked tam nie je nic, comu by mohol ublizit. atd.
@mamulka211 Zaleží kolko stojí to "rozvážanie". Autorka písala že býva kúsok od nich. Tak ak idú do obchodu oni, možu zobrať aj ju po ceste. Druhá vec je či im starkiá nejak pomáha, to napriklad autorka vobec nepise. Takze z toho sa vychadzat niako neda a preto na tú časť nereagujem, lebo je dosť nejasná.
ja by som k babke po takomto zazitku prestala s malym chodit a keby ma volala, povedala by som jej, ze mam strach, aby jej na buduce nerozbil nejaku drahsiu vazu, alebo co, lebo ze nemame dostatok financii na opravy a kupy novych veci a kdeze mame malicke dieta, nevieme zabezpecit jeho totalnu izolaciu od jej veci..., ked som sama male malicke deti viem, ze stale sa doma nieco rozbilo,potrhalo, ale slo o moj byt a moje veci, od vlastnej babky by som cakala, ze to bude brat rovnako, ide o jej pokrvne pravnucatko, jedine, tak by som cakala, ze to prepaci a ked netrpi financnou tiesnou, tak ani si nevypyta peniaze na opravu, ak babka ale to vnima inac, je na mieste prestqat ju navstevovat
cim je niekto bohatsi, tym je lakomejsi. nabuduce zakazdym ked tam pojdes tak hned od dveri kric ze: Babi kde mate okuliare? zeby ich maly nerozbil a nemuseli sme vam zasa platit 37€ za nove, lebo tento mesiac nam to nevyjde. 😀 a ked toto budes robit pravidelne tak ti ich mozno aj vrati 😀 len musis byt dosledna a pravidelne chodit na navstevu 😀
@mima4 vidis, zakladatelke sa to ocividne nevratilo v dobrom ze babke pomahaju..
Ale kludne sa mohlo stat ze babka by si sama raz hahodne mohla na ne sadnut.Moja mama otca casto za nespravne olozene okuliare pucuje lebo ked by sa im nieco stalo bola by to nasa vina/ jej vina lebo nie je upratane ale to je na inu debatu.
... kazdopadne, zeny, keby mali babka s vnuckou pekny vztah, toto by sa nestalo. vnucka by sa necitila ukratena, ze babku "vyvaza" do kostola, ci obchodu. a babka by k nej nesla s blockom, na preplatenie btylov. takze chyba nie je ani tak v tych prachoch, ako vo vztahoch.
Vidím, že to u Vás funguje ale úplne opačne ako u nás. Za 1) určite by som jej navrhla, že jej tie nové okuliare zaplatím a pokiaľ by si vybrala také za 37 eur poriadne by som si vydýchla..ani som nevedela, že sú aj také 🙂 a za 2) Pokiaľ naša stará mame chce niekam "hodiť", vždy vyťahuje peniaze. Koľko krát jej musíme vysvetľovať, nech nám nedáva, že má ešte "predplatené", lebo naposledy dala veľa. Na záver musím napísať, že aj naša stará mama nás vie nahnevať, ale za úplne iné veci 😀
nejdem tu reagovať na to ,čo ako má byť, ale aj ked má babka dosť penazi, nás vnučata to nema čo zaujimať. Moje deti, ked niečo aj ked neumyselne pokazili, alebo rozbili, vždy sme to platili my, či starkí dali bločke, alebo nie. Ale velmi, prevelmi ma mrzi, ako dokažete byť niektore drze, neuctive a na svojich strých rodičov nadavate. Aj ked maju peniaze, aj moji starkí mali, nikdy som im nevykrikoval, že mi maju dať na benzin, ked ich niekam veziem, ked dali dali-ked nie, tak ,aj ked na to mali. Ale viete prečo som od nich nepytala, lebo oni počas svojho mladeho života ozaj treli biedu, zažili vojnu, hlad, chlad, často vyrastali ako polosiroty a važia si kažu jednu korunu, čo dostanu. Lebo ako moj svokor vravi, ked bol maly ,mlady ,aj by jedol, aj by si kupil ,ale nebolo toho a nebolo začo kupiť. Teraz ked je stary má za čo si kupiť, ale nemože to koli zdraviu jesť. Ano dnes maju mlade rodiny nedostatky, ale pozrite sa mate po 2 auta, 3-4 mobily, v každej izbe telka, tablety, notbooky, počitač,e autom. pračky, a kopec dalšich veci, ktore nám ulahčuju život i pracu, naši starí ale aj moji rodičia toto nikdy nemali. Ale kedže ma dobre vychovali a videla som ako sa oni spravaju k svojim rodičom, naučili to aj mna a to iste učim a vyžadujem aj od svojich deti, lebo to je zaklad fungovania vzťahov hlavne v rodine. Sa potom po rokoch nečudujete, ak toto iste urobia vaše deti a vnučata Vám, lebo ako sa vravi, aky požičaj, taký vrať.
Jednoznacne jablko nepada daleko od stromu.Zakladatelka je presna kopia svojej babky.Chyba jej empatia, sebareflexia a hlavbe ta prava rodinna laska. Rodina, kde panuje vzajomna ucta taketo situacie neriesi.Tema by mala zniet."Moj syn znicil babicke okuliare, je mi to strasne luto hlavne preto, ze nam nedovoli , aby sme jej kupili nove.Poradte, ako sa za to refundovat" Takto by mali fungovat rodinne vztahy a nie hadzat blocky na stol a urazat sa! To co ucite svojho syna?!?!
@lanugo ja som zažila obe babky, milú aj nevšímavú. Samozrejme tú milú som milovala ale k tej druhej som preukazovala úctu, ktorá jej náležite patrila, kedže vychovala môjho otca. Nehovorím že ma nenaštvali prkotiny, ale vždy som hltla, k úcte starkým a kbabkám som vedená od malička, nech už je tá ich povaha akákolvek, v konečnom dôsledku aj mi máme svoje povahy, ktoré nemusia byť každému po chuti...
a babička ide akým príkladom? dá sa zadarmo voziť, to je pre ňu samozrejmosť a keď sa stalo to čo sa stalo tak príde s bločkom? to je teda pekná ukážka výchovy.. vnučka v nej nemá dobrý príklad a na jej mieste by som prehodnotila ochotu ju vyvážať.. ja zdieľam názor zadávateľky. Táto starká to má nejaké pomýlené. Buď si pomáhame navzájom ale čo?! iba oni jej? !
@mamulka211tak vidis, podla mna ide o celkom zvlastny postoj matky dietata, ktorej nieco rozbilo. Myslim, ze ma byt automaticke sa spytat, ci jej nema preplatit skodu a nienautomaticky sorrrry. Predpoklad je, ze sa prababka, takze nebude mat okolo 60tky musi trepat do optiky atd....
Moj svokor je taky. Nikdy nic nedal, a este od manzela som sa dozvedela, ze ich ako deti mlatil Sa svoje chyby. Ked napr polozil kameru do ich dosahu a niektore z deti ju zhodilo, muselo ist klacat na drevo, alebo dostalo zihlavovym bicom. Tvoja stara mama je rovnaka
Oba bola urcite talent, ked mala rok a pol a nikdy nic neznicila. Nzeeznasam ludi, Co Sa tvaria ze oni detmi nikdy neboli a ospravedlnenie je malo. Je jedno, kolko ma Babka odlozene, a ako s tymi peniazmi nalozi. Skodu by som zaplatila, ale navstevy obmedzila. Kto chce kam ... nie si zodpovedna za jej zivot, ani ZAK vyplnanie samoty v starobe, pokial sa nesprava. Apropos, nech si plati taxik. Potom sa preberie
Neviem, ale ako som si prečítala, zadávateľka neprišla po radu, iba sa posťažovať...myslím, že to bolo v návale prvého hnevu a dnes to už predýchala... áno, veľakrát chýba úcta mladších k starším, ale už som sa stretla i s opakom. Ja pomôžem, komu môžem...nečakám zato ani odplatu ani pochvalu, každý z nás sme inak nastavený... tu nezastávam ani jednu stranu...myslím, že pravda je niekde uprostred 😉
Prepáčte, ale z niektorych príspevkov je cloveku fakt na vracanie. Brrr

@magmolatus malokto si mysli,ze dochocovia su milionari.