icon

Najedovala ma stará mama

takitka
4. nov 2015

Ahojte žienky, nejdem si sem po radu ani nič také.. Potrebujem sa len vyrozprávať... Potrebujem zo seba dostať to čo ma ťaží. Nasrala ma stará mama. moja stará mama. Bývame blízko nej, bola som so synom u nej na návšteve. Nechala si okuliare na gauči pod novinami. Môj malý (1,5ročný) vyliezol na gauč, a nejak sa mu tie okuliare podarilo rozbiť. Ospravedlnila som sa. Nebolo to veď naschvál. Bola to aj jej chyba, že ich mala pod novinami. No a včera prišla ku nám a doniesla mi bloček, že jej mám tie okuliare zaplatiť 37 eur. Skoro som padla na riť. Dobre vie, že sme mladá rodina, ja na materskej a vie, že tých 37 eur nám bude chýbať. Ale pýta ich. Tak som jej ich nasratá dala. Keď som to povedala manželovi, ten dostal nervy. Akože vieme, že to dolámal náš syn. Ale stará mama akosi zabudla na to, že vždy keď potrebuje zaviesť do obchodu, do kostola, k lekárovi, vždy ju autom zavezieme. A ona vždy povie len Pán Boh zaplať. Ešte ani raz nám nedala ani euro na benzín, ja neviem či si myslí, že sa ten benzín v aute sám objavuje, alebo čo. Pritom má peňazí jak nasratých. Ako sa hovorí plnú kasňu peňazí. Normálne som nasratá, a pritom som jediná vnučka, môj syn jediný pravnuk a ona takto.

mircalla
5. nov 2015

No moja babka ak mala navstevu, tak mi prikazala davat pozor, ci jej navsteva nieco neukradne. Aj ked to boli jej vlastni surodenci. Raz susede pozicala 5 korun (korun nie euro), nevratila jej ich a pol roka o tom neustale rozpravala....Podotykam, ze babka mala niekoklo nehnutelnosti v centre....pisem to len preto, ze nie kazda babka je polutovaniahodna a strasne dobra.
A ozaj si myslim, ze taketo veci sa malemu dietatu prepacuju (dokonca to nebola vobec jeho chyba) ani jeho matky, duplom kedze tie peniaze ozaj ma.....a nie sa chodi s blockom ako pise @mmooly
ale tak velkorysost asi nebude silna stranka
pustili ste sa do zakladatelky to s tym benzinom, ona to uviedla sko priklad, ze babke pomahaju, ked treba a ona za to riesi vec takto....trosku dvojaky meter
uplne by som pochopila, keby babka navrhla nejaky kompromis, ale prist s blockom...no ja neviem.
vcelku nechapem, co sa niektore do zakladatelky navazate, to ze sa okuliare rozbili je v prvom rade vina babky, ze si ich nechala na nevhodnom mieste...uplne sa mi zdaju odveci prispevky, ze je to chyba matky, lebo jej dieta nieco znicilo u nej doma pripadne porovnavania, ze my sme rozbili pri hre toto a tamto. nebola to ich chyba - nikto nema kristalovu gulu, ze pod novinami na sedacke su okuliare.

moji rodicia by nad takym cimsi mavli rukou a peniaze by rozhodne neprijali.

pracovita
5. nov 2015

@mircalla rada čítam tvoje príspevky. Aj tentokrát si ma nesklamala. Babka mala povedať, nechaj tak veď mi pomáhate s nákupmi, atd...
Ale už sa zakladateľka určite ukľudnila, je už nad vecou a v budúcnosti sa možno pousmeje nad babkou. A možno si dá poradiť niektorou radou z mnohých a začne "bločkovať". Tipneme si?

tominko2612
Autor odpoveď zmazal
majaxy
5. nov 2015

@mircalla no ja nerozumiem tvojej babke alebo komentaru....Naozaj nie je čo riešiť...babky nas svojim spôsobom milujú, a raz aj mi budeme babky....ja by som to s tymi okuliarmi tak neriešila....mi sme mi, a každý to má v tej hlavičke poskladané inak....

petra7777
5. nov 2015

@tominko2612 To iste....ešte dopíš, že sklá stáli 30tisíc, aby každý hííííkal :( Je to trápne a nechutné...

selema
5. nov 2015

Nečítala som si predošlé príspevky, ale ja by som jej preplatila polovicu, keďže si myslím, že chyba bola na oboch stranách (stará mama si ich nemala nechať na posteli a vy ste mali dávať pozor)
A možno ešte ako taký malý bonus pre ňu, že by ste ju odviezli opraviť si ich do optiky (samozrejme v prípade, že by ste tým smerom mali cestu autom) 😀

... stávajú sa horšie veci, ako jedny rozbité okuliare ... 😵

tominko2612
5. nov 2015

@petra7777 naozaj Ti nerozumiem, islo o princip...povazujem za smiesne, ze si myslis, ze sa potrebujem vytahovat kolko stali dioptricke okuliare.
Neporozumela si mojmu prispevku, ani ja tvojmu. Radsej to nechajme tak.

rybiatko123
5. nov 2015

Žasnem nad niektorými názormi. Keby mojej starej mame môj syn rozdrtil okuliare, tak prvé, čo by ma napadlo je kúpiť nové. Áno, síce ich nechala na blbom mieste, ale hádam nie náročky, keby o tom vedela, tak si ich určite odloží na bezpečne miesto. Vyhovárať sa na to, že ste mladá rodina mi príde nemiestne, pliesť sem ešte aj Fica a vládu a že ako sa im žije z dôchodku? Panebože, veď to, čo dostavajú dôchodcovia za mesiac je výsmech, hovoríte ako keby to boli 4miestne čiastky. Plačete nad rodičovským príspevkom (+máte aj financie od muža) a ona má možno 350€? viete si to predstaviť, z tohto vyžiť každý mesiac? Zaplatiť lieky, ktoré stoja dosť, energie, stravu a ešte keby si mala platiť zakaždým odvoz k lekárovi, do kostola...a pýtať od nej peniaze na benzín, no pardon..hádam necestujete cez pól republiky. Trochu úcty by ti nezaškodilo a hovoriť, že ma doma zásobu peňazí..milióny to asi nebudú, že.
Som na MD, zachvíľu mi skončí, ale ani náhodou by ma nenapadlo jej tie okuliare nezaplatiť. Možno prišla nevhodne s bločkom, ale teba to malo napadnúť hneď v tej chvíli. Veď pôjdeš do prace, ešte dokážeš zarobiť, ona nie. Žije z toho "bombového" dôchodku, vianočných štedrých príspevkov a peňazí v pančuche 😀 😀
(to by som chcela vidieť reakcie, keby jej syn zlomil okuliare vašej svokry a tá by prišla za vami s bločkom...to by bol asi rozvod, doživotný zákaz vídania detí a aj obžaloba, či? 😉 )

mircalla
5. nov 2015

@rybiatko123 je dost zbytocne o tom polemizovat kolko penazi ma babka a kolko oni, kedze absolutne nepozname ani jej ani ich skutocnu financnu situaciu. to su vsekto len dohady ci tvoje odhady....mozno skutocne tie peniaze chybaju im viac ako ne. nemas ziadne info, aby mohla robit zavery.
suhlasim s nazorom, ze skor ide o to, ze vztahy medzi nimi nie su idealne, a asi je tam nejaky dovod.

rybiatko123
5. nov 2015

@mircalla ja by som s peniazmi nezačala, pokial by autorka diskusie nespomenula, že sú mladá rodina a jej stará mama má zásobu peňazí v pančuche 🙂 či sú vzťahy ideálne, či nie, toto je podľa mňa slušnosť, síce to bolo neúmyselne, ale spôsobili škodu a keby rozbili nejaký iný predmet, napríklad vázu, tak to by podľa mňa nikto s bločkom neprišiel, ale jej stará mama tie okuliare potrebuje, a preto mňa osobne by napadlo ako prvé zaplatiť ich.

mircalla
5. nov 2015

@rybiatko123 poviem ti,co by som urobila ja - navrhla ich zaplatit. a stara mama to mala odmietnut a byt si vedoma toho, ze to bola z dost velkej miery jej chyba a aj vzhladom na to, ze ju zavezu kedy a kam potrebuje. mne sa to nastupenie s blockom jednoducho zda z jej strany nefer, to je cele

denduska
5. nov 2015

Keď si predstavím túto situáciu u nás,tak moja prvá reakcia by bola Prepánajana prepáč, kúpim ti nové... A babkina - Čo si sa zbláznila, moja chyba, že som ich tam nechala.

Ale spomenula som si ako pred rokmi môj otec sadol na gauč, kde moja mama zabudla háčik. Nemal šancu ho vidieť, pretože bol medzi epedami a zapichol sa mu do zadku...no ja neviem, asi jeho chyba, že nemal so sebou prezieravo detektor kovov 😅

libka1
5. nov 2015

@denduska 😀 😀

rybiatko123
5. nov 2015

@mircalla samozrejme, ale určite by som neočakávala, že to odmietne (to je potom aká úprimnosť? navrhnem peniaze, ktoré čakám, že odmietne 😀 ) hoci moja stará mama by to spravila, ale ja by som jej ich zaplatila aj tak. A ako som spomínala, asi ju nevozia 100km hore dole a keď sú finančne schopní mať auto, tak čo jej majú povedať? Choď autobusom? Pešo? hanba by ma fackovala.

nela1916
5. nov 2015

@mircalla Tristo lajkov za príspevky o babkách. 🙂 Ja nemám skúsenosti s lakomými babkami v balíku, ale za to s prístupom "ja som ťa vychovala a vypiplala a teraz ťa tým budem citovo vydierať". A určite nesúhlasím s bezhlavou úctou k starším, pre mňa je každý vzťah o tom, či sme navzájom k sebe féroví alebo nie, žiaľ, vo všeobecnosti mám ten pocit, že sú si starší ľudia veľmi často vedomí svojej spoločenskej "prevahy" a k mladým sa správajú povýšenecky, akože povinná úcta k starším je samozrejmosť, len opačne to už akosi nefunguje.

@takitka No ale vieš, aké je niekedy extra ťažké pred príchodom malého dieťaťa upratať veci tak, aby mi malý náhodou niečo nezdemoloval? 🙂 Tiež ako dieťa "aj staršie" som pokazila zopár cudzích vecí a mrzí ma to doteraz, áno, aj po sto rokoch. A stále som neprišla na nijakú osvedčenú taktiku, čo v takých prípadoch robiť / čo očakávať. Myslím, že si si to so starou mamou mohla nadrzovku vykomunikovať, akože "37 eur je veľa aj pre vás aj pre ňu, poďme na polovicu". chápem, ež ťa to naštvalo, ale možno vôbec nemuselo. Tiež si myslím, že by možno bolo vhodné vydiskutovať podmienky vzhľadom na odvoz a benzín a nie sa (hoci aj v duchu) dodatočne doťahovať o tom, kto komu čo urobil zadarmo a kto od koho čo nepýtal. ☹ Toto považujem za ozaj zbytočné kaziče vzťahov. 🙂

mircalla
5. nov 2015

@rybiatko123 necakam nic.....ale keby bola ferova, tak to odmietne....to s tym autom neriesim, ani som to nekomentovala, cisto tuto situaciu. len tiez mohla prejavit trosku dobrosrdecnosti a dobrej vole, nemyslis? ma jedinu vnucku, nie 10. ved sa tu nepise, ze je nejaky socialny pripad....naopak

rybiatko123
5. nov 2015

@mircalla áno, ako som písala, nevhodne prišla s bločkom, ale autorka sa cíti ukrivdene, že jej to zaplatila a to sa mne nepáči. mojej starej mame by som dala aj modré z neba a keď čítam niektoré príspevky, tak je mi z niektorých smutno, niektoré ženy vedia byť pekne uštipačne, len aby sa im to raz ako starým mamám nevrátilo a potom si spomenú 🙂

nela1916
5. nov 2015

@mircalla Aj ja si myslím, že toto by bolo také "naoko riešenie", jedna strana sa tvári, že ponúka a druhá, že odmieta, hm. Ale z tých zakladateľkiných príspevkov cítim akúsi vzájomnú skrytú agresivitu, na jednej strane ona naštvaná, že babku musí voziť, na druhej strane ten drzý príchod aj s bločkom. Také akési celé zlé, chýba tu otvorená diskusia, vedomie, čo si vzájomne k sebe môžu a chcú dovoliť. Ja byť na jej mieste, vyjadrím nesúhlas a navrhnem spravodlivé rozdelenie sumy.

mircalla
5. nov 2015

@nela1916 aj to by slo. ano, ten vztah asi je taky nasilu, ale nechcem sudit....
@rybiatko123 chapem, len to posudzujes trosku subjektivne, lebo mas super staru mamu....ja som zazila aj dobru staru mamu a aj tu druhu velmi zakernu a zlu zenu, takze podla mna to hodne zavisi aj od vztahu aky mate. moja jedna babka narobila v rodine strasne vela zleho a dost tym rodina trpela. uz som pisala, ze napriek tomu sme sa k nej spravali najlepsie ako to slo, ale zase totalne sa pretvarovat neda

jarkam2
5. nov 2015

Mojej dcére stará mama darovala na narodeniny trojkolku. Keď sme boli u nej aj s tou trojkolkou na návšteve, stará mama sa o ňu potkla, spadla na ňu a zlomila ju ... darovali sme ju našim čiernym spoluobčanom a nikomu nenapadlo žiadať od starej mamy novú trojkolku. Ani stará mama to nenavrhla. Tak sme kúpili trojkolku našej dcére my. No a všetci sme spokojní, už sme na to dávno zabudli.
No neviem si predstaviť, že by som na tvojom mieste starej mame nič nepovedala na to, že od vás pýta peniaze. Podľa mňa, to čo urobia také malé detičky, sa ani nepočíta... To už je o vzťahu k tomu dieťaťu. Podľa toho, čo píšeš, ona núdzou netrpí. Ale teba chápem. Vyžiť z jedného platu ... nie je žiadna sranda a 37 Eur nie je v rozpočte málo. Ja by som jej teda určite pri najbližšej "doprave" povedala, že na to nemáme, a ak sa chce voziť, treba prispieť na benzín. Ak ona počíta, potom by som počítala aj ja ...

elis1985
5. nov 2015
Používateľ elis1985 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od elis1985.

Tak to urcite, treba cestovne naklady uctovat 🙂

lanugo
5. nov 2015

@denduska dufam, ze mu preplatila cestu za lekarom a aj lieky proti bolesti, lebo inak neviem neviem🙂 inak si zabila s tym háčikom🙂)))

simca06022011
5. nov 2015

@klementinnka ale presne... Nase babky/prababky su si vedome toho ze deti lezu vsade a teda okuliare, lieky, haklive veci aniv dosahu nenechavaju ;) ale hned ratuju ak sa priblizuje drobec k tomu 🙂) normalka...

jeannna
5. nov 2015

Tato prihoda s okuliarmi ta podla mna nastvala az tak velmi preto, lebo svoju babku takto vnimas odjakziva, ako lakomu, vypocitavu osobu, ktora len rada berie a malo dava. Keby bola jednou z tych obetavych babiek, ktore davaju od srdca, by si automaticky reagovala s tym, ze jej tie okuliare zaplatis, nech by boli okolnosti poskodenia akekolvek a nikdy by ta ani len nenapadlo, uctovat jej nejake cestovne.

A na margo dotovania vnuceniec.
Mame v rodinu pribuznu, ktora k mojej mame casto chodieva poziciavat peniaze. Stale vyplakava, ze zas bude mat jeden vnuk meniny, potom vnucka narodeniny, ze kazdy od nej caka peniaze a ona ako dochodkyna nema z coho. Rozprava o tom az s takym hnevom v hlase. Pritom to od nej nikto neocakava, vsetci su na tom financne dobre, ale ona aj tak musi, z nejakeho nevysvetitelneho pocitu povinnosti, nie z uprimnej lasky. Normalne mi je z toho na grc.

katarinamarkova
5. nov 2015

@mamulka211 babka ma svoje roky a ma teda total pravo na obcasne preslapy v podla nas - ocakavanom spravani. kazdemu z nas sa moze stat, ze v tom veku ani zuby nenajdeme, alebo ani sami seba 🙂 stratime sa v inak znamom meste, nebudeme sa vediet najest, budeme potrebovat prebalit......takze stale si myslim, ze ak blocky babka nedava preplatit dennodenne.....stale je to babka, ktora si zasluzi uctu a obcasne pochopenie.

mamulka211
5. nov 2015

@katarinamarkova babka ma pravo na sklerozu, vnucka na urazenie

mamulka211
5. nov 2015

mne raz dala babka pri narodeni syna 500 korun so slovami, ze tu mas k malemu, ale nie je mojou povinnostou ti to dat, strasne ma to urazilo, ja som to od nej nikdy nepytala a ked mi to sla dat, mala to spravit bez tejto blbej poznamky, babka je uz mrtva, ale mne tieto slova utkveli v pamati a dnes by som od nej tie peniaze ani nevzala....

katarinamarkova
5. nov 2015

@mamulka211 mam iny nazor:
babka ma pravo na sklerozu.
vnucka nema pravo urazat sa pre blbosti.
vnucka ma pravo - ak je babka jezibaba, nechodit k nej vobec, vyhybat sa kontaktu s nou.
ale ocividne, ked k nej chodia na navstevy, babka jezibaba nie je.

jeannna
5. nov 2015

V tejto situacii reagovali obe strany presne opacne ako sa "ocakavalo". Vnucka nenavrhla nahradu a babka si surovo vypytala preplatenie celej sumy. Babka mozno na peniaze tazko pracovala a nepaci sa jej vnuckin lahostajny pristup, ved je to len 37€ a jej to chybat nebude a vnucka zas nechape babkinu nenazranost za peniazmi. Je to o uhle pohladu a spravodlive by to bolo fifty-fifty.

katarinamarkova
5. nov 2015

@mamulka211 a preco si ich vzala vtedy?