icon

Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?

2. dec 2024

Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť

simca06022011
3. dec 2024

@kavasmliekom to viem, ved tu diskutujeme uz 11 stran, ze rady boli.. nic sa neda... ja by som sa tiez, nehrnula do predaja, ale zase, ja by som nevysolila tolke prachy za steny.. inak myslim, ze tu ide skor o vyhorenie zo stavby, lebo proste su mladi a nemaju na to = nervy, trpezlivost a rozposte milion eur, aby nemuseli riesit. Okolo nik rozumny asi, kto by to ukociroval. Len vsetko, nech nejak je rychlo postavene a idu do vlastneho a rodina sa bude naduvat blahom.
Lebo nam sa stavba rodicov natiahla, ale tam otcim zjednaval vsetko, riesil, bagristu zhanal, elektrikarov, vodarov, vyberali firmu na tu hrubu stavbu = mama si vykecala zlavu od okien, az po branu na garazi, vsetko vsade, premyslene, naplanovane. A TO MALI dostatok vlastnych financii.

vevesh
3. dec 2024

Tak precitala som si vacsinu temy a teda do domu ich dotlacilo hlavne okolie- vsetci im ochotne dali peniaze (vsak naco hypo, usetria na urokoch!), nech idu k svokrovcom do jednej izby (naco podnajom, aspon usetria podla svokrovcov), vsetci im naslubovali, ako im budu pomahat, len aby nesli "o mesto dalej" (zahranicie, boze chran..), ale prdlajs zlata rybka a mladi sa nechali zlanarit, lebo to dobre vyzeralo (aj dom, aj pri rodine, aj bez hypo). Len bohuzial to tak nevypalilo....

Autorka, normalne si sadnite s muzom a dohodnite sa na krokoch, ktore podniknete:
1. Ist za poradcom na prefinancovanie (dat na papier, koho vyplatite, co kde vam treba dorobit s jasnou sumou)
2. Ak vam banka zamietne, tak muz do zahranicia, aby doniesol lepsiu vyplatu (a potom skusit znova uver)
3. A ak vam nevyjde ani to, predat dom a odist velmi daleko od oboch rodin-rozhadate sa, ale treba si uvedomit, ze do tychto s*aciek vas dostala hlavne vasa rodina a netreba robit vsetko preto, len aby "doma dobre bolo". Niekedy je potrebne sa rodicom aj postavit a ist si podla vlastneho (vo vasom pripade ide aj o zachranu vaseho manzelstva)

simca06022011
3. dec 2024

Autorka, vies kolko manzelstiev skoncilo vdaka stavbam domu? kolko rodin sa vyhadalo? vela.. nam sa tu stavalo 7 domov, v podsate naraz.. 3 su uz rozvedeni, jeden sa dokonca ani nenastahoval nakoniec. TO chce odolnost psychicku, fyzicku a trpezlivost, planovanie a aj tak je to velmi narocne, nikomu kto stavia nepadaju peniaze z neba, preto sa vsetko riesi dlho. Tu nie je miesto na to riesit, co chce otec mama, ale co chcete vy dvaja. Dotlacili vas do toho, tak im to tak treba povedat, odolnost vo vasom veku voci takymto veciam vobec nemate... a ani prehlad nemate za tie dva roky, neviete kolko eur vam treba a co potrebujete.

maryetta
3. dec 2024

@simca06022011 poschodovy nemusi byt drahsi. Prave naopak. Najdrahsie. Co je asi na "holej" stavbe su zaklady a strecha. Takze na "mensej" ploche to moze byt ako lacnejsia alternativa.
A tym padom ci ma dom dole 2 izby a hore dve izby ktore mas zariadit je to iste ako v bungalove tie iste 4 izby (len ako priklad).

simca06022011
3. dec 2024

@maryetta ja som pisala moze.. a moze.. nevies co, kolko, z coho stavali, kde davali financie... To nevieme stale, kolko to ma napr. tych m2.

maryetta
3. dec 2024

@simca06022011 ved hej. Ja len ze nie vzdy jedno co sa zda nemusi byt automaticky drahsie.

maryetta
3. dec 2024

@simca06022011 inač toto je pravda. Aj tu v okoli mame nove domy. A veru niektore ani dokoncene a uz aj predavaju kvoli rozvodu.
Toto je ozaj velky zivotny krok a rozhodnutie na roky.

simca06022011
3. dec 2024

@maryetta ja mam poschodie, viem.. dokonca aj obytnu povalu sme tu mali :DD som to zavrela, kto by to vykuroval :DDD

maryetta
3. dec 2024

@simca06022011 no tiez aj moj rodny dom. Aj muzov. Aj my sme kupili poschodovy. Takze viem co to obnasa od stavby po byvanie. Vykurovanie. Upratovanie 😂🙈

A to si autorka asi ani nevie predstavit ze dom to je otvoreny kohutik na peniaze. Vzdy nieco treba.
Aj exterier.

luccija
3. dec 2024

V akej sume máte vlastne pôžičky?
Prečo si stále myslíš, že ten dom nebudete vedieť dobre predať?veď ten pozemok a dom má nejakú hodnotu sadnite si s rodinou povedzte pravdu hlavne nič neodkladaj nezahmlievaj tak ako vtedy, keď muž prišiel o prácu.Predala by som auto...
Kotol už máte?

lasona
3. dec 2024

To je síce pekne, ze svokrovci si na tom zakladajú. Ale proste mate problém a ak ho nevyriešite, skončíte nie dobre. Áno, rozumiem, najlepšie by bolo dom ako tak dokončiť, ale to nemáte ešte ani kúrenie, to chce minimálne 50000 eur, ..a zase požičiavať, to je proste nonsens...tak si sadnite s rodičmi a povedzte im pravdu, že proste co mate robiť, nemáte peniaze...co navrhnú oni ako riešenie...ale pochybujem ze vám nejak poradia....proste ste v jednom zlom kole...

janka_266
3. dec 2024

@luccija okolo 130 tisíc už do toho dali a majú len steny a strechu, snáď okná a dvere vchodové

lasona
3. dec 2024

@janka_266 to je strasne malo , by som chcela vidieť tie faktúry...dakto ich musel bud osklbat, alebo je to fakt veľká barabizna

portret7
3. dec 2024

Autorka, tebe každá rada márna. Začínam si myslieť, že príspevok je vymyslený. Prestaň sa pozerat na to, čo ini povedia. Ini už povedali a spoločne s ich aj vašou naivitou a finančnou negramotnosťou ste sa dostali do problémov. Tie problemy sa budú ešte nabaľovať. Treba sa k tomuto VÁŽNEMU problemu pistavit čisto pragmaticky. Ako radia dievcata vyššie, finančný poradca okamžite. Nebrať ohľad na sklamanie rodiny. Ako budeš vysvetlivat deťom, že im nedáš na lyžiarsky, lebo ste zadlžení po uši? Ak nevies, či dom dokážeš predať, oslov nezáväzne spolocnost, ktorá vykupuje nehnuteľnosti. Uvidis, akú cenu ponúknu. K tej cene treba pripočítať 30-40% a vieš predajňu cenu domu. To iste treba urobiť so štandardnou realitkoz, aby ste vedeli, koľko môžete dostať peňazí z predaja domu. Máte zadarmo. Tvojim prístupom - nic sa neda- naozaj zostava iba žiť v izbicke svokrovcov, sorry, nie žiť, prežívať.

lasona
3. dec 2024

Co navrhuje manžel, keď to nechce predať? Aké má riešenie?len prosím nie pracu, kde bude mať na páske menej, niečo sa stane a ste v riti už naozaj

janka_266
3. dec 2024

@lasona tak my sme sa za 130 už skoro sťahovali, a to nám stavala firma na kľúč, a nie svojpomocne s čakaním na rodinu

maryetta
3. dec 2024

Normalne (sice neviem preco) mi je tejto situacie aj luto.
Spadli ste naivne do pasce. Financnej. Rodinnej.
Svokrovci si zakladaju... ale toto je vas zivot. Vase dlhy. Vasa situacia a zodpovednost.
Realne si treba uvedomit ze bude iba drahsie. Fakt rataj ze minimalne 50tisic este potrebujete na dokoncenie. Kolko este vratit? A kde je zivot. Kde je riesenie. Kde je cesta a svetlo na konci tunela? Jasne ze uz ked ste sa na to dali je vam luto to hodit bokom ale.... takto len dat stopku. Muz do zahranicia zarobit. Ak toto nie tak potom ozaj len predaj lebo realne nemate ako dokoncit ☹ ber to ako fakt. Ani keby si vsetko dorobite sami- co ale elektriku. Kurenie asi tazko sam.

tanapeta
3. dec 2024

Ale veď vy nemáte prostriedky ani financie na dorobenie domu. Veď už teraz nezvládate splácať vaše podlžnosti a to ešte neplatíte náklady na bývanie v danom dome

daniela1911
3. dec 2024

@maryetta presne tak, za ďalšie štvorec poschodový dom má častokrát jednoduchsiu = lacnejšiu strechu ako bungalov.

maryetta
3. dec 2024

@janka_266 vies co zrovna kamarat teraz staval cca 2roky. Do vianoc sa aj chce nastahovat.
Povacsine co sa dalo tak sam ale 100-120 mali uz pripravene na stahovanie. A nejakych 30 ci ako mali na zariadenie.
Tuto bud sa im peniaze rozkotulali a myslia si ze su v stavbe alebo sa niekde ozaj obabrali. Lebo 130 a este su ozaj daleko od dokoncenia ☹

brendaa
3. dec 2024

uff tak mladí ľudia bez zdravého rozumu....samé chybné rozhodnutia.... toľko peňazí išlo do domu,,,,mali ste urobiť, elektrinu, vodu, kúrenie....a dve izby + kuchyňu urobiť, nasťahovať sa tam .....a zbytok podľa vašich možností

autor
3. dec 2024

@lasona podľa manžela by sme to mali dokončiť aj za cenu toho, že by sme zobrali od jeho rodičov nejaké peniaze, primárne z predaja nejakých pozemkov. Lebo zas jeho rodičia majú aj vlastné bývanie, aj auta dve, oni zas už teraz tie peniaze ani pozemky až tak nepotrebujú, a že by sa to takto vyriešilo. Mne sa to nepáči, lebo tá ich pomoc už bude potom príliš veľká a tie peniaze už určite nebudeme vedieť vrátiť.

mamina7070
3. dec 2024

a jeho surodenci su ako na tom ? aj od nich mate pozicane?

tinatitti
3. dec 2024

@betulinka1 Ahoj, vo vašej situácii dom aj s pozemkom predajte. Vyplatte co sa da. Choďte do prenájmu. Zbytok budete splácať z výplat. Žiaľ na dom vo vašej situácii môžete zabudnúť. Pozeraj sa na veci reálne. Material aj práca šli podstatne hore. Od nového roku to bude ešte viac. To žiaľ nedáte. Takto aspoň sa vyhnete exekuciam. Stavať dom bez peňazí sa nedá. Žiaľ.

janka_266
3. dec 2024

@maryetta veď toto, ono sa to dá, len si treba spraviť prieskum, ja som si tiež myslela, že budeme zháňať živnostníkov na každú etapu zvlášť, ale našla som firmu, čo mi to za primeranú cenu postavila do 10 mesiacov, s tým, že sťahovať sme sa síce sťahovali až o 6 mesiacov na to, ale len za to, že sa nestihlo zatepliť do zimy a potom kým sme zas prišli na rad :D mala som aj ponuku, že základy, steny a strecha za 80 tisíc :D tak tí mi to trochu prestrelili.

autor
3. dec 2024

@mamina7070 od nich nie, jeden má už ženu aj deti a majú hypotéku, druhý býva v podnájme zatiaľ. Takže keby sme už ďalšie peniaze pobrali od ich rodičov tak už by to bolo naozaj dosť.

janka_266
3. dec 2024

@autorka a potom, keď manželovi rodičia zomrú, tak nastanú hádky medzi súrodencami, že za ich života všetko pobral muž, alebo ak náhodou niečo ostane, a budú trvať na tom, že muž sa toho má vzdať, tak bude urazený, že prečo by mal, veď je to spoločné dedičstvo. muž z toho zatiaľ nevychádza ako solidárny s rodinou, len ja ja ja

tilly
3. dec 2024

To máte len hrubú stavbu? A stálo to 130tis doteraz? To je nejaký veľký dom?
My sme už pár domov postavili, ale za tú sumu aj dvojdom na komplet aj s terénnymi úpravami. To je strašne veľa. Minulý rok sme jeden dvojdom dorobili a teda 130000 to nebolo ani náhodou.
Na tvojom mieste, ak musíte silou mocou dokončiť, predajte teda niektorý z pozemkov svokrovcov a dokončite to do obyvatelneho stavu čo najskôr. Alebo, ako tu baby radia, predajte to a odídete do zahraničia.

betulinka1
3. dec 2024

@tinatitti to asi malo byť autorke 😉

vevesh
3. dec 2024

Autorka, ak sa rodicia pominu, tak surodenci budu chciet vyplatit tie "rodicovske peniaze" - a dost rychle v ramci dedicskeho konania - s tym muz rata?? Lebo dalsia pozicka od rodicov..... to je tak jednou nohou v hrobe, len nevies, kedy spadnes....