Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?
Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť
@zltalienka a čo my sme tiež nemali nič s mužom a hla postavili sme ale pred tým sme rozmýšľali že čo si môžeme dovoliť a do akej hypotéky môžeme ísť. Plus 80% prace na dome je naša.
V dnešnej dobe stavať dom si hocikto nedovolí. Pozemky sú brutálne drahé a o stavaní ani nehovorím. Aspoň u nás na západe, za maličké bungalovy s malym pozemkom pýtajú okolo 200 tisíc, niektoré aj viac. Nezariadene, holodomy. Preto sme si my kúpili domček starší a postupne si ho prerábame. Teraz sme ešte pristavili obývačku väčšiu a jednu izbu. Hypo mame úplne minimum, muž nechce ani počuť o navýšení, že keby sa nedajbože niečo stalo, aby sa to dalo v pohode splatiť. Mame dve deti, aj chodíme na výlety, aj do restiky, aj sem tam na dovolenku a to som teraz na materskej. Všetko sa dá, aj pekne žiť, aj postupne prerábať, ale s rozumom.
Škoda, ze vám, dvom mladým ľuďom nemal kto poradiť, ze to je blbosť na entu stavať taky obrovský barak. Dostali ste sa do zalostnej situácie. Ja by som ani spať nevedela. Kašlite na reči druhých ľudí, bud dom predajte, všetkých vyplatte co sa bude dat, choďte do podnájmu alebo k rodičom a postupne budujte odznova, lebo žiaľ ste mali veľké oči. Alebo muž do zahraničia na par rokov, ina cesta asi nie je.
@anavik29 Presne tak tiež by som nikdy nevymenila dom 🏡 ani za svet šli sme bývať do nedokončeného z nájmu,ale postupom času sme to zvládli nemali sme dokončenú kúpeľnu len vaňu na zemi miesto lustrov žiarovky a kopu veci exteriér ani nehovorím miesto chodníka dosky ,ale aj tak by som nešla do bytu aj keď sme sa potrápili už máme hotovo skoro všetko postupne každý rok niečo dokoncili už len také maličkosti nám chýbajú napr.precho.listy ,ale to už je nič oproti tomu jak to bolo keď sme sa sťahovali 😃
@3petka ano, take pripady poznam. Ale mali ste to zrejme ako tak premyslene, rozratane ...nejaky plan. Autorka zda sa ze nemali dopredu ziadne ine scenare nachystane, ako len romanticku predstavu o rychlom a lacnom postaveni domu a nastahovani sa. Vysledkom je ze ani nemaju aktualne z coho ubrat ...
@3petka No ja som aj písala vyššie, že mám kamošku, ktorá tak veľmi chcela do domu, že aj za cenu, že si kúpia každý rok Max dvere do jednej miestnosti, ale sú spokojní. Ale vedeli dokončiť dom do stavu, že sa v ňom dá fungovať. Čítala som od začiatku tuto diskusiu, a pochopila som, že autorka s mužom nemajú ani toľko navyše, aby dom spojazdnili aspoň len uplne provizórne (napr. kúpeľňa a wc, kuchyňa aspoň čo do základných funkcií, ak už nábytok nie a jedna izba pre celú rodinu). Nehovorím o tom, že keby to aj dali, tak čo by si ušetrili, odišlo by to do režijných nákladov domu, v ktorom už bývajú. Ešte aj toto by sa dalo zrealizovať postupne pomaličky len tak, že by jeden z nich išiel robiť do zahraničia, čo zase nechcú jeho rodičia.
Ahoj autorka takže si to zhrnieme v štýle . Potrebujete peniaze aby ste dom dokončili . Není tam kúrenie tak sa ešte nedá nič . Do zahraničia bolo v úvahe ale polovička nepôjde lebo jeho rodičia to nechcu . A nechcete byť u svokrovcov . Takže . Tvoj muž proste musí ísť do zahraničia aby ste sa nejako pohol . Čo vie robiť ? Má živnosť či nemá ? . Možno by som o niečom vedela . Prvom rade by som riešila prácu aby bola dobrá výplata aspoň 4/5 tisíc a riešila by som čím skôr kúrenie . Poprípade voda elektrika . A ak sa chcete veľmi osamostatniť . Urobiť si jednu miestnosť a tam byť v bojových podmienkach a robiť tam jazdy deň . Píšeš že pomoc bola ponúknutá a vykašľali sa na to ... Žiadali ste ich na novo o pomoc ? Lebo je rozdiel že či požiadate alebo čakáte že sa vám ponúknu . Určite veci snáď zvládne aj tvoj chlap . Na odborné veci treba zohnať iných ale vždy sa dajú zohnať aj lacný. Neverím že vám nikto nepomôže ak máte v rodine chlapov . A buďte radi za takú rodinu lebo nie každý takú na ako vy že každý pomôže . Keď bude robiť mimo sk a zarábať skúste sa zbaviť dlhov u rodiny . Ako sa hovorí . Kamarátmi buďme ale dlhý si plaťme
No je fakt že my sme naozaj nevedeli do čoho ideme, veľa nám nahovorili rodičia, moji aj mužovi, že ako to zvládneme. Ako nám rodina pomôže, lebo veď aj oni pomohli bratom, sestrám. Ale to bola naozaj asi iná doba.
Nečakám, že nám rodina odpustí pôžičky ak tu bolo spomenuté, normálne sme si od nich požičali aj so zmluvou s splatime to postupne. Jedine čo nám rodičia dali peniaze, nie požičali, teda aspoň časť.
Riešilo sa tu auto, za to sme dali 7000, jazdené je, žiadne úplne nové. Už aj na ňom ale bolo treba meniť veci, tiež nie zadarmo.
Dom je v takom stave, že nemá kúrenie ani podlahy, voda je natiahnutá ale nie úplne zapojená, zatiaľ proste sa tam nedá bývať. Keby sa pustili do toho aspoň všetci muži z rodiny tak možno, ale to zas už by sme veľa chceli.
Jazdené auto za 7000e? Plus ešte servis... Fúú. My sa mame teda asi lepšie ako vy, nemáme toľko splátok co vy, a nedovolila som si kúpiť auto jazdené za 7000e. Stačilo nám za 3000e. 🫣
Vsetky pisete, ze su babraci.
Mozno muz nie je. Mozno ma velmi dobry prehlad. Mozno cas aj peniaze strka... Do inej zeny, preto dom nie je zaco dokoncit.
@kavasmliekom 7000 je normálna cena za auto aspoň teda podľa mňa, potrebovali sme väčšie aj kvôli tej stavbe, aby sa potom dalo sťahovať keď bude treba, plus nosiť nejaké veci na stavbu.
No podla teba je aj 130tisic za steny na dome v pohode, ani sa nečudujem. 😬
Nedokazu to predat mozno preto, ze su tam uz exekucie. Dovodov je X. Spotrebakmi stavat dom mozu len nasi obcania.
@kavasmliekom ja dufam ze v tej sume je zaratany pozemok za cca 50 000. Lebo inac extremne vysoko su.
Za 130 to uz by mali mat minimalne v stave sa uz nastahovat.
No skratka NEMATE NA TO a za takýchto podmienok ani mat nebudete....
Čakali ste ze vám rodina pozicia na materiál a ešte vám dom aj postaví- naivná predstava....
Dom nemá kúrenie, podlahy, zariadenie - veľmi veľké palky ....prakticky mate hrubú stavbu + niečo navyše...
Po zaplatení splátok žijete z 900 eur 3 ľudia...
Aj keby vám prišli pomáhať bratranci z piateho kolená nemáte na materiál...900 eur stačí tak na réžiu 3 členov rodiny ( strava, tankovanie, snáď niečo prispievate svokrovcov na energie...) a môžeš si kúpiť tak 5m2 podlahy v Merkury markete raz za mesiac...
Hľadajte v rodine komu by ste to predali tak aby ste vyplatili pozicky a zbavte sa toho .... lebo stačí 2-mesacka PN a ste úplne v...tam kde slnko nesvieti.....
Plus ako chcete platiť réžiu domu keby ste tam bývali + dokončenie domu???
Nemáte finančnú gramotnosť zbavte sa mega domu, kupte byt a ak ten budete zvládať začnite si stavať max.malý bungalov
Ja som asi viac zhrozená z toho, že vás od toho nikto neodhovoril. Peniaze na dom vám v podstate darovali lebo pochybujem že im ich niekedy vrátite keď sa už teraz topíte v dlhoch. Kde ste všetci nechali rozum? 🤦🏻♀️
Nerozumiem tomu, prečo sa ľudia pachtia za domom, keď na neho nemajú prachy...To sa pretekáte v tom, ktorá prvá bude bývať v baráku? Nemáš našetrené a hypotéka v riti? Ach....jááááááj...Rozum v šerbli?
@3petka ale vy ste ROZMÝŠĽALI. Na rozdiel od autorky a jej rodiny.
Autorka prečítala si si všetky rady, ako to teda vnímaš ty? Co na to hovorí manžel? Co teda idete robiť? Lebo sa vám treba rozhýbať. Od nového roka pôjde zase všetko hore, treba konať. Už teraz je dosť neskoro...
Ale stale nevieme nic o tej rozlohe, maleho domu... :D lebo kazdy si to predstavi inak.., 2 poschodovy dom :D
@simca06022011 my sme bývali v 2poschodovom dome, dole bola kuchyňa, špajza , WC, kúpeľňa, obývačka a hore 3 izby s WC a kúpeľňou.
@kavasmliekom mna nezaujima ty kde si byvala, ale pytam sa preto, ze kazdy si pod !2 poschodovy dom" predstavi ine.. niekto dve poschodia extra, niekto jedno a uz je to pre neho 2 poschodovy, niekto si predstavi 250m2, iny 120.. ja mam poschodovy dom... proste s jednym nadzemnym podlazim a je to 6izieb, plus chodby, 2wc, 2kuplne vo velkosti izieb :DD obyvacka+kuchyna ma 50-60m2... ale mna toto zaujalo, ked tu niekto pisal, ze "dvojpodlazny" je pre xy deti, a tko tam bude byvat a preco taky velky, preto si myslim, ze to kolko je poschodovy, je uplne irelevantne, rozloha je dolezita.
Ja napr. radsej mam poschodove domy ako bungalovi = zaberu menej miesta.. ano vystavba moze byt drahsia, dajme tomu, ale napr, menej zastavanej plochy, lacnejsia strecha, lepsie sa da oddelit denna/nocna cast, aj sukromie atd... na tom nevidim nic.. ale ak si niekto postavi 200m2 a nema na to, tak je to psycho.
Ale zase pozor, oni este nie su zase tak zle na otm financne, len proste = musia prestat stavat. Lebo na to nemaju. Ja by som pekne ostala u svokrovcov, dom zavrela, chlap by isiel do zahranicia, povyplacali by sa dlhy, setriaci rezim zaviedla a pocakala. ALebo jednoducho by s to predalo. byvat tam najblizsie roky nebudu. Proste ak nevyhraju lotto tak nie... zatial by sa mohla ukludnit situacia okolo financii, potom vezmu riadnu hypo a dostavaju.
@simca06022011 taka rada tu už bola,...
Nemôžu prestať stavať, lebo na nich tlačia
Nemôžu zobrať úver, lebo im nedajú
Nemôže ísť do zahraničia, lebo mama nedovoli
A ona nechce byť v jednej izbe.
Tak.. Co sa im dá radiť, keď nechcú pomoc?
@lasona no žiaľ musím povedať že veľa z tých komentárov tu má pravdu, fakt to došlo do bodu že ani tak, ani tak. Keby muž aj s predajom súhlasil, svokrovci budú mať s tým problém, lebo ako som písala oni si na týchto veciach zakladajú, a keby sme to chceli predať tak bude hneď oheň na streche. Lebo oni aj moji rodičia nám peniaze nie len požičali, ale aj darovali, keby sme ho predali aj tak nevieme vrátiť asi všetko. Ten predaj by bol najľahší ale asi najväčšie sklamanie.
Ešte možno keby muž našiel zase nejakú pracu, kde zarobí viac, aj za cenu toho že na páske by mal menej. Lebo fakt by bola škoda to nedokončit.
Znicite si zivot. A preco? Pre tehly?

Autorka, aký je teda ten trochu väčší, ale nie až taký veľký dom veľký? Aká je podlahová plocha?
S obmedzeným rozpočtom, aký ste mali, to malo byť tak do 100m2 max, aj menej..