Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?
Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť
Autorka podľa mňa, treba ten dokončiť aj keby svokrovci museli predať ešte nejaké pozemky. Za ten čas, proste si buď muž nájde lepšie platenú prácu alebo pôjde do zahraničia. Nebudete nikde figurovať ako dlžníci a pri oficiálnych príjmoch, ked nebudete dlznici vám dajú hypo na dom. Potom viete splatiť dlhy a aj vyplatiť mužových súrodencov alebo vrátite svokrovcom a oni môžu dať deťom. Ale už musíte proste začať viac šetriť a premyslieť si čo a ako, kde viete ušetriť. Lebo 130 tis. a nie ste v holodome ani s kurením, je vážne zle, niekde Vám tie peniaze ušli. Ako tu už niekoľkokrát bolo napísané, povedať si čo je súrne, čo viete samy, čo viete úplne jednoducho napíšem, si najať ukrajincov, čo proste za peniaze na ruku spravia veci. Napríklad sused dokončuje holodom a na týždeň tam mal jedného ukrajinca a ten reálne týždeň v tom dome makal, robil kúpeľne, podlahy a tak. Na začiatku vám stačí možno dorobiť iba prízemie, jedno wc, jedna kupeľna a poschodie necháte zatiaľ iba v štádiu holodomu. Myslím si, že s dobrým plánom do 2 rokov viete aj bývať aj zobrať hypo aj vyplatiť dlžné sumy.
@betulinka1 ano
@betulinka1 ty hlavne nerob financneho poradcu... Radit im v tejto situacii dalej sa zadlzovat (tie pozemky nie su ich ale svokrovcov...) je velmi nezodpovedne. Oni sa potrebuju pozriet realite do oci a nie pokracovat v naivnych rieseniach....
130k...kolko krat ste boli odrbani robotnikmi? Vies take tie srandy, ze daju ti kalkulaciu, povedia, ze material si zabezpecia sami a potom zacnu chodit s tym, ze "tu sa to muselo navysit lebo xy" a pod. ...príliš veľa peňazí ste preplatili. A potom začali ste stavať dom čo väčšina ľudí ani nechce, v zlej lokalite ako bonus...najpredávanejšie su bungalovy na 5a pozemkoch, na miestach kde máš sociálnu vybavenosť, takže áno asi tie obavy z predaja sú dôvodné. Akože nebuďte retardovani a prestaňte sa riadiť nárokmi druhých ľudí. Dala by som ten dom na predaj, či motyka nestreli a popri tom riešila poradcu, jedneho, dvoch, troch... veď je to zadarmo, tí ľudia majú peniaze z provízií a nie od vás. Ste sa zasekli v tom, že raz ste skúšali a ignorujete, že situácia sa zmenila. A k tým omeškaniam splátok, v každom úvere sa platí poistenie aj pre prípad straty zamestnania...to vás asi nenapadlo, normálne to odkomunikovať s bankou, radšej nezaplatím.....aaaa vieš čo kašli na to čo som napísala, začínam si myslieť, že udelenie dospelosti, by malo byť podmienené psychologickym posudkom.
pozri sa, si mlada, tiež by som v 20ke nevedela nič o dome, ale ked ste v takych sračkach, daj si poradiť, a ked muž neposluchne, vytlač tuto diskusiu a čitaj nahlas 13 stran, lebo naozaj ti ludia nechcu zle, maju triezvy odhad, ako to dopadne, aby ste nemali na koniec exekucie, dieťa vaše doživotne dlhy a ked rodičom pride trpezlivosť, skončite na ulici..a take nazory že nevieš kam išli peniaze ani kolko, s tymto postojom ešte idete pytať pozemky však ta firma, čo vam robi dom s z vas smeje že vas dobre obtiahli
v podnikoch sa robi krizovy manažment, ked ide podnik do krachu a najmu si za nehorazne peniaze človeka, čo ich z toho pekla dostane,,,aj za cenu škrtov a prepušťania..toto by ste mali spraviť aj vy a nie drankať pozemky
ja vas obdivujem, že stojite nad priepasťou a vy len vpred sa chystate kračať,,mne to rozum neberie, nemate žiadny pud sebazachovy
no možno ty ešte maš, ale tvoj muž je mimo realitu
@betulinka1 v podstate súhlasím, len teda jedno, že momentálne sú Ukrajinci asi najdrahší robotníci na našom trhu... časy, keď boli lacní, sú už dávno preč.
A tiež si myslím, že možno, keď to bude hotové a oni budú mať trošku lepšie príjmy, môžu si zobrať americkú hypo a splatiť ostatné pôžičky a kľude potom platiť hypo.
@tilly ty ked sa do toho vyznaš, kam podla teba mohli ist peniaze do hrubej stavby za 130 000? boli tehly zo zlata? 😀
Píšete tu 50 000 minimálne na dokončenie odhadom, tak čo ja viem... nám už pred dvoma rokmi lietali takéto sumy za prerábku trojizbového bytu v pôvodnom stave (ale už so zariadením), tak sme dali ruky preč, a radšej som brala prerobený byt a znesiem vkus predchádzajúcej majiteľky na kuchynskú linku, či kachličky v kúpeľni, ktorý nemusí úplne korešpondovať s tým mojim, ale tak všetko mať nemôžem, ak na to momentálne nemám. Ja neviem pochopiť najmä myšlienkové pochody tej rodiny: choďte do toho, my vám áme peniaze, my vám dáme ešte viac penazí, len stavajte. Oni počítajú s tým, že môžte prísť o prácu, mať vážny úraz, nemoc, rozviesť sa... ? a akože tlačiť na mladých v dnešnom svete do niečoho tak nepríčetného, nechápem. Uvidíš, že manžel odsúhlasí predaj ďalších pozemkov a zoberie si tie prachy. Preto sa to nerieši nijak, lebo on sa presne na to ešte spolieha.
@karolinakr veď písala, že dokupovali aj pozemok. Možno 40-50t dali za pozemok a zvyšok na hrubú stavbu. Terénne úpravy, základová doska, ak majú nejaké HS portály, strecha je drahá. Pokiaľ nič nerobili svojpomocne, verím že toľko minuli. Stavebný materiál a stavební pracovníci sú drahí.
To samozrejme nič nemení na tom že sa do toho nemali púšťať za takých okolností.
@karolinakr vôbec netuším. Za mňa je to strašne veľa. Neviem si predstaviť tú stavbu. Fakt jedine, že ešte pozemok kupovali.
potrebuju, je to ich nadobunduty majetok za zivot, to nie je ze nepotrebuju... pozemok nezavadzia, jest nepyta... to je ako uspory.
Je uplne jedno co kto ma zo surodencov, ALE na rodicovkse hadam maju vsetci rovnako narok, nie len tvoj muz, ktory si nevie zivot normlane zorganizovat.
@caar_oliine neviem takto ceny, mohlo to tak byť
@tilly a kolko tak ide na hrubu stavbu približne, aby sme mohli porovnať? 70 000 trebars?
@tilly
@caar_oliine
lenže zas tomu neverim, že ten pozemok stal 50 000, ked to je na vychode Slovenska v lokalite, kde nikto a nič neni..tam budu ceny zas ine niekde na lazoch
No ja neviem, byt surodencom ktory ma na krku hypo a dieta, pripadne surodencom co zije v podnajme... A moj mlady (blby) brat dostal pozemok, potom peniaze, potom pozicky bezurocne, potom zadarmo byvanie u svokrovcov, a este chce od rodicov aby predali svoje posledne pozemky a dostal sa tak k peniazom a dokoncil svoj velky, drahy dom na kraji sveta... Len preto, ze so svojou zenou sa nedokazali zabezpecit, urobili si dieta (ci uz planovane alebo neplanovane), a v podstate este cakali ze na stavbu im budeme chodit robit...
Ja teda na majetky a peniaze nie som, nic sme zadarmo nedostali, absolutne nic. Pekne od zaciatku podnajom, praca, setrenie, hypoteka, stare auto, dieta... A mojich surodencov nam najradsej na svete. Ale teda toto kebyze spravi brat, tak si o nom pomyslim ze je to jeden velky sebec aj so svojou zenou.
ja vas odradzam brať pozemky, lebo nemate ani paru, kde, kolko peňazí išlo a takychto ľudí sa dá ľahko oklamať, ešte ked majú veľa peňazi a pri vašom hospodareni nedokončite ten dom ani s 50 000, ale zas pojdu do čiernej diery
vieš čo tym chcem povedať? dom zhltne posledné úspory i tak sa v ňom nebude dať byvať, budete mat pôžičky na krku, dom rozrobeny, byvať u svokrovcov a stavbu, ktora bude žrať peniaze a neobyvateľná
Od januara ode hore DPH na 23% a všetko, ale uplne všetko pojde hore, čiže s takym manažmentom peňazí, jak máte teraz, stroskotáte a váš život pojde do kytek-..Tu už každa sranda končí
@karolinakr aha, tak to som sa nedočítala, že to je na východe slovenska. Podľa popisu rodinnej situácie by som tipovala že sa jedná o nejakú oravskú dedinu 😃 tak my sme prave vo faze dokončovania dvojpodlažného domu, ale robíme viacmenej všetko svojpomocne. Myslím si že kľudne na dvojpodlažnú stavbu s oknami a strechou mohli dať 70 000. Elektroinštalácie, vodár, kurenár, to je kľudne ďalších 30 aj viac 😄
@caar_oliine Ja som tipovala východ. Orava by možno nemala problém s tou prácou v zahraničí, tam by možno už na mladého naopak tlačili, nech ide von robiť. Ale tie špecifiká: my vám mladým povieme ako bude, radšej obetujem posledné peniaze, len nech máte dom, čo tam po druhom dieťati, radšej nech celá rodina bude zbavená majetkov, ale dom musí byť, lebo to sa patrí a čo by povedali susedia, ak by sa teraz predalo, nemôžme to urobiť, lebo mamka s ockom nedovolia - toto všetko dôverne poznám z východoslovenského prostredia.
@caar_oliine ale ten východ som si neni ista, lenže je to nejaka dedina, kde nič a nikto nie je ...pod tým si človek predstaví hocičo, a podla mňa je hlúposť na takom mieste stavať oborovsky dom, lebo aj ta lokalita znižuje na cene, ked ho budu chcieť predať
@caar_oliine čiže za tych 100 000 už mohli mať slušný základ , ktory by postupne dorabali a mohli tam aj bývať
@karolinakr Kľudne aj na východe. Tu sú, najmä v okolí Košíc, nepríčetné ceny, a pritom to bude dedina s najbližším mestom (Košice) aj autom do hodiny, s polofungujúcou a nepraktickou autobusovou dochádzkou.
@karolinakr tak to je vec vkusu, my máme náš na takom mieste, mám len 1 suseda a časť pozemku je smrekový les, chováme ovce a pestujeme zeleninu :D to, že to nie je štandardný bungalov na 4a pozemku ešte neznamená, že pre niekoho nemá vysokú hodnotu. Sú stále ľudia ktorí chcú žiť v prírode a bez ruchu mesta, do ktorého si ochotne raz za čas zájdu autom 😀
@betulinka1 Svokrovci majú 3 deti, je maximálne neférové aby predali pozemky a peniaze dali im. Toto je cesta k tomu ako si pokaziť rodinné vzťahy.
@caar_oliine pozerávaš Farma pod vtačnikom na Instagrame? To je raj pre dušu, dvaja mladí, prirode oddani sa rozhodli si vybudovat farmu, kde širokod daleko nikto nie je a autorka prináša denne spravy o kuriatkach, kačkach kravach vyrobe jogurtu syra a je to jedna stranka, kde sa aj vela naučiš a pútavé rozprávanie, maju aj psa, porodila medzi tym dve deti, prehaňaju sa na traktoroch..Tušim už vyhrali nejake ceny v súťaži za syr a jogurty už predavajú do obchodov..
@caar_oliine a jak to mate s vlkmi a medvedami, ked susedite s lesom? mate aj čuvača alebo kaukazskeho psa na stráženie ovečiek?
@karolinakr ano poznam ich 🙂 my nie sme az taka farma, mame sice sliepky, kačky, ovce a áno, aj salašníckeho psa. Bývame pri Trenčíne, tu nie je až taký raj medveďov či vlkov. Celkovo sa tu cítime veľmi bezpečne. Vyrástla som v RD v centre Trenčína a teda tu sa cítim omnoho bezpečnejšie :D
@caar_oliine aha, tak to je dobre,,možno ťa inšpiruju , budeš vysielať ovečky online 😀

no tazka situacia
bratia sa veru mozu citit zle kedze rodicia len do vas tlacia vsetku pomoc a podporu a oni si museli brat hypo a dalsi je v podnajme