Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?
Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť
@maialeo to by vyplatilo aj pôžičky od rodiny alebo ako to prebieha?
Nikto ti nevyplati pozicky od rodiny...
@maialeo to čo je za sprostosť? Oni nemajú dlhy, len sa do nich rutia. Stačí trosku viac zarobiť a uskromniť sa. Vieš čo znamená osobný bankrot, keď toto radíš?
ziadne pozicky by ti to nevyplatilo od nikoho len to zastavi exekucie
ale teda najprv musis exekuciu mat min rok tvoj majetok sa preda v drazbe a potom ti zastavia exekucie ale nikto nic nedostane v rodine by si sa ukazat nemohla samozrejme to ani neries
@bosorkabb úver I'm nedajú, sú v registri neplatičov za omeškanie platby.
zabezpeč si finančného poradcu čo najrýchlejšie ten Ťa dá do reality a uvidí čo sa ešte dá a čo nie, lebo jedna vec je ako tu píšeš ale druhá aká je úplná realita on zistí, nikto Ti nič neporadí a Vy vo financiách ste stratení obaja
Osobný bankrot ani neuvazuj
Ludia akože ešte stale mate chut radit, ked po 16 stranach rad a nazorov, jedine, na čo sa autorka chytila, je osobny bankrot? Verite takejto osobe, že ma zaujem riešit veci a uskromnit sa? Ked po 150 nazoroch jedine, na čo sa chyti je - bankrot? Proste nič neriesit, len ujst pred problemami..Tu aspon vidno zmyšlanie autorky, že čo si tu prsty deriete, nezobrala si z diskusie, absolutne ale absolutne nič..
Len čakat, čo mi kto da a potom ujsť pred zodpovednostou a problémami .
A keďže sa nepoprala s problemami teraz a nenaučila prikryvat sa len perinou, na aku ma, tu istu chybu bude robit znova a znova ...Proste aj na chybach sa ma človek učit. Hlupy na svojej, mudry na inych
Ty sa autorka nepoučiš zrejme ani na svojej
@januska12323 vieš čo je smutné? Že tu ten poradca, čo tu radí, akože odborník, často ho čítam, dáva také sumy, že sa pýtam, či je vôbec normálny. Minule ženskej samoživiteľke vypočítal úver, pri ktorom, by jej ostalo 200e na mesiac. Takže, myslím, že takto sa ľudia k životu stávajú, veď vyžijeme, uskromníme sa, lenže to dlhodobo neexistuje. Minule tu písala jedna, že bude 5 rokov bez kuchyne. Mne to príde ale niečo neuveriteľné.
@betulinka1 mrzi ma ak to vyznelo utocne, nebolo to tak myslene. Kazdopadne teraz by mali zabrat mladi, ked sa uz nechali zlakat vidinou lahkeho nadobudnutia domu. Ved co ma s ich domom ich rodina? Aha, bamba padne na celu rodinu... 🤦 Je to ich byvanie, ich zodpovednost. Ja moc neuznavam takuto nekonecnu "pomoc" dospelym detom. Potom tu mame plnu republiku skolkarov s obcianskymi preukazmi a tak to tu potom aj vyzera...
@kavasmliekom nie vždy je to problém. Záleží kedy k omeskaniu došlo, či raz alebo opakovane. Nie je to vždy také čierne ako to vyzerá.
@karolinakr tiež sa divím, že ako promptne vedela zareagovať autorka na osobný bankrot. Za mňa si zaslúžia obaja prefackať, nech sa spamätajú a nech už v živote na žiadny úver pozrú. Lebo vidím to tak, že aj časom keď vezmú hypotéku resp. keď im ju náhodou dajú, dopadne to tak, že ostanú na ulici
Po tej poznamke na bankrot som presvedcena o tom, co som pisala na predoslych stranach. Ze oni dufaju v to,ze im rodina dlhy odpusti. Podla mna ani nie su blbi. Teda nielen blbi, ale hlavne vychcani. Panicka nereaguje na ziadne relevantne otazky, iba reaguje na prispevky, kde sa nejakym sikovnym sposobom moze vyvliect z vyplatenia rodiny. Proste oni dvaja su vydrbanci, ktori len hraju hlupeho zo seba. Predat pozemky od svokrovcov to ano, vyhlasit bankrot to ano, zobrat dalsi uver to ano, prijat dalsie financne dary od rodiny to ano, nechat muzov v rodine aby im dostavali dom, to ano. Ale nic o tom, ze to predaju, ze pojdu viac zarobit, ze sa uskromnia, ze sa porozpravaju s bankou, ze najmu pravnika, ze si sadnu za stol so svokrovcami. Ziadne konstruktivne riesenie, len hned short cut. Kde kto co da zadarmenko, aby si dom nechali.
Napisala sice, ze pozemky by neprijali lebo by to znamenalo nastrbenie vzhatov s manzelovymi surodencamii, osovbne si vsak myslim, ze henti dvaja maju na haku kazdeho a kazdych. Len sa nas tu snazi opit rozkom, lebo na nic konkretne neodpoveda, len zahmlieva a odpisuje len tym, kde vidi ruzovy oblacik toho ako obist povinnosti voci rodine a banke. Keby svokrovci predali pozemky a prisli by s igelitkou penazi, len by sa po peniazoch zaprasilo ako nic. Za 130 000 nemaju nic ani len dokonceny holodom. Proste preflakali peniaze, lahko prislo, lahko rozflakali a rodina uz zrazu uzavrela kohutik a je problem. Priznala 7tisicove auticko. A zvysok? Kolko kabelociek si si kupila princezna? Take out? topanky? dovolenky? chujovinky pre manzela? No len sa pochval a napis uz teda kompletny obraz.
Vy ste proste obycajni odrbavaci vam nejde o nic, iba prist k domu ako slepe kura k zrnu. Si neviem predstavit, co si o vas musia mysliet surodenci z oboch stran. Takych ako ste vy dvaja len vyplieskat zihlavou po holej riti, vykopnut z domu svokrovcov a nech sa paci do prace!! oh a taka posledna otazka, uz si otehotnela druhykrat alebo planujete? Vies, aby si nahodou nemusela ist do prace. 👍🙄
@deborahzelenkava si vcucla 16 strán do jedného príspevku. Úplne súhlasim. Prefackať a pevne dúfam, že si ju tu na MK rodina prečíta a hneď bude vedieť, že ide o ňu. A hneď zajtra by som pýtala peniaze naspäť
@bosorkabb 2 splátky za sebou. A už je to problém. Aj keď si myslím, že keď platia už pravidelne, po roku sa dá asi vymazať z registra, nie?
@sasa1310 tak tak. Dat im 3 mesacny limit aby si nasli podnajom, vykopnut z domu, decko si nechat u seba docasne a ziadat vyplatenie, nebabrat sa s nimi. Keby som bola jedna zo sestier manzela, roztrham ho v zuboch a riesim prepis pozemkov na mna a ostatnych dalsich surodencov bez tohto hada a jeho pani manzelky. Lebo tito dvaja sa postaraju o to, ze svokrovci prepisu cele potencialne dedicstvo im, a sikovni sebestacni surodenci nedostanu nic. Ale takto to byva, uz som to tu neraz citala. Lemry lemrave neschopne zhrabnu vsetko aj rodicovsky dom a ti sikovni sebestacni surodenci s karierou, vzdelanim, odsedenymi tazkymi skuskami na VS, tazko vydretou karierou alebo v zahranici proste nedostanu nic lebo oni "nepotrebuju". Aj autorka tu pise, ze ostatni clenovia "nepotrebuju" lebo maju. Lebo narozdiel od tychto dvoch hadov nieco spravili pre to, aby mali. Lenze tito len spekuluju a plodia. Ako socky. Uz sme to tu videli.
Predat sa nemoze, lebo svokrovci nedovolia. Hovno hovno. Len tahaju cas. Uz to tu pisala, ze by sa dohodli ze vyplatia dlzoby az po dlhsej dobe, ked uz budu na to lepsie. Lenze nikdy nebudu na tom lepsie, oni prehajdakaju vsetko a nic nerobia preto aby sa mali lepsie. Jednoducho len cakaju, natahuju cas a dotiahnu to do stadia, ze rodine uz bude trapne pytat peniaze alebo to dotiahnu do pravnej premlcacej doby, tym padom nevratia nic. Neviem ake mate na Slovensku zakony ohladom premlcacej doby. Jednoducho maju to pekne vymyslene, nic aktivne nerobit, neriesit, nepredat, nesplacat. Iba cakat. A cakat. A nic nehovorit, nepriznat, len cakat. A cakat do aleluja, az kym im ten dom niekto nepostavi za svoje a nenecha na ich meno. Lebo vsak boli by hlupi prepisat ho na kohokolvek. Presne tam to smeruje.
Fuj ako sa jej oci zablyskali, ked tu niekto spomenul bankrot. Ze uz potom sa vyplati dlh rodine. Akoze co caka,ze stat ci nejaka banka vyplati dlh rodine?
Skutocne neuveritelna banda darmozracov.
@kavasmliekom viem co to je, uz som ich urobila cez 600. Ty mas pocit, ze oni sa rutia opacnym smerom ako cele Slovensko?
@kavasmliekom po 2. Všetko záleží od toho či len meškali, kedy, či jednu splátku.
Ale nie je to nemožné.
Autorka, vaša najväčšia chyba bola stavať dom bez rozpočtu 🤦♀️🤦♀️
Za 130 tisíc ste už mohli dávno byvat v malom domčeku na kľúč.
Každopádne si ten dôkladný rozpocet spravte aspoň teraz.
Spíšte si poradie dôležitosti, priority, co treba aby to bolo obývateľné a koľko to bude stáť. Poschodie môžete uzavrieť, dorobte si prízemie. Podľa mňa stačí kúrenie, zapojiť vodu a kúpeľňa, kúpeľnu úplne najlacnejšiu základnú sanitu a lacný obklad. Na podlahy by som sa vykašľala, ak tam je betón len ho dôkladne očistiť a zafixovať nejakým náterom. A môžete bývať
Ja som sa tiez sťahovala v podstate do stavby. Bolo to pre mňa ovela psychicky ľahšie už byvat aj ked v nedokončenom ako živiť prázdnu stavbu
Teoreticky ani predaj pozemkov od svokrovcov nieje zly nápad, len tie peniaze nesmiete rozhajdákať ako ste to spravili pri stavbe. Ideálne keby môžu predat len napríklad jeden, proste fakt iba aby bolo na to najnutnejšie. S muzovymi súrodencami treba hodiť rec, možno sa dohodnut ze sa to potom odráta s dedičstva, myslím si ze väčšine ľudí by to nevadilo, mne osobne napríklad nie keby mám surodenca v takejto situácii

@bosorkabb okamzite smer Osobny bankrot. Inu cestu to mat nebude.