icon

Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?

2. dec 2024

Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť

deborahzelenkava
3. dec 2024

Samozrejme. No takze este raz a priamo: Co vam brani predat to, vyplatit dlhy a ist do podnajmu? Konkretne?

mamina7070
3. dec 2024

coze tvoja predstava je aby rodicia predali este nehnutelnosti co maju a tie financie vam dali darom (lebo uz ich nemate ako splacat) a plus cela siroka rodina ti ma ist zadarmo robit (aspon im navaris ?) aby ste dokoncili vas velky barak

takto by ti to vyhovovalo?

a potom conz coho budes platit naklady na dom na exterier auta atd ?

ako k tomu pridu osatni surodenci ked ste vsetko co sa dalo od rodicov ste pobrali vy (a nie sunto male sumy)

ja sa pytam co si na tom dome urobila ty a co tvoj muz?

malasandrika
3. dec 2024

Autorka čitala som diskusiu postupne. Je mi z Teba na grc. Tak 30-40000 ste dostali darom a Tebe je málo?! S 11 000 na úcte ste išli stavať dom? Ty kde žiješ?!

gabu_lienka
3. dec 2024

Vy jednoducho na dom nemate. Co tu pisali ze potrebujes 50.tisic na to, aby to bolo obyvatelne mi pride sakra malo. Kolko ma ten dom m2?
Predas stavbu, vyplatis dlhy a mozete zacat od zaciatku (ze predpokladu, ze nebude v registri a dostanete hypo), kupit si byt a byvat spokojne sami a co najskor, nie za xy rokov v nedohladne.

deborahzelenkava
3. dec 2024

@sasa1310 ked som precitala, ze mali 11 000 tisic eur na ucte a isli si postavit velky poschodovy dom, skoro mi slzy vybehli od smiechu :D

gabu_lienka
3. dec 2024

@sasa1310 z tych 11. este za 7.000 kupili auto. Cize vlastne so 4.000

kavasmliekom
3. dec 2024

@gabu_lienka no ani to nie, lebo servis ich tiež niečo stal 😅

lavender94
3. dec 2024

To vám prišlo ako dobrý nápad stavať dom s prázdnym účtom? Áno, 11 tisíc je sprepáčením hovno, keď sa bavíme o tých ciastkách čo sa do stavby vrážajú

deborahzelenkava
3. dec 2024

Ved pises, ze zijete v jednej izbe a brigadujete a pracujete. A to je akoze obeta? To je realny zivot mnohych rodin pri dnesnych cenach. Ludia pracuju a mnohi aj s detmi byvaju roky rokuce v jednoizbaku len s tym,ze oni za to aj platia, kym vy byvate zadarmenko v dome svokrovcov! Koho sa tu snazis opit rozkom? Nebud smiesna.

autor
3. dec 2024

@sasa1310 nie, išli sme do toho s peniazmi, ktoré sme si požičali od banky a od rodiny - nevidím veľmi rozdiel medzi týmto, a keby sme si zobrali v tej sume hypotéku.

deborahzelenkava
3. dec 2024

@gabu_lienka
@kavasmliekom
@sasa1310 prosim vas prestante uz, lebo je mi do placu zo smiechu. Je to odo mna hnusne ja viem, ale fakt sa neviem prestat smiat. Prepacte mi 😂😇

autor
3. dec 2024

@pralinka25 no niečo vie spraviť, ale nevyzná sa až tak. Jeho otec sa skôr vyzná, aj môj, ale to je také že každý má iné predstavy a potom tam boli nezhody kvôli tomu.

kavasmliekom
3. dec 2024

Ako počítam tak počítam, tak to je len 111tisic. A ďalších 20t je od koho, keď do domu ste dali viac ako 130t?

luccija
3. dec 2024

Autorka pozemky stupnu na cene nikdy by som pozemky nepredala je ich málo a je to zlatá baňa.
Tak poďakujte rodine, že vás nabalamutili, že všetci pomôžu muž mal príjem bokom ono je to fajn suma stále málo na prikupovanie pozemkov, a stavbu väčšieho domu.my sme 2 roky rozmýšľali či sa do toho pustiť a mali sme o 13 r viac.
Predala by som ho len by sa tak zaprasilo, lebo takto budete v jednej izby najbližších x rokov.
Kúpite inde pozemok, keď budete naňho mať a postavíte malý bungalov bez idey, že raz budú s vami bývať deti, lebo nebudú, že raz budete dochovavat rodičov, svokrovcov no tak bude jedna izba navyše.Ked budete bývať sami zistis koľko stoja energie, strava, smeti, dane a všetko čo dom pýta.Teraz naňho nemate

sasa1310
3. dec 2024

do smrti sa nezbavíš tvojich dlhov, uvidíš, že tak bude. Pokiaľ to nepredáte. Keď ste boli slobodní bezdetní ste si nevedeli nič našetriť, a zrazu s dieťaťom a splatením energií obrovského domu si myslíš, že vy budete vedieť splácať cez 190 000 eur?

tinatitti
3. dec 2024

A tieto otázky ste si prečo nekladli už dávno predtým????? Nie je umenie si nabrať pôžičky. Umenie je ich vediet aj splacat. Na rovinu. Keď ste tak finančné negramotni, že bez príjmu idete stavať dom,tak čo čakáš? Manzel robi za pár eur. Ty donedávna nikde. Údajne ledva zaplatíte splátky a už neostáva na stavbu....... ako haló???? Hypotéku vám vraj nedajú. Ale budete sa aj ty aj muž bit do pŕs, dom nepredám. No bud čakaj zázrak alebo začnite veci riešiť. Vy dvaja s vaším prístupom prídete o ten dom [zhabe vam ho banka] a budete ešte do konca života splácať dlhý. A potom pôjdete vyplakavat do médií aby vám ľudia pomohli? Ste obaja svojpravny. Postavte sa k veci reálne a začnite ju správne riešiť. Nehľadaj možnosti ďalšej pôžičky, nedokážeš ju splácať. Žiaľ musíš začať žiť. Takže jedina možnosť predať rozostavaný dom. Hoc aj tomu bratovi, čo žije v podnájme. Riešenie sa nájde. Ale ďalšia pôžička ani výhra v športke to nebude.

autor
3. dec 2024

@kavasmliekom máme aj od banky požičané peniaze

sasa1310
3. dec 2024

otázka: od koho nemáte požičané peniaze?

deborahzelenkava
3. dec 2024

V tejto teme chyba uz len vase cislo uctu. Podla mna by sme sa vam mali na ten dom my vsetky poskladat zo solidarity 🙂

tinatitti
3. dec 2024

Rozdiel medzi spotrebným úverom a hypotékou je markantny. Minimálne v úrokových sadzbách a dobe splácania! To vážne tvrdíš, že v tom rozdiel podľa teba nie je????

kavasmliekom
3. dec 2024

Aha, to nepočítaš, banka nič 😬 a ako si to teda ty predstavuješ, keď si sa tak chytila tej predstavy bankrotu?
Si myslela, že ti odpustia splátky, manžel bude naďalej zarábať 1400e v čistom, ty 900e, budete mať 7tisicove autíčko, hrubú stavbu? Čiže len nebudete nikomu nič dlžní?

tinatitti
3. dec 2024

@deborahzelenkava kks presne. Mňa toto vytáča. Žasnem, že ľudia "rozmyslaju" aj takto

princkrason
3. dec 2024

toto je dobre citanie popri praci

kavasmliekom
3. dec 2024

@deborahzelenkava a ešte posli manžela, nech majú majstra 😁

kavasmliekom
3. dec 2024

Ale ste si všimli, že sme sa aspoň v jednej téme zhodli? 🤣

sasa1310
3. dec 2024

@kavasmliekom žiadne hádky, čo

deborahzelenkava
3. dec 2024

@kavasmliekom Vsak my im zaplatime material tu na koniku. A nasich manzelov posleme, aby im dokoncili dom a este zaplatime nasim manzelom aj stravne aj letenky tych, co sme v zahranici a preplatime cestu manzelom, ktori ziju na Slovensku. Aby panicka mohla len sediet na gauci a mavnutim carovneho prutika rozkazovat, kde si co zela 🙂

sasa1310
3. dec 2024

ja požičiam peniaze. Z Bratislavy ešte nemá pôžičku

deborahzelenkava
3. dec 2024

Mohli by sme im najat aj architekta aj profesionalneho interieroveho dizajnera, aby im nacancal obyvacku a kuchynu ako z katalogu. A tiez zahradnika. Autorka posli cislo uctu, nech sa vam vyzbierame na material

1fifinka1
3. dec 2024

Bože to muža jeho šetrní rodicia nič nenaučili? Ze 40 000 sme dostali darom. Pane ty to vidíš. Už to začína vytacat aj mňa.

autor
3. dec 2024

Neprišla som tu žobrať peniaze, to sa nemusíte báť. A navyše my si tie svoje pôžičky postupne splacame, neposkladala sa nám rodina na dom.