icon

Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?

2. dec 2024

Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť

simca06022011
3. dec 2024

Nemuseli ich oba brat, nevieme.. ved nevieme nič 😂 podľa mňa ani autorka nevie.

zltalienka
3. dec 2024

@oblecenie99 hypotéku nedostanú, to je jedno čo dajú ako zálohu. Treba mať príjem a pravidelne splácať pôžičky.

30majka71
3. dec 2024

@zltalienka alebo ju nedostanú preto, že je manžel zaregistrovaný po kadejakých hazardných stránkach

oblecenie99
3. dec 2024

@zltalienka aj by som tu napísala, aku neuveriteľnú vychcanost urobili v mužovej rodine (on v podstate dopadol nejak tak, jak raz dopadnú súrodenci autorkinho muža), čo clovek dokáže vymysliet a koho a na čo prehovoriť, aby sa dostal k peniazom cez iných ľudí a tým ich zadlžiť, ale to by som zároveň dávala "rady" autorke, a to vážne nechcem. Keby som niečo veľmi podobné nevidela na vlastné oči, snáď ani neverím, ale ono sa to fakt deje.

kavasmliekom
3. dec 2024

@zltalienka keď autorka píše pravdu, že len dve splátky mali omeskane, predpokladám, že hneď na tretí mesiac to vyplatili 🫣 aj keď neviem z čoho... Keď manžel mal zrazu len 1400e... Tak by mohli žiadať o vymazanie z registra dlžníkov...ked okrem toho nemali žiadne iné omeskane platby. Čiže tam bude nejaký iný problém. Alebo... Ja mam už aj taky pocit, že je to cele len vymyslené.
Je veľa hlúpych a naivných ľudí, ale že by celá rodina, vlastne dve?? Nechce sa mi veriť.

katie253
3. dec 2024

Ešte tak poviem, ze my sme začali stavať v 2018 a cena materiálov bola ešte taka normálna. Ak oni začali stavať 2022, tak to boli mega vysoké ceny materiálov, to bol nárast neskutočný. Viem, vravel nám kanartat co robí v stavebninach. Hneď vravel, ze si môžme sami ruky nohy bozkávať, ze sme to stihli ešte v normálnom čase. Ze im sa oči pretáčali , ked videli nárast cien materiálov.... takže 130000€ zase v tom čase ani nemuselo byt až tak veľa len cena materiálov bola vysoká, a keď ich sem tam k tomu ešte nejakí roboši obabrali, tak sa to nabalilo raz dva....

zltalienka
3. dec 2024

@kavasmliekom kľudne to môže byť vymyslené, nebola by to prvá a ani posledná téma na MK.
Ale možno to je aj pravda, viem si to predstaviť. Možno to na začiatku aj mali premyslené, že budú stavať "tvrdou svojpomocou" a vtedy stačí peňazí na materiál, ale ...materiál začal rásť na cene....do toho medzigeneračné nezhody....ego investora.....dedinské zmýšľanie (neostať na hanbu) ......a je tu výsledok.
S tými splátkami to mohlo byt aj tak, že autorka si myslela, že nič sa nestane, keď občas nezaplatia, tuším to v diskusii aj spomenula. Tak nezaplatili. Ale prišiel z banky "milý" list s vysvetlením, čo sa stane ak nebudú platiť, tak rýchlo "našli" peniaze a zaplatili.

maryetta
3. dec 2024

@kavasmliekom nemusi to byt vymyslene ale na 100% tam za tym nieco bude-co este autorka neprezradila.
@katie253 ano. Vsetko islo hore. My sme zacali v 2020 a to uz bolo.... 🙈 ale obzvlast preto si to cele 2x premyslim.

Mna by zaujimalo aj kolko dali za pozemok. A vlastne ci je ten pozemok s nejakou tarchou. Resp pristup? Ma svoje? Alebo niekde u rodicov?
Tiez uplne "trapne". Mozno? Neviem? Ake??? Mozno nas oklamali. Neviem kolko stalo.... ved musis vediet kedy kde komu kolko ste platili.
Jeden velky zosit stacil a pisat si datum. Za co a kolko... a mas hned sumar a vidis ci to vychadza alebo nie ☹
Najprv usetrim. Potom minam. Nie robim a...
fakt zla situacia. Pripdne ste si mohli dat postavit nejaky katalogovy dom. Alebo pockat aspon 5 rokov. Stale ste relativne mladi aby ste si mohli este nieco nasetrit.

maryetta
3. dec 2024

Este mi napadlo. Uplne si to nenapisala ze v akom stave je teraz dom? Uz ma teda okna? Strechu???
Mate uz tam aspon nejaku pripravu na kurenie? Pripojky vsetko je. Ze uz "len" napr v kupelni obklad. Sanita.... Polozit podlahu. Kuch linku. Omalovat??
Mate aspon nejaky svoj nabytok? Ci aj to vsetko kupovat?

zltalienka
3. dec 2024

@maryetta jednoznačne mali počkať. Veď sú mladí, nemuseli sa tak ponáhľať do domu.

gabu_lienka
3. dec 2024

@maryetta nepochopitelne ako moze niekto nevediet na co presne minul 130tisic. My sme prerabali byt a kazdy ucet, fakturu som zalozila a presne do centa som vedela co nas kolko stalo.
@zltalienka neuveris, ale uz sa niekto na zaciatku diskusie cudoval, na co by mali na zaciatok kupovat byt 😅 pre niekoho je lepsie zit v jednej izbe bez vody, alebo xy rokov bez kuchynskej linky, ako zit slusne v byte, ktory rokmi nadobnudne na hodnote. Vsetci nasi kamarati a znami, ktori kupovali alebo stavali dom, mali predtym byt, ktory im nadobudol na hodnote a teda pekne zarobil.
My keby sme teraz predali byt, vyplatili zbytok hypo, tak nam zostane 160.tisic cash. Ale teda ani s tym by som sa nehnala do stavby domu..
autorka ste fakt este mladi, vo vasom veku (myslim ze si pisala 24, 26) ludia este len koncia skoly a kupuju prve byty. Ked si zoberies nieco z tunajsich rad, mozete sa z toho dostat, byvat sami v byte a este mate dost casu dopracovat sa aj k domu.

miriamzba
3. dec 2024

@sasa1310 to aj mňa napadlo, že manžel jej nehovorí celú pravdu, však není možné aby nikto nekontroloval jednotlivé fazy výstavby, veď na základě toho stavbarov vyplacali.

lavender273
4. dec 2024

Autorka ja ta obdivujem ze ste sa pustili do takeho projektu. Prikupite pozemok v nie lukrativnej casti Slovenska (ok to chapem) ale trebalo tomu prisposobit aj cenu domu, aby to bolo predatelne.

Neviete nic o stavbe domu, a pustite sa do toho. Ja by som na to nemala gule pokial by som nemala v ruke cenove ponuky. Lebo takto to za pochodu sa riesit a platit je masaker. Ja viem ze material a praca su drahe ale 130k dat len za hrubu stavbu je uplne cez.

Predat to cim skor, nech si svokrovci myslia co chcu, taha vas to financne dole. A nalievat viac financii do toho .. zbavit sa toho cim skor, vyplatit co sa da vyplatit. Radsej byt na 0 ako v minuse.

zltalienka
4. dec 2024

@gabu_lienka však aj my sme "začínali" bytom. Dokonca 1 izbovým. Na začiatok stačil, aj s dieťaťom sme sa vošli. Ale vždy sme mali 40% kryté z vlastných zdrojov, či pri 1 izbovom byte, alebo pri poschodovom dome. Nie ako autorka vlastných "zopár tisíc" a ideme stavať.

aurora33
4. dec 2024

Ja žasnem ako ešte zo seba robíte obeť. Že to vás rodina dotlacila. A vy nič, vy ste muzikanti. Čo vám držali zbraň pri hlave že stavajte dom lebo čo povedia ostatní?! A ešte je teraz ta rodina trápna lebo vám nik nepríde zadarmenko pomôcť? Kokos. Nevďačná banda.

pralinka25
4. dec 2024

@gabu_lienka presne tak. my sme zacinali v jednoizbaku. najprv sme ho splatili a ked bol nas sme ho predali a kedze ceny bytov idu stale hore zarobili sme na nom + 50% cize sa nam vratilo vsetko co sme do neho vrazili plus polovica k tomu. kupili sme trojizbak a uver sme si brali len na rekonstrukciu lebo bol v povodnom stave. tam sa nam narodili deti. zili sme v centre mesta kde bolo vsetko dostupne a nepotrebovali sme roky ani auto. doslova sme mali pod nosom polikliniku skolku babky a este aj obchodne centra. usetrili sme na aute, splatili hypo a na byte zarobili takmer raz tolko kolko sme do neho vrazili a s tou sumou sme kupili pozemok 15 minut pesi od namestia kde mam zas pod nosom uplne vsetko a postavili dom. je pravda ze hypo sme si vzali znova ale nic co by sa nedalo splatit. a hlavne s dobrou poistkou. navyse je celkom fajn si spolocny zivot dobre vyskusat kym sa clovek pusti do stavby. aspon clovek zisti ake potreby ma rodina, co bude vyhovovat a co naopak nie. ja by som vzne zila radsej v tom nasom jednoizbaciku ako bez teplej tecucej vody a kuchyne. provizorne podmienky su fajn ked trvaju tyzden dva a nie roky.

a presne ako tu niekto spominal. co e to za zivot nemoct nikam ist, nemoct dietatu dat moznosti ist na lyziarksy, ist na vylety, sem tam do restiky, do kina .... lebo stale budu na mizine ale s domiskom. nenavidela by som ten dom.

beronsche
4. dec 2024

Autorka - síce je pre mňa nepochopiteľné, ako ste mohli za
daných podmienok suhlasit so stavbou domu, ale toto, čo teraz robíte je ďaleko ďaleko cez čiaru normálneho zmýšľania..
Čiže vasi, naši, celá široká rodina dala hlavy dokopy a rozhodli, že vy s holou ritou idete stavať dom a vy dvaja, ako také teliatka, ste prikyvli..
Ako prepáč, ale tak to je..
A čo viac, v lokalite, ktorá je na prd.
Ok, mladí naivní... Ale prečo sa do čerta neviete poučiť z vlastných chýb???

Ako to, že rodičia nič nevedia?
Základ, ale že úplný základ, akonáhle sa dostaneš do finančných problémov je KOMUNIKACIA! S veriteľmi, s rodinou. Nemôžeš čakať , že sa to vyrieši. Len sa to celé zhorší.

A že rodičia môžu predať pozemky a požičať vám ďalšie prachy.. peniaze sú a budú.. no áno, ale nie u každého, že?
Napr.ty nemáš. A ver, ani nikdy mať nebudeš, pri takomto prístupe.
Požičať si ďalšie peniaze od svokrovcov? A splácať to budeš ako?
Pri takomto zadlženi strávis život splácaním haraburdy, ktorá bohvie, či bude niekedy hotová. Si pripravená žiť z ruky do úst celý život? Že nebudeš môcť dieťaťu nič dopriať?
V dome, ktorý je v ešte aj v blbej lokalite?

A ako k tomu prídu mužovi súrodenci?
Si si istá, že svokrovci dokážu dať dokopy obdobnú sumu pre súrodencov? toľko, koľko nastrkali/ nastrkaju do vás?

Píšeš, že keď bude najhoršie..
Nuž, najhoršie bolo už včera, viem, že tá predstava je neznesiteľná, ale musíte to predať. Jediné tak sa odrazíte od dna.

Ešte jednu vec si absolutne neuvedomujes. Zatiaľ máte zatvorenu hrubú stavbu. To tvorí v závislosti od zvoleného štandardu vybavenia len 1/3 až 1/2 rozpočtu na dom.
Chápeš koľko peňazí ešte potrebujete??
Prosím ťa, aký veľký je ten dom (zastavaná plocha, podlahová plocha)?
A predpokladám, že o nízkoenergetický dom ani nejde, takže aj prevádzkové náklady budú "zaujímavé"..

beronsche
4. dec 2024

@gabu_lienka presne.. my keď sme stavali dom, muž si zaviedol zošit, kde mal každý klinec zapísaný..
Pred tým, ako kúpil materiál, zisťoval ceny kade tade, aby najvýhodnejšiu našiel (pri dodržaní požiadaviek).
Tiež staval prvý krát, tak študoval ako blazon, každú jednu somarinu, aby vedel urobiť rozhodnutie, aby vybral najlepšie riešenie..
A nie hurá systém, ako u autorky, kedy jeden otec hento, druhy tamto a ešte sa budú dotahovat, koho spôsobom to urobia. To bola cesta do pekla, škoda, že autorka to ešte stále nechápe...
A ešte, že keď už staviame, tak poriadne a poďme izby pridávať...no, celé zle...
Fakt ma zaujíma, akú veľkú opachu stávajú, ale na toto nechce autorka odpovedať..

belllinka
4. dec 2024

Tipujem, že to bude niečo väčšie, keďže písala, že v budúcnosti aj pre rodiča alebo pre dieťa na bývanie, čiže podľa mňa dole kuchyňa a 3 izby a hore 4 izby.
A ešte je hrozná aj tá lokalita, kde ani autobus nechodí, ako tie deti budú fungovať so školou?

beronsche
4. dec 2024

@zltalienka tiež sme stavali poschodový.. a zdá sa mi to veľa.
Jedine, ak ešte robili podpivnicenie, vybrali predražené materiály a dom má aspoň 200m2 , tak áno, pripúšťam, že to toľko mohlo stať..
A súhlasím, že budú ešte potrebovať veľa peňazí, aby to dokončili.. toľko, koľko nikdy v živote nezvládnu splatiť..
Ale to autorka počúvať nechce..
Vidím to tak, že zhrabnu ešte prachy za pozemky (požičajú si), lenže splácať môcť nebudú a nakoniec prídu aj o dom (exekúcie) a o dobré vzťahy.
Kto chce kam....

lienka.7
4. dec 2024

@beronsche podľa odpovedi autorky, ja mam skôr pocit, ze ona rodine žiadne požičané peniaze vrátiť ani nemieni...s tými exekuciami a pokazený mi vzťahmi s tebou uplne súhlasím

simca06022011
4. dec 2024

Tak ja to zase chapem, mladi, neskuseni, oblbnuti rodinou, dostali peniaze a hura stavat.. a kludne verim aj tomu, ze peniaze vratia a vracaju..
Len sa preratali, plus im chyba trpezlivost vsetkym.. rodicov to rychlo totiz prestalo bavit a nechali ich v tom. Napriek tomu, ze ich do domu natlacili. Ja poznam rodiny kde za 2r nieze nebyvali, ale ledva papierovacky, plany, financie, zaklady mali ... pripadne zacali len hrubu stavbu robit rychlo aby to bolo aspon pod strechou... kludne sa domy stavaju aj viac rokov ak to nie je na kluc cez firmu a rychlo, s dostatkom financii.. ja byvam v dome, kde od zaciatku prac a papierovaciek, po kolaudaciu preslo 5rokov :D A tu sa autorka hadze o zem, ze chceli byvat a maju toho dost, ked svojpomocne stavaju dva roky :DDD

beronsche
4. dec 2024

@lienka.7 ja si myslím, že ak chce.
Len nechce uveriť tomu, že na to nikdy nebude mať..

oblecenie99
4. dec 2024

@pralinka25 Ja som tu tiež minnule čítala diskusiu, kde bola autorka zrútená z toho, že nebude mať v dome minimálne 5 rokov kuchynskú linku, lebo na ňu nemajú a nebudú mať a varí cez predlžovačku na zemi, pre mňa scifi. Akože hej, počkať pár týždňov, mesiacov, beriem, ale roky takto žiť, hlavne že som v dome? Ešte keď ste dvaja, tak OK, ale už s deťmi, v jednej miestnosti sa tlačiť provizórne roky, dochádzať zakaždým na aute denno denne od práce, škôlky, školy (krúžky nenapíšem, lebo na to by už nemali), lekára po každú jednu prkotinu, lebo dom je navyše na mieste, kde ani obchod nie je? Ak to niekomu vyhovuje, tak mu to neberiem no..

Ja si to viem ináč fakt predstaviť, ako boli mladí do toho "dotlačení", a oni ako malé neskúsené deti na všetko prikývli, lebo tak dobre radia no. Paradoxne, dostali len do daru toľko, plus čo mali našetrené, že keby vydržali pár rokov, manžel by sa zamestnal poriadne na zmluvu, mohli mať dnes slušnú hypotéku a možno postavený menší domček.. ale tak keď rada starejších povedala poriadne domisko, aspoň s poschodím, a ideálne teraz a hypotéka je hrôza des... Sesternicin svokor chcel mladých silou mocou zasponzorovať darom, ale pod podmienkou, že im peniaze dajú, ale oni z nich si MUSIA dať urobiť studňu. Sesternica s mužom ani len nesnívali o studni, nechceli ju, potrebovali peniaze na oveľa dôležitejšie veci, zišli by sa, ale svokor podmienil. A oni si tie prachy nezobrali a odmietli. Autorka to tu popisuje tak, ako keby ich pomaly nútili brať si tie peniaze... a keď som to teda dobre pochopila, pôžička, či dar: mohli ich použiť len na to, a tak, ako im povedali. A teraz by bolo sakra blbé to celé predať. Ani dom, ani peniaze. A stále im nedochádza, že týmto tempon na to nikdy nebudú mať, aby ich vôbec vrátili, darmo sú bezúročné. A svojim detinským zmýšľaním sa aj na to spoliehajú, že to nebude potrebné, veď komu by chýbali... boli aj budú.

lienka.7
4. dec 2024

@simca06022011 myslím, že je veľmi naivne si myslieť, že dom sa mi len tak postavi a zafinancuje "sam". 🤦‍♀️ ci mam 26 alebo 36 rokov.

simca06022011
4. dec 2024

@lienka.7 ja si viem predstavit pod akym tlakom boli ako mladi a pardon za vyraz sprostí, a hlavne ak su z takychto rodin, kde nie je problem pchat mladym peniaze a tlacit ich do niecoho... proste rodicia zariadili ale deti to nevedeli ukocirovat a teraz to maju na krku..
je uplne jedno kto si co mysli, a ze pre nas je to naivne a take a onake.. jasne, ja som dva tyzdne po maturite odisla z domu a zivila sa sama, skolu si platila a vsetko, pre mna je toto uplne scifi... ale je kopa ludi, co to tak nemaju a proste idu ako rodiny povedia.. ja mam napr dobrych znamych, ti ale zarabaju ako tak, cize dom potiahnu. Ale tiez, rodina ich dotlacila a to vzdelani ludia, dokonca pracujuci vo financiach, ze musia mat dom.. je jedno, ze tam chodia len spavat aj to len cez tyzden, k ich zivotnemu stylu = zbytocnost. Dochadzaju... ako @oblecenie99 pise denno denne.. a potom cez vikendy aj tak chodia prec, cele prazdniny kolkokrat 3-4t v kuse prec.. proste ten dom im iba peniaze odcerpava...a aj energiu, lebo ked pridu, rychlo udrzba... o predaji ani rec, lebo co by kto povedal a ked sa narobili (lebo sa.. realne, to tiez nebol domcek za dva roky postaveny a makali tam ako fretky vsetci zeny, muzi aj z rodiny aj firma). Vplyv rodiny je velky... a ak niekto nema svoju hlavu, skusenost, alebo proste taktu "nevychovanost" v sebe, ze povie, ze nie dakujem, toto nechcem tak sa lahko dostane do problemov. Ja napr. mam ohen na streche v kuse pre toto moze, nie dakujem nechcem, lebo nie som dostatocne poslusna :D tak vidis, autorka je dostocne poslusna asi, ale rodicov to rychlo prestalo bavit, najma ked syn prestal byt poslusny a na stavbe chcel nieco podla seba :D

zltalienka
4. dec 2024

@beronsche kedy ste stavali? Svojpomocne, firma? Aký veľký? Podkrovie alebo aký typ strechy? Ono to tak ťažko porovnávať, keď nevieme detaily.
My máme "kocku" 85m² zastavaná plocha s rovnou strechou, na streche solárne panely otočené na ideálny smer. Takže 3x sa robila "deka".

beronsche
4. dec 2024

@zltalienka samozrejme, že vstupné faktory sú diametrálne odlišné, až tak úplne sa to porovnať nedá..
Aj my máme kocku obdobných rozmerov, sedlová strecha a nemám pocit, že sme nejako výrazne preplatili hrubú stavbu v porovnaní s jednopodlaznym domom.
Čo podľa mňa veľmi predražuje dom, sú pivnice a vstavané garáže...

nairia
4. dec 2024

sice suhlasim s vacsinou tu nazorov, musim sa trosku autorky zastat. lebo z toho, co pise mi vychadza jedine a vystihla to aj @simca06022011
mladi pod vplyvom a tlakom rodicov, ktori im komanduju zivot a nanutia im svoje predstavy o zivote- treba dom, rodina vam pomoze, nemozte ist do zahranicia, nemozte predat dom (to tvrdi manzel a urcite je zmagoreny rodicmi).
my vam pomozeme, zafinancujeme, ved mladym treba pomahat, kam by ste isli, tu mate pozemok, pol rodiny sa vam posklada na ciernu dieru v riti sveta nezaujimavu..ale len tu ostante pri rodicoch, lebo budeme si pomahat.
bohvie, ci rodicia, ked slubovali pomoc od ostatnych vobec zistovali, ci ostatni budu mat chut/cas/zaujem pomahat.

no a druha vec je, ze ste zacali stavat v najhorsom obdobi- material drahy, uvery este drahsie a nepockali ste si na priaznivejsiu situaciu, kedy by ste mohli dostat hypoteku (splnenie podmienok na ziskanie hypo)a nezavalili by ste sa zbytocnymi a predrazenymi uvermi. mi to pride ako taky hura system a chcem hned a zaraz. nevadi, ze vlastne na to nemam kapacitu (mentalnu, financnu), ved "nam slubili". snad sa poucite zo svojich chyb, v tom veku a pod vplyvom rodicov, ktori vam budu riadit zivot az kym nepomru, sa to inak nedalo, chapem.

treba sa postavit problemu celom, sadnut si s rodicmi a vylozit karty na stol. a povedat narovinu ako sa veci maju. ste dospeli, ste rodina (ty, manzel a dieta) a tak musite riesit problem spolu. a hlavne sadnut si najprv s manzelom a povedat si uprimne ako chcete zit. normalne, po com tuzite... nie, co vam nabulikali rodicia, ale co chcete vy. a od toho sa tiez odpichnut.
potom oslovit sikovneho finančného poradcu, zhrnut vsetky pozicky do jedneho balika idealne hypo a davaj.

cecilia29
4. dec 2024

@nairia aspoň nejaký normálny komentár. Lebo väčšina je iba o tom ako si tu ženy dvíhajú ego kritizovanim. Kritika sa dá podať aj normálne. Autorka musíte si sadnúť s rodičmi, s finančným poradcom Musíte počúvať skúsenejších. Inak dávajte si pozor na cenu práce. Sestra ked stavala tak za jednu prácu dali 3 rôzne firmy rôzne cenové ponuky
1. 5000E
2. 2500E
3.1700E
...všetky 3 firmy boli overené a spoľahlivé. Švagriná teraz dostala 2 cenové ponuky na rovnakú prácu- 4000 a 12000 . Sú to neskutocne rozdiely a vedia dom neskutocne predraziť. Ste mladí, určite poznáte XY ľudí, čo stávajú, stavali dom. Pýtajte si recenzie, pýtajte si cenové ponuky. ...samozrejme za predpokladu ze to dostávate. A to sa podarí podľa mňa len v prípade ze si sadnete so šikovným finančným poradcom.