Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?
Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť
Chyba bola žiaľ , že manžel sa takto správal , že nechcel spolupracovať s vašim otcom , to sa v takých veciach nerobí, ak on sám nemal žiadne skúsenosti . Čiže toto nebol správny postoj voči pomoci od tvojho otca , možno spoluprácou by to možno šlo lepšie aj bolo lepšie kontrolované aj lacnejšie , najmä reálnejšie. Tam trebalo stopnúť manžela.
Nič neostáva len naceniť si nehnuteľnosť . Na reálne nacenenie ste mali tipy tu , že ako.
A po druhé : reálny rozpočet na obývateľný stav a rozhodnúť sa , čo ďalej. Viacero rozpočtov.
Vás finančný stav
Vy sa musíte reálne pozrieť na pravdu, ako to je, žiadne osobnostné faily.
Naozaj to správanie napožičiavanie kade tade , a ešte neochota na spoluprácu nie je moc dobrá povahová “vlastnosť” . A sú aj také výskumy , kto vyhral lotérie , že “z cudzieho sa rýchlo míňa” , “ako prišlo , tak aj odišlo”, jednoducho chyba návyk disponovať zodpovedne s vyššou sumou peňazí .
Stavba domu ta doslova musí baviť, robiť rozpočty , zisťovať každú maličkosť , manažovať a najmä spolupracovať s pomocou .
Pravda a spolupráca s ľuďmi rovnása sa zodpovednosť , a tak sa rozhodnúť, čo ďalej .
Úteky pred problémami nikdy nikoho nezachránili.
@cecilia29 Presne toto si myslím. Svokor chcel pomahat, manžel sa nepohodol lebo on vie všetko najlepšie, najlacnejšie… a vsadila by som sa, že nejaký kamarát mu urobil velice výhodnú cenovú ponuku. U nás sme tiež riešili, že v rodine sa rekonštruovali kúpeľne v dvoch domoch a vyšlo to jedných 3x drahšie a nič extra tam nemali. V stavebníctve sa strašne odrbava poznám strašne veľa ľudí čo za nejakú prácu zaplatili o tisíce eur viac a nemali ani poňatia.
@lavender94 aj sestra mala "najvyhodnejsiu " ponuku od susedov, tie rozdiely sú skutočne bezne v tisíckach
Ďakujem všetkým za rady, asi sa poradíme teda so svokrovcami čo a ako, povieme ako je na tom od a my finančne. Lebo manžel naozaj nechce počuť o predaji, aj keď som s as ním o tom dnes aj včera rozprávala.
@martinkaaa83 presne tak. Len ono tu mnohi opisuju byvanie v byte ako keby to malo byt dake vazenie, za trest ci co. No tak si vyrabaju trest vo forme roky stavat, dret na tom dome, odtrhat si od ust, dlho provizorne byvat...
Pritom su aj rozne pekne lokality v mestach, s malymi komornymi bytovkami...kde sa urcite da "vydrzat" par rokov a neskor riesit dom, po lepsom financnom zabezpeceni a premysleni.
To povestne: kazdy si je strojcom svojho stastia ...
Ved jasne, neschopný manžel radšej znova natrčí ruku. Hnusil by sa mi taký chlap.
a z čoho chce žiť tvoj manžel, keď nechce počuť o predaji? Však to sa ho opýtaj, ako budete žiť a splácať a prerábať bez toho, aby vám opäť niekto pomáhal.
@sasa1310 asi je uplne zbytocne jej klast hocjake otazky. Opakovane vacsinu na plnej ciare ignoruje. Vybera si na reakciu len to co sa jej paci. A takto isto aj robia rozhodnutia s tym svojim muzom - len tie rozhodnutia, ktore sa im pacia a ako sa im pacia. A nie tie, ktore su potrebne alebo spravne.
@colsami už som sa tu v tom stratila, na čo sa ma tu pýtali čo som neodpovedala?
ved mu to tu daj precitat. mozno fakt nechape realitu
Asi desat raz sa Ta pytali, aby vedeli poradit co sa tyka stavby a financii:
- aka je podlahova plocha domu?
- aka je celkova plocha pozemku?
- je Tvoj muz zrucny? Co vsetko sam robi na stavbe a ako casto?
- kolko rokov ma dieta? Ci mas aj rodicak popri praci?
A mnohe dalsie....
Je treba si naliat cisteho vina a ivedomit si, ze na to nemate. Podla toho, co vravis, ze tam este chyba, to znamena este desiatky tisic investicii. Klidne aj 80 a viac. Ja na vasom mieste to okamzite predam a skusim kupit nejaky maly byt na hypo. Mate popoziciavane od kopec ludi. Osobne mne by to bolo hrozne neprijemne. Povracajte im to a normalne si vezmite hypoteku.
Potom napis , ako ste pokročili dalej, co na to svokrovci, snáď sa to podarí, nejak dat doporiadku
Že nechce počuť o predaji je síce super, ale iné východisko nájdete asi ťažko..
Jaj, no jasné, ešte môžete napoziciavat ďalšie peniaze od svokrovcov (za pozemky) a živorit do konca života, lebo to nesplatíte a bývať v rozostavanom dome, lebo na dokončenie to aj tak bude malo...
Neodpovedala si napr. na otázku ohľadom veľkosti domu..
Tvoj manzel je inak teda “uzasny”. Brata ma v podnajme bez byvania a nema hanbu od rodicov tahat dalsie peniaze na dom, na ktory absolutne nema. Ved zaraba len o nieco viac ako minimalnu mzdu. Nech riesi svoje prijmy a nie neustale poziciavanie si na byvanie, ktore nebude ani v buducnosti vediet utiahnut.
Autorka, fakt by nas viacerych zaujimalo, kolko m2 ma váš dom a kolko ratate, ze vas bude stat interier.
Skuste oslovit este raz banku, tie platy su ok, skuste poziadat o hypoteku s tym, ze by sa z nej vyplatili aj existujúce uvery. Tych 1400 ma na paske?
@colsami a aj tak neprisla odpoved :DDD
mozno maju exekucie, a financnu gramotnost nula, autorka jedine reagovala na slovo bankrot, čiže nemaju na to mentalnu kapacitu dotiahnut to do konca a este viac sa zadlžit, preto ja ako nezavisly pozorovatel pri takto finančnej gramotnosti neodporúčam navyšovať dlhy a splátky, lebo im to zlomí krk..Jedine vysvetlenie prichadza v tom, že peniaze maju od nebankovky, to by aj vysvetlovali velkost pôžičky, malo peňazí a vysoké uroky, preto sa zmohli len na zakladnu stavbu
Milujem túto diskusiu 🤣🤣 v živote som sa tak dobre nebavila ako teraz. Autorka ty a manžel ste totálne finančne negramotni ľudia, ktorí by nemali mať radšej žiadne úvery, lebo nechápete ani základné veci. Keď už ste mali tých 130tisic, mali ste radšej kúpiť nejaký byt v meste ako stavať dom. Lebo na dom je 130 proste malo, hlavne keď všetko je tak drahé. Budúci rok to bude ešte drahšie a ta ruina co mate, lebo dom to nie je, vás bude stáť minimálne 100tisic ďalších. Už prestaň byt vyzierka a postav sa na vlastné nohy, nespoliehaj sa vkuse na ostatných.
podla mna autorka o tom nema ani sajnu, ona nevie ani kolko m2 (inak by napisala), nevie realne kam odisli peniaze za co, nestavia tam nic.. ona v podstate caka ze len dostane kluc od domu do ruky, pripadne mozno vybavi nieco konkretne co dostane. Nema sajnu ako funguju uvery, financovanie stavby = nic. Riesili to svokrovci, s muzom a ona sa viezla.. a teraz prisla na ot, ze nemaju z coho zit a maju 100t dlh (ale maju... 900eur v jednej izbe je pre 3 dost, ak predtym minali viac, tak to islo z napoziciavanyhc penazi podla mna = dva roky a tam sa teda nejake financie rozkotulali a chyba napr na to kurenie).... a preto sa tato tema taha a ide to ako z chlpatej deky..
Ale teda to je len moj nazor, nechcem sa nikoho dotknut.