icon

Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?

2. dec 2024

Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť

autor
5. dec 2024

Dom ma nejako do 200m2 úžitkovú plochu, svokrovcom na ich žiadosť nič neplatime, často však spravíme nákup a keď sú nedoplatky, tiež nemáme problém zaplatiť. Koľko sme dokopy ešte dlžní neviem, je to ešte dosť, keďže splacame krátko - je veľa rôznych zmlúv na rôznu dobu, hlavne čo sa pôžičiek od rodiny týka.

karolinakr
5. dec 2024

mate aj nebankovku? hovorím ti, to vám zlomí krk, oni si účtujú brutálne úroky
dúfam, že ste dom nezakladali, lebo vynechate splatku pridete o dom

romino
5. dec 2024

(Irony on)
No ved to je tak akurat, pre rodinku 2+1.
Ved aj normy hovoria, ze musi byt aspon 60m2 na osobu
(Irony off)

gabu_lienka
5. dec 2024

Autorka, my sme “iba” prerabali byt, ale teda tak, ze nam zostali iba steny obuchane do tehly. Cize vsetko to, co musite na dome spravit. Robili sme to 6 rokov dozadu a pri dnesnych cenach by som na tych 70metrov ratala 50.tisic (z majstrov sme platili iba elektrikara a stierky, ostatne robil moj muz s nasimi otcami). Vynasob si to tromi, kedze mate 200m. A to este kde je plot, uprava zahrady a okolia domu. Fakt si stale myslite, ze na to mate?

gabu_lienka
5. dec 2024

@deborahzelenkava ano ano, teraz si to upresnila do bodky 👌😅 to su pamatne temy. pocuj, nemas aj ty takuto svagrinu? 😹

colsami
5. dec 2024

200m2.
Ty brdo.
To predcilo vsetky moje ocakavania o domceku pre mladu rodinku 2+1, ktora zacne stavat z nasetrenych 11 tisic euro, spolu so spotrebakom a s darmi a pozickami po rodine.

ma77
5. dec 2024

Preboha to načo vám je taký veľký dom 🏡 my máme polovicu z vášho a nám je veľa sme 3

autor
5. dec 2024

@colsami je to pomerne veľký pozemok a hovorím, že radšej nech tam je viac mieste pre prípad deti či rodičov keď budú starí

princkrason
5. dec 2024

Však to nie je dom ,ale hacienda 😱😄

zltalienka
5. dec 2024

To vysvetľuje doteraz minuté peniaze.

romino
5. dec 2024

Mozno by som k tomu naplanoval aj rovno troj-garaz. Radsej, ked sa uz stavia - aby ste to neskor nelutovali.
Ani neviete, dieta vyrastie a bude chciet mat tiez svoje auto, a v garazi.
Ked uz pozerate a takto planujete do buducna, tak poriadne.

nairia
5. dec 2024

no a je to tu, velky pozemok- naco? lebo musite mat velky dom? ci napad bol, ze taky velky dom treba hoc aj v pripade, ze treba doopatrovat rodicov? to ako vsetkych naraz? ti rodicia kde byvaju, ake velke domy maju?
ty brdo 200m²... ako nezavidim, my mame styria biednych ledva 90, prijala by som tak o tych 10-20m² viac a to by bohate stacilo. a zahrada 3-4 are a dost.
to, co mate mat vy mi vyjde len ako muklovacka do smrti. ci uz na zahrade alebo na dome. a to nehovorim este o tom, ze muklovat budete, aby ste zarobili peniaze na splatenie toho domu, ktory si vlastne ani s velkou pravdepodobnostou ani neuzijete.

simca06022011
5. dec 2024

Radšej... vy ale nemáte financie na Radšej. Ja som mala hadam 100t na účte keď som išla kupovať na 100% hypo dom s takouto rozlohou (240m2, a veru som cast oddelila ako povalu 😂). A príjem sme mali násobne vyšší ako vy.
Predajte to. Alebo teda keď rodina nechce. Nech si to dostávajú. To je opacha. A mesačne náklady na taky dom sú tiež niečo... to nie je par eur.
A po 10 rokoch a kľudom poviem ze polovica by nám stačila.

ema22270
5. dec 2024

Ako nehnevaj sa, mate napoziciavane od rodiny kopec penazi a oni Vam ho mali akoze aj postavit, ten dom? Podla toho, co pises, tak to malo byt, vsetci mali pomahat naokolo 🤦‍♀️

katie253
5. dec 2024

My mame 160m2 a mam dosť s prataním, už by som brala menej štvorcov a len bungalov by sme stavali. No hold, už to nezmeníme.

sisska96
5. dec 2024

@sasa1310 akože prečo treba najprv byt?

oblecenie99
5. dec 2024

"nech je tam radšej miesta pre prípad viacerých deti a rodičov, keď budú starí" tak tomu verím. Aj to miesto budú potrebovať, lebo takýmto tempom prídu pomaly aj o ten svoj dom 🙈

darina77
5. dec 2024

Ja čo poznám ľudí s takými 200m domami, sú to skoro všetko lekári alebo podnikatelia. Ten dom by sa aj ťažko predával, málokto chce taký obrovský dom

autor
5. dec 2024

No dom staviame len raz, tak aby sme už nemuseli potom žiadne prístavby riešiť a tak ďalej. Áno asi to je veľké ale už je neskoro teraz nad tým plakať.

gabu_lienka
5. dec 2024

@darina77 a davaju si ich upratat ✌🏼

romino
5. dec 2024

@darina77 presne. Za socializmu sa mozno take stavali. Fakt ze multigeneracne. Nie pre 3 ludi. A dnes ako vravis, to uz len vacsinou lekari, podnikatelia ...zivia take mega domy.
Niekedy mi to pripada, ze cela tato tema je len nejaka socialna studia. Autorov vyskum, ze ako ludia reaguju v diskusiach 🙂

ema22270
5. dec 2024

A stavat v dnesnej dobe 200m dom, tak to by ste museli fest dobre zarabat, aby sa toto dalo zvladnut. Bola to od zaciatku chyba, ze ste si vzali peniaze od rodiny... za toto som vzdy vdacna, ze sme my nedostali ani cent od rodiny, ze sme si vsetko nejako sami vybavili...jasne, vzali sme uver, to bolo ako prve, mali sme nesporene nejake peniaze, aby sa dokoncil byt do standardu, bola to novostavba, potom sme zariadovali postupne nabytkom, po 6 rokoch sme sa stahovali do dvojdomu. Na postavenie domu by sme nikdy nemali. A to platime uver teraz uz po zvyseni 367euro. Uver sme nenavysovali, lebo sme mali nasporene nejake peniaze za tie roky, pokracujeme v splácaní uveru, ale mame aspon dvojdom 120m a malú zahradu...byt sa super predal, takze sme na tom v podstate zarobili. 1400e platit mesacne za pozicky rodine banke a kdekomu. Paneboze, tak toto by som nezvladla asi psychicky vobec. A to manzel zarobi celkom dobre. Keby ste zarobili viac nepoviem, ale toto Vam naozaj vychadzat nemoze absolutne, lebo zijete z 900e - strava, drogeria, škôlka alebo skola, tankovanie.. nejaky vylet, darcek..a predpokladam, ze to rodine ani neprispievate na energie. Myslim, ze si to niekde spominala.

44janica44
5. dec 2024

Ponúknite dom na predaj svagrovi co žije v podnájme. Nemáte na taky dom ani náhodou peniaze.... vypočítaj si len koľko vás vyjde podlaha, kúrenie, ooo a ešte nezabudni na režijné náklady to z 900 e co mate teraz nezaplatite ani nahodou... takú chalupu ani nedostaviate ani neuzivite.

ivec16
5. dec 2024

keby ste to zacali stavat pred 20 rokmk tak sa tak necudujeme 200m2… dnes si kazdy kupuje domcek vl velkosti 3-4 izbivdho bytu (70-90m2)

a potemok mate tiez predpokladam 800-1000m2… pricom dnesne parcely sa pohybuju okolo 270-300m2

ak mam pravdu, predajte cast pozemku, cele vrchne poschodie prestante riesit a dostavajte len jedno, aj za cenu zmeny projektu…

timea301196
5. dec 2024

Autorka ja nechápem čo vás tam toľko stalo? My sme začali stavať v roku 2021 pôžička 100 000… dom nas vyšiel do kopy zo všetkým 130 000 vo vnútri mali sme našetrené.. ešte nemáme terénne úpravy plus robime terasu a garáže. (Máme finančného poradcu) ja som doma s 2r dcérou plus mám 4R syna…. Nas dom ma 190m2 - jedno poschodie. Plus máme pod strechou ďalší priestor na izby (190m2) a to máme dom riešený ako bungalov samozrejme že elektrinu nám robili elektrikári.. ostatné samo (máme v rodine veľa stavbárov, kurenarov a pod, manžel im to splácal ako mechanik servismi aút čiže robota bola kvázi =. Materiál sme platili) žijeme na Orave….. ale 130k a nemať nič pre boha? To čo máte zlate tehly na dome?

ma77
5. dec 2024

@katie253 Uplne ta chapem ja mam 100 m a ani to sa mi nechce pratat🙂mame bungalov a nemenila by som predstava že mam chodit po schodoch v 70 už teraz nevladzem a to mam pred 50tkou☹

jaroe
6. dec 2024

@timea301196 cena práce tvorí možno aj polovicu celkovej ceny, ak nie viac...

maryetta
6. dec 2024

@ma77 na bungalov musis mat asi aj vacsi pozemok. Tovsa cudujem ze autorka dokupovali vacsi pozemok. Ale aj stavali vacsi dom 🙈🙊
My mame sice poschodovy. Napr aj rodicia. Aj svokrovci a teda na poschodie ani nechodia. Vsetko maju na prizemi. Aj kupelnu. Aj spalnu.
To je ale mimo temu.

emma022
Autor odpoveď zmazal
0kristina0
6. dec 2024

Autorka ty mas aku predstavy o pocte deti. Povedal ti niekto, ze tie deti treba aj zivit? Vy nemate ani na dostavanie domu ale ides si robit hniezdo pre xy deti? Po tomto tvojom komente som presvedcena o tom, ze vy ste velmi ale velmi jednoduchi ludia, ktori moc (skor ziadny) rozum nepobrali.