icon

Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?

2. dec 2024

Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť

betulinka1
2. dec 2024

To je pri dome uplne normalne. Kym to vsetko date do poriadku dnu a vonku, to bude este tak dva roky od nastahovania. Jasne, ze ste unavení ale otazka je kolko este treba dorobit. Jasne, ze vsetky peniaze na zaciatku zožerie dom. To tak proste je. Spojazdnite si aspon kuchynu, obývačku a jednu izbu. A potom pomaly doriesite zvysok. Nejaky plan aj s prihliadnutím na financie. Co vsetko si viete spravit samy. Napriklad malovanie, parkety, to podla mna zvladne kazdy priemerne zručný clovek. Predpokladam, ze za dva roky to mate uz aspon ako holodom ak nie viac. Normalne spisat na papier zoznam co este, co viete spravit vy, co vie spravit dedo jeden alebo druhy, co vie spravit kamos a na co potrebujete majstra. Spravit si plan. Idu sviatky, budete mat dovolenky, tak kopec veci viete porobiť.

lenkalienka321
2. dec 2024

Úprimne, predať stavbu s pozemkom a kúpiť si priestranný byt. Napísala si to úplne presne. Upísali ste sa. A keďže zrejme Vaše príjmy nie sú dostatočne, tak otrokmi domu budete aj potom, ako sa do neho nastahujete. Alebo samozrejme navýšiť príjem, ako tu už bolo spomenuté. Ale to asi nebude také jednoduché, však? Lebo vyšší príjem často znamená aj vyššie pracovné nasadenie, a tak sa zas človek stane otrokom práce. My sme nič lepšie ako " odmietnuť" stavať dom nespravili. Nešlo o financie, ale o uvoľnený čas, ktorý sme získali pre naše deti, záujmy, koníčky a pod.

kikushaa
2. dec 2024

Predat dom, a kupit lacnejsi byt. Inak vas klepne, to je nekonecny zrut penazi, casu aj nervov.

autor
2. dec 2024

@kikushaa ak predáme dom, možno to ledva pokryje pôžičky. Určite nie este kúpu bytu

bystrozraky
2. dec 2024

Pozri, mas urcite tri moznosti:
-Rozostanany dom predate (dufam, ze zo ziskom tak aby sa splatila banka) a kupite si byt
-Tvoj manzel zmeni pracu, kde bude viac zarabat (alebot ty, ale s malym dietatom by tom bolo asi tazke). Mozno prechodna praca v zahranici (koli dietatu a vasmu vztahu neodporucam odlucenie)
-Alebo sa vzomknete a vydrzite to este nejaky cas. A date to.
Najhlavnejsie je spravit spravnu kalkulaciu tychto moznosti a casovy harmonogram. Je mi jasne, ze je to neprijemne a nikomu sa nechce vidiet realita....ale vypocitajte to spolu a spravte rozhodnutie. Drzim palce a prajem pekny den ;)

colsami
2. dec 2024

@autorka: no tak uz jedine ist do lacneho najmu, s 1 dietatom staci dvojizbak, a budete setrit, plus majte realne zamestnania s prijmom co bude pre banku OK a mozno za 5 rokov bude otazka domu pre vas realna. Lebo toto co popisujes mi realne nepride.

h2
2. dec 2024

Čiže vy ste išli stavať dom s vlastnými peniazmi, s peniazmi od rodičov a s pôžičkami a keď by ste ho teraz predali, tak máte ledva na splatenie pôžičiek??? A to sa ako dá?

lucia147852
2. dec 2024

@colsami len oni podľa mňa ani na ten najom nemajú. U nás dvojizbak 550-600€. Malý, nič extra. Sme síce okresné mesto, ale prdinec. Žiadna extra super práca, či vs. Ak bývajú vo väčšom meste môže sa to šplhať vyššie

kavasmliekom
2. dec 2024

Vy musíte splatiť pôžičky. Všetky dlhy. A vymazať sa z registra, aby vám v budúcnosti úver dali.
Jasne, ze na byt vám nezostane, ale nebudete nikomu nič splácať a môžete ísť na ten rok do podnájmu. Manžel musí nájsť prácu s vyšším príjmom, ty sa tiež musíš zamestnať tak, aby vam vychádzalo. A už predtým, ako sa niekde zadlzite mat nejakú rezervu, alebo aspoň rozmýšľať.

dagas
2. dec 2024

Teda ja by som ozaj nešla do stavania keby si musím požičiavať od rodiny..Ja neviem, beriem to ako zlyhanie keby si mám požičiavať. My sme brali hypo niečo cez 100 tisíc. Staviame bungalov. Muž ho stavia sám,občas príde pomôcť svokor . Takže z roboty do večera na stavbe. Už je to skoro 4 roky. Chýba nám už len pár mesiacov a budeme sa môcť sťahovať.

kavasmliekom
2. dec 2024

@h2 no keď kúpili nejakú chatrč, čo predávali za 30tisic, tak 2x spotrebak, po 10tisic, 5 tisíc od jedného, potom niekde ďalších 5tisic a mali..ale ze to treba splácať, asi zabudli.

oblecenie99
2. dec 2024

@lucia147852 To som akurát išla písať, že nájom je brutálne drahý, a všetky peniaze doň vrazia, nič si takto nenašetria na hypo ani za 10 rokov, otázka je, odkiaľ sú, či tých bytov/domov na nájom je dostatok, ďalej s majiteľmi, ktorí akceptujú, že majú dieťa, zároveň nikdy to nie je isté.. ale asi inú možnosť nateraz nemajú. Dá sa to ešte riešiť tak, že jeden z nich pôjde robiť do zahraničia, aspoň dočasne, ak si nenájdu lepšie platenú prácu.

kavasmliekom
2. dec 2024

A už vieme koľko stal dom, koľko si nabrali poziciek a koľko zarobia?

colsami
2. dec 2024

@lucia147852: tak podla mna 600e na najom normalne dvaja pracujuci ludia s dietatom maju. A ano viem kolko stoji najom, vo velkych mestach aj viac. Takze presne takuto sumu za maly byt som mala na mysli, urcite utiahnu a aj usetria. A navyse, ak teraz maju na splacanie x uverov a poziciek... Aj ked ... S takymto financnym rozmyslanim mozno ani nie.

@autorka: tu mas este podobny pribeh. Ked to ledva doklepete do obyvatelneho stavu, aby si dalsie roky nepisala ze varis na zemi, lebo nie je na vybavenie: https://www.modrykonik.sk/forum/domacnost-a-jej-vybavenie/skusenosti-s-byvanim-v-dome-bez-kuchyne/?page=3

klimova28
2. dec 2024

ja by som to ešte skúsila vydržať a dokončiť.

veronika1754
2. dec 2024

A čo ak by muž išiel na čas pracovať do zahraničia aby ste zvýšili príjem?

kavasmliekom
2. dec 2024

@colsami no keď majú spotrebné úvery, pôžičky ešte neviem kde všade, od rodiny ďalšie, tak minimálne 800e musia splácať, plus keď jedia, mobily, škôlka...

darmasiswa
2. dec 2024

kolko mesacne splacate pozicky? aku celkovu sumu dlzite bankam? aku celkovu sumu dlzite rodine? aky je vas mesacny cisty priemerny prijem? deti mate? ak ano, kolko? aku hodnotu cca ma vas pozemok spolu s rozostavanym domom? Mate rozostavanu stavbu napisanu na katastri?

maryetta
2. dec 2024

Tu uz ani inu radu nedostanes. Prepac ale falt ste totalne bez rozumu do toho skocili. Bud ste mali cakat a ked nasetrite vtedy robit. Ale nie takto? Zadlzit pozickami este aj rodinu?!
Ja by som kludne nespavala. A to ti nepisem ake vydavky vas teda este cakaju. Nie ani na buduce vianoce nebudete v tom dome byvat.

h2
2. dec 2024

@darmasiswa Dieťa majú, jedno.

darmasiswa
2. dec 2024

@h2 treba aj ostatne orientacne odpovede, aby sa dalo posudit, co sa s tym da robit

kulumulu123
2. dec 2024

Aké veľké mate dieťa? Ak chodí do skolky/školy tak jedine by som uvažovala o nejakej brigáde dočasnej aj ja aj chlap ak by svokrovci boli ochotní tráviť s dieťaťom viac času a postrážiť ho... Ale to by ste sa asi iba míňali všetci vo dverách.. Za mňa predajte dom tak ako je kúpte si byt a keď sa vám zlepší finančná situácia tak choďte do toho... Ale nevidím zmysel driet niekde 17h denne 7 dní v týždni len aby som si dokázala ci sebe alebo okoliu AHA MAM NA TO...

h2
2. dec 2024

@darmasiswa Ja viem, odpovedala som len na to, čo tu bolo spomenuté.

lucia147852
2. dec 2024

@colsami ved pre niekoho je to v pohode suma, ale zrovna tuto u autorky nie som si uplne ista.

maryetta
2. dec 2024

@kulumulu123 pisala ze aj keby to predali vystaci im to iba na vyplatenie poziciek a dlhov ☹ takze nic ine za to ani nekupia. Ziaden ani byt.
Ak citam dobre je to v stave holodom. Ziadna kupelna. Ani podlahy. Stierky. Nevieme ako okna/dvere. Strecha. Kurenie. Kotol. Kuchyna.... aby sa dalo ako-tak byvat.

michaela412
2. dec 2024

V podstate máte hrubú stavbu, na nie veľmi lukratívnom mieste s množstvom dlhov. Treba ešte dosť veľké investície a zároveň splácať dlhy. Priprav sa na ešte dlhodobé bývanie so svokrou ak chceš ten dom dorobiť. Ak nie predajte to a vyplaťte čo sa dá - muž by asi mal na čas potiahnúť v zahraničí, aby ste sa dostali aspoň na úroveň, že nemám dlhy a idem radšej do podnájmu. Zavolajte si finančného poradcu a aspoň jemu povedzte na rovinu ako sa veci majú.

lienka.7
2. dec 2024

@autorka akú normálnu radu ocakavas? Asi sama veľmi dobre vieš, že ste v srackach...
V podstate mate iba 2 možnosti, bud dom predáte alebo si požičiate, ale sumu, za ktorú reálne aj niečo postavíte. Lebo lepiť stavbu domu z výplaty som fakt ešte nepočula 😯🤔

ivana11155
2. dec 2024

Predat to a kupit byt

martul
2. dec 2024

@lienka.7 Lenže im žiadna inštitúcia nedá požičku. Oni si už požičali od rodiny a museli by to spraviť znovu. Mňa by hanba fackovala, požičiavať si od rodiny, a nie raz. Neviem si predstaviť koľko mali vlastných zdrojov /asi žalostne málo/, keď si už nabrali pôžičky, napožičiavali od rodiny a dokončenie v nedohľadne.
Ja by som dala predmet ,,Finančná gramotnosť" povinný na školách takisto ako SJL a MAT.

martul
2. dec 2024

@ivana11155 Začo, autorka sama píše, že keby to predali a vyplatili by dlhy tak im nič neostane.