icon

Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?

2. dec 2024

Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť

misslilac13
2. dec 2024

A možno by sa vám dalo upratat všetky tie pôžičky do jednej hypotéky a vyšlo by to menej. My sme tak vyplatili auto.

sasa1310
2. dec 2024

Vy ste chceli tak celá rodina nech sa poskladá, ale zarobiť si na dom, to nie. Však predajte dom, vratte rodinám požičané peniaze a kúpte malý byt. Nechápem to vase zmýšľanie. Nemám na dom, tak ho jednoducho nemám

olivierko229
2. dec 2024

No skuste financneho poradcu, nech vam to prepocita. My sme tiez brali najprv uver, spotrebak, u nas bolo potrebne dat do poriadku kataster, povolenie, a az tak sme mohli ziadat hypoteku, s ktorou sme vypltili spotrebak, co bolo navyse slo do domu. A nakoniec sme brali este jednu hypoteku, aby sme podokoncovali. To bolo v case moje materskej/rodicovskej, teraz robim aj ja, prijem je vyssi, uz rozmyslame, ze o rok dat aj nieco na splatenie hypoteky. Ak mate perspektivu navysenia prijmov, radsej dostavat. Rozostavane ma ozaj nizku hodnotu.

janka_266
2. dec 2024

@sasa1310 z predaju rozrobeného domu im zrejme nevyjde ani na splatenie tých pôžičiek a rodiny, nie ešte na kúpu bytu.

sasa1310
2. dec 2024

@janka_266 prečo nie? Však aj pozemok niečo stojí

mirkam3
2. dec 2024

@misslilac13 Ono je to také typické ľudské, že keď ja na niečo nemám, tak hneď som toho názoru, že všetci ostatní na to bud nakradli alebo to podedili, však? 😂😂😂. S variantou, že niektorí (mnohí) si na život normálne vieme aj zarobiť, sa na koňovi akosi neráta. To ale neznamená, že negramotne míňam na veci, na ktoré nemám. Akože mňa by tiež kadejaka investícia potešila na duši, ale potrebujem ju a hlavne, mám na ňu?
Ale je super že si sa tu podelila o skúsenosť, aspoň autorka vidí, ako môže fungovať na dlhé roky do budúcna a ak jej to vyhovuje, inšpiruje sa.

januska12323
2. dec 2024

@sasa1310 z toho čo píše budú radi keď z predaja vyplatia oficiálne pôžičky a ostanú im len tie od rodiny nie ešte byt kupovať.

lenkakravcova
2. dec 2024

Ako tá stavba teraz reálne vyzerá?
Máte už kúrenie vnútri a podlahy? Alebo čo vám ešte treba dokončiť?

h2
2. dec 2024

Autorka, strašne, ale strašne ste obaja s mužom naivní. Čo ste si mysleli, že postavíte dom svojpomocne za pár mesiacov a za pár šupov? Muž robí na čierno, aby "ušetril" a teraz na úrokoch za spotrebáky prídete o oveľa viac, než keby ste mali hypotéku. Veľmi dúfam, že muž sa už poučil a pracuje normálne a ty tiež. Tak už len zobrať hypotéku na dostavanie domu, povyplácať všetky tie nevýhodné spotrebné úvery a z toho, čo zostane, postupne podokončovať. A že budete komplet bývať do 2 rokov od začiatku stavby, sa nedá očakávať, keď staviate sami. To tak maximálne developer, čo má všetko k dispozícii a dobre naplánované, čo kedy a kto bude presne robiť, dokáže rýchlo postaviť. Ten, čo si všetko robí sám, prípadne s robotníkmi, ktorých si sám zháňa, môže akurát tak snívať, že býva do 2 rokov.

autor
2. dec 2024

Muž už má inú prácu s normálnou výplatou, ale teda podstatne nižšou ako bola tá predtým. Preto som sa aj ja musela zamestnať, ale aj tak to nie je to, čo on vtedy zarobil. Hypo nám aj tak nedajú, lebo máme aj iné pôžičky z banky, okrem tých od rodiny. Ťažko povedať koľko eur ešte treba do toho dať, aby sa tam dalo bývať, veľa veci chýba - stále čakáme na nejaký materiál, potom na výplatu, potom na robotníkov. Nekonečný kruh.

autor
2. dec 2024

Keby sme to predali možno máme tak na splatenie pôžičiek a toho čo máme od rodiny, ten dom žiaľ nestojí vo veľmi lukratívnej lokalite, že by mal veľkú hodnotu pri predaji

sasa1310
2. dec 2024

@misslilac13 nedostali sme nič. A žijeme z toho čo zarobíme. Nemám dom, lebo na neho ešte nemám. A zakrývam sa takou perinou na akú mam a bývam luxusne aj bez domu. Ale rady nemá počúvať. Taak nech žije len na úvery z minimálnej mzdy a rodicaku.

janka_266
2. dec 2024

@sasa1310 pretože pokiaľ nestavajú na 150 tisícovom + pozemku, čo teda pochybujem, tak hodnota domu môže byť tak 150 tisíc dajme tomu optimisticky aj s pozemkom, a taký malý 3 izbový byt (60m2) napr. v leviciach je 90 tisíc + a pochybujem, že všetky hypo dokopy sú pod 40 tísic( rátam s tým, že aspoň 20 mali našetrených) všetko v rámci teórii :D

sasa1310
2. dec 2024

@janka_266 Tak to je úžasná investícia do vlásnej nehnuteľnosti za niekoľko úverov. Rozmýšľam, kde nechali rozum, keď sa im ani investované peniaze nevrátia

melanta
2. dec 2024

Dajú vám hypotéku - požiadate o hypotéku s cieľom vyplatiť existujúce úvery a sumu na dostavbu. V takomto prípade nebudú počítať so splátkami, ktoré platíte za aktuálne úvery, lebo tie vyplatíte. Oslovte finančného sprostredkovateľa, ktorý robí hypotéky pre viacero bánk, vysvetlí vám možnosti. Jedine, že úvery nesplácate, tak vtedy vám banka úver ozaj nedá. Hlavne si už nepožičiavajte od rodiny a známych. Nebuďte úplne negramotní - máte niekoľko úverov, požičané od rodiny, naťahajte do toho rodinu a známych ešte viac.

kavasmliekom
2. dec 2024

Čiže mate exekúcie, keď sa nedá zobrať jeden úver a splatiť ostatné? Píšeš omáčky namiesto toho, aby si napísala na rovinu, koľko kde co mate napožičiavané, veď píšeš anonymne.

cimage
2. dec 2024

Predala by som dom, nech sa trapi niekto iny a kupila byt na ktory mam. Budete mat pokoj. Aj tak to nemate z coho dokoncit. Jedine si najst kazdy este jednu pracu a to uz co bude za zivot? Budete mat dom v ktorom nebudete zit, lebo budete behat z prace do prace. Radsej skromnejsie, ale v klude. Casom sa mozete vzchopit a kupit si radsej uz hotovy dom. Nespoliehala by som sa na rodinu a kamaratov, ze vam budu chodit makat na dom. Kazdy ma dost svojho.

bu_bu_bubak
2. dec 2024

Nuz, uz je neskoro plakat nad rozliatym mliekom, ale teda pridavam sa k ostatnym, ze teda riesit stavbu domu spotrebakmi a pozickami od rodiny bol velmi zly napad.

Ak Vam rodicia boli ochotni pomoct financne tak trebalo riesit ci by bola ochota ist ako rucitel uveru, to by Vam potom zrejme schvalili hypoteku jednoduchsie a neocitli by ste sa v sucasnej situacii. Taktiez naozaj plati pravidlo, ze sa prikryvam len tak perinou aku si mozem dovolit.

Tieto mikropozicky a splatky kade tade Vas teraz tahaju nadol. Ak ma muz prijem na cierno tak s tym treba nieco urobit a to cim skor. Skuste zvazit ci kratkodoba praca v zahranici by mohla byt riesenim ako sa dostat do lepsej financnej situacie.

Riesenie sa urcite najde, ale je tazke poradit ked ani nevieme v akej faze mate dom dostavany. Mate aspon nevyhnutne veci hotove? Sanita, kuchyna, kurenie, aspon jedna miestnost ktora moze byt obyvana.....????

janka_266
2. dec 2024

@sasa1310 dom je momentálne len luxusný žrút peňazí, keď Ti dom, do ktorého si vrazila už skoro 250 tisíc( a to ešte nie je hotový exteriér a nemáš ani extra luxusné kachličky ani nič, zlatá stredná cesta) ocenia v banke, alebo akýkoľvek znalec na max 210 tisíc, s tým, že oni už to majú zrátané aj s tým hotovým extreriérom, ktorý teba bude stáť ešte minimálne ďalších 50 tisíc, tak máš smolu a keby si ho chcela raz predať musíš rátať so stratou

sasa1310
2. dec 2024

@janka_266 To je tak, keď niekto ide doslova cez mŕtvoly lebo niečo chce. Len na základe úverov stavať dom….to inak ani dopadnúť nemohlo

autor
2. dec 2024

Nie je tam hotové ani kúrenie, ani kúpeľňa (ale prívod vody natiahnutý je), ani podlahy. Bývať sa tam proste este nedá a tak skoro sa asi ani nebude dať, keďže nemáme ani čas to robiť svojpomocne ani peniaze aby sme zaplatili niekomu.

autor
2. dec 2024

@melanta my sme niečo také už chceli raz riešiť, ale nepodarilo sa to, neviem či kvôli omeškania čo sme mali pri splácaní pôžičky alebo sme mali nízke príjmy, proste povedali z banky že nie

janka_266
2. dec 2024

takže tá najdrahšia časť je pred vami. už len ísť za finančným poradcom a zrejme možnosť bude už ho len predať. ale stále nevieme sumy, takže ktovie. a ešte aj omeškanie so splátkami.....

melanta
2. dec 2024

Píšeš, že "raz ste to riešili". Ak teraz platíte načas, muž má normálne odvody, robíš aj ty, nie je problém predsa, aby vám maklér prepočítal, čo by sa dalo robiť a aby ste to skúsili opäť.

Ak to nepôjde, ja by som dom predala. Aj za cenu, že vám neostane nič, ak vyplatíte úvery a požičané od rodiny. Ale rodinu by som do toho už neťahala. Ak nemáte vlastné peniaze na dom, tak proste dom mať nemôžete. Pôjdete do nájmu a vlastné bývanie budete riešiť, ak na to budete mať.

sasa1310
2. dec 2024

Takže ste ani neplatili na čas úver, tak ani nedostanete ďalší úver a ani refinancovanie nebude

saxana000
2. dec 2024

Zbavte sa toho cim skor vyplatte co treba po.znamych rychlo prec od svokrovcov bars aj podnajom... po materskej do prace zacat zarabat setrit a ist do hypo.ste.mladi aktivni este stihate..toto vam zoberie nervy zdravie a zachvilu aj vztah..ziadny dom za to nestoji.materialy pojdu zase.len hore robotnici rovnako..takto len budete setrit kde sa da a kym to dokoncite prve uz bude pytat opravu.

oblecenie99
2. dec 2024

Mám jednu kamošku, ktorá si zobrala na stavbu obyčajnú pôžičku, a podobne ako vy, od rodiny a spol., lebo ani za nič na svete nechcela mať hypo, čo mne hlava neberie, a to ešte začínali za čias nízkych úrokov. My sme za ten čas stihli kúpiť byt, bývať v ňom, predať a kúpiť ďalší, oni nemajú doteraz poradne dokončený dom, doslova idú štýlom jeden rok si kúpia interiérové dvere do jednej izby, ďalší rok do druhej.. ale na druhej strane sú spokojní a doslova ho dokončujú kúsok po kúsku celý život. Nepíšeš, v akom stave ho máte... dalo by sa vňom bývať, aj keď provizórne?

colsami
2. dec 2024

@misslilac13 predstav si ze som nedostala ani ja ani muz ani euro, ani pozemok, proste prd makovy a napriek tomu sme obaja poctivou pracou boli schopni zabezpecit si byvanie. A ani nic nezdedime. A ani nemame niekolkotisicove nadstandardne platy.

Ale ak bude autorku (a jej podobne pripady, absolutne financne negramotne, kedze maju napoziciavane spotrebaky, uvery, a poozicky po rodine) inspirovat pribeh, ako niekto so 4 detmi byval cez dva roky v starom dome v letnej kuchyni v dvoch izbach a bez kupelne... Ved ok, aj to je moznost. Len som myslela ze ludia radsej uprednostnia (aspon na zaciatok!!) normalne byvanie s kupelnou, keby aj malinke byvanie v byte...toto co pises, tak zila moja babka pred 90 rokmi, ze byvali vsetci s detmi v jednej izbe, (lebo boli velmi chudobni). A nie preto (ako tu) ze za kazdu cenu chcem svoj dom 🤦

kavasmliekom
2. dec 2024

Tak choďte sa pýtať zase, a zamestná sa tak, aby ste mali viac peňazí, tiež manžel keď vedel, že nebude z čoho platiť, prečo má menší príjem? Toľko pracovnej príležitosti je, aby zarobil.

cecilia29
2. dec 2024

Fúú , určite finančného poradcu. A asi by som sa snažila dokončiť kúrenie urobiť si kuchyňu hoc len provizórne (docasne linku z barazu napr. ) kupelnu a izbu na spanie a išla do domu.