Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?
Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť
Neverim, ze tato tema je realna. Fakt nie.
Autorka, to ste obidvaja naozaj až tak blbí, že nerozumiete, že na ten dom proste nemáte? Normálne neverím. Bez hypotéky ho proste nedokončíte. Čo je na tom také nezrozumiteľné? XY tisíc mladých ľudí si berie hypotéky na bývanie - na to sú určené. Prečo vy dvaja len špekulujete odkiaľ a od koho vytiahnuť peniaze na váš megalomanský nezmysel? 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@vreckovka2 presne tak 🙂 Kaslite uz ludia na to. Toto cele je trolling !!! 🎉
Milá autorka a keď bude mať mužíček pol výplaty načierno a ostane pol roka na PN co potom keď mu pipne pn-ka tak 500e???
Ty nedokážeš uvažovať dopredu, nedokážeš kalkulovat s možnými rizikami, nedokážeš si vypočítať koľko to bude stáť s splácať pozicky, živiť chalupu a ešte ju dokončiť, nemas plan B co ak sa nieco zmení, napr co ak ostaneš tehotna, chorý jeden z vás alebo obaja.... ??? Dokážeš ty zarobiť min. 2500 e aby si to utiahla pri muzovej pn-ke? ( splácať budete možno aj 2000, + 1000 vám ostane na prežitie z ruky do úst a to si uvedom ze 1000 na energie, lekáreň, potraviny, tankovanie... pre 3 ľudí je sakra malo)
Alebo zasa budete otrcat ručičky kde vám kto pozicia na život v haciende?
@elizabeta56 Presne tak niekto v byte trpí niekto v dome ja som v byte trpela niet lepší pocit v lete prísť domov z práce sadnúť na terasu dať si kávu cez víkendy grilovať a kúpať sa v bazéne toto by som v byte nemala😄
No, na mieste pánu bohu za chrbtom a s takýmto nastavením. Neviem ci autorka zarobí 2500 netto.
Autorka nevidela by som to negativne. To co pises su veci a situacie, ktore sa standardne deju, ked sa stavia. Mozno je sklamanie z ocakavania, ze uz tieto Vianoce v dome nie ste. Tak budete neskor. Predaj by bol krok spat. Nesla by som do toho. Isla by som za svojim snom mat dom. Dom je vec dlhodobej investicie, ked predate budete lutovat.
@twinflame len ist za snom po chrbtoch a na ukor inych je nezodpovedne a hnusne. za snami ist moze ale po vlastnych 😉
A čo teda máme robiť podľa vás? Predať dom nedostavaný a ostať na nule, tu u svokrovcov v jednej izbe? Alebo sa zadlžiť tak že obe výplaty pôjdu len na dlhy? To je ešte to najlepšie riešenie podľa nás. Tiež to nebude na stalo
Ked obe vyplaty pojdu na dlhy, z coho budete zit? Naklady na byvanie, stravu, dieta, benzin atd atd atd.
Takto by som rozhodne žiť nechcela. Často zabúdam, ako sa mám dobre, ale pri obdobných témach si nato velmi rýchlo spomeniem.
Dom predať a vyplatiť dlhy. Nájsť si podnájom aj keď budete platiť 600€-700€ tak stále vám ostane 1600€ na život. Mesačne sa snažte odložiť aspoň 300€-400€, za rok/dva môžte skúsiť požiadať o hypotéku na byt a budete si splácať vlastné. Časom ak sa vaša finančná situácia zlepší môžte byt predať, navýšiť si hypotéku a kúpiť menší dom.
@twinflame čítala si ze cela muzova výplata(1400) ide na splátky, žijú z 900 e (jej vyplata) a majú v podstate 200 m2 holodom. Čiže keď si napoziciavaju na dokončenie koľko budú splácať 2000+? Z čoho budu žiť? Keď bývajú na konci sveta kde sa chalupa vraj nedá predať.
budete sice na nule ale budete mat vyplaty. z nich co najviac setrit a nemusite byt u svokry. chodte do podnajmu alebo skuste nejaky mestsky/obecny byt.neskor mozno lepsia praca. bohuzial ziadna materska a nasetrite mozno na byt alebo ceny casom pojdu dolu a za par rokov aj na nejaky mensi normalny dom.
na druhej strane mate moznost mat zivot. ist sem tam na dovolenku, vylet.... o s tymto domom nehrozi
Čo máte robiť ? Predať ten dom a z tých peňazí vyplatiť všetko, čo nemáte požičané od rodiny. Tie peniaze od rodiny použiť na kúpu dvojizbáku + hypotéka z banky. Stále vás to vijde menej a aspoň budete sami a slušne žiť ako takto v jednej izbe u svokrovcov. A nemusíte vrážať ďalšie peniaze do domu a navyšovať dlhy 🤦
Autorka - čo máte robiť?
Mas to tu x krát..
Podľa mňa, predať to, lebo to nikdy nedostaviate (to je jednoducho pridrahé).. Vrátiť aspoň časť dlhov, ideálne väčšiu časť. Skúsiť získať hypotéku a kúpiť si menší byt. Zadlženi budete možno rovnako, ale budete plnohodnotne bývať.
No asi radšej na nule ako v mínuse, alebo s tým ze nemám rodine z čoho splácať-hanba by ma fackovala.
Zistila si si za koľko by sa to mohlo predat? Nevieš koľko ešte dlzite, nevieš koľko ešte vám chýba, nevieš kde ste minuli 130000 ale vieš ze sa to predat neda ...
Možno budeš prekvapená a niečo na predaji zarobite a potom by som zobrala hypo na byt - na to máte financne ... nacase zdvihnúť zadok z gauča odvolať realitakov nech to skúsia nacenit, ďalej by som si zistila aké máte možnosti s hypo (keďže máte omeškane splatky) a v prvom rade by som volala svagrovi v podnájme ci o to nechce kupit.
Mimochodom takto budete u tých svokrovcov v jednej izbe tak 15 rokov kým to dostavate z 900 e
@twinflame štandardné dejú?
Asi som z inej dimenzie.... Podľa mňa nejdú bežné ľudia stavať, keď nemajú absolútne nič. Podľa mňa, keď už stávajú, vedia presne komu a koľko dlžia, koľko ich stavba stala a ako ju plánujú financovať ďalej..
Ale možno máš pravdu ty.
Finančná gramotnosť je ďalšia vec, v ktorej majú obyvatelia tejto krajiny výrazne nedostatky.
Keď ste to postavili v nejakej riti kde sa neda nájsť normálne platená praca, lebo bola roľa poruke, tak to je neriešiteľné. Vy ste to posrali už teraz katastrofálne. Normálne to môžete opustiť, lebo dokončiť to nedokážete. Obaja môžete ísť do malého jednoizboveho podnájmu aj s dieťaťom v meste, kde si obaja nájdete poriadnu prácu. Začnete od nuly a buďte šetriť. Chceli ste hebedo na veľkom pozemku, lebo ste chamtivi a neviete počítať. Takým mladým mohol stačiť 40m podnájom, zatiaľ sa vypracovať v práci, rozkukat sa, šetriť… ale nie, vy aj všetci okolo ste proste chamtivi, treba hned mať dom. Už je na riešenia neskoro. Fakt len zbabelo zdrhnut a začať od nuly
@twinflame keď sa toto deje štandardne, tak to potom ozaj veľa veci vysvetľuje v tejto krajine
AUTORKA, možno keby tu napíšeš okres a niekto by ti poradil dobrého finančného poradcu. Toto je jediné riešenie. Niekto , kto je v tejto oblasti zbehlý. Toto by pomohlo. Určite sa už nedohadujte vy dvaja. . Chápem ze je ťažko predať rozostavaný dom . A na vašom mieste každopádne ale ak dokončujem tak co najjednoduchšie, bazárovo.
Držím prsty
@autorka co mate robit? Ved Ti tu sto krat napisali ine riesenie. Ale vies co, vy ste bud uplne ignoranti alebo nejakym sposobom "zadubeni" v tom svojom iracionalnom svete zlych rozhodnuti, tak nenechaj si poradit. Komu niet rady, tomu niet pomoci. Navyse, Tvoj muz sa sprava jak velke decko (ok, ma len 27, bohuzial dnesni chlapi do 30 su niekedy prerastene decka) a Ty miesto toho aby si to skorigovala, si tak zaslepena... A navyse. Isto je v tomto "pribehu" este vela zamlcamych faktov - co sa tyka stavby, vztahov, poziciek, a mnoho dalsieho, co viete len vy.
A kopirujem Ti moj prispevok este z 21.strany:
"Mate obrovsku vyhodu ze mate 26 rokov - to je pre pana NIC. Ak sa zbavite tej tarchy a predate to a vyplatite vsetko napozicavane, a odosobnite sa od reci starsich lebo "hanba" nedostavat dom (nekomentujem 🙄 ) tak sa z vasej jednej zadarmenko kutice mozete pokojne prestahovat za 600e do podnajmu s jednym dietatom, a ak si najdete obaja dobru pracu, normalne platenu a bez dochadzania, do 5 rokov dosetrite normalnu ciastku, mozete vziat normalnu hypo a kupit si kludne aj na konci sveta, ale HOTOVY dom. A budete mat peknych (este len) 30 rokov a mozete byvat vo svojom a bez starosti. Urcite je to 1 desatinka starosti z toho, co momentalne mate a kam mierite svojimi zlymi rozhodnutiami.
Zacni konecne mysliet na seba a svoju dceru a svoju rodinu. Aj svojho muza - ten by potreboval asi sa riadne spamatat, lebo takto sa dospely chlap, co ma byt zodpovedny za rodinu, nesprava."
A stale si neodpovedala co sa ta dookola pytaju (ja to tu pisem uz len ako folklor 😃 ved i tak odpovedas len to co Ty chces, nam to moze byt jedno, ale Ty si chcela poradit:
- je Tvoj muz zrucny? Co vsetko sam robi na stavbe a ako casto? Pytali sa Ta aj aku ma profesiu, ci je ziadana atraktivna v zahranici?
- kolko rokov ma dieta? Ci mas aj rodicak popri praci?
Už Ti tu baby povedali dosť... Ale poviem Ti ešte, len pre predstavu čo je to dokončenie domu. My sme kupovali holodom pred cca 7 rokmi. Náš dom má asi 120m2 a dokončenie holodomu do podoby aby sme mohli bývať nás v tej dobe stálo okolo 35tisíc. A v tom sú len veci ako kuchyňa, podlahy, dvere a zárubne, sanita, dlažba, vypínače, svetlá a vstavané skrine do izieb. Nábytok sme mali, takže zvyšok sme si zariadili z toho čo sme mali a nemuseli sme aspoň prvé roky investovať aj do toho. Dokončenie exteriéru do užívateľnej podoby bolo ďalších asi 15 tisíc - to je štandardný plot, brána - bránka, chodníky, dlažby na terase a trochu zelene. A to máme podstatne menší dom a asi aj menší pozemok, to som nejako nezachytila že aký máte veľký. Až postupne prišli na rad srandy ako fasáda, klíma, kamery,...
S tým čo máte, reálne nie je šanca pri týchto cenách ani dokončiť dom a nie to ešte dať ho do obývateľnej podoby. My sme mali podstatne viac hotovosti ako vy a brali oveľa menšiu hypotéku. Musíte si spraviť aj rezervu na čas potom, lebo dom, to sú nekonečné investície. Chcete trávnik, potrebujete kosačku, potrebujete poriešiť závlahu- aj obyčajné záhradné hadice niečo stoja. Pri dome potrebujete náradie - každý mesiac sme niečo dokupovali. Prvé možno aj dva roky to boli nekonečné investície... Raz potrebuješ rebrík, inokedy fúrik, atď
Naozaj si to rozmyslite, hanba nehanba... Máme tak známych, mali veľké oči, chceli veľký dom, veľký pozemok,... Nejako s pomocou oboch rodín sa im podarilo dokončiť dom a interiér a teraz už piaty rok chodia vonku po paletách lebo sa nevedia spamätať z dokončovania a stále nenašetrili peniaze ani na chodníky. Deti sa im nevedia hrať na dvore lebo tam majú len blato a bordel a jamy (aj úprava pozemku niečo stojí) tak chodia po susedoch alebo po ihriskách. Keď sú doma, sú len vnútri. Nevedia si ich ani sadnúť na terasu lebo nemajú peniaze ani na záhradný nábytok z Bazošu. Reálne nevidím rozdiel medzi týmito ich životom v dome a tým čo by mali v činžiaku
Čo máte robiť som ti napísala dvakrát. A opäť sa to pýtaš. Píšem ti to ako človek ktorý 5! Rokov prerataval a riešil či sme schopný potiahnuť hypotéku a hľadali to čo nám vyjde a to aby sme boli schopní to splácať! Muž nech hľadá robotu s platom na papieri.neviem koľko majudeti ale šup do roboty a dať na papier vo kde máte a čo Vám kde vyjde. Samozrejme po určitom čase po zamestnaní. Netreba anyt netrpezliví ale treba zapnúť mozog🙈
Autorka ze co máte robit?
No v prvom rade sa pozrieť pravde do očí a reálne zhodnotiť situáciu a vaše možnosti ….
Pretože vaša absolútne najväčšia životná chyba je to “neviem”. Bývate v jednej izbičke s rozostavanou opachou a dlhmi a vy ani v tejto zúfalej situácii nemáte spočítané koľko vas to bude stáť dokončiť !!!!
Vy ste si to totižto nezratali ani na začiatku pretože 200m2 dom nepostavis za 130 000 ani svojpomocne, to sa skratka nedá. NEDÁ !!!! Také metre proste nie. Za to ste mohli mať malý jednoduchý štartovací domček a už byvat keby si to zrátate hneď na začiatku
Máte holodom, pri takýchto rozmeroch to zožerie ešte minimálne 80 000 aj keby šetrite kde sa dá a všetko robíte sami . A aj keby sa vám podarí odložiť 1000 e mesačne tak to potrvá 6-7 rokov !!!
Pripájam sa k radám co vám ženy dali, finančný poradca, realitak, zistiť si za akú cenu by sa to dalo predat, za akú dokončiť (možno s tým ze by sa vrch uzavrel a spravil len spodok) či je možnosť nejakej hypotéky a za akých podmienok ju získať … A potom zvážiť všetky možnosti a rozhodnúť sa
sice ti to bude prd platne, ale čo ja poznam, tak začinali všetci v garsonke, jednoizbovom byte, prerobili, predali a išli do dvojizboveho, predali, kupili si trojizbak, predali a išli do 4 izboveho, jedny išli do domu, ten tiež prerobili, dalši ostali v trojizbaku, a rozhodovali sa, či si vezmu požičku a kupia dom alebo nie
vy ste mali výhodu, že ste dostali investicie aj zdarma, darom, na bezuročnu pôžičku
to, že chcete časom nasťahovať rodičov je pekne a schvaľujem, ale mali ste veľké oči a prepískli ste to.
a ešte ste v dlžnom registri
.vam by tento system postupný pasoval veľmi, okolo štyridsiatky už ste mohli byt v dome, ked akurat vaši rodičia či svokrovci pôjdu do dôchodku..takže niekedy je lepšie ponáhľať sa pomaly
@karolinakr presne, my sme mali podobný postup- dvojizbák- trojizbák- dom. Vzhľadom na vyvíjajúcu sa cenu nehnuteľností sme iba byty predali zo slušným ziskom a do 35ky sme boli v dome 🙂
@autorka ale úprimne ti poviem že asi dva roky pred kúpou domu sme intenzívne sledovali trh, ceny, prepočítavali a kalkulovali či nám to vyjde, či nepôjdeme na nulu ak všetko dokončíme, či to utiahneme ak vypadne príjem lebo pôjdem na materskú a neskôr na rodičák. Čo by bolo keby niekto skončí na dlhodobej PN alebo bez príjmu,.. vy idete už teraz na doraz. Fakt si neviem predstaviť ako to chcete utiahnuť a pritom aj žiť. Z čoho vezmete deti na zmrzlinu alebo na výlet, keď už teraz vám nevychádzajú peniaze. To by bolo len čisté prežívanie a počítanie každého eura najbližších možno aj 10-15 rokov týmto vašim štýlom. A aj to nie je isté že to za tú dobu stihnete
@44janica44 akoze čisto teoreticky by dom ktorý stavali svojpomocne na pozemku z ktorého polovicu už mali mohli predat so ziskom….. čisto teoreticky
Lenze ked aj samotná autorka ktorá je očividne rúže snová odtrhnutá z reality uznala ze ten pozemok a poloha nieje bohvie co, tak v skutočnosti to môže byt ešte väčšia tragédia než si myslíme.
Kľudne to môže mať polovičnú hodnotu než do toho vrazili a tým pádom to ani nepredajú ani nezískajú dostatočne veľkú hypo ..
Navyše je to stavané svojpomocne, ono to občas dosť vidno hlavne ak sa ako laikovia pustili do viditeľných veci typu omietky, to proste nespravis ako profík hneď na prvý krát. Tak isto bohvie co je to za projekt, ak si kúpili nejaký katalógový tak tam je väčšinou aj info o cene realizácie, len to asi nebude ich prípad ked sa pustili stavať 200 m2 s hentakym rozpočtom. Možno si to sami nakreslili, projektant im to len hodil na papier a taký dom môže byt vazne nepredajný ak ma blbu dispozíciu …
Mne ich je luto a nechápem tých rodičov aj svokrovcov ze im toto dovolili a sponzorovali ich, stavať haciendu 200m2 kdesi v pitchy riti , predsa len sú to mladí ludia keby majú vo svojom okoli niekoho kto by ich normálne usmernil nedopadli by takto

Prave ze potrebuje kombinaciu. Lepsie platenu pracu. Na papieri!!!!! Nie na cierno 🙊🙈
A ako si napisala mozno aj 50? To je minimalne. Na zakladne dokoncenie aby sa tam dalo fungovat. Ak vobec.