icon

Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?

2. dec 2024

Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť

simca06022011
2. dec 2024

pozri autorka pises, ze ste minuly 140t eur (co ste napoziciavali vacsinou, dostali) to je strasne vela penazi, na viac menej hrubu stavbu. Aj ked ste to nerobili svojpomocne. Predpokladam, ze nestaviate 2poschodovu, 8i vilu

h2
2. dec 2024

Vieš, ale to, že sa ponúknu ľudia na POMOC pri stavbe, ešte neznamená, že vám to na komplet postavia vo svojom voľnom čase len tak, pre vaše pekné oči. A tých peňazí ste mali mať podstatne viac na začiatok. Bez ohľadu na to, že vám rodina sľúbila pomoc.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
katie253
2. dec 2024

Vy mate spotrebné úvery? Koľko spotrebných úverov? Na tých ste sa omeškali so splátkami? Ako dlho trvalo kým ste uhradili omeškané splátky?

cafelatte
2. dec 2024

Stopnite stavbu, zadovážte podnájom a keď dosetris tak ako bolo spomenuté kurenie, kuchyňa, kúpeľňa, 1 izba ideš..keď nemám 200 tis.stavat nejdem.

autor
2. dec 2024

@katie253 áno máme aj pôžičky z banky, tam sme 2 mesiace mali omeškanie keď muž stratil prácu a hľadal novú. Nechceli sme požičiavať na splátky, bolo nám to trápne kvôli určitým veciam, tak sme žiaľ meškali so splátkou.

@cafelatte veľa z výplaty ide na splácanie pôžičiek, nezvládli by sme platiť nájom.

brusnatanecnica
2. dec 2024

skus sa viac rozpisat.
co mate hotove a co este treba?
ked ste sa teda rozhodli nepredavat, velmi zvazujte kazdy vydavok a skuste navysit prijem.
vieme prijmy ale kolko uz mesacne splacate dokopy?
mozete si dovolit chodit po praci a cez vikendy na brigady? mate u koho mat dieta?
ak by ste boli uz iba krok k dokonceniu - mozno sa oplati si este daco popoziciavat.
ked upratujes - ponukni aj upratanie domu, bytu pred sviatkami.
bezne kuchyna stoji vela, ale linku si vies zaobstarat staru z bazosu aj za odvoz, nabytok tiez, aj umyvadlo, aj wc ked dakto meni....
to, co sa robi na dome raz – kurenie, elektrina a pod., na tom neusetris.
to, co sa po case da vymenit, tam nedavajte ani cent navyse.

majcu
2. dec 2024

A co chcete teda robit ked nie predat dom a z toho poplatit dlhy, dalsie pozicky nedostanete, u svokry uz nechcete byvat, na podnajom nemate. Akosi nechapem

fem
2. dec 2024

Riešte prefinancovanie pôžičiek , nič iné vám nepomôžu , či už budete predávať alebo nepredávať dom je to pre vás lepšie , ten predaj tiež nebude za minútu .

A uvidíte , musíte bývať v jednej izbe , čo iné .

Pokiaľ sa vám tá situáciu refinancovania nevyrieši .

Potom budete mať viac peňazí na dokončenie veci … atd.

Po refinanci ďalší krok , potrebuješ sa sústrediť vždy na jeden krok a potom ďalší .

Čo ďalej , všetko naraz sa nedá.

katie253
2. dec 2024

Ked ste nemali na dva mesiace na splátky, tak trebalo ísť do banky a požiadať o posun splátok. Ach jaj...

oblecenie99
2. dec 2024

Stále na tom nie ste tak zle, ako ešte byť môžete... spojte sa s nejakým poradcom, nech dá dokopy vaše možnosti, možno nejaká seriózna realitka, ktorá by poradila s predajom....? a fakt začni hučať do muža, že pravdepodobne dom pôjde do predaja. Lebo ani tak sa nedá, že zahraničie nie, predať nie, a len prešľapovať na mieste. Rodina tiež môže chcieť od vás peniaze späť, teraz sú vzťahy fajn, potom sa to môže otočiť, resp. budú tie peniaze potrebovať a hneď a všetky naraz, tak potom čo urobíte? Kľudne vás môžu aj žalovať.

autor
2. dec 2024

@majcu práveže vôbec nevieme, mužovi rodičia majú nejake pozemky ešte, vraj by sa dali predať a z toho by nám pomohli. Tiež ich to trápi. Ale zas muž má dvoch súrodencov ešte, tak sa boja aby to nenarobilo zlú krv v rodine. Nevieme ako ďalej .

lienka.7
2. dec 2024

@autorka nevadilo si od rodiny požičať tisíce len tak, ale keď ste potrebovali na splatku, tak to už ti bolo trápne?
Vy fakt bufete jednoduchsi ľudia, vsak? Byt tvojou mamou/sestrou/tetou/sesternicou.... keby mi povieš, co chceš urobiť, v živote ti nepozociam ani cent ! Lebo toto urobí bud blázon alebo totálny idiot, prepáč 🤦‍♀️

karolinakr
2. dec 2024

ja som neni expert, ale dať 130 000 do domu a nemat tam absolutne nič, to je šialena cena , ja som myslela,, že niekde panubohu za chrbtom staviate domček za
40 000, jak si tu sumu uviedla, skoro mi oči vypadli
prave som čitala v novinach spravu, že si velmi priplatime za plyn a kurenie, DPH ide od noveho roku hore čiže všetky potraviny stavebny material energie, všetko pojde hore a z vyplaty vam ostane ešte menej jak doteraz, aj majstrov budete drahšie platiť
toto všetko ber v uvahu

oblecenie99
2. dec 2024

Autorka, to by ste vážne s kľudným svedomím dokázali pozerať na to, že rodina predá nejaké pozemky, len aby vám (opäť) pomohla? Ja ešte beriem, keby ste sa mali ocitnúť na ulici, ale ani platovo nie ste na tom tak strašne, dalo by sa tým ešte teraz niečo urobiť, že by ste boli najhoršie na nule. Správne si podotkla, to nie že urobí zlú krv v rodine, pohádate sa na generácie dopredu.

kavasmliekom
2. dec 2024

Ako by ste nezvladal platiť nájom? Veď predajte dom, ktorý vám je na tri veci. Koľko platíte za tie požičané peniaze?

autor
2. dec 2024

Ide o trochu väčší dom, má 2 poschodia, asi preto vyššia cena. Naša chyba, mysleli sme že keď už teda staviame, nech je tam dosť miesta aj keby niektorý z rodičov potreboval pri nás bývať v budúcnosti, pripadne naše dieťa, v budúcnosti snáď deti.

karolinakr
2. dec 2024

keby aj rodičia pozemky predali, ty musiš mat podrobny popis, rozpis prac, každu jednu položku v exceli zaznamenanu, nieže predate pozemky, poslednu zachranu a zas ti bude na dostavbu treba 50 000, lebo ostane na ulici...tu už končí každá sranda

kavasmliekom
2. dec 2024

@karolinakr 130 tisíc za dom, aj koňa mam na dvore 😅

karolinakr
2. dec 2024
lienka.7
2. dec 2024

@autorka takže ty bez eura vo vrecku začneš stavať dvojgeneracnu opachu, ktoré sa stavali tak v 80tych rokoch za "ludove" ceny??? Omg omg omg 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

autor
2. dec 2024

@lienka.7 môj starý otec takto staval ešte väčší dom za pomoci kamarátov a rodiny, a zvládli to. Mali sme optimistické predstavy, že to tak bude aj v našom prípade, no žiaľ nevyšlo to. Ale určite to nie je nereálne.

kavasmliekom
2. dec 2024

Prečo sa tak branite predať ten nešťastný dom? Hoci len za 130tis keď vôbec bude mať takú hodnotu, aj keby ste ho dostávali... keď píšeš, že niekde mimo civilizácie...A nesplatíte vsetky dlhy? A začnete odznova.?

lienka.7
2. dec 2024

@autorka a pozemok mate odkiaľ? (Mozno som prehliadla, ak si už pisala). Kde ti býva rodina? To všetci na tej dedine?

lienka.7
2. dec 2024

@autorka keď žil tvoj starý otec bola ina doba. Polovica veci sa pokradla... vykseftovala a pod.🤦‍♀️
A načo vám je ďalšia taka opacha? Vsak bývajte pekne všetci pokope. Ako to potom budete stíhať všetko platit? Réžiu za dom a pod. Vy ste čistí blázni 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

ndrag
2. dec 2024

vidim, ze sa tu rady odrazaju ako take hrasky od steny a stale ostavame len pri konstatovani, ze to nieje dobre. Nie, nieje. Jedina rada :este si urobte druhe dieta, lebo ved deti treba dve, nech samemu nieje smutno, nech je to uz dokonale zlee.

kavasmliekom
2. dec 2024

Mňa by este zaujímalo, koľko máte rokov

autor
2. dec 2024

@kavasmliekom pozemok mali mužovi rodičia, ale malý, museli sme odkúpiť ešte vedľajší od iného majiteľa. Reálne bol ten od svokrovcov možno 40% z celkového pozemku.

@kavasmliekom sú v tom vyše 2 roky energie, nervov, práce, peňazí - tých tam je možno aj viac ako by sa to predalo. Bolo by to sklamanie nie len pre nás, ale aj pre rodičov, ktorí nám pomáhajú od začiatku.

Bývame v jednom okrese ale nie v jednej dedine.

mamina7070
2. dec 2024

a ake riesenie by si si predstavovala?

oblecenie99
2. dec 2024

@lienka.7 Ja som pri tej časti o dvojposchodovom viacgeneračnom dome začala pochybovať o tom, že je to reálna téma, a nie vymyslená. Neexistuje, že niekto ešte dnes takto rozmýšľa.
Autroka, ak si teda skutočná, tak ešte k tomu stavaniu spoločne: tak, ako ti rodina sľúbila, že budú pomáhať stavať a nič z toho, tak presne tak môžu dopadnúť aj tie pôžičky, že dnes mávli rukou, zajtra budú chcieť všetko späť.
Sklamaním a hanbou bude, keď vás bude vlastná rodina žalovať a ťahať po súdoch.
Aká je teda vaša predstava?