Nebezpečná babka
Ahoj, máme v rodine taký problém. Moja mama čiže babka mojho syna je psychicky chorá ale nelieči sa. Moj otec ju k tomu nikdy nenutil a ona si mysli, že je v poriadku, že my všetci sme zlý. Je agresivna a podla mna nebezpečná. Ako dieta som bola psychicky aj fyzicky týrana v zmysle, že ked mala "nervy" (bolo to 2-3x do týždna, niekedy aj každý druhý den) tak si na nás ulavovala krikom, bitkou, rozbíjala doma nabytok, ničila nam osobné veci, oblečenie atd a toto sa dialo hlavne v noci. Často nas v noci vyhodila na ulicu a nemohli sme domov, niekedy až rano. Ked som bola dospelá dištancovala som sa od mojich rodičov s tým, že sme sa občas stretavali, aj s mamou, s otcom viac ale kedže sa situacia ani za tie roky nezmenila nedokazala som si k nim najst cestu. Potom soms a vydala a narodil sa mi syn. Po 4 mesiacoch prosenia z ich strany som k nim šla na 2 dni s malým. Bývam v inom meste ako oni. Malý nemohol večer dobre zaspat, ako vždy, on vždy tažko zaspaval. To ju naštartovalo a začal vrieskat, že ho týram, že sa onho nestaram, že zavola socialku... nejako potom zaspal, bola som hrozne nahnevaná, rano som planovala hned odíst, tak som si ho rano hned pobalila a požiadala otca nech ma zavezie domov, kedže som nebola na svojom aute. Ona už bola hore a vrieskala na mna, že jej ho mam odovzdat, že nemam pravo si ho zobrat zo sebou, nech ho tam nechcam, nereagovala som na nu len som surila otca nech už ideme, začala ma mlatit z celej sily po hlave zatial čo som držala malého na rukách lebo sme boli v predizbe a chcela som idíst. Po tomto som s našimi nekomunikovala asi pol roka, potom sa zase najako nadviazal kontakt, samozrejme začal otec komunikovat, chvilu bolo dobre, asi pol roka, aj mama sa pretvarovala a potom znova raz prišla teraz ona na navštevu k nam začala ziapat, rozhadovat mi veci, zase o socialke a tie dristy že sa nestaram, začala nam rozbíjat veci, trieskat dverami a že mam odovzdat malého, že si ho beru k sebe, ja som sa zamkla s malým do spalne a čakala. Otec ma vobec nebranil, prave naopak chcel aby som vyšla von pritom ona vystrájala ako besna, vrieskala až na ulicu, po hodine a pol vyčinania sa mi nejako podarilo malého obliect a rýchlo sme vybehli von a išli do auta a odišli. Zavolala som otcovi na mobil nech odíjdu z bytu a ked budu preč nech ma prezvoní. asi za dve hodiny ma prezvonil a vratili sme sa domov, ešte týžden sa mi triasli ruky, pre mna to bola posledná stopka. otec ma aj napriek tomu stále prehovara aby som sa s nou stretla, že musim je ukazat vnuka. Co si o tom myslíte? prosím berte v uvahu, že je to pre mna velmi citlivá tema. Dakujem
@vrakuncanka nielen pre dieta, aj pre zakladatelku...takto stale jatrit rany.. ☹
Inak by ma zaujimalo, naco vlastne baba tak vehementne trva na stretnutiach z vnukom??? 🙄 🙄 hladit po vlaskoch a nukat cukricky mu asi nechce zeano...
tak co? chyba jej dalsia obet aby mala na koho vrieskat a buzerovat ho? ci potrebuje dcere trhat revuce decko z ruk a vyhrazat sa socialkou a ze jej zobere dieta k sebe???
Obidvaja rodičia sú dospelý, svojprávnosti ich nikto nezbavil. Pokiaľ sa nehodlajú zmeniť, musia znášať aj následky. Zakladateľka ako dieťa inú možnosť nemala, len to trpieť, ale teraz má. Je asi dosť citlivá aj napriek všetkému, ale inú možnosť nemá.
@jolinka presne, ja po takomto zážitku by som k nej dieťa nepustila ani na sto kilákov. Ja som strašne háklivá (ale to asi každá matka) na akékoľvek ubližovanie deťom
@jolinka uvedom si, ze je to chora zena a navyse je to matka zakladatelky. Sakra kus je ine suseda od vedla, ku ktorej nemame ziadne vazby....netreba to zrovnavat a ista davka citu je tu namieste. Psychicky chory clovek kona tak ako kona, v danom momente mu absolutne nedocvakava, ze ublizuje. Preto je to aj choroba, nie bezny emocny vykyv...Trosku citu do toho nez tu zacneme hadzat pozy typu jedna luftom chladena a podobne. Chapem tvoje rozpolozenie spravodliveho hnevu, ale treba rozlisovat.
@jabadaba ja som jednu lutfom chladenu nenapisala.. ale to je jedno. 😝
ano mam na tu zenu hnev, za to co urobila svojim detom..
a tiez myslim ze ohlad a empatia okolia jej urcite nechyba, ba priam by som povedala, okolie to az z ohladom prehana ... 🙄 🙄 🙄 na jej skodu. Keby neboli taki "citlivi a empaticki" voci maminke..paradoxne by jej to viac pomohlo, dnes by mohla byt uplne inde, aj okoliu by sa ulavilo a verim ze svojim sposobom aj jej, lebo ja neverim ze taky clovek je stastny.
a co sa tyka choroby kolko za to moze cisto choroba...dotycna nebola na ziadnom vysetreni, nie je stanovena ziadna diagnoza...a ano, moze byt to z velkej casti psychoticke, ale...mozno nieco robi aj zamerne a pri zdravom vedomi...jednoducho preto ze sa jej to toleruje.
ja viem a verim, ze existuje x y psychickych poruch a chorob prejavujucich sa takto zachvatmi zlosti, depresi, striedanim toho OK...ale zase kazde nasilie len a len ospravedlnovat chuda, on za to nemoze???
vlastne potom nik nema za nic zodpovednost? vsetko len choroba? a jej otec...ten je tiez chudak chory? ked deti nechranil? .
@jolinka dakujem a presne takto to už cítim aj ja.
Ono moj otec ked s tým začal po svadbe aj skusil ako ste niektoré písali , ju vystrašit a dat je facku aby sa ukludnila ale bohužial to skončilo tak, že ona nanho zavolala policiu, ešte pred príchodom sa hadala o nabytok aby mala modriny, sama sa poškriabala a udierala, a vtedy otec pochopil, že je schopna ho dostat do vezenia a každý asi uzna, že ked príde policia a žena ma modriny, nikto nikdy neuverí, že tyran je žena a že si to sposobila sama, ved to je ako z knihy, totalne neuveritelné pre policiu a takto sa to stalo ešte raz o par rokov neskor kedy na otca zavolala policiu že ju skrtí a vtedy sa jej ani nedotkol, ona si sama potlačila a poškriabala krk.
A videla som ju ako ho bija v noci, kopala donho mala som 10 rokov, nevedeli že som hore, dodnes nevedia že som to videla, odvtedy som plakala koli nemu, bala som sa onho, lebo som ho lubila, aj ked som bola staršia, často som sa postavila pred neho ked ho chcela byt, dnes už chapem že to malo byt naopak.
@monique88 Taketo stretavanie nie je dobre ani pre Teba, ani pre maleho a ani pre Tvoju matku. Je to tazke, ale musis sa jej vyhybat. Neskonci to dobre. S otcom sa kludne stretni, ale vzdy tak, aby Ste kedykolvek mohli odist, keby ho napadlo doniest Tvoju mamu so sebou. Musis mysliet na seba, lebo Ti to ublizuje a aj na maleho, ten to vsetko vnima. Ochran seba a svoje dieta. Uz nie si dieta zavisle od rodicov.
bez liečby si mysliš ze sa zmeni...nerozumiem načo do takeho prostredia chodiš s dietatom,ked to cele poznáš
@monique88 to je DES 😠 😠 😠 skoda ze nedokazal, odist s vami, kdesi na koniec sveta...ale zrejme i vtedy by ho udala ze uniesol deti 🙄 🙄
nevidim tu jediny jeden dovod...aby s touto zenou mal tvoj syn kontakt...nech tu su reci o jej chorobe donekonecna, OK je chora...ci to vsak zmensi tvoju traumu alebo to bude utecha pre tvoje dieta ked mu ublizi???
ona by snad bola schopna na teba ci tvojho muza udat...ze to vy ste pred nou ublizili dietatu 😠 😠 😠 😠
@jolinka presne tak som to myslela aj s tou ,,vzduchom chladenou,, . Žiadne vyšetrenie neabsolvovala, že je psychicky chorá a popravde, mne to tak ani nepripadá. Len u nej absentuje akýkoľvek náznak citu ku komukoľvek. A kričať a skákať bude dovtedy, kým sa jej to dovolí. Aj ktorýkoľvek tyran si dovoľuje dovtedy, kým sa mu nepostavíš. Ale jej sa zrejme ešte nikto nepostavil.
@jolinka mozno mas pravdu..asi dozrel cas vziat veci od podlahy bez ohladov...ved to som aj radila zakladatelke, aby sa nenechala citovo vydierat. Tou empatiou som myslela najma voci nej, ked sa tu vyjadrujeme. Iste je to pre nu velmi citliva zalezitost, kedze ide o jej vlastnu mamu.
Citam tu dalsi tvoj pruspevok, ten posledny, ale ved tu nikto, vratane mna, kedze ja som sa o chorobe zmienila, neradil zotrvat v pritomnosti matky. Uz vobec nie s dietatom. Citaj. Ale, ze jej mama je chora, to je fakt.
@monique88 ach to je strasne citanie....cize tyrala vlastne aj tvojho otca... 😒 Asi budes musiet spolu so sestrou vynalozit este usilie na to, aby tvoj otec konecne prestal na nej lipnut. Podla toho co pises to je nieco afektivne, hysteria k tomu...no nie je tvoja mama v poriadku vobec.
v prvom rade ti chcem povedať, že je hrozné to i len čítať a a nie v takom niečom žit a to od malého dieťaťa až do teraz, ked si už sama matkou....prečítala som všetky príspevky a bolo tam naozaj všeličo, ale jedno majú spoločné a ja s tým súhlasím - nedovoľ svojej chorej matke tyranizovať ťa ešte aj teraz ked si dospelá a môžeš sa brániť a dokonca nikdy nedovoľ aby čo i len v najmenšom musel zaživať niečo také aj tvoj malý synček:(
už od detstva robili ľudia okolo teba fatálne chyby že jej toto tolerovali, že si nevedeli rady s jedným chorým človekom, ale si dospelá a teraz môžeš (skôr musíš) urobiť rázne rozhodnutie ty, a to aj za cenu úplného dištancovania sa od obidvoch rodičov, na dobu kým s týmto stavom nezačnú niečo robiťa kým sa to aj viditeľne nezlepší...
aj ja si myslím že tvoj otec rezignoval rovnako ako mnohé týrané ženy alkoholikov a násilníov ale to nič nemení na tom že aj on je vinný za to v čom ste ako deti vyrastali a je na nom ako za dalej zariadi, nemôžeš sa nechať citovo vydierať, ja by som mu povedala, že ak aj nadalej bude na teba tlačiť aby si ustúpila matke, nebudeš sa stretávať ani s ním...a žiadne výčitky svedomia, len jednoduché "stop" v mene zdravého detstva tvojho syna,ved on a tvoj život je tu prioritou nie to aby bola ona spokojná a kľudná, dokedy jej chcete všetci ustupovať?
a určite sa nejako poisti pre prípad toho udania, lebo celkovo všetky úrady, ktoré majú chrániť slabších a zraniteľnejších to robia úplne naopak, aby si potom neľutovala...nahraj video, zvukový záznam, možno nejakých svedkov pri dalšom amoku matky a asi najlepšie je záznam na polícii a od lekárov......držim ti palce aby si to zvládla a aby si neustúpila (lebo takých už bolo vo vašej rodine veľa) a nedaj sa zasa odmäkčiť prosíkmi otca lebo by si sa s tým len dalej trápila a bolo by toho stále viac a viac...nepovoľ a stoj si za svojím ved máš na svojej strane manžela, svokrovcov a určite aj pravdu....držim palce 🙂
@kamajka a rodičia boli rozvedení? myslím rodičia toho dotknutého dieťaťa..
@jolinka v prípade rozvedených rodičov dieťaťa by som to pochopila, ale ak sú ešte manželmi? v tejto situáícii som sa s tým nestretla...ale ak tam je podozrenie na takéto zlé správanie, tak potom to má opodstatnenie.. zakázať styk starých rodičov s vnúčatami.
@jabadaba a vies mne citlivost a empatia nechyba 😉 ale k obetiam tychto ludi 😠 😠
a ze ma zakladatelka citove vazby ??? ano tato zena ju porodila...??? a dalej, kde je materinska laska, starostlivost, zaujem o dieta, o jeho prezivanie, o to ze citi bolest? Jej dcera k nej chodila s dietatom, skusala stretavanie, zakazdym..len to co zazivala cele detstvo.
vies aj ja som napr. mala otca pijaka, mali sme zle zazitky, nocne prichody, hadky pre alkohol pre peniaze, dokonca raz ci dvakrat mamu zbil, aj ked vyslovene nebol agresivny typ pijaka, skor nekonecne otravne kecy 😝 😝 s odstupom casu vela zleho vybledlo zmiernilo sa, viem si spomenut aj na mnohe pekne chvilky, ked bol triezvy, chodil s nami na prechadzky, do kina, k vode..kupoval nam knizky a zmrzlinu ...tym chcem povedat, sme neboli vyslovene tyrane a mama sa o nas starala ...a i tak su tie vazby k rodicom, dajme tomu rozpacite 😕 😕
Tu ale chybala akakolvek laska matky, aj clovek ktoreho prepadaju zachvaty zlosti ci depresie ...mava obcas svetle chvilky, pripadne si uvedomi ze to co robil predtym bolo hrozne a nespravne, dokonca aj schizofrenici mavaju lahsie aj tazsie fazy...ale ze v kuse neprestajne len a len amok a len a len hnev a nenavist 😠 😠 😠
No máš to ťažké. Len by ma zaujímalo, lebo vždy keď si sa s nimi stretla, bola si bez manžela. Ako by to vyzeralo, keby prišli na návštevu vtedy, keď je doma manžel, tiež by si toto všetko na teba dovolila?
@monique88 nie ty si mala brániť jeho ale on vás!!!!! a bol to dospelý človek mal nájsť riešenie nie sa dať takto manipulovať, možno rozvod a hotovo aj vám by bolo lepšie....
a určite to nie je len psychičká choroba, ved ona presne vie ako koho zmanipulovať a zastrašiť je to cielené týranie a zastrašovanie.....nedovoľ aby sa stretávala s tvojou rodinou....
@jabadaba ak som bola niekde necitliva k autorke ci k jej citom k matke...tak sa ospravedlnujem. 🙂 ale citam dozadu svoje prispevky..samozrejme da sa napisane brat rozne. 😉 😉 nemam ten pocit a ze zrovna mna si si vybrala ako tu necitlivu k autorke...no ale dobre, proti vyberu ziaden disputat 😉
@jolinka ale ja som nikde nepisala, ze ta empatia ma byt najvacsia voci mame zakladatelky. Len asi ked skusala sa kontaktovat, tak zrejme nejake tie citove vazby este prechovava. Matka sa neda len tak vygumovat, proste to nie je take jednoduche ako keby slo o uplne cudzieho cloveka s rovnakymi sklonmi. Vidis, aj voci otcovi sa dala obmakcit. Jednoducho su to jej rodicia, ma to z tohto hladiska nesmierne tazke. Odist musi, spretrhat kontakty detto. Otec sa bude musiet zariadit. Podla jej posledneho prispevku je otec tyrany tiez...smutne, ze uz davno pradavno nenabral guraz zbalit decka a odist. Asi ano, mali na mamu volat zakazdym policiu.
@jabadaba a este to som chcela povedat...za to ze zena je matkou a porodila dieta, este nemusi automaticky znamenat ze si ten titul matky zasluzi..
keby sa tak spraval muz? Otec? Kolke zeny tu pisu o tyranoch a manipulatoroch...preco vtedy nik nenapise, chudak chory, nech sa lieci, on za to nemoze. 😝 😝 su zeny co dokonca aka hroza strpia aby tyran znasilnoval vlastne deti 😠 😠 😠 a i vtedy, chudak, nemoze za to, psychicka porucha???
kde je ta hranica...kde sa straca vlastna zodpovednost za svoje zle ciny...a kde aha, on za to nemoze, to choroba.
@jolinka v tomto s tebou suhlasim, samozrejme, ze nie kazda matka si titul matky zasluzi. Su kdejake "matky", to bez debaty. Ja som asi vychadzala skor z predpokladu, ze tu zmienena matka ma psychicke problemy a dlhodobo zanedbavane a ignorovane. Preto moja reakcia, ze je chora a preto aj dotaz na zakladatelku ci nevie o vyskyte podobnych afektov v rodine jej mamy. Alebo ci nevie co sa dialo v jej zivote...z toho sa da vyjst potom. V poriadku nie je v ziadnom pripade ci je to uz tak ci onak. Treba tomu spravit razny koniec.

@0silvia0 asi ano...ale tento problem sa mal riesit uz davno, zaslo to strasne daleko ☹ nastastie, som nieco podobne nikdy nemusela riesit osobne, ale mala som znamu, ktorej otec strasne chlastal, roky terorizoval rodinu aj blizsie okolie, vsetkych bil, tyral, hukal po nich, zene ruku zlomil, deti sa pomočovali v noci hadam az do puberty...a ta jej matka nie a nie od neho odist, este ho ospravedlnovala, furt mala nejake vysvetlenie jeho spravania. tyrana zena, ktora bola natolko zblbnta, ze sa bala postavit za svoje deti a rozviest sa s nim. Monikin otec mi tiez pride ako taky tyrany muz, ktory uz nevie kde je sever ☹ podla mna treba takuto situaciu riesit razantne (aj ked som inak neni zastanca raznych krokov)...ale co je moc, je moc...ved chuda Monika, cele detstvo mala znicene a teraz sa babicka snazi straumatizovat aj vnuca 😒 aby sa toto rodinne "dedictvo" neprenasalo, netreba nechavat veci tak, ako su teraz ☹ je to hrozne.