icon

Nebudem priateľovi platiť hypotéku: čo robiť?

13. mar 2024

Nastahovala som sa k priatelovi, ktory ma hypo na 3 izbovy byt. Hypo plati okolo 35.000 ceskych korun, chce odo mna 12.000 za vsetko, su v tom aj energie. Podla neho to je super ponuka, ked som byvala so spolubyvajucou, platila som 15.000, ze ved to je este lacnejsie ako som platila najom. Ja som si ale myslela, ze mu bude stacit platit na energie, plus polovicu za stravu. Keby byval sam tak ta hypoteka je stale rovnaka. Neviem, som z toho sklamana, myslela som, ze som priatelka a nie spolubyvajuca. Neviem ci s nim vobec chcem byvat za takych podmienok. Ano, v podnajme som nebyvala zadarmo, ale on je moj priatel, nie cudzi clovek. Co si o tom myslite? Miluje ma vobec? Co sa tyka prijmov, zarabame dost podobne, on asi o 8000 korun viac, ale on ma lepsiu startovaciu ciaru, rodicia mu prispeli takmer 30% na ten jeho byt.

tiezjedna
13. mar 2024

@autorka u vás nie je žiaden problém v číslach, ale v komunikácii😉 "myslel/a som si" je to najhoršie zaklínadlo, ktoré vo vzťahu môže zaznieť. Hovorte spolu jasne a zrozumiteľne. Minimálne v zásadných otázkach ako je táto...

h2
13. mar 2024

@lienka.7 A keď mu to navrhne ona, ako žena mužovi, potom už to bude v poriadku?

lienka.7
13. mar 2024

@h2 nie, nie je to v poriadku. Ani som nikde toto ja nepísala, ak si si nevšimla. Ja len tvrdím, ze každý nech si platí to svoje. A nezaraba na partnerovi, len preto ze u neho býva. V jeho nehnutelnosti. Je to predsa jeho dobrá vôľa.

h2
13. mar 2024

@katka700 Ak by som ja splácala vysokú hypotéku a moja rovnako zarábajúca sestra by u mňa bývala a kým ja by som pred výplatou obracala každé euro, jej by sa pekne hromadili peniaze na účte, tak áno, žiadala by som príspevok. Ak by potrebovala pomoc v ťažkej životnej situácii, tak nie.

h2
13. mar 2024

@lienka.7 V tom prípade by si mali kúpiť niečo spoločné, na čo prispejú rovným dielom, alebo si každú kúpi to svoje a bude tam bývať sám. 🤷🏻‍♀️

anna_anicka83
13. mar 2024

@lienka.7 Ale niekedy sú nájomníci aj blízke osoby. A dáš im výhodnú cenu nie preto, že nemáš gule, ale preto, že je ti to blízka osoba. Ale zas prečo by som ja mala pracovať, platiť hypo a všetko a niekto len preto, že je moja blízka osoba by mal žiť iba za náklady. Ja som tiež po škole išla do nájmu a už pred sto rokmi sme platili nájom 400 Eur. A majiteľ mal ten byt investičný, čiže sme mu platitili hypo aj nejaký získ. To som mala prosiť a hľadať blízke osoby nech ma niekde nechajú bývať za náklady a stravu? Aj vlastnej mame by som dala navyše peniaze, aj keď viem, že by nechcela. Veď mohla ten byt predať, prenajímať.

lienka.7
13. mar 2024

@h2 napríklad. Je tu mimochodom kopec diskusii, ako žena roky splacala mužovi byt a ona skončila nakoniec s igelitkou v ruke na ulici.

lenka1993
13. mar 2024

Môj priateľ byva u mna a platí mi polovicu energii a aj polovicu nájmu. A to s nami žijú ešte aj moje dve deti. Hneď ako sa nasťahoval povedal ze mi bude platiť polovicu komplet všetkých nákladov na byt.

betulinka1
13. mar 2024

Vidim, ze ti pisu, ze je normalne platit u priatela najom ale nie je. Je normalne platit polovicu energii a polovicu stravu. Ale aby si prispievala na hypo? To si mozes platit svoju hypo a svoj byt a nie priatelovi na jeho byt. Jeho byt a jeho hypo. To mozes ostat v podnájme za 15 tisic a nemusis nikomu prat trenky a upratovat domacnost.

malasandrika
13. mar 2024

Haha … ešte takú nehrali, aby žena mala prispievať na hypotéku mužovi? Či áno? 😂😂😂
No takto - hypotéka je partnerova záležitosť, prispievala by som 1/2 na energie a ostatok, detto nákupy. Žijete spolu dvaja. Čiže náklady na polovicu, ak sa nepáči, idem do podnájmu a organizujem si a financujem svoj život sama.
PS: Tohto partnera si neber za manžela …

lienka.7
13. mar 2024

@anna_anicka83 vieš co, aby som zarábala na vlastnej sestre/matke alebo oni na mne, to uz je uplne mimo. A argumentovala tým, že inak by som byt prenajala za dvojnásobok je to najhlbšie dno už, sorry.
A predstav si, ešte stále sú aj skutocni kamaráti, ktorí ti byt prenájmu aj za náklady (nie každý má hypo, na tie staré panelákoch neprerobene byty, za ktoré pýtajú pokojne 1000€+).
Ale samozrejme, je to vec pohľadu a názoru. Ja ti tvoj neberiem

lenkaknel
13. mar 2024

@katka700 porovnávaš neporovnateľne, sestra bude vždy tvoja sestra, priateľ/ka pravdepodobne nemusí.. máte spolu niečo odžité, a bolo by to pravdepodobne krátkodobé… ešte raz porovnávaš neporovnateľne

zltalienka
13. mar 2024

@lienka.7 tak vcelku mal možnosti pýtať si od nej od 3000 do 20500. (Teoreticky aj viac, keďže autorka medzitym napísala, že komerčné nájmy sú vyššie) Vybral si sumu cca v strede. Za mňa ok.
Ohľadom "zarábania" na blízkych osobách. Záleží ako sú na tom finančne tie blízke osoby. Oni dvaja zarábajú cca rovnako. Autorka nie je chudera, ktorá nemá na zaplatenie 12000. Nik jej nebráni tých 17000, ktoré platí menej ako jej priateľ investovať do svojho budúceho vlastného bývania, alebo do ich budúceho spoločného.

tiezjedna
13. mar 2024

@betulinka1 máš pravdu. Môže buď platiť svoju hypo alebo svoj podnájom. Čo je v Prahe za 15k tak možno spolubývanie niekde na okraji. Sa zobuď.

lienka.7
13. mar 2024

@zltalienka v podstate si to len spriemeroval 👍 pýta presne ako píšeš
A tu ide o princíp, ze zaraba na partnerke. O nič iné.

lucylaw
13. mar 2024

@prasiatko30 Ja by som na LV nezapisala nikoho,lebo ja by som ani nečakala,že sa mi niekto bude skladať na moju hypo na môj byt 🙂 a tým,že mám dieťa,tak ten byt bude proste vždy len môj 🙂 A ja nie som ten prípad,že by som písala inak,keby bola situácia opačná,už som to tu aj písala,frajer sa ku mne nasťahoval a na hypo som od neho nechcela nič,zrátala som náklady správcovi plus všetky energie a vydelila tromi,keďže tu býva aj môj syn a frajer mi platil tretinu z toho všetkého..Keď som dávala robiť vstavané skrine,nechcela som od neho nič,keďže išlo o investíciu do môjho bytu a dobre som urobila,keďže sme sa rozišli a aspoň som ho nemusela ja vyplácať z ničoho 🙂 takže proste každý na to môže mať svoj názor,môj je taký,ako som napísala 🙂

lenkaknel
13. mar 2024

Čo tu komentujete že mu nemá prispievať za bývanie “lebo by mu platila hypotéku” bez urážky, ale premýšľate? Akože keby je ten byt bez hypotéky už by to nevadilo? Alebo majitelia bytov, na ktoré majú hypotéky a prenajímajú ich, by ich mali prenajímať zadarmo, aby im nájomníci neplatili ich hypotéky??? Akože rozum mi zastáva pri vašich názoroch, na jednu stranu ste hrdé nezávisle feministky, na druhu stranu výhody patriarchátu vám nevadia. Zobuďte sa.

anna_anicka83
13. mar 2024

@lienka.7 Ale keby neplatila jemu, niekde by za to bývanie platiť musela. Keby odišla z nájmu, tak ide do ďalšieho. Keď bude mať na hypo, nech kúpi vlastný a prenajíma ho. Jej zaplatia splátku nájomníci a ona bude platiť za bývanie, tam kde je. Keď to bude vážne mozu ísť do nového bývania už so spoločnou hypo😉Keď sa rozídu ona pôjde do svojho. Veď nechce platiť nábytok, opravy a podobne. Tak prečo s igelitkou? Ja mám kamošku, kúpila byt, dlho bola sama. Našla priateľa a prispieval jej aj na hypo, aj tak ho to vyšlo menej ako nájom predtým. Teraz sú manželia, byt predávajú a spoločné idú do nového. Zisk z predaja použijú na novú nehnuteľnosť. Sú pár, on neriešil, že prispieva na jej hypo, ona nerieši, že by mala mať väčší podiel na novej nehnuteľností, lebo tú hypo naozaj dlho ťahala sama. Keby sa rozišli, išiel by do nájmu.

muchotrafka298
13. mar 2024

Moj kolega mal tiez takyto plan, ze si najde frajerku, ktora s nim bude byvat a financovat mu hypoteku. Tak sme ho z tohoto rychlo vyliecili v robote. Ze ci to myslel vazne? Ano a smrtelne a bol urazeny, ked sme mu povedali, ze ziadna zena sa k nemu okamzite nenastahuje a nebude platit jeho hypoteku.

reela
13. mar 2024

VYSŤAHOVAŤ SA JE NOČNÁ MORA. Dobre, nasťahovala ste sa. Nastane situácia: nevyjde to, rozišli ste sa a teraz si opäť sama. Koho veci sú koho? Čo ak zámku? Budeš skladovať bločky, aby si dokázala, že si danú vec kúpila ty? Dá ti naspäť peniaze za zvyšné dni v mesiaci,? Naozaj chceš zaplatiť poplatky za sťahovanie, rozdeliť riad, vystopovať svoje veci z jeho skríň?
STRÁCAŠ SILU. Má ťa presne tam, kde ťa chce. Vaše účty za energie sa spoja, varíš mu večeru, zje pravdepodobne viac ako ty, pravidlom je, že žena má aj vyšší štandard na upratovanie - perieš, umývaš riady ty... Znie to útulne, však? Až na to, že to nie je tvoj manžel. Je to len chlap, ktorý spí vedľa teba a bude naozaj veľmi ťažké odísť, keď nabudúce urobí niečo neprijateľné. Má ťa pripútanú a ty si výrazne obmedzila svoj vplyv tým, že si s ním spojila domácnosti. Nie je také ľahké odísť, keď je všetko prepojené.

autor
13. mar 2024

@lienka.7 tak ja sa nechystam skoncit na ulici s igelitkou, nie som nesvojpravna len preto ze mam priatela. Tato situacia nie je na vecne veky. Ak si nekupime nieco spolocne resp. po case ho nevyplatim zo splatenej sumy a nepojdeme na LV na polovicu, tak si kupim nieco vlastne a budem to prenajimat. Stale mame kopec moznosti, toto je docasna situacia kym sa blizsie spozname

anna_anicka83
13. mar 2024

@lienka.7 Však jasné, pracuj celý život, kúp si byt. Splať ho. Postav dom s pomocou HÚ, makaj na ňu s mužom, vychovávaj 3 deti. A potom dávaj kamošom byt za náklady, lebo však ty budeš makať, pre deti šetriť nemusíš, HÚ dopredu splácať nemusíš. Tak prepáč, že som klesla na dno, ak som ponúkla o polovicu menej platenia za byt, mne blízkemu človeku. Zdravému, pracujúcemu človeku, ktorý má príjem ako ja. Ktorý si vďaka tomu aj tak ušetri peniažky, aj nervy s nájomcom. Aj opotrebenie, lebo ak niečo treba vymeniť alebo spraviť, tak to robím ja. Ale tak v pohode. Smejem sa.😀

autor
13. mar 2024

@betulinka1 ale tak ja budem upratovat tu domacnost aj sebe ked tam budem byvat. A upratuje aj on. A pre mna argument ze mam radsej byvat sama ako s priatelom. Co je to za blbost, mate vy vobec tych svojich muzov radi?

zltalienka
13. mar 2024

@lienka.7 tak je to na autorke, či si vie vydiskutovať a obhájiť inú verziu. Napríklad aby obaja "ušetrili" rovnako. Teda by platila polovicu svojho predošlého nájmu 7500. On aj ona by ušetrili rovnako.

hefo
13. mar 2024

Mne to vôbec nepripadá ako perspektívny vzťah (odhliadnuc od toho, že bez detí sa ten vzťah beztak po niekoľkých rokoch "prechodí"). Akú máš predstavu o budúcnosti?
Očakávaš, že s ním budeš "navždy"? V tom prípade je riešením manželstvo s plnohodnotným spoločným hospodárením, nebudete musieť riešiť, kto komu čo platí, ale všetko pôjde na jednu kopu.

bluka2
13. mar 2024

Mne sa to vôbec nezdá divne platiť za byt, kde ako dospela bývaš. Stále si môžeš šetriť na svoj, ak ta ti chce. V dnešnej dobe žena už nie je nejaká chudera, o ktorú sa treba finančne starať…
PS: a tie komentáre k sexu, akoby to bola pre neho nejaká služba, omg! Je to snáď činnosť k vzájomnému potešeniu

kitycat
13. mar 2024

Ale velakrat sa tu radi platit napoly najom, stravu a hypo nech si riesi vlastnik a ked to tak zakladatelka ocakava, tak je za to lyncovana.

Nestacim sa divit

lienka.7
13. mar 2024

@autorka on ta na žiadne LV neodpíše, prečo by to aj robil? A po ďalšie, naco by si kvôli tebe/s tebou bral ďalšiu hypo na spoločný byt? Jemu plne vyhovuje súčasný stav. A ked ty na neho teraz pristupis, pochybujem, že potom niekedy sa to ešte zmení. Jaj, vlastne zmení sa to tým, že keď si ho raz vezmeš, peniaze už budete mat spolocne, účty spolocne, cize vtedy mu už budeš aj naozaj platit polovicu jeho hypo na jeho byt. Ano ano, mas potom narok na polovicu zaplatených splátok počas manzelstva, ale za to po ďalších rokoch potom už nekúpiš ani len garaz.

malasandrika
13. mar 2024

Moja drahá, ľúbime svojich mužov, ale rovnako nie sme naivné chudery, že rovnako celý život budú ľúbiť aj oni nás 😉

klementinka58
13. mar 2024

neviem mne to pride uplne v pohode,ze ked tam byva tak mala by platit. Ved platila by aj keby si vzala sama hypo alebo by bola v podnajme. mne ako samostatnej pracujucej to nepride divne. Kde je ta emancipacia ked zeny chcu na rande platit svoju kavu ? 🙂 a zrazu ak sa jedna o byvanie tak uz tie rady su ine 🙂 Ved si to obratte keby ona pytala od neho takuto ciastku ake by boli rady? Ci by tak suhlasili zeny ze ma byvat u nej "zadarmo"