icon

Nechali by ste dieťa u starej mamy?

20. aug 2021

S bývalým partnerom mám 3 ročného syna. Momentálne s ním žijem u rodičov, v septembri sa plánujeme odsťahovať do spoločného bytu s novým priateľom. Som na začiatku tehotenstva a viac som v nemocnici ako doma kvôli komplikáciám. Keď som doma len polihujem lebo nevládzem ani žiť. Mama mi navrhla, aby som odišla s priateľom bývať zatiaľ sama a malého nechala do decembra u nej. Malý je tu prijatý do škôlky, my sme ho chceli prehlásiť do škôlky v meste. Mamina zostáva od septembra doma z práce, preto to navrhla. Prijali by ste také riešenie vzhľadom na zdravotný stav? Na jednej strane by mi veľmi pomohla pomoc, lebo naozaj nič nevládzem ale na druhej sa bojím toho odlúčenia. Samozrejme chodiť by som za ním chodila často, ale doma by som ho nemala.

jaja256
22. aug 2021

Ak chces pomoc, chod aj ty k mame, ale budes aj so synom aj ked budes “len” lezat. Priatel moze za vami chodievat. Skus sa zamysliet a vcitit do toho, ake odlucenie od mamy by maly pocitoval..a tiez ci ty, ako matka, by si s tym bola v pohode.

drahomirrra
22. aug 2021

A tie zeny, co tu pisu akoze “je jedno, ako si zariadila zivot, co ju zranujete”... a podobne. No nie, nie je to jedno. Nie je jedno, ze de iure vydata zena caka dieta druheho muza bez toho, aby si poriesila svoje pravne a rodinne zalezitosti do normalu. To existuje vobec taky muz, ktory oplodni zenu a ma na haku, ze dieta bude jej manzela a oni budu nuteni absolvovat vsetky sudne tortury, menit dietatu mena a podobne?
A zena, ktora najprv nepripravi dieta (ktore ma byt pre nu c1, nie chlap) na kvazi novu rodinu, zharmonizovanie vztahov a az potom dieta zatazi dalsou bombou - surodencom, ked ma toho na 3r hlavicku beztak dost?
Ale hej, ved som to pisala nizsie. JA chcem, JA, JA, JA. Moja neboha babinka tomu hovorila, ze pre kusok ocikanej klobasky takto obetovat deti.
Inak fakt by ma zaujimala autorkina “hrozostrasna dignoza, ktora ju ohrozuje na zivote”.
Normalne mi je smutno za toho chlapceka, ze jejo matka vobec zvazuje nieco take. A za vas tu, ktore jej to schvalujete.

ysseba
22. aug 2021

Mamina zlata, ze to navrhla, ale nie, ja by som to neurobila. Babka sa synovi bude venovat, mozno aj trosicku rozmaznavat, syn si zvykne na 110%tnu pozornost a po dost dlhej dobe sa vrati “domov”. Uz len prostredie bude pre neho nove a zrazu tam bude nove babatko, ktoremu bude mama venovat pozornost. Viac pozornosti ako jemu. Podla mna syn bude riadne ziarlit a citit to ako velku krivdu. Proste velmi zly zaciatok ich surodeneckeho vztahu ☹️

skodulienka
22. aug 2021

Nečítala som reakcia, ale u nás to bolo podobné.
Obe tehu rizikové. Pri druhom som musela do nemocnice na 5 dní v 31.tt. Už predtým bol syn(2r9m) u nasich tyzden na prazdninach, nech oddychujem. Potom si ho tam ešte nechali a postupne sme to vzdy predlzovali o tyzden a nakoniec tam bol 6 tyzdov. Mala som skrateny krcok a aj otvorena na prst, tak sme to vyriesili takto. Muz je zivnostnik, tak si nemohol velmi vziat tolko volna, lebo by prisiel o zakaznikov. Syn bol u nasich spokojny, kedze mu robili program a maju velky dvor. Chodili sme za nim na vikend obaja alebo aspon muz. Az posledny tyzden sa pytal uz domov, tak sme ho vzali. Ale nema ziadnu traumu z toho. Aj sestru ma velmi rad.

danielllka
22. aug 2021

Ženy, autorka sa jasne vyjadrila v komentároch, prečo nemôže ostať u mamy (vracia sa brat domov, nemajú miesto, ani na nafukovačku- ako jej tu niektoré radili), takisto prečo nemôže zas mama ku nej (má ešte sama dve maloleté deti), priateľ má zas takú pracovnú dobu, akú má, autorka svoj zdravotný stav taktiež opísala... Tak ja nerozumiem, prečo nečítate diskusiu od začiatku, ak máte potrebu sa k tomu vyjadrovať a radiť- pretože tie rady sú k ničomu. Autorka ako keby hrach na stenu hádzala.. A môj názor je taký, že radšej nech malý ostane u babky, v známom prostredí (tam je doma), na babku je takisto zvyknutý, keďže spolu doteraz bývali a tam vyrastal, ako keby mal ísť ku maminmu novému partnerovi - na toho bude mať čas si zvykať, keď už bude mama doma...

elly11
22. aug 2021

Jasne, ze hej. Ale pod podmienkou, že je môj syn na babku navyknuty a je s ňou rad a v pohode, a to, že ho budem vídať tak často ako sa to len dá.
A robiť s nim video hovory.
A možno sa tvoj stav zlepší keď budeš v druhom trimestri, a budeš môcť opäť žiť normálne. Držím palce. 😘

elly11
22. aug 2021

@danielllka presne. Vid hneď prvý komentár 🤦🏼‍♀️ čítala si?
Nie. Nikdy by som neodišla za frajerom 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
Ja tiež keď aa niekdy potrebujem poradiť na fóre tak sa len vytocim, koľko ľudí nečíta absolútne s porozumením.

chillibubble
22. aug 2021

@danielllka nemusi byt na nafukovacke ona, ale brat alebo sestra. fakt je mi tazke si predstavit, ze do bytu kde ziju teraz 4 ludia sa na noc naozaj nikam(aj ked by do kuchyne) nezmesti nafukovacka pre piateho cloveka... u mamy by bolo postarane aj o nu, co je na rizikovom. navarene, oprate, upratane...

adka1122
22. aug 2021

@danielllka kazdopadne moj nazor je taky, ze moze vydrzat radsej priatel bez partnerky ako dieta bez mamy, tu sa bavime min. o 4 mesiacoch...neverim, ze sa neda spat na gauči alebo na tej nafukovacke....ved tam byvala u mamy aj doteraz....keby nemala priatela a brat sa vracia, tak ju vyhodia na ulicu?....autorka je kazdopadne rozhodnutá ako to urobi a chcela to odobriť na koňovi....

danielllka
22. aug 2021

@chillibubble a ty vieš, v akom priestore bývajú a aké majú trebárs vzťahy doma? Môže ona nakazovat bratovi, aby spal na nafukovacke? Povie, že nebude a hotovo. Predpokladám, že toto už majú doma vyriešené a vedia, že toto je jediná možnosť. Chybu spravila v tom, že tu vôbec písala, lebo evidentne všetkých 100, či 200 žien tu vedia najlepšie, ako to u nich vyzerá a chodí....

chillibubble
22. aug 2021

@danielllka tam uz potom ide o vychovu, ci posluchne svoju mamu a ci ma uctu k sestre. lebo tu ide o zdravie. jej, ktora je na rizikovom a potom o psychicke zdravie jej dietata. ak je bratovi prednejsi spanok na posteli(aj to len obcas by spal na nafukovacom matraci vzhladom na to, ze autorka predpoklada ze bude casto v nemocnici), tak to je potom smutne.

danielllka
22. aug 2021

@adka1122 a ty nerozumieš, že ona nejde bývať s priateľom preto, lebo nevie bez neho vydržať (alebo on bez nej) , ale preto, lebo nemá už v byte/dome miesto? A buď odíde so synom, o ktorého sa nemá kto starať, keďže autorka je 6 dní v nemocnici a 2 dni doma (počas ktorých len leží, lebo je na tom zdravotne zle), alebo sama. Písala, že nafukovačku nemá kde umiestniť, tak asi ju ozaj nemajú kde dat. Trochu empatie by to chcelo, nie iba zaryto tvrdiť svoje.

danielllka
22. aug 2021

@chillibubble áno, je to smutné, rôzne vzťahy majú medzi sebou rodiny, celkovo ľudia sú rôzni, empatickí, ale aj sebeckí...

danielllka
22. aug 2021

@elly11 preto by som tu nepísala s cieľom poradiť sa, lebo už za tie roky vidím, ako to tu chodí. Osočovanie, urážanie, niekedy mi to pripadá jak súťaž, kto bude sprostejší - v anonymite.. Neverím, že aj v reále sú také, to by sa nikto s nimi nebavil...

janickacrazy
22. aug 2021

@danielllka keď sa chce, tak sa zmestí, moja babka mala 4 deti, jedno ťažko postihnuté, mali jednu izbu a kuchyňu. Wc na vonku. Ani predsieň nemali.

nttnnt
22. aug 2021

a co keby si ty ostala do decembra u vasich aj s nim ??? urcite by som od 3 rocneho neodisla chuda dieta nebude chapat co sa deje na rozdiel od stareho capa ku ktoremu sa hrnies v septembri byvat, on je doma bude pri tebe? ti pomahat ked nic nevladzes? asi tazko, fakt velmi divne zmyslanie

miadi
22. aug 2021

@danielllka tu nejde o odsudzovanie autorky ale o toho 3r chlapceka pre ktoreho su 4m bez mami vecnost. Ona sama uz vedela co chce urobit ked dala tuto otazku. No nemala sa pytat co by urobili druhe matky ked vadi ze by vacsina urobila ine ako ona. Nepotrebuje pozehnanie druhych. Tak ci tak sa zariadi podla seba. Nemusi nikomu vysvetlovat ako to ze doteraz mohla zit s malym u mami a zrazu pride brat ( ci dospely ci dieta ) a nebude tam pre nu miesto. Keby velmi chcela miesto by sa naslo. Teraz chce ist do noveho za priatelom ktory bude aj tak cele dni v praci bude odkazana nanho. Este spolu ani nezili .. u mami mà aspon istotu. A dieta na ociach. Ale je to jej vec jej volba. Ona stym musi vediet zit.

maciatkolulu
22. aug 2021

@mia7222 v nemocnici? Ok...

mia7222
Odpoveď bola odstránená
ibrunova
22. aug 2021

Z pohľadu toho chlapčeka mu bude asi aj tak najlepšie u babky, tam má istotu, čo by robil s cudzím chlapom, s ktorým autorka so synom ešte ani nebývali.. Trošku tvrdo povedané možno, ale..

katkati
22. aug 2021

Ale tu možno nejde o to, že ona chce veľmi odísť. Je dosť možné, že jej to naznačujú ostatní členovia rodiny. Je tehotná, má frajera, byt, tak sa nechcú tlačiť ako sardinky a späť na nafukovackach..Nie všetci ľudia majú zmýšľanie ako matka Tereza.

luccija
22. aug 2021

@ibrunova presne...vôbec neviem čo by tým vyhrali.Chlapec je doma u babky ešte môže prísť situácia, že dieťa si nebude vedieť zvyknúť na panelák a samostatné bývanie.Vsetko bude pre nich ťažké sťahovanie, nové dieťa, malého zvyknúť si na nové miesto a hlavne autorke, lebo určite u mamy mala veľkú pomoc varenie ...dieťa ...a zrazu na všetko sama s 2 deťmi.Ale tak nekuvikajme možno všetko bude jednoduché...a niektoré ako by ste nečítali navrhnú nech je s dieťaťom doma chlap?

bluka2
22. aug 2021

To by ste fakt niekrore nechali dieta bez vás na mesiace s babkou, ktorá vás (ako píšete vy) vyhadzuje z domu a nevie umiestniť jednu nafukovačku (alebo menší matrac...to je lepšie a nemusí to byť väčšie, nie?)? Však buď ide babke o dobro všetkých a nevyhodi ju alebo tam nie je všetko v poriadku a tým pádom by som tam dieťa nenechala. Nikto ste nečítali o súdnych tahaniciach o dieťa matka-babka? Klasika, matka nechala dieťa u babky lebo vždy nejaký dôležitý dôvod, tehotenstvo, do zahraničia za prácou lebo však aj peniaze treba a babka si podala o zverenie dieťaťa do starostlivosti. Boli také videá, ako policajti ťahali dieťa zo školy, za matkou, ktorá teda súdne vyhrala, ale dieťa chcelo už ostať u babky a pod. Nehovorím, že je to tento prípad (ktovie, či je tam také riziko), ale to, že dieťaťu bude skvelo u babky, babka je skvelá, ale matka musí vypadnúť - to k sebe vôbec nepasuje

danielllka
22. aug 2021

@katkati presne tak. Nie je vždy všetko čierne, alebo biele.. Také rozmanité majú ľudia osudy, ale aj zmýšľanie a povahy...

bluka2
22. aug 2021

https://www1.pluska.sk/regiony/stredne-slovensk...

Sorry, za zdroj pluska, prvé čo som našla, ale ak je z toho čo i len polovica pravda, drsné pre dieťa.

nausa
22. aug 2021

Autorka mna napadlo co keby sa tvoj brat docasne prestahoval k tvojmu novemu priatelovi do vasho spolocneho bytu aby si mohla zostat u svojej mamy pri syncekovi ked budes z nemocnice doma? Pripadne ak by sa zmestil nejaky madrac na zem,tak nech na nom spi brat a tebe prenecha postel. Mas velmi tazku situaciu,ale ako tu uz jedna zienka pisala pre synceka je to vela zmien v zivote v kratkom casovom useku,takto by aspon zostal byvat tam kde je zvyknuty a jeho mama by pri nom bola vzdy ked by mohla a priatel by vas mohol navstevovat cez vikendy 🙂

ibrunova
22. aug 2021

@bluka2 ktovie ako to celé je v tomto prípade.. Môžme sa len domnievať.

mia7222
Odpoveď bola odstránená
ailiba
22. aug 2021

A odkiaľ si? Ja som v z Bratislavi a som na materskej... Ak by to o bolo blízko, tak by som ti možno mohla pomoct

luccija
22. aug 2021

@mia7222 neviem či neviete čítať, alebo mnohé len dedukujete.Tu sa už píše ako ju matka vyhadzuje. ...a už sa špekuluje ako ju matka bude chcieť súdne zbaviť syna...pokiaľ viem napísala, že bude lepšie pre nu v kľude ležať, keď nebude v nemocnici a miesto u nich doma nie je, lebo sa vracia brat.robite z toho drámu ako niekto hore písal koľko detí tak je dočasne u rodičov, ženy dochádzajú na týždňovky a pod...veď, ak to bude malý zle znášať autorka bude musieť spravit cokoľvek a späť hoc aj pod tým stolom.
Neviem koľko majú miesta, ale fakt sa mi nechce veriť, že by sa jedna nafukovacia posteľ nezmestila aj do predsiene.Brat asi nemôže ísť ku nim možno má 15,17 r chodí do školy doma má veci do školy ..
Tak všetko je divoké, ale podľa toho čo súdom koľko cca má mama rokov možno je v invalidnom dôchodku či išla skôr autorka nemôže mať 40 r, aby tak silila druhé tehotenstvo.Co už tak sa zariadili, ale ozaj nevidím nič zle na tom, keby bol malý u babky a oni chodili za ním na víkend a to som opičia mama.