Nechali by ste dieťa u starej mamy?
S bývalým partnerom mám 3 ročného syna. Momentálne s ním žijem u rodičov, v septembri sa plánujeme odsťahovať do spoločného bytu s novým priateľom. Som na začiatku tehotenstva a viac som v nemocnici ako doma kvôli komplikáciám. Keď som doma len polihujem lebo nevládzem ani žiť. Mama mi navrhla, aby som odišla s priateľom bývať zatiaľ sama a malého nechala do decembra u nej. Malý je tu prijatý do škôlky, my sme ho chceli prehlásiť do škôlky v meste. Mamina zostáva od septembra doma z práce, preto to navrhla. Prijali by ste také riešenie vzhľadom na zdravotný stav? Na jednej strane by mi veľmi pomohla pomoc, lebo naozaj nič nevládzem ale na druhej sa bojím toho odlúčenia. Samozrejme chodiť by som za ním chodila často, ale doma by som ho nemala.
No ja by som zostala u mami aj so synom.
Pri druhej dcérke som bola na rizikovom a mala som prísny kludovy režim. Takže som odišla s dcérou k rodičom až do pôrodu. Muž za nami chodil, keď sa dalo...zvkadli sme to...
Nenechala by som dcéru tak dlho... Navyše potom môže aj vzniknúť problém so žiarlivosťou atd...
@panelacikova ty sa na to divas svojou optikou, co je velka chyba. ty mas uplne nestandardne manzelstvo. nezijete v spolocnej domacnosti a tvoj muz je vo veku, ked by tvoja dcera mohla byt jeho vnucka, takze ano, u vas je tento model (ne)vychovy pochopitelny. kedze spolu nezijete, tvoj muz k tvojej dcere nema bohvieaky vztah a takmer 60rocny chlap urcite nema nervy na 11rocnu cudziu pubertu. ale brat tvoj vztah a vas model fungovania za standard, je prepac, scestne. aj tu na koni je kopec rozvedenych zien, ci slobodnych matiek, ktore si nasli novych partnetov a ti chlapi tie decka beru za svoje. ja mam v okoli tiez take pripady a paradoxom je, ze v pripade chalanov maju deti lepsie vztahy s otcimami ako s matkami- lebo futbal, lebo chodenie na huby, atd. a toto je standardny model fungovania rodiny. ak idem do vztahu so zenou s dietatom, tak beriem na vedomie, ze to nie je hracka, ktoru odlozim, ale je to zavazok na cely zivot. ak s tym chlap stotozneny nie je, tak si ma hladat zenu bez takehoto zavazku.
v tomto pripade vsak je vztah zjavne neuvazeny, zena este nie je rozvedena a dieta s inym na ceste, s istotou neplanovane, este spolu nezili ako trojica, uz budu zit ako stvorica. hned od zaciatku vsetko naopak. som si ista, ze tu chlap nema ani najmensiu snahu starat sa o "cudzie" dieta, preto si zena hlada vyhovorky, preco maleho nechat u svojej mamy. ale to je tak, ked sa novy chlap uprednostni pred dietatom...
A ešte pre autorku: si vydatá, pravdepodobne sa budeš rozvádzať, bude sa určovať styk s dieťaťom atď., Nevieme čo za prípad je tvoj manžel, ale môže ti táto situácia na súde aj uškodiť. Dieťa ponechané u starých rodičov a matka si žije svoj nový život. Všetko závisí od toho, aký je manžel a čo z toho bude chcieť vyťažiť.
@rubinka ja som vysvetlila, ktoré riešenia možné nie sú (nemôžem ostať u mami a mama nemôže ísť ku mne a priateľ nemôže zostať doma so synom) napríklad také niečo ako platená pomoc mi nenapadlo, nad touto možnosťou určite budem uvažovať. Pokiaľ sa nájde nejaká pani, ktorá bude schopná zastúpiť moju úlohu v domácnosti pokiaľ ja budem v nemocnici, tak to znie ako vyhovujúce riešenie.
@zuzanockamt môj manžel je odprataný od narodenia syna v zahraničí, nedarí sa mi s ním rozviesť lebo ho nevedia vypátrať ani policajti. Preto som stále vydatá a čakám dieťa s iným mužom. Už to prosím nerieš, nie je to pre mňa podstatné. Chcem mať normálnu rodinu a nejaký sobášny list s chlapom, ktorý sa ušiel skryť do zahraničia mi v tom brániť nebude.
A to sa nedá rozviesť bez neho keď je nevypatratelny ? Ja že to tak funguje
Nuž si naivná, lebo ver tomu, že bude. Rozvádza sa aj bez prítomnosti manžela/manželky. A podávala si žiadosť o rozvod vôbec? Či ho len nechávaš hľadať.
Už len to, že porodíš tomu chlapovi, ktorý sa išiel skryť do zahraničia druhé dieťa, tak už to ti bráni mať normálnu rodinu s iným. Lebo na papieri bude otec ten druhý a keďže píšeš, že ho vypátrať nemôžu, tak ani zrušenie otcovstva súdnou cestou nebude také jednoduché, kým bude figurovať ako tvoj manžel.
@klip0 dá, ale nie je to vôbec jednoduché. Je to beh na dlhú trať.
@zuzanockamt ja viem, že nás rozvedú ale čakať kým to bude sa mi nechce, ťahá sa to dva roky a ešte sa to ťahať bude. To, že som vydatá za iného, mi predsa nebráni žiť v spoločnej domácnosti s novým partnerom. Čo sa týka právnej stránky, to je pre nás druhoradé.
autorka: čiže si stotožnená aj s tým, že keby sa ti nedajboh niečo stalo, tak tvoj priateľ sa k svojmu vlastnému dieťaťu nemusí ani dostať, lebo právne naň nemá žiadny nárok? Áno, je to situácia vyhrotená, ale stať sa môže. Neviem, naozaj, neviem, čím niektoré ženy rozmýšľajú, no hlava to nebude.
Naco si tu vôbec písala... Zivna pooda pre dokonale matky na modrom koniku. Urob tak aby si ty a dieťa ktore cakas boli v poriadku. Vcera porodila moja kamaratka v 24 týždni. Mala zije, ma 700 gramov. Tiez mala mat kludovy rezim... Nepocuvaj tu zeny, ktore neziju tvoj zivot.
@zuzanockamt máš potrebu vŕtať do vecí, do ktorých ťa nič prečo? Čo má spoločné, téma ktorú som založila s tvojím " čo ak sa niečo stane"? Poprosila som ťa aby si sa k tomuto už viac nevyjadrovala, musia všetci žiť podľa predpísaných pravidiel a noriem? Sme dospelí ľudia, rozhodli sme sa mať rodinu aj napriek tomu, že nás za rodinu úrady považovať nebudú. O čo sme horší? Len o sprostý papier? Daj tomu už pokoj.
Autorka: má toho spoločné viac ako dosť. Nuž mne je to jedno, ži si svoj vysnívaný chaos, ale detí mi je ľúto.
Ale môžeš ostať u mamy aj ja a viaceré sme ti dali aj príklady a návrhy ako by sa to dalo len ty si ideš stále svoje. Keď budeš v nemocnici syn bude a kým? S cudzou ženou? No perfektné. Z blata do kaluže ako sa hovorí.
@zuzanockamt ľúto by ti malo byť detí, ktoré nemajú čo do úst, tam je potreba prejavovať ľútosť a zaujímať sa. Mne rovnako môže byť ľúto tých tvojich pre nič za nič. Dobre sa ti to číta?
@rubinka nemôžem zostať u mami. Chápeme sa? Nie je tu priestor ani na tú hlúpu nafukovačku, kde si ju dám, do kuchyne pod stôl? Keby sa dalo zostanem tu! Ale tým, že do domácnosti príde ďalší člen tak sa to jednoducho nedá. Potrebujem mať aj veci niekde, nie len posteľ, tie si zavriem do kredenca? Či mám fungovať s dvoma tričkami, ponozkami.. Len aby sa to k niekomu do skrine zmestilo? Do operácie prevažne ležím, to mám celý čas ležať na nafukovačke? Aj keď to bude len dva dni v týždni, lebo zvyšok budem napríklad v nemocnici, nie je to možné. Jednoducho sa nezmestíme.
Urcite nie. Aj ked svojich rodicov milujem, svoje dieta by som u nich nenechavala. Sama som tak bola, sice v starsom veku a dlhsie, ale bol to najhorsi pocit pre mna. A ked sa ti narodi druhe, toto si vezmes zasa k sebe, ver tomu ze sa od teba na sekundu nepohne.
K babke. Aj keď to bude bude pre teba ťažké, okrem teba mu tam isto nebude nič chýbať a ty s ním určite budeš v kontakte tak často ako budeš môcť.
urcite nie... ked chce mama pomahat, tak nech ide ku vam, alebo ostante u vas. 3r dieta nema co byt bez mamy... ine by to bolo, keby cez den a vecer domov. Ale takto urcite nie.
Ty ten vzťah so synom mas uz teraz dosť zlý. Neuvažovala by si nad takou možnosťou. Bývaš s tvojimi rodičmi. Ruku na srdce, kto sa o syna do teraz viac staral? Ty si mala čas lietať kade tade a splodiť ďalšie dieťa s milencom a teraz ideš odložiť svojho syna babke?
V tomto robia obrovskú chybu babky. Chcú svojim dcéram pomôcť, ale prebrať zodpovednosť za ich deti je potom viac na škodu.
Prajem ti nech si šťastná a nech mas novu rodinu, len nezabúdaj na svoje prvé dieťa. Nikdy nikto nebude v jeho živote dôležitejší ako ty-jeho mama. Môže sa o neho babka krasne postarať, dat mu lásku, ale mama mu bude chýbať aj tak.
A možnosti ako to poriesit si tu dostala dost. Skratka by to musel priateľ zvladnut- latat platat dovolenky, P, zohnať nejakú opatrovateľku, obcas by prisla babka (neviem ako vychádza s tvojim milencom)
A po súdoch sa teda ešte nachodis... rozvod, dieťa, druhé dieťa zverenie, otcovstvo. . .🙈 rátaj s koliznymi a návštevami socialky
@tajy priateľ tu nikdy nežil. Neviem kde ste toto vzali. Mal svoj byt, teraz sme kúpili spoločný. Priateľovu rodinu nespomínam lebo má obidvoch rodičov v domove dôchodcov. Tí nám ťažko pomôžu.
Autorka: Nielen chlebom je človek živý. (Neviem, či si pochopila)
Načo si založila túto diskusiu keď už vopred si vedela že jedine riešenie vidíš v tom že tam so synom nedostaneš? Názor cudzích žien ti potom môže byť okradnutý keď ty aj tak urobíš po svojom. Doobeda je syn v škôlke poobede už je doma tvoj priateľ ktorý by sa teda mal starať keď si spolu zakladate rodinu. Alebo teda išiel by po syna po robote trebárs aj k tej tvojej máme prinajhoršom. Vždy sa dá keď sa chce len ty nechápeš že vôbec nie si v situácii žeby si bola nútená presťahovať sa bez syna. A áno ak ten chlap stojí za niečo tak mal by pekne krásne naklusat po syna do škôlky alebo k starej mame ktorá by ho mohla vyzdvihnúť a strážiť dokým neskončí v práci a nepríde preňho. Je kopec riešení. Není proste dôvod aby tam dieťa prespávalo a nemohlo sa vrátiť k mame každý deň po škôlke.
Nie, urcite nie.
Ale inak baby ti tu dobre píšu, že keď príde ďalší člen rodiny k mame je to len výmena osoba za osobu, teraz keď ste tam aj s priateľom a on by išiel preč. Nebolo by vás viacej ako je teraz. A keď budeš dosť aj mimo domu tak sa fakt da potlačiť aj keby v jednej izbe, veď by to nebolo naveky. Ale ak si sa už rozhodla tak je zbytočne ti radiť. Ty si mama, ty nesies zodpovednosť za svoje dieťa a za rozhodnutia ktoré ovplyvnia jeho život.
A k tomu rozvodu, to nie v zlom ti tu píšu, ale to tvojmu partnerovi nevadí že nebude zákonný zástupca vášho dieťaťa ? Že mu nepodajú info o jeho zdravotnom stave, že v škôlke/škole bude pre učiteľov zákonne cudzí ? Že sa dieťa bude volať ako tvoj exmanžel ? Toto všetko vybaviť spätne ťa bude stáť oveľa viac roboty ako dotiahnuť rozvod bez účasti manžela. Iba si skomplikujete život. To nie že ti niekto chce nadávať alebo ťa súdiť ale dobre poradiť
@rubinka najde sa aj dovod :D taky ze mama ho rada odlozi, lebo proste nevladze, lebo novy chlap sa nemoze starat atd atd... a uziva si rodinku s novym chlapom. Bohuzial ja take zeny poznam a nie jednu. (autorku nesudim, nepoznam ju... len pisem, ze maju zeny dovody. Ak by teda niekto chcel zadrapnut do toho, ze som na nu zla)
@klip0 priatel jej nebyva u mamy s nimi
Dobre keď aj priateľ nikdy tam nežil. Riešiť sa to dá. A hej aj by som spala na karimatke aj v kuchyni pod stolom 🤷🏻♀️

@mondolina - veď na to sa pýtam i ja. Autorka sa niečo pýta a vlastne v podstate všetky iné riešenia rad radom odmieta že sa nedá. Načo potom táto diskusia? 🤷