icon

Nechali by ste dieťa u starej mamy?

20. aug 2021

S bývalým partnerom mám 3 ročného syna. Momentálne s ním žijem u rodičov, v septembri sa plánujeme odsťahovať do spoločného bytu s novým priateľom. Som na začiatku tehotenstva a viac som v nemocnici ako doma kvôli komplikáciám. Keď som doma len polihujem lebo nevládzem ani žiť. Mama mi navrhla, aby som odišla s priateľom bývať zatiaľ sama a malého nechala do decembra u nej. Malý je tu prijatý do škôlky, my sme ho chceli prehlásiť do škôlky v meste. Mamina zostáva od septembra doma z práce, preto to navrhla. Prijali by ste také riešenie vzhľadom na zdravotný stav? Na jednej strane by mi veľmi pomohla pomoc, lebo naozaj nič nevládzem ale na druhej sa bojím toho odlúčenia. Samozrejme chodiť by som za ním chodila často, ale doma by som ho nemala.

tinapa
20. aug 2021

@pr3ttygirl 3 ročný nerieši prietrty..bože.

zuzanockamt
20. aug 2021

Autorka - a keďže nie si rozvedená, tak si si vedomá, že papierovo bude otcom nového dieťaťa tvoj súčasný manžel a nie priateľ? Čiže k tomu dieťaťu nebude mať ani žiadne práva.

tajy
Autor odpoveď zmazal
lula313
20. aug 2021

Zostaň u mami, s bratom sa pomestite, veď aj tak budeš casto v nemocnici, tak si nebudete prekážať. Vieš ako dopadol takýto pripad u manzela? Už si ho mama nikdy k sebe nezobrala a nechala ho celé detstvo u starých rodicov. Dnes ju za matku ani nepovazuje

rubinka
20. aug 2021

Hm nejaké čudné, malý môže ostať preňho miesto u mamy je a pre teba nie. Keby si aj na jednej posteli so synom spala aj to je lepšie ako opustiť dieťa.

autor
20. aug 2021

@zuzanockamt som si toho vedomá a je to posledná vec, ktorá má v tejto situácii zaujíma. To sú veci, ktoré sa dajú riešiť.

@rubinka malý vie mať posteľ v izbe pri rodičoch, ale ja sa tam veľmi ťažko na tú detskú posteľ napracem.Keby tu bola aspoň obývačka , nešpekulujem ale priestor žiadny.

klip0
20. aug 2021

Presne, keď sa tam zmestí malý, zmestis sa aj ty. Aj keby spím na zemi. A nech chodí súčasny partner za vami a nie že ty odídeš s ním a dieťa budeš navštevovať. Ma 3 roky, toto si bude pamätať

zuzanockamt
20. aug 2021

Autorka: Tak asi som divná, ale toto by mňa zaujímalo asi prvé. Ale to som ja, nikdy by som si takýto chaos vo vzťahoch nenarobila. Hrnúť sa hneď do ďalšieho dieťaťa len s nejakým priateľom a byť v manželstve s iným mužom. No píšem, to som ja. Veľa šťastia v tom chaose želám a hlavne nech tie deti na to doplatia čo najmenej.

nafka0483
20. aug 2021

@panelacikova Nie, to nie vazne... ja som nikde nepisala, ze jej novy priatel sa ma aj starat o dieta aj chodit do prace, ved si poriadne precitaj moj prispevok.

Pisala som o tom, ze ty si napisala, ze je normalne ked sa novy partner o dieta odmieta starat a odmeita ho vychovavat. To podla mna normalne nie je. Napisala som, ze plne chapem situaciu, ze on musi chodit do prace a nema teda realnu moznost o maleho sa postarat.

Nereagovala som na autorkinu situaciu, skor na tvoj prispevok o tom, ze je uplne normalne ak sa novy partner vobec nema zaujme starat o deti, ktore tu uz su a su matkinou sucastou.

A nie, nepamatam si tvoj nick, cize neviem preco to mas ty s manzelom takto, nepoznam vasu situaciu.

rubinka
20. aug 2021

Nehnevaj sa ale toto sú výhovorky na jednej strane píšeš že nebudeš skoro vôbec doma na druhej strane že nebudeš mať kde spať. Kúp si nafukovaciu posteľ není to drahé vyspis sa na nej v pohode. Používame to pre návštevy. Potom sa to sfukne keď to není treba. Veľmi praktická vec

tajy
Autor odpoveď zmazal
pr3ttygirl
20. aug 2021

@tinapa a čo chcú dieťa klamať? Keď nepríde za ním a bude doma sedieť s priateľom tak čo mu povie babka? Že je mama v nemocnici? Keď plánujem mať v takomto rodinnom stave druhé dieťa tak premýšľam ako to všetko bude. Švagriná už dieťa mala, keď bola v pôrodnici s druhým dieťaťom, ktoré už mala so švagrom...a starali sa o staršieho aj nevlastní starí rodičia. Tým, že ho nechá u babky ho akurát tak odstrčí a dieťa si bude čím ďalej tým viac uvedomovať, že mama má nového priateľa s ktorým má dieťa a tvoria rodinu s ním alebo bez neho. Znie to hrozne ale je to tak.

sapetka
20. aug 2021

@panelacikova ja som citala poriadne. A moja odpoved ostava nie. Ine je ostat byvat pri mame a ked musim do nemocnice ok bohuzial to inak nejde a maly ostatne s babi. Ale nechat ho preventivne u babky a odist do spolocneho bytu s frajerom, tak to si neviem predstavit. Moj nazor. Nech si kazdy robi ako chce

sense
20. aug 2021

Ja by som svoju dceru nenechala, predsa len sú to 4 mesiace a v 3rokoch di už deti pamätajú, plus v tomto období prichádza aj fáza vzdoru a môže sa cítiť keď príde dieťa aj odstrceby à žiarliť.
Pre mňa by bolo riešenie ostať u mami s dieťaťom. Píšeš ze ddi väčšinu času v nemocnici tak až toľko miesta zaberať nebudeš a keď budeš doma budeš s dieťaťom, bolo by to sk pre teba menej náročné ako sa vrátiť domov z nemocnice a v nie moc ffo tom stave utekať za dieťaťom a návštevu.

Kamarátky mala takto dcéru u mami 4-5dni v týždni a keď začalo dieťa babke vravieť mama, tak zrazu si to dokázala veľmi rýchlo zariadiť aby dieťa bolo u babky len dva dni a zvyšok sa striedali s priateľom pri dcére keďže Bio otec nula bodov

pr3ttygirl
20. aug 2021

A teda prepáč, autorka. Ale to s tým otcovstvom dieťaťa je veľmi veľký problém, pretože to môžete riešiť potom zrejme jedine súdnou cestou. Plus chlap si tým pádom nemôže na dieťa uplatniť ani daňový bonus, ani OČR. Vieš, či ti bývalý nebude robiť problémy? Nad čím ste preboha rozmýšľali?

lucieeeee89
20. aug 2021

Ja by som take riesenie prijala. I ked by mi to urcite trhalo srdce. Ale pokial si stara mama s vnucatom vychadza a je tam u nej spokojne tak preco nie?bude lepsie ak sa mu bude moct starka venovat plnohodnotne, ako ty momentalne ked kvoli zdravotnemu stavu nemozes. Ved ho nedavas neviem kam do decaku.

tinapa
20. aug 2021

@pr3ttygirl Veď ja som proti, aby ho nechala u mamy, nečítala si moje príspevky?

pr3ttygirl
20. aug 2021

@tinapa ja som si mená nečítala...jasné že tie "prietrty" boli s nadsázkou...len normálne nedokážem pochopiť, prečo nad niečím takýmto matka vôbec uvažuje 🙈

rubinka
20. aug 2021

Si predovšetkým matka, priateľ by nemal byť pred dieťaťom.

zuzanockamt
20. aug 2021

@pr3ttygirl ja si myslím, že nerozmýšľali

tajy
Autor odpoveď zmazal
tinapa
20. aug 2021

@pr3ttygirl To ja tiež nechápem..hľadá najjednoduchšie riešenie pre seba..dieťaťu tým ale ublíži.. Keby mal 10 rokov a dá sa mu to vysvetliť, pochopí to syn, je to iné, 3 ročnému to nevysvetlíš.. A že sa to dá potom riešiť? Po psychológoch potom chodiť v najhoršom prípade? Riešiť pocikávanie v noci, odmietanie súrodenca...atď.. Môže byť, nemusí byť. Neriskovala by som to.

number19
20. aug 2021

Do decembra je dlha doba, potom pride dieta, ty po operacii, cele sa to 100% predlzi...nie, nevyhybaj sa svojim povinnostiam. Je treba najst nove riesenie s novym partnerom, lebo aj po 2. operativnom porode mozes byt mimo a tu treba pomoc uz teraz od partnera. Dieta neodkladaj...

Neobvinuj tu zeny ktore s tvojim riesenim nesuhlasia, nikto sa do teba nenavaza. Pytala si sa na nazor tu ho mas...

Poznam pripad, kedy takto na cas sa dieta "odlozilo" a skoncilo to tak, ze chlapec tam zostal na vzdy a jeho matkou bola babicka. Chlap ma z toho do dnes traumu...

rubinka
20. aug 2021

@number19 - aj ja poznám viacero takýchto prípadoch 🙄

3petka
20. aug 2021

Tak je to ťažká situácia. Ale predovšetkým teraz ide o tvoje zdravie a zdravie dieťaťa ktoré čakáš. Aby sa náhodou nestalo že ten 3 ročný ostane bez mami natrvalo. Pokial to máš takto tak nevidím problém prečo by nemohol ostať u starkej keď z jej strany je opora. 3 ročnému sa treba venovať. Samozrejme že s ním treba udržovať kontakt ale keď si aj tak často v nemocnici tak to máš podľa mna zajedno. Neviem prečo tu všetky poúčajú aká si krkavčia mama. Predsa nebude cely deň doma pri tebe sedieť. So starkou toho zažije určite viac …. Netráp sa urob tak ako to vidíš najlepšie

era777
20. aug 2021

@panelacikova toto je mimo sorry akoze cudzie dieta ? moja mama si tiez vzala druheho muza, ale on si ju bral aj so mnou ...ako hovorila jeho mama aj moja babka lebo som ju tak volala a nikdy nerobila rozdiel : Bral si kravu aj s telatom 😉 tak co teraz oni budu s ,,novym,, dietatom rodina a prve dieta je akoze cudzie ? takeho chlapa by som v zivote nechcela ak by bral moje dieta ako cudzie a co on s nim ma 🙈🙈 a co sa tyka prispevku, urcite by som zostala zatial u mamy, alebo sa prestahovat a mamina s nami do porodu aby cez den sa stara o maleho kym ja lezim, dozrie na neho da mu jest ....ale dieta ma vzdy pocit, ze tam ta mama je a urcite znesie lepsie, par dni ked bude v nemocke a vrati sa ... ad 2. ak byvate s malym u rodicov od mala, netrhala by som ho do noveho prostredia, ked mas rizikove tehu a nevies co bude ...urcite za mna pockat zo stahovanim do porodu ...

beronsche
20. aug 2021

nie... dobrovolne nikdy!
radsej by som ostala pri mame, nastahovala si mamu k priatelovi, hocico ine..
zamyslela si sa nad tym, ako to berie dieta? Aj v harmonickych rodinach, kde je matka az do porodu s dietatom, moze mat dieta zo surodenca negativne pocity, citit sa odstrcene, nestastne.. A tetaz to chces este zvyraznit tym, ze ho nechas u babky. Takze kvoli malemu by som urobila mozne-nemozne, aby som s nim bola max. casu...

vilma7
20. aug 2021

Nie určite by som sa snažila nájsť iné riešenie, ale nenechala. Mama má ešte aj ďalšie svoje deti, kde bývajú a v akých podmienkach keď nemajú ani obývačku?
Tie tvoje návštevy by chlapec asi ťažko znášal, keby si stále odchádzala a bez neho. Väčšinu dňa bude predsa v škôlke a popoludnie už bude snáď partner doma. Takže riešenie sa určite nájsť dá. Len treba chcieť. Alebo by ho do a zo škôlky mohla niesť nejaká iná maminka z danej škôlky, treba sa.len spoznať, dohodnúť atď.

mondolina
20. aug 2021

ja by som to riešila platenou pomocou, chlapca jednoznačne zobrať so sebou, zaplatiť ženu, dievča, ktoré mi bude nosiť chlapca do škôlky, keď nebudeš vládať.
kde by ste nechali decko keby si nemala mamu? v detskom domove??