Nechali by ste dieťa u starej mamy?
S bývalým partnerom mám 3 ročného syna. Momentálne s ním žijem u rodičov, v septembri sa plánujeme odsťahovať do spoločného bytu s novým priateľom. Som na začiatku tehotenstva a viac som v nemocnici ako doma kvôli komplikáciám. Keď som doma len polihujem lebo nevládzem ani žiť. Mama mi navrhla, aby som odišla s priateľom bývať zatiaľ sama a malého nechala do decembra u nej. Malý je tu prijatý do škôlky, my sme ho chceli prehlásiť do škôlky v meste. Mamina zostáva od septembra doma z práce, preto to navrhla. Prijali by ste také riešenie vzhľadom na zdravotný stav? Na jednej strane by mi veľmi pomohla pomoc, lebo naozaj nič nevládzem ale na druhej sa bojím toho odlúčenia. Samozrejme chodiť by som za ním chodila často, ale doma by som ho nemala.
Autorka, priatel moze byt o rok dva ex. No deticky su navzdy. Oni sa na svet nepytali, vy ste sa pre ne rozhodli.
Ak by som vedela denno denne navstevovat dieta tak by zo zavaznych zdravotnych dovodov mohlo byt u babky na noc. Ja by som tam ale bola aspon tu cast dna kym nie je v skolke, vecer ho ulozila hajkat a sla spat do ineho. Ale inak nie. Dietatko to velmi vnima. Viem o com vravim. Byvam v zahranici a v druhom tehotenstve som bola 3 tyzdne v nemocnici. Babka prisla k nasmu prvemu, kazdy den ked manzel dosiel z prace ma isli do druheho mesta navstivit do nemocky a to maly nemal ani 2 roky. Potom sa narodili dvojicky, boli chore, predcasniatka a dalsie 3 tyzdne v nemocke kde si uz mm bral volno z prace. Ked som cakala stvrte babo tak sa moj najstarsi smutne pytal ci opat bude musiet byt iba s babkou ( podotykam on ju zboznuje). Nastastie uz nebolo treba. Takze 3rocny si to isto zapamata. Preto ak take veci nastanu treba pozerst na to sko to urobit tak aby mal cim mensiu traumu.
Nie .... Ten čas nevrátiš. Hoc by to bolo akokoľvek dobre mienené....
Čo ti bráni ostať s dieťaťom u mamy a priateľ nech za vami dochádza podľa možnosti ....
Nečítam diskusiu, reagujem na prvý príspevok autorky.
Ja som bola u babky vyše roka. Mama musela ísť do práce, jasle neboli, do škôlky brali až od 3 rokov. Rodičia za mnou chodili každú stredu na návštevu, každý piatok večer ma brali domov na víkend a v nedeľu večer som bola naspäť. Dopoludnia som bola s dedkom lebo bol na invalidnom a popoludní už aj z babkou, keď prišla z práce.
Babka mi bola celý život ako druhá mama, ale ani vzťah s mamou sa nenaštrbil. Nie som si vedomá žiadnej ujmy.
Takže: ak je vzťah babka - vnuk dobrý, nevidím problém. Ale po pôrode by som ho brala čím skôr k sebe.
neviem ktorej to tu vadilo, ale zuzanockamt ma normalne otazky. zatial stale zijeme v pravnom state a ten sa riadi pravom a nie pocitmi. odpinkavat otazky ohladne bsm, dlhov, prav na dieta atd. mi pride prinajmensom nerozvazne.
a k teme, tiez by som spala aj pod stolom... su napisem to slovom "komunity", kde ziju aj 11 v jednom dome, byte... neviem si predstavit, aby sa nepomestili 4 dospeli a 1 dieta tam, kde sa pomestia 3 dospeli a 1 dieta. brat nemoze ist na ten cas do podnajmu? preco este zije u rodicov?
Autorka: prečítala som všetko. Ak doteraz syn nebýval s Tvojim súčasným priateľom, neviem si predstaviť, že by mal ísť bývať s ním bez Teba, niekde do nového bytu, nového mesta....a Ty viac v nemocnici ako doma. To by stratil všetky istoty, čo doteraz má. Pre neho je domov tam, kde ste teraz, teda u babky. Sú tam aj jeho ešte nedospelí ujovia a tety (Tvoji mladší súrodenci), ku ktorým má tiež vzťah. Ja by som syna nechala v jeho "domácom prostredí" a čo sa týka Teba, v prvom rade mysli na to, kto Ti pomôže, keď budeš z nemocnice sama doma v novom byte, keď bude súčasný priateľ v nemocnici. Príde ti zle, omdlieš, kto ťa nájde a kedy? Priateľ, keď príde po práci domov? Nebude to už neskoro? Sama by som v žiadnom prípade nechcela zostať. Bude brať vtedy dovolenku? Alebo ako? Naozaj Ťa tvoja mladšia sestra alebo brat na tých pár dní, čo budeš doma a nie v nemocnici nepustia spať na normálnu posteľ a on(ona) sa vyspí hoci aj v kuchyni na matraci? To fakt? Nič v zlom, ale pubertiakovi sa seriózne nič nestane. Syn bude vidieť, že mama je fakt buď v nemocnici alebo s ním u babky. Oblečenie môžeš mať už byte u priateľa, veď na tých pár dní, čo budeš aj tak len ležať, čo také ku babke potrebuješ? Pyžamo a spodné prádlo. Veci do nemocnice kto nosí/bude nosiť? Babka či priateľ?
Keď otec tvojho dieťaťa zdrhol do zahraničia, tak sa ty musíš sama postarať o svoje deti, ktoré si porodila.
Mam známu, co dala svoje deti na niekoľkonásobne mesiacov same do Talianska k starým rodičom a nevidí v tom problem
Nikdy. Dieta ma vychovavat rodic a nie stary rodic.vies si predstavit ako by sa dieta citilo? Pre boha ako aj jedna matka moze vobec uvazovat nadtym,ze odide byvat s priatelom a dieta necha starkej? To uz ty ostan u mami byvat do decembra,ked nie je ine riesenie.
Nie. Nikdy. To sa deťom nerobí.
Deťom sa treba PRISPÔSOBIŤ !!!!
Toto urobila moja svokra a manzel jej to nikdy neodpustil.
@panelacikova presne som toho isteho nazoru. Niektore zeny evidentne nezazili tazsie situacie, ked mudruju a odsudzuju. Skoda reci tu aj. Tak su niektore zeny hlupe a zle, ze amen tma. Asi to s tym MK bude pravda, co sa tyka IQ niektorych zien🤦🏼♀️
Ja teda nech by to bolo akokoľvek tiež by som nedokázala byť bez dieťaťa hoc pár dní nieto mesiacov.... Pokiaľ sa dá snažila by som sa nájsť iné riešenie len až som s ním. Tod môj názor ale netuším a neviem co prežíva a rieši autorka, nečítala som všetky príspevky len píšem môj názor a pohľad.
Ani bohovi….isla by som byvat s malym k mame, ked tak…co ti sibe, ze ty sa odtrepes k frajerovi a maleho nechas u mamy? 😳😳😳
@panelacikova ze z dieťaťa neubudlo? Ono totiž naozaj keď ho necha rok s babkou, nos sa mu nezmeni. Ostane rovnako krivý ci dlhý. To ako trpí psychika, nevidno na tele. Dotyčný ani nebude chodiť a kričať a plakať, ze ho boli duša. Tie deti väčšinou ani netušia, ze co z detstva ich ovplyvnilo v dospelosti. Preto toľko ľudí je na liekoch. Mnoho rán si nesú väčšinou z detstva. Všetko vsetko ovplyvňuje psychiku človeka, aj dieťaťa do 3 rokov. Hoc si nebude pamätať, ale všetko ostava v podvedomí a bude to ovplyvňovať jeho život
Takže nech ma tu odsudi kto chce, toto je z môjho pohľadu neospravedlnitene a nic by ma nedokázalo prinútiť nechať dieta babke, tete, sestre...nikomu.
Tento príbeh má úplne jednoduché riešenie. Nemá sa sťahovať, ale ostať u matky, keď sa jej milenec nedokaze postarať o celú rodinu.
Chlapec to vnímať bude.
Jedine by som dala rodicom dieta keby lezim nonstop v nemocnici akonahle by som bola doma co i len den zobrala by som si k sebe
@panelacikova zamerne si preskocila tych xy skusenosti tu, ze to dospeli ludia rodicom nikdy neodpustili?(tak ake neubudne z neho) nebavime sa tu o tyzdni v nemocnici. potom bude mat male dieta a bude rada, ze jej ho mama postrazi este mesiac, potom dva, potom tri...
@lubimmisku Tieto sú použiteľné riešenia, čo píšeš 🙂
@panelacikova ano, je to tak. Myslia si, ze ake su uzasne, ked su neustale pri detoch a pritom aj psychologovia hovoria, ze stari rodicia su velmi potrebni pre vnucata, je to iny vztah, ma ine vyhody, hodnoty…nehovoriac o tom, ze niekedy su naozaj situacie, kedy je takato pomoc naozaj pomocou a to doslova. Ako keby sa sla valat na tri mesiace do Dubaja kks🤦🏼♀️ Tak niektore zenske na nu reaguju. Ja mam najuzasnejsiu mamu na svete, mala je tam od mala tolko, kolko sa da. Uziva si starych rodicov a oni ju. Naucia ju take veci, co ja nedokazem, maju predsa len ine zivotne skusenosti. A na tie casy bude urcite krasne spominat. Ja som leta travila cele u oboch starych rodicov a som stastna dodnes za tu moznost. No, ale niektorym nevysvetlis. Odsudia okamzite a este su na to hrde, ako zj.bu ostatne matky, ako neschopne a len oni su tie spravne. Jaaaaaj boze, toto je chora doba.
@panelacikova a ze je toto chorobne nadviazanie na dieta? Tak som sa teda trosku zasmiala. To sa vola ,,zodpovedná matka" ktorá sa nepotrebuje svojho dieťaťa zbavovať a nemá potrebu si od svojho dieťaťa oddýchnuť. To si snáď robíte uz srandu...urážať matky, ktoré si svoje dieta vychovaju tak, ze im ich prítomnosť nevadí? Nepotrebujú si oddýchnuť a nemajú diagnózy zo svojich detí?
@barboraru
Tu je to veľmi diskutabilné kto je tu hlúpy a zlý 🙈
trosku to tu uz hrotite vy dve, lebo diskusia nie je o jednom, dvoch tyzdnoch cez prazdniny alebo o wellness pobyte bez dietata a pod. aby tu padali slova o nezdravom naviazani.
my sa tu bavime o LEN 3 rocnom dietati, ktore si nepozna bio otca, mama ma priatela s ktorym nezije, ziju u babky bez neho tak nevie ci je jeho otec ci co je, dieta pojde zachvilu do skolky(mozno aj do dvoch, ktovie), do toho sa mu narodi nevlastny surodenec ale vlastne vlastny... a do toho ma niekolko mesiacov byvat s babkou... to je naloz, ze aj na dospeleho by to bolo vela. nie na male dieta. ok, mate nazor aky mate, ale nazvat nas ostatne matky ako prehnane naviazane? mne by teda vadil nastrbeny vztah s dietatom po tomto vsetkom. ak vam nie, ok, vas problem...
@panelacikova si vo veku, kedy by si hadam uz mohla vediet, odkedy si dieta pamata a v 6mes.to nie je, v 3.rokoch ano. a uz som davno necitala na koni vacsiu koninu ako teraz tu tvoju, ze tvoje diagnozy suvisia s tym, ze si dieta nedavala babkam 😂 toto by stalo za to uviest do nejakeho lekarskeho casopisu, fakt 😂 esteze existuje kvantum zien, co nemali ani babky ani tetky a vychovali si viac ako jedno dieta a su bez diagnoz (moja 70r.svokra napr.) nerozumiem, ako je to mozne 🤔
Čo by som ja dala za to, keby som mohla nechať moje deti u mojej mami 😢 moja mama bola najlepšia mama na svete, žila pre nás, zomrela nedávno, vo veku iba 61 rokov, krátko po tom ako išla do predčasného dôchodku. Moje deti doteraz plačú za ňou a spomínajú ako im bolo dobre u nej. Veľmi záleží od vzťahu aký majú starí rodičia s vnúčatami. Je to veľmi individuálne.
Napríklad moja svokra sa o moje deti vôbec nezaujíma a ak by mi aj navrhla to čo tebe tvoja mama, nesúhlasila by som. Nie pre to, že je to svokra ale preto, lebo nemajú k sebe blízky vzťah. Mame by som deti nechala bez akýchkoľkej výčitiek, lebo viem, že by bolo o ne nie len dobre postarané ale boli by aj šťastné čo sa o svokrovcov povedať nedá, lebo tam nechcú ísť ani na víkend. U mojich rodičov keď boli aj týždeň na prázdninách, nemohla som ich z tade dostať domov. ALE aj u rodičov by som ich nechala IBA ak by som bola viac v nemocnici ako doma. Inak by som si ich samozrejme nechala pri sebe. Lebo keby som bola ja doma s priateľom a deti u mami, trhalo by mi to srdce, ze môžem byt s nimi a nie som.

Ak je aj brat mladší, nie uplne samostatný este, tak mu pomahat napr s jedlom, ak to nie je od seba daleko, byty, tal cez den sa moze stravovať a pohybovat u mamy a ku vam chodit spat alebo si nabali jedlo, operie u mamy.. nejak to skombinovat. Nastrocny uz vedia takto fungovat. Ale teda zalezi na veku a samostatnosti brata