Nechcem, aby moje dieťa malo priezvisko ako má svokra
Ahojte baby. Potrebujem poradiť. Mám naozaj zlú svokru. Snažila sa ma zabiť, keď vedela, že mám epipen na alergiu na bielkovinu kravského mlieka a uvarila potajme jedlo s mliekom a mňa skoro brala RZP ( ona mi vraj neverila, že som alergická, chichi ale teraz už vie). Stále mi robí zle. Na jej 50tke pred 40timi hosťami povedala, že ma nemá rada a na moje narodeniny/zásnuby mi podala ruku " Ja ťa do rodiny nechcem". Som Inžinierka, pracujem od 16tich, snažím sa a momentálne idem na doktorát. Neflákam sa, nikdy som nedrogovala a baví ma vzdelávať sa (odreagovanie a hobby), cvičím a aj keď sa o seba starám, papám všetko aj fastfood. (Nechápem prečo ma nemá rada). Budeme sa so snúbencom brať a ona nám to ničí (jedna z jej výplodov okrem toho, ze ona to chce všetko riešiť a nič moje sa jej nepáči, je aj to, že na odbierku mám prísť ja k jej synovi... nie on ku mne do bytu po nevestu... ale ja poňho s kapelou) . Ale čo mi vadí najviac je to, ze naše dieťa má mať priezvisko po nej. Ja to nechcem. Baby, ale fakt nechcem. Ona mi 3 roky robí zo života peklo a ďalší s jej priezviskom z ich rodiny sú hrozne zlí ľudia. Nás má každý rád ( z mojej strany rodiny), a preto by som chcela, aby naše dieťa/deti mali priezvisko po mne. Moj snúbenec si od jeho rodičov taktiež zažil peklo , ale z nejakého dôvodu má vzťah k ich priezvisku. Veľmi ho ľúbim, ale nechcem aby sa naše deti volali ako jeho rodina. Fakt mi veľmi ubližujú. Preto sa obraciam na vás. Myslíte si, že mi šibe? A mám na to kašľať? Alebo si mám stáť za svojím. A ak áno, ako ho presvedčiť?
Autorka, v prvom rade je to priezvisko muža, ktorého miluješ. Nie priezvisko svokry. Tá ho získala až vydajom. Neviem si predstaviť, že by boli tvoji svokrovci a celá ich rodina s týmto priezviskom až taká slávna a známa svojou zlobou, aby ich všetci poznali a teda by teba a tvoje dieťa odsúdili hneď pri predstavovaní. Ak si rozhodnutá, že chceš žiť s tým mužom a že sa chceš zaňho vydať, napriek všetkému (lebo mne sa nezdá byť ideálnym), tak sa odsťahujte niekam ďaleko. Svadbu si urobte podľa seba (na čo vám je odobierka a podobné koniny?) a žite si svoj život mimo tej toxickej osoby na mieste, kde to priezvisko žiadne nežiadúce pocity nevyvoláva.
@kanarik97 Priezvisko je vo vasom pripade uplna somarina. Vy uz teraz mate velky problem-neviete sa dohodnut, on si ta zrejme nevie zastat a napriek tomu planujete svadbu. Rozum kde ostal?
@majulino ja netvrdím, že sa to nestáva, že v celej "zlej rodine" sa nájde výnimka....poznám aj ja, rozdiel je však v tom, že takýto "dobrí jedinci" sa k svojej rodine ani nepriznávajú, pretože si uvedomujú "že niečo je zle" Mne naozaj nepríde normálne, že potencionálna svokra ju zbije?! A on akože nič, ďalej funguje s rodinou?! Alebo sú len veľmi "jednoduchí" lebo toto je za mňa absolútne neprípustné.... Ja by som na takého chlapa ani nepozrela, nie to ešte riešiť svadbu a deti....
@kanarik97 mne v celej story chýba podstatná informácia - ako na ataky svojej mamy reaguje tvoj snúbene?
Presne, vy mate vacsie problemy ako svokru. Svokra je totiz problem len vtedy, ked to manzel dovoli.
A ja sa divim, ze pri takych vyhradach voci rodine sa chces do nej vydavat. Nehovorim ze manzel je rovnaky, ale vzory, sposoby riesenia, reakcie, to si berieme z povodnej rodiny so sebou, takze tam bude mat traumu ci chce ci nechce. Na tom treba zapracova, inak sa s tym bude trapit este dalsia generacia.
Nevydavaj sa, pokial sa toto nevyriesi.
Ak je tak, ako hovoris, tak manzel k psychologovi a vy dvaja do poradne este predtym, nez sa vezmete.
Tu bude úplne iný problém ako je v nadpise, ktorý treba riešiť 🙂
Porozprávaj sa snúbencom a dajte meno po tebe, dokonca aj. Pri svadbe nemusíš ty prijať jeho priezvisko, môže prijať on tvoje a môžete si nechať každý aj svoje
Môžete si dať obe priezviská s pomlčkou, to by bol asi u vás vhodný kompromis. Ako Eleonora Križanová-Bryndzová 🙂 Svojim spôsobom trvať len na tvojo priezvisku je tiež sebecké.
Iné ma však zaujalo - ak je tvoj partner z takejto rodiny, ako sa k tebe správa on? Ako dlho ste spolu?
Aby sa časom nepostavil na stranu svojej mamy, rodiny. Každý máme vžité vzory správania zo svojej pôvodnej rodiny. Kým sme zaľúbení, sme čo to ochotní voči partnerovi robiť, ale postupne sme čím ďalej viac autentickí, viac na autopilota. Ak tvoj manžel žil v takej rodine, buď sa automaticky prejaví podobne, alebo bude voči tomu správaniu mať vybudované obrany. Ak ho chápal ako nespravodlivé voči nemu, a ak by na sebe pracoval na svojom osobnom raste, mal by sa vedieť proti takemu spravaniu zaštítiť a aj teba zastať. Máš taký pocit, že je na tvojeje strane, ak je ti ubližované? Vie sa ťa zastať, alebo obhajuje jeho mamku, rodinu?
Niekedy je to naozaj veľmi ťažké, niekedy však od manipulatívnej osoby je nutné oddelenie. minimalizácia kontaktov. Myslíš, že by bol toho schopný, nastaviť ráznu hranicu svojej rodine? Ak to aj urobi, čakajte pokusy narušovať tú hranicu ešte viac...
svokra TA ZBILA?
to fakt sa necha dospela osoba bit od inej?
aspon si jej poriadne vratila?😀
ak si si včera založila konto na MK, aby si nás "očarila" touto story, tak nevyšlo... príbeh má veľa dier a nezmyslov, nabudúce sa posnaž viac... A ak by náhodou bol pravdivý, tak nie je normálny ani jeden z hlavných predstaviteľov, vrátane teba
este je moznost ze ty si nechas po svadbe svoje a on svoje ale deti sa musite dohodnut a pochybujem ze muz bude suhlasit ze by sa nevolali ako on ... musite sa neako dohodnut vy dvaj alebo odlozit svadbu .. a co sa tyka svokry -najvyssi cas aby si si stala za svojim a postavila sa jej - aj nepozvanim na svadbu a aspon uvidis na oho strane muz stoji
@kanarik97 Ja si myslim,ze v tomto celom je priezvisko ten najmensi problem...
@kanarik97 pravdu ti hovoria, teraz ho milujes a nevidis veci na nom reslne. Po case moze “milovanie’ vyprchat a ostane uz iba rozhodnutie pre lasku……Aki su svokrovci taky bude aj syn, len sa doteraz neprejavil naplno, alebo to cez zalubenost nevidis, alebo sa zatial snazi. Ale manzelstvo je v dobrom sj v zlom………manzelstvo je po case o tozhodnuti milovat druheho aj ked uz vidis vsetky jeho chyby a problemy. Tak sa pozri na svokru a zvaz ci si schopna lubit tskeho cloveka. Lebo tvoj priatel je polovica svokra a druha polovica svokor ci chces alebo nie.Castokrat sa tie veci zacinaju prejavovat neskor, po narodeni dietata. Clovek kona tak ako je zvyknuty a v com zil. Jedina vec ako sa to da stlmit je ze je si plne vedomy nespravnosti konania svojich rodicov a teda kotiguje svoje spravanie. Ale to je extremne tazke.
@kanarik97 ja by som si vzala mužovo priezvisko pod podmienkou, že sa hneď po svadbe odsťahujeme poriadne ďaleko, aby to priezvisko nikto nepoznal. Ak sa neplánuješ sťahovať preč, ani by som si ho nebrala. Skôr či neskôr vám svokra vzťah otrávi a je úplne jedno, ako sa budú volať vaše deti priezviskom.
Priezvisko veru rieš, ale to svoje, do žiadneho sobáša sa nepúšťaj. Chlap, ktorý spokojne nechá svoju matku tyranizovať ťa, ťa nemiluje a nebude milovať.
A nedá sa tak, že si po svadbe necháte každý svoje priezvisko a ty das dieťaťu po narodení po sebe ?
@kanarik97 a lrd sa veumete tak ty budes mat ake priezvisko??
Tvoj príbeh postráda logiku, vy/ ty máš problém z opačného konca ako svokra. Keďze si nevieš rady ako usmerniť svokru, si asi dosť mladá a hlavne neskúsená, naivná. Tým nemyslím urážku ale fakt.
Pretože ak by si mala viac hrdosti,sebavedomia, životných skúseností, a trochu vyššie ego, tak uvažujes z iného konca. A tým je tvoj snúbenec !
Nikde ho nespomínas, aký je povahovo, ako rieši konflikty, ako komunikuje s matkou, či sa ťa zastane.
Taktiež ako plánuje a organizuje svadbu, či ste v tom jednotní alebo počúva mamičku. Spomenula si iba priezvisko, že trvá na ňom. Tu je základný kameň celého tvojho/ vášho problému. Tvoj snúbenec.
A hlavne ty.
Nepočúvaš nevnímas celý komplex. Tu ti bliká maják veľký ako hovädo.
Svokra ti úmyselne skryto podá mlieko, ohrozí ťa na živote , chichichi...
Zbije ťa ????wtf ako prečo
Na oslave pred celou preputou oznámi že ťa nemá rada. Ty a ten tvoj "snúbenec" zase chichichi?!
Pri zásnubách ti povie že ťa do rodiny nechce, a ty znova držíš hubu a chichichi aj s tým tvojim drúkom ?! A aby toho nebolo málo, aj tak chystáte svadbu, kým nemáte toto poriesene ; hentej osobe všetko o prípravách vykvakate , čudujete sa potom že vám do všetkého pitchuje, neguje a manipuluje. Ešte aj tu si dvíha ego na tvoj úkor, aby si ty ako nevesta prišla s kapelou vypýtať ženícha ?!?
Neviem komu viac hrabe :
svokre ?
Snúbencovi ?
Tebe ?
Hádaj ! Tebe, a to nemyslím urazlivo , útočne, lebo ty to tolerujes, trpíš a neposlala si dovi dopo dopi snúbenca aj celú jeho rodinu.
Viem že tu píšu baby aj blbé komenty, ale odhliadnuc od toho, daj na rady zrelých žien, zo životnými skúsenosťami, oslahane životom, aby si s úplnou vážnosťou zvážila za takýchto okolností svadbu, spoločný život s takou rodinou, a s takýmto chlapom.
On si berie rodinné vzorce a o pár týždňov mesiacov sa ukážu v plnej kráse a ty sa nestihnes čudovať, čo za manžela to máš, aký votrelec sa z neho vyliahol, a svokra ? Sobášom ešte viac pritvrdí, a bude ťa nenávidieť , zasahovať, buzerovat ešte viac. Lebo už si v rodine, tak ťa treba vyštvat, ničiť ťa, a vládnuť ako gestapo. Ak aj ku svadbe dôjde, tak ti ju zničí, vyvolá škandál, a nie jeden, znechutí všetkých hostí, narobí bordel a peklo, lebo na vlastnej oslave nemala zábrany, tak na tvojej svadbe 3x, 10x viac bude vyvádzať, len aby ti ublížila.
Ešte jedno si uvedom, tvoja mama ťa nenosila pod srdcom 9 mesiacov, neporodila v bolestiach, nevychovavala 24 rokov, nepodporovala v štúdiách, aby si sa teraz dostala do rodiny takejto zrúdy.
@zuzinka888 Kamoska mala spoluziacku a ta mala 2 priezviska. Velmi som sa tomu cudovala, lebo som sa s tym nikdy nestretla.
autorka, utekaj, kym je cas....ten tlak rodiny na tvojho partnera bude velmi silny...a casom tie vlastnosti, ktore uz teraz vidis u jeho rodiny, budes mat aspon z 50 % doma -u partnera...a budes s NIMI zit tak ci tak...on v tom prostredi vyrastol, a to je pre neho NORMALNE...ak s nim zostanes, koledujes si o celozivotne po papuli...skutocne chces toto zit?
uz som teda videla v zivote vselico, a obdivujem rodiny, ktore su viacpocetne a su harmonicke-aspon v zaklade sa vsetci akceptuju, vzajomne sa nenenavidia, ba dokonca sa maju radi...ale TOTO, co pises, za mna nie...budu deti, a potom co, aj deti budes ucit, ze babka je xy?
Nevydávaj sa a odstahuj sa aspoň 500 km ďaleko.
Si si vedoma,ze ta osoba bude babkou tvojich deti a ty ich nebudes moct pred nou skryvat. Ja by som sa tiez do takejto rodiny nevydavala,psychicky ta rozlozia. Bohuzial svatbou si beries aj muzovu rodinu.
@kanarik97 nehnevaj sa, na co ides dobrovolne do takejto rodiny? Od zaciatku vies o co ide, miesot toho aby si zdrhla kade lahsie, riesis priezvisko dietata. TO priezvisko je minimalny problem, nie je po svokre, je po svokrovi, po tvojom parnerovi... atd. SI ako mala, obhajujes sa = ale nemas za co. AJ keby si lezala na riti cely den, nikoho do toho nic nie je, svokru tiez. Proste ta nema rada = netrep sa tam, kde ta nechcu. Ak si bez muza nevies zivot predstavit, tak sa prost emusite odstrihnut. Uplne. AK sa neda... tak vies co...
A uvedomuješ si, že svokra bude babka vašich detí? A keď jej ich nebudeš dávať, môže si styk určiť aj cez súd? Si si vedomá tohoto rizika? Že ako sa bude správať k vaším deťom? No, ja by som dotoho rozhodne nešla.

@beataxxx Tiez sa mi nezda, ze osoba, ktora ide na doktorat opisuje problemy so svokrou a dava nam informacie, ze papa vsetko (stylistika stredna skola). Svokra ju uz vraj aj zbila....Doktorantka sa necha zbit od svorky a naj problem je priezivsko?